Најдобар град за живеење во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата NonameMacedonia
  • Време на започнување Време на започнување
не знам што очекуваш да има во градот,град е како град и тоа не како секој,тука е Хераклеа создадена од кралот Филип2 татко му на Александар Македонски,тука се безброј цркви и манастири од најстари времиња на христијанството,џамиите што ги примети се изградени на темели,тука е градскиот часовник кој те работи механички и со звуци кои ги поседува те не работи,од поново време можеш да уживаш на убавините на Пелистер во хотелот Молика кое е солидно издание,да се релаксираш на езерото Стрежево кое ги снабдува градот со вода и РЕК Битола кој ја напојува твојата држава бар со 70% од електричната енергија,можеш да се воодушевуваш на битолското “зелено море“ кое го храни твојот народ,можеш на кратко време да тркнеш на кратко и брзо време кај нашите комшии на југ на едно еспресо,гиро,метакса,да испазариш нешто што го нема во нашата сиромашка држава и да биде поквалитетно,но и поскапо се разбира,не знам до кај можам да ја должам,ете да скратам на Битола и треба стандард,повеќе отварања на работни места за посолидни плати со кои можеш достоинствено да проживееш и да одгледаш фамилија без да се вбркаш и криеш од инкасаторите,друго имаш скоро СЕ,имаш и ноќен живот до раните утрински часови итн итн.........значи најважното ни фали,не сме страдни од градби и слично.............

За хераклеа е античка Македонија, колку има од современа Македонија тоа треба да се докаже. За манастирите јас незнам дека има многу манастиги, го знам само ккрдш, Инку кога сме кај овој манастир нели ве е срам така да го виката, Ккрдш е чист турски збор, зашто не си го виката 40 Маченици,

ПОД ИТНО ККРДШ ДА ГО ПРЕВЕДЕТЕ ОД ТУРСКИ И ДА ГО КОРИСТЕТЕ МАКЕДОНСКИ ЗБОР БАР ЗА ХРИСТИЈАНСКИТЕ ОБЕЛЕЖЈА!!!

За рек имаш право моментлано снабдува 70 проценти од градот, но затоа статички Битола е 5 пати помал од Скопје, а е 2,5 повеќе загаден од Скопје, Да Битола е позагаден град. И кај и дае за 10 до 15 години ке изградат доволоен број на Ватерници во Валандово и Во Витола ке остане само загадениот воздух и почва.

Штип е поблизу до Солун отколку Битола до Солун, види гоогле мапс, а што се однесува до лерин таму нема ништо.

И конечно престанете Баба планина да ја викате Пелистер.

TAKA JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE :oeoeoe::oeoeoe::oeoeoe:

За хераклеа е античка Македонија, колку има од современа Македонија тоа треба да се докаже. За манастирите јас незнам дека има многу манастиги, го знам само ккрдш, Инку кога сме кај овој манастир нели ве е срам така да го виката, Ккрдш е чист турски збор, зашто не си го виката 40 Маченици,

ПОД ИТНО ККРДШ ДА ГО ПРЕВЕДЕТЕ ОД ТУРСКИ И ДА ГО КОРИСТЕТЕ МАКЕДОНСКИ ЗБОР БАР ЗА ХРИСТИЈАНСКИТЕ ОБЕЛЕЖЈА!!!

За рек имаш право моментлано снабдува 70 проценти од градот, но затоа статички Битола е 5 пати помал од Скопје, а е 2,5 повеќе загаден од Скопје, Да Битола е позагаден град. И кај и дае за 10 до 15 години ке изградат доволоен број на Ватерници во Валандово и Во Витола ке остане само загадениот воздух и почва.

Штип е поблизу до Солун отколку Битола до Солун, види гоогле мапс, а што се однесува до лерин таму нема ништо.

И конечно престанете Баба планина да ја викате Пелистер.
о добро , ти си сигурно битолската Месија која знае што и како реба за овој крај :cuc:

Во Маќедонија нема планина Пелистер!!!
Скопје и не е толку блиску
Инаку битола е убав град само има премногу Турски обележја а ниту едно Македонко обележје.
Башка во Битола е создадена Албанската азбука, со што ....
Што е лошо во тоа што има турски обележја?
Ти го користиш изразот „ турско ропство “, јас никогаш не сум употребил таков израз. Се работи за време кога Македонија била во рамките на Отоманската империја. Од тој период се останати прекрасни градби и незнам што е тука лошо
Македонија била во рамките на Римската империја и во рамките на Византија, и во рамките на Првото Бугарско царство и тн. Тоа не значи дека Македонија во тие периоди не постоела. И тогаш била Македонија, Ние треба да ја почитуваме нашата историја, нашето минато, И нема што да се срамиме од нашето минато.
Сите градби што се останати од времето на Римската империја, Византија, Отоманската империја и тн, треба внимателно да се чуваат. Тие се историски споменици

Што е лошо во тоа што има турски обележја?
Ти го користиш изразот „ турско ропство “, јас никогаш не сум употребил таков израз. Се работи за време кога Македонија била во рамките на Отоманската империја. Од тој период се останати прекрасни градби и незнам што е тука лошо
Македонија била во рамките на Римската империја и во рамките на Византија, и во рамките на Првото Бугарско царство и тн. Тоа не значи дека Македонија во тие периоди не постоела. И тогаш била Македонија, Ние треба да ја почитуваме нашата историја, нашето минато, И нема што да се срамиме од нашето минато.
Сите градби што се останати од времето на Римската империја, Византија, Отоманската империја и тн, треба внимателно да се чуваат. Тие се историски споменици

А што е лошо во битола да има Македонски обележја, инаку не е лошо да има турски обележја ама не само да има турски обележја, ти прашувам уште еднаш кажи ми едно Македонско обележје во Битола?[DOUBLEPOST=1437041741][/DOUBLEPOST]
о добро , ти си сигурно битолската Месија која знае што и како реба за овој крај :cuc:
Мислес Спасител, Месија е турски збор

А што е лошо во битола да има Македонски обележја, инаку не е лошо да има турски обележја ама не само да има турски обележја, ти прашувам уште еднаш кажи ми едно Македонско обележје во Битола?[DOUBLEPOST=1437041741][/DOUBLEPOST]
Мислес Спасител, Месија е турски збор
абе дечко шо си се фатил ко пијан за бандера,во бт има ретки градби од постар период,градот е реизграден како во социјализмот така и во најново време,оди прошетај се малце да се увериш..........на историските градби се потенцира да знаат странците кои се заинтересирани за историјата,да не мислиш дека битолчани/ки денес спијат и работат во шатори ко бедуини бог да чува

Во Битола има и битолчанки кои се најдотерани женски од сите градови во Македонија во просек и имаат особени симпатии према скопјани. :)

Во Битола има и битолчанки кои се најдотерани женски од сите градови во Македонија во просек и имаат особени симпатии према скопјани. :)
и обратно,кога битолчанец ќе стапне во скопје,скопјанки можат да видат и осетат што е прав маж,пред скопските наркомани и педерчиња :P

и обратно,кога битолчанец ќе стапне во скопје,скопјанки можат да видат и осетат што е прав маж,пред скопските наркомани и педерчиња :P
Нека гледаат, полни очи, празни раце...Ама затоа битолчанки кога ќе дојдат во Скопје прават реденки на скопските педерчиња и наркоманчиња.

Типичен македонски муабет. До кога бе ќе си мерите курови, еден грст народ, и две педи земја?
Големите Скопјани и големите Битолчани. Кој од кој поголем ебач.

Абе вчера ви бев во Скопјено...Уште ви е плоштадон градилиште...Лом се напрајв во патиките. В село кај мене поубо е средено од плоштадон ваш. Ставает некој мали бели коцкички од 10, 5 пукнати се веќе. Тоа греота ви е за гледање.
А Скопјанки тераат мода со прозирни маички и кошулчиња низ кој се назираат прслуците. То ко овцине...Една и сите по неа.... А да и некој мутави боб фризури
Башка тоа смрдит многу, сегде и секаде.
..Неубо..

Скопје

За 24 сати наоѓаш работа
Во радиус од 10км ти се 95% од збиднувањата во Македонија од културен политички забавен спортски и секаков карактер.
Сиот здраствен систем.
Сите институции,
Целиот капитал од државата се слева на тоа место.
Сите трговски центри и брендови.

Значи ебеш ти ако за еден филм треба да патуваш 120км
Ебеш ако за еден концерт треба да патуваш 120км
Ебеш ти ако за еден документ треба да патуваш 120км
Ебеш ти ако за еден контролен преглед треба да патуваш 120км
Ебеш ти ако за да се исексаш со некоја/го а да не знае пола град треба да патуваш 120км.

Тоа што не ви чинело Скопје ви било жешко и не се дишело а на зима ви пречела маглата.
Е*ете си пиперот продајте капитало и ојте Мак Брод и Виница да дишите чист воздух и да се фрустрирате или одговара секој викенд на Матка и Водно и Мариово и Мавров.....

Типични зборови за некој што ни 10% не го познава Скопје...
Кои културни збиднувања бе човек, кои светски брендови, и какво наоѓање работа за 24 часа?! Дај објасни ми, молим те...Изгледа во заблуда живеам...

Toa e веч субјективно мишлење поштована госпоџице
Можеш да живееш и у центар на Менхетен и да кажеш како е градо досаден.
Али у пореџење са остала понуда у Република Македонија Скопје е центар пажња и то се не мења него се константно надограџује од годину у годину.
Затова сваки сељак и квазисељак машта да купи стан и да се токмоса таму уџум, Лисиче у зградите Богу иза леџа, од Џевахир још даље...у нивјето

Таму е убаво да се отиде на одмор 10 дена. Повеќе од 10 дена ќе те фати сафра, тоа ти го гарантирам. Фино и идилично звучи се што си напишал. Ама... Берово е место кое е скоро расселено. Само старци живеат таму. Пред некоја година, во прво одделение, во ОУ Дедо Иљо Малешевски, беа запишани 32 првачиња. Тоа е греота. Замисли да се преселиш таму, и родиш деца таму. Со кој твоите деца ќе се социјализираат, со кого ќе се дружат, и со кого ќе растат? Со бабите и дедовците од по 80 години. Јас имам многу близок случај од моето најтесно семејство, што е од Берово, и има работно место за кои пола млади од Македонија сонуваат, ама, џабе е се, кога излегуваш на улица, и само кучиња и коњи гледаш. Ни луѓе, ни млади, ни со кој да проговориш.
Ако веќе мораме да бираме во Македонија, би избрала Гевгелија или Струмица. Далеку, и настрана. Пријатна клима средени градовии можеби нудат некаква перспектива.
Штип ми е одвратен град, толку несреден, запуштен и одвратен. Од толку студенти, толку млади што тука оставаат пари практично пола и повеќе Истчна Македонија студира таму, доста станови се рентаат, на толкав прилив на пари, толку запуштен, нереновиран и нечист град. Сив град. Грд.
Можеби гратчето е "мртво" баш поради тој став дека има само старци и кучиња па е непогодно место за социјализација и шотијазнам.

Сите имаме различни желби во животот кои не водат кон нови предизвици. За некого желба е да биде блиску до сите главни дешавања, некој па сака да биде далеку од сето тоа. Јас радо би се мењал со твојот познаник за Берово и би му го препуштил Скопје онака од срце.

Ако на темава треба да се даде објективен и реален одговор, тогаш Берово би бил далеку од идеален избор, Впрочем, едно 90% од градовите кај нас би отпаднале и би останал само Скопје и уште некој поголеми градови во потесен избор за просперитет, социјализација, настани, дешавки, здраство...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom