Најавени измени во законот за увоз на автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
За пар дена одам на одмор во Германија, меѓудругото планирам да си донесам некое количе. Пикирана ми е Опел Корса 1.2 од 2006 година.
Во околината на реонот каде што ќе престојувам(Нирнберг) има неколку продавачи кои планирам да ги посетам. Е сега меѓу нив има и физички лица, не сите коли се од плац.
Би замолил некој упатен на кратко да ми ја објасни целата процедура на купопродажба таму на лице место, разликата на купување од плац/физичко лице. Каде и како се обезбедуваат еур1 и остали потребни документи.

Едно прашање - Дали знаете некој што врши достава на автомобили од Германија до 300-350 евра ?

Едно прашање - Дали знаете некој што врши достава на автомобили од Германија до 300-350 евра ?
Za edna kola e minimum 500-600 evra. I toa ako im e usput i ako e na jugot od Germanija. Ako e na sever uste poskapo. Treba da imas sreka da ostane samo edno prazno mesto na kamion ama pak ispod 500 ne veruvam deka nekoj ke ti nosi kola. Sam da ides so col tabli isto okolu 500-700 evra kosta da se donese kola.

Za edna kola e minimum 500-600 evra. I toa ako im e usput i ako e na jugot od Germanija. Ako e na sever uste poskapo. Treba da imas sreka da ostane samo edno prazno mesto na kamion ama pak ispod 500 ne veruvam deka nekoj ke ti nosi kola. Sam da ides so col tabli isto okolu 500-700 evra kosta da se donese kola.

Ахам , ок фала , се надевам ќе се протнам негде бар 450 да најдам :D

Ахам , ок фала , се надевам ќе се протнам негде бар 450 да најдам :D

Најубаво ти е авионот и сам да си идеш да си ја земеш. Така бар и ќе ја видиш ти и ќе си ја провериш. Кога ти ја носи некој а ако си ја нашол преку нет само тогаш со среќа :)
--- надополнето: 24 јануари 2014 во 05:30 ---
За пар дена одам на одмор во Германија, меѓудругото планирам да си донесам некое количе. Пикирана ми е Опел Корса 1.2 од 2006 година.
Во околината на реонот каде што ќе престојувам(Нирнберг) има неколку продавачи кои планирам да ги посетам. Е сега меѓу нив има и физички лица, не сите коли се од плац.
Би замолил некој упатен на кратко да ми ја објасни целата процедура на купопродажба таму на лице место, разликата на купување од плац/физичко лице. Каде и како се обезбедуваат еур1 и остали потребни документи.

За Германија не го знам точно принципот али ако е ко во Холандија јас би одел со физички лица и да бараш да ти дадат податоци(историја) за сервиси од колата ( повеќето западњаци се педантни во тој поглед). Плацови ти се поевтини можда ама да знаеш дека 80% од плацовите ги држат турци/мароканци. Тоа значи дека колите се со враќани километри и дека се шминкани. Има исклучоци да не се разбереме погрешно , а и на крај краева зависи како ќе ти се погоди :) . За документите не знам ништо, знам дека само имаш право да си го земеш ДДВ-то кое е 18 % мислам во Германија. Додуша ако може и некој да ме просветли со законот за увезување на коли за во Мк би било топ. :D
поздрав

Дали некој од прилика би знаел колку би ме чинела царината и останатите давачки до регистрација? Инаку се работи за Mercedes Benz 560SEL 89/90 euro 1, 205kw/280ps, 5547 кубика.;)

Не може да увезеш еуро1 кола, од еуро 2 па нагоре.

A давачките како идат за регистрација и префрлање? и дали има врска до колку години стара е колата или само еуро стандардот се зима во предвид ? Иначе има коли што се по 8-10 години стари ама јаки/ сочувани и со еуро 2-3 се ...

Дечки,вистина е дека уше повеќе ке паѓаат цените ?! Планирам да ја шитнам мојава,Киа Кларус за 1800 евра ... се надевам дека нема да е касно ,на време шо побрзо .... алертирајте ... да си купам пасат после :) ))

Дечки,вистина е дека уше повеќе ке паѓаат цените ?! Планирам да ја шитнам мојава,Киа Кларус за 1800 евра ... се надевам дека нема да е касно ,на време шо побрзо .... алертирајте ... да си купам пасат после :) ))
Ќе паѓаат, шиткај побрзо колата за упола од она што планираш, а после пасат ќе ти дадат гратис ако купиш 4 гуми (половни)...:icon_lol:
Како тргнало Албанија ќе ја заминеме, национално возило од Застава станува Мерцедес и БМВ.. :facepalm:
Малку се пошегував, ама како стојат работиве, ништо не е сигурно, она што го имаш купено тука веќе не ти вреди ништо и да ти е ново заради поплавата од увезено ѓубре, она што го купуваш увезено од надвор не вреди ништо оти е евтино а опасно ѓубре, така да имаш избор - змијата или магарето...

Најубаво ти е авионот и сам да си идеш да си ја земеш. Така бар и ќе ја видиш ти и ќе си ја провериш. Кога ти ја носи некој а ако си ја нашол преку нет само тогаш со среќа :)
--- надополнето: 24 јануари 2014 во 05:30 ---

Решив , на пролет ќе отидам до Бугарија накај Дупница и Благоевград па ќе разгледам убаво , зашто слушнав дека таму имало голем пазар и биле поевтини колите , па сам ќе ја дотерам во право си (y)

Решив , на пролет ќе отидам до Бугарија накај Дупница и Благоевград па ќе разгледам убаво , зашто слушнав дека таму имало голем пазар и биле поевтини колите , па сам ќе ја дотерам во право си (y)

Топ. Али напрај си калкулација, ако не ти е многу поскапо (пат и остало ) сеа има бар виз ер подобро ти е немачкој. Јас немам верба во балканци за таква работа ( не дека се нешто другиве може подобри, како ќе ти се погоди ) ама кој се изгорел еднаш, и на ладно дува велат. :) Види што како ќе направиш и да ми кажеш точно каков е законот ако можеш и давачките кој се што се... ако е прифатливо да се донесе една кола во мк :D
Поздрав и среќно!

П.С. 3-1 :* :D

Топ. Али напрај си калкулација, ако не ти е многу поскапо (пат и остало ) сеа има бар виз ер подобро ти е немачкој. Јас немам верба во балканци за таква работа ( не дека се нешто другиве може подобри, како ќе ти се погоди ) ама кој се изгорел еднаш, и на ладно дува велат. :) Види што како ќе направиш и да ми кажеш точно каков е законот ако можеш и давачките кој се што се... ако е прифатливо да се донесе една кола во мк :D
Поздрав и среќно!

П.С. 3-1 :* :D

Хехе , фала , али јас си имам до мене одличен познавач на коли. Татко ми е механичар па заедно ќе појдеме .

Инаку тоа е , толку можат годинава :D

Луѓе ај ве молам за помош, ништо од законов не можам да разберам, јака фрустрација ми набија овие од царина.
Се работи за кола Peugeot 206 CC 110 увезена од Германија, 1500 кубика, 160000 пројдени километри и цена од 2500 евра со Еуро 4. Колку би коштaло се до регистрација еве барем и од прилика? Фала однапред.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom