Музички Вредности

• Креатор на темата Креатор на темата Loomis_God
  • Време на започнување Време на започнување
Музиката започнала многу време пред Бах, Бетовен, Моцарт, Вивалди. Сите знаеме од кога потекнува музиката и дека многу од тие инструменти преку кои се интерпретирала и денеска се користат (нормална видоизменети, усложнати). И така шетаме по времето кога одеднаш ти излегува пред очи тинејџер шо се пицнал, се светнал, тргнал на забава во најпознатиот кафич во градот и на прашањето каква музика слушаш, ти одговара транс/техно. И нормално се чудиш на кој инструмент се свири тоа, а на тоа нема да најдеш одговор, пошто нема инструмент за таа музика, туку снимени звуци и компјутерски мутирани, сето тоа заедно склопено ни ја дава денешната музика која искрено мене ми предизвикува чувство на изнемоштеност, умор, сонливост, како да си надуван(шо би рекле). Абе музиката е за да те опушти, да ги исфрлиш емоциите, за авторот да ги исфрли мислењата и неговите емоции да допрат до тебе. Од друга страна се тука и овие фолкериве кои трчаат турбо по пари (фолк, т.е. народната музика е далеку од оваа турбо-фолков и за мене тоа е добра музика, каде ги има сите МУЗИЧКИ елементи), која со зарипнат глас, која пренадарена физички од мајка, кој пропаднат металец (Аца Лукас ако не се лажам бил металец). Е тоа се типовите на музика како што споменавте претходно 90% од младиве ги обожаваат, им се клањаат и едноставно не им се здосадува затоа што излегуваат секој ден нови песни (која од која попатетични), од нови интерпретатори (не можам секој копиљ да го нарекувам музичар), исти автори на музика и текст, кои си експериментираат со сите за да видат кој носи поголем приход. Кампањата кај сите е подеднаква, агресивна и слепа, по сите медиуми.
Накратко кажано, за мене музички вредности се: инструмент што дава звук во реално време (а не оној што еднаш се снима и после не може да се „исвири“), пријатна мелодија за ушите, а воедно и мозокот, добар глас, макар и дебел да е, разновидност на елементи кои добро ќе звучат како целина, логика и идеја во текстот (ако има текст, ако е инструменталка ок) и текстот да е прикладен за јавно слушање, а не како секоја 1.12 песна која има несоодветен текст за малолетни.
Мое мислење е дека треба народот да почни да се вразумува во многу работи каде ги изгубил чувствата за вредност, оти ќе се изгубиме во просторот и ќе бидеме како овци со многу пастири.
П.С. Заборавив да ги вметнам во музичките вредности и чувството за домашна музика, од домашни композитори, автори, интерпретатори, оваа странскава не води кон губење на сите човечки морали, а тука најголемо влијание има бугарската и српската. И на крај краева, ако ви е за гледање убавици по спотови, разголени тела, пушти ТВ 1000 после 12 и гледај, кој ти брани, а не вака да бараш изговор во музиката кога логички го нема, пошо тоа не е музика.

Никој не рече дека музиката почнала од Бетовен и Моцарт, незнам од каде доби таква идеја. Бетовен, го започнал периодот на премин од класичниот стил во романтизам, ако веќе зборуваме за некаков почеток. Сепак ги истакнав само нивните огромни квалитети и влијанието во музиката. Бидејќи, беа предмет на директна компарација во постовите погоре, што се разбира беше погрешно.

Ерата на музиката започнува со раѓањето на ренесансата во 15ти век и појавувањето на фаци ко Палестрина.Во ренесансата и барокот се поставиле стандардите кои се задржани до денес.
И пред тоа имало музика али не било тоа тоа.

Никој не рече дека музиката почнала од Бетовен и Моцарт, незнам од каде доби таква идеја. Бетовен, го започнал периодот на премин од класичниот стил во романтизам, ако веќе зборуваме за некаков почеток. Сепак ги истакнав само нивните огромни квалитети и влијанието во музиката. Бидејќи, беа предмет на директна компарација во постовите погоре, што се разбира беше погрешно.

Сакав да кажам дека од многу порано постоеле инструменти, а денеска се најдоја такви лица шо измислија музика без инструменти, просто невероватно (читај глупости)!

Сакав да кажам дека од многу порано постоеле инструменти, а денеска се најдоја такви лица шо измислија музика без инструменти, просто невероватно (читај глупости)!

Тоа се вика еволуција на музиката, која понатаму се дели на добра и лоша...

Ни недостигаше ваква тема. бравос.

Секој оној кој се има занимавано со уметност некое си добро време ќе ви каже горе доле, со едни или со други зборови дека основните елементи на уметноста се духот и знаењето.

Духот претставува основа на музиката и е нешто што не може да се разбере (да се опише,анализира,класифицира...тој е надвор од доменот на разумот), туку може само да се свати. Додека знаењето е тоа нешто што му дава форма на духот (знаењето е широк поим и може да се движи од обична ритмика и мелодика та до под сетингс и дрво на инструментот на пр ....не го сваќајте само ко фрлање на акорди или сл -_-)....
Значи секое уметничко дело мора да ги содржи овие два елемента, доколку не, не е уметничко дело....фала богу. Значи се што треска не е музика исто ко и се што лета не се јаде ...м?:nenene:

Нема добра и лоша музика.....има музика, а нејзиниот квалитет зависи од тоа колку уметникот се посветил на истакнатоста на двете карактеристики, сепак за да биде музика мора да постојат двете!! Доколку не...не е музика..фала богу..пр -поп,рап:drk: ....некаде фали едното,некаде двете..да,да и музика било..така велат на тв..бла бла..ха ха...ондак и истрел од пушка ќе е музика и конзерва што пада ќе произведува музика:tapp:

Капиш? :))

Накратко кажано, за мене музички вредности се: инструмент што дава звук во реално време (а не оној што еднаш се снима и после не може да се „исвири“), пријатна мелодија за ушите, а воедно и мозокот, добар глас, макар и дебел да е, разновидност на елементи кои добро ќе звучат како целина, логика и идеја во текстот (ако има текст, ако е инструменталка ок) и текстот да е прикладен за јавно слушање, а не како секоја 1.12 песна која има несоодветен текст за малолетни.

Убаво и јасно кажано, но факт е дека има голем број уметници кои звуците ги произведуваат со електронски уреди, т.е. компјутерски ги мутираат и притоа во реално времем создаваат многу убава музика. Не дека сум љубител на таков вид музика, напротив. Но сепак скога преслушав неколку такви песни кои факт е дека човекот ги свири во реално време се запрашав во исправноста на мојата дефиниција за музика: мора да има само жичани и ударни инструменти и евентуално колку е можно помалку електроника за да има шанси да влезе во групата за класификација на добри и лоши.

Не капиши. Или ајде нека ти биде ... во право си ... но кога ќе видиш дека основните елементи на музиката ги цени и проценува секој кој ја слуша таа музика, тогаш логично е дека нивното ниво на знаење и можност за воспримање на музиката повторно ќе не однесе до фактот дека за некој и Аца и Цеца се мегауметници. Не им верувам на авторитети кои ја оценуваат и вреднуваат музиката, тоа нема да ја издвои музиката од не-музиката, туку ќе не одведе кон културен тоталитаризам. И да ... истрел не е музика затоа што е звук, а музика е ваљда би била спој на повеќе звуци.

Многу пати сум размислувал на темава и сум разговарал со пријателите за ова.
Мојот заклучок е нешто што потекнува од римско време, дај му на народот леб и игри и ќе бидат задоволни. Тогаш фрлале магариња да ебат 12 годишни девици а денеска јелена карлеуша ја пуштаат на национална телевизија. Доброто е што ако го преживееш тоа со магарето те пуштаат дома а карлешуа ја слушаш додека да умреш :(.
Има квалитетни музичари и луѓе кој што се разбираат во тоа и го ценат. Само што во уметноста квантитетот не е показател за квалитетот,и тоа донекаде е добро затоа што скратува време. Ако видам нешто на топ листа не се ни замарам да го слушам затоа што знам дека е срање така да во секое зло има добро :)

Многу убаво си кажа Fallen Hypatist.
Сите спомнувате...
-Бетовен и Бах биле вистинска музика.
-Медиумите имаат одлучувачка улога во определување на популарната музика.
-Музика што се правела без инструменти не била музика.

Да не бидам безобразна, врска си немате!
И по луѓево на форумов се гледа колку масата народ си има поставено критериуми (музички вредности) за тоа што е добра музика.

Музиката не се отценува според тоа кој направил поголемо влијание или кој е повеќе почитуван.
Музиката не се отценува според инструментите на кои се свири.

Музиката се отценува според емоциите што ќе ти ги предизвика. Добра музика е таа музика што ќе направи да се чувствувам некако.
Музиката има доблест да смири, има доблест да расположи, има доблест да растажи...
Таа музика што ќе ми ги предизвика овие чувства, е добра музика.
Без разлика на тоа дали е отсвирена на инструменти или е компјутерски искомпонирана.
Добра музика е таа музика што ќе направи да се почувствувам некако.

Друго е тоа што, некои луѓе слушаат некој вид на музика, а таа музика не предизвикува никакви чувства кај нив. Тие се за ругање. Луѓето што ја прават, лугето што ја слушаат само кога се пијани. А не самата музика.

Секој си има свој вкус за музика. Популарната музика е популарна затоа што масата народ размислува на тоа ниво и (не)чувствува на тоа ниво. Плитко. И нема намера да се продлабочува и да се замара многу многу со музика, тие не чувствуваат кога ја слушаат, така да, сеедно им е. Едноставно, имаат поважни работи од музиката во животот.
Така да, мислам само дека џаболебарите како музичарите и ретките надпросечно-интелегентни личности, бараат нешто подлабоко во музиката и чувствуваат додека ја слушаат. Нивните музички вредности се на место и можам да кажам дека таквите слушаат дооообра музика.
Дури и да не ми се допаѓа таквиот вид на музика, почитувам кога ќе видам некој кој сочувствува со композиторот (:

едит: FallenHypaspist, се извинувам.

Музиката се отценува според емоциите што ќе ти ги предизвика. Добра музика е таа музика што ќе направи да се чувствувам некако.

Значи турбо-фолкот е добра музика бидејќи прави да се чувствувам како да ми се сере.

Значи турбо-фолкот е добра музика бидејќи прави да се чувствувам како да ми се сере.
Ако не ти се допаѓаат чувствата што ти ги предизвикува турбо-фолкот - едноставно, не го слушај!
Слушај ја музиката што предизвикува убави чувства кај тебе, чувства што ти се допаѓаат.

И не се прај паметна/ен:smir:

Многу убаво си кажа Fallen Hypatist.
Сите спомнувате...
-Бетовен и Бах биле вистинска музика.
-Медиумите имаат одлучувачка улога во определување на популарната музика.
-Музика што се правела без инструменти не била музика.

Да не бидам безобразна, врска си немате!
И по луѓево на форумов се гледа колку масата народ си има поставено критериуми (музички вредности) за тоа што е добра музика.

Музиката не се отценува според тоа кој направил поголемо влијание или кој е повеќе почитуван.
Музиката не се отценува според инструментите на кои се свири.

Музиката има доблест да смири, има доблест да расположи, има доблест да растажи...
Таа музика што ќе ми ги предизвика овие чувства, е добра музика.
Без разлика на тоа дали е отсвирена на инструменти или е компјутерски искомпонирана.
Добра музика е таа музика што ќе направи да се почувствувам некако.

Друго е тоа што, некои луѓе слушаат некој вид на музика, а таа музика не предизвикува никакви чувства кај нив. Тие се за ругање. Луѓето што ја прават, лугето што ја слушаат само кога се пијани. А не самата музика.

Секој си има свој вкус за музика. Популарната музика е популарна затоа што масата народ размислува на тоа ниво и (не)чувствува на тоа ниво. Плитко. И нема намера да се продлабочува и да се замара многу многу со музика, тие не чувствуваат кога ја слушаат, така да, сеедно им е. Едноставно, имаат поважни работи од музиката во животот.
Така да, мислам само дека џаболебарите како музичарите и ретките надпросечно-интелегентни личности, бараат нешто подлабоко во музиката и чувствуваат додека ја слушаат. Нивните музички вредности се на место и можам да кажам дека таквите слушаат дооообра музика.
Дури и да не ми се допаѓа таквиот вид на музика, почитувам кога ќе видам некој кој сочувствува со композиторот (:

едит: FallenHypaspist, се извинувам.

Во тоа време Бетовен и Бах успеале без медиуми да направат нешто сега ни со медиуми форсирање - пропаганда - маркетинг неможе. Доколку слушаш, или поточно сакаш, класика ќе ме сватиш.

Кога сме веќе кај за емоциите, сеуште сум во исчекување на искусување емоција која ќе дојде барем малце до она што го чуствувам додека ја слушам "Месечева соната" или пак "Ода на радоста" е тоа е емоција!

Убедливо нај-експресивна музика е токму класиката...

И да најголемите музички вредности лежат во моментот кога ќе сватиш: Што е просечна музика, што е солидна - добра, и за крај што е музиката која треба да ја слушаш!

Во човечкиот живот, има доволно време за се. Но за музика никогаш! Така да фокусирањето на вистинскиот избор е полн погодок. Сакам просечност, почитувам искрено, во сите свери на животот не ми пречи! напротив. Но, музиката не е една од нив!

Во тоа време Бетовен и Бах успеале без медиуми да направат нешто сега ни со медиуми форсирање - пропаганда - маркетинг неможе. Доколку слушаш, или поточно сакаш, класика ќе ме сватиш.

Кога сме веќе кај за емоциите, сеуште сум во исчекување на искусување емоција која ќе дојде барем малце до она што го чуствувам додека ја слушам "Месечева соната" или пак "Ода на радоста" е тоа е емоција!

Убедливо нај-експресивна музика е токму класиката...

И да најголемите музички вредности лежат во моментот кога ќе сватиш: Што е просечна музика, што е солидна - добра, и за крај што е музиката која треба да ја слушаш!

Во човечкиот живот, има доволно време за се. Но за музика никогаш! Така да фокусирањето на вистинскиот избор е полн погодок. Сакам просечност, почитувам искрено, во сите свери на животот не ми пречи! напротив. Но, музиката не е една од нив!

Можеби за тебе тоа е емоција. Да.
Можеби за мене емоција е Боб Марли или за некој друг емоција е транс. Има и фрикови, си се пронаоѓаат во турбо-фолк.
Whateva, секој си има различни чувства и различно ја доживува музиката. Нема потреба од ругање по другите жанрови, кои на нас не ни се омилени.

Се слагам со тебе, дека класиката е најсилната емоција. Освен што слушам, сакам класика. Но тоа се должи на сличен вкус за музика.
На некој друг, класиката му е одвратна. Имам сретнато луѓе, не можат да слушаат. Едноставно одбивна им е класиката. Велат дека им продира во мозок и ги боли глава од тоа. И некој ќе речеше: „Абе тие не знаат што е музика“. Можеби не знаат, но класиката не е таа што предизвикува убаво и пријатно чувство. It's just not the music they like.

Така да, не треба да се класифицира според емоциите што ние ги имаме додека слушаме еден вид на музика.
Секој различно ја доживува секоја музика.
Според сечиј вкус, има добра и лоша, ама не се отценува субјективно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom