Музика од Исланд

Ова се само најпознатите, најкомерцијалните музичари од Исланд. Може да се најдат уште мал милион други одлични изведувачи. Ете, на пр. Retro Stefson на оваа листа ги нема.

Листава е стара и превземена од википедија.

Еве и нешто поинакво од Исланд! GusGus е бенд од Рејкјавик, формиранн во 1995. До сега имаат издадено 5 студиски албуми и еден во живо. Иако биле наменски формирани како бенд кој би требало да креира музика за филм, групата е најпозната по нивната електронска музика. Нивниот состав честопати варира, вклучувајќи голем број на уметници на нивните настапи. Дел од нивната постава биле и музичари кои сега имаат соло кариери, како: Hafdis Huld, Blake, Daniel Agust и Emiliana Torrini. Музиката е амалгам на најразлични жанрови, иако примарно е класифицирана како техно, трип-хоп и хаус. Имаат и неколку ремикси на познати изведувачи, како: Bjork, Depeche Mode, Moloko, Sigur Ros. Нивните албуми се: GusGus (1995), Polydistortion (1997), This is Normal (1999), GusGus vs. T-world (2000), Attention (2002), Forever (2007), 24/7 (2009) и Arabian Horse (2011). Ќе ги слушнете нивниот најпознат сингл од 2003 - David, и неколку песни од последниот албум, од кои една, Within You во акустична верзија, како и целиот настап на KEXP. Имаат настапувано и во Скопје, на заеднички концерт со Faithless и Thievery Corporation, на Скопски Саем, на отворено, ако добро се сеќавам, во 2005 година.

Многу е добар настапот во KEXP....штета што се само 3 песни....

Gus Gus, ги окрив со Arabian Horse и сум пресреќна, зошто бендов е мелем за денс, релакс и звучи модерно без да бидат нападни.

Од старите волци - Sigur Ros, Bjork.

Oд поновиве и премили - Olafur Arnalds и Bloodgroup.

Првиот е меланхолично инструментално чудо од музичар. Има нишка сигурросизам :) Во целина е прекрасен доколку сакате раат музика.

Bloodgroup ги гледав во живо во МКЦ; пред неколку години. Електро клеш и техно звук, целосно одлепен. Дефинитивно Исланд имаат што да понудат.
Еве им го хитот. Тука се заљубив во вокалистот.

Gus Gus, ги окрив со Arabian Horse и сум пресреќна, зошто бендов е мелем за денс, релакс и звучи модерно без да бидат нападни.

Од старите волци - Sigur Ros, Bjork.

Oд поновиве и премили - Olafur Arnalds и Bloodgroup.

Првиот е меланхолично инструментално чудо од музичар. Има нишка сигурросизам :) Во целина е прекрасен доколку сакате раат музика.

Bloodgroup ги гледав во живо во МКЦ; пред неколку години. Електро клеш и техно звук, целосно одлепен. Дефинитивно Исланд имаат што да понудат.
Еве им го хитот. Тука се заљубив во вокалистот.
My Arms и мене ми е една од најомилените композиции од Исланд воопшто. Колку пати само го имам стегнато repeat копчето...

Eве нешто вчера што дофтаив. Доста солиден и добар звук по мои проценки

Колку сум бил арогантен кон музиката од Исланд!
Кога почнав да се интересирам повеќе, дознав прекрасна музика, која сега ме тера да се преселам во Исланд и да живеам таму, макар да работам како риболовец.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom