Музички Вредности

• Креатор на темата Креатор на темата Loomis_God
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 ноември 2009
Мислења
171
Поени од реакции
8
Баш ме интересира дали може да се развие дискусија за тоа кои се вредностите кои ги барате во музиката која ја слушате и некоја дискусија за глобалните вредности и дали се точни или погрешни.Според мене живееме во свет со погрешни вредности не само за музика туку и во сите сфери на нашето делување.Не ми е јасно само како може толку луѓе кои заслужуваат висок статус во музичките води се толку потиснати и претопени,а сведоци сме на дебиловидни личности со огромна кариера.Исто така би посочил уште еден проблем односно многу луѓе имаат дискриминаторска политика врз музиката.Пр Овој е веќе легенда сигурно е подобар од некој друг(Односно тип што тотално го јаде првиов али јбг нема таков статус).Мое лично мислење е дека вредностите се тотално помешани а трудот и вежбањето воопшто не се ценети на начин на кој што треба.Но,тоа секако е и до она народното се радуваме кога на некој кој се труди можеме да го наклеветиме и демек да му падне цената.Тоа е сосема друга тема али стварно не можам да сфатам како некои луѓе имаат толку погрешни вредности и воопшто не го ценат трудот на некој поединец кој секако дека заслужува повисок музички статус од досегашниот.Исто така гледам дека многу луѓе гледаат кој е на сцената 20 год или 5-6 год.Тоа според мене нема врска.Некој може да е на сцената 20 год и да биде почитуван само поради тоа а не поради својот труд и достигнувања во музиката,а човекот кој е на сцената 5-6 години буквално да растура али за жал тоа нема да му биде ценето.

Ваљда овде атакуваш на мејстрим музикава не ? :)
Ја сметам дека музикава што сега е популарна Е популарна затоа што лесна за слушање.
Ставот ми е.
Повеќето поп(уларни) песни ги користат истите скали и акордни прогресии пошо се полесни за впивање од мозокот и се по ear-friendly за некој кој не слушал некои поостри видови на музика.
А и самите лирики кај мејнстрим музиката се полесни за разбирање и обработуваат теми на просечниот затупен тинејџер.
Рецимо,џез и метал се правци кои за 90% од Македонците се срање музика оти едноставно им е непознат и им звучи безсмислено.На тоа кога ќе ги додадеш стереотипите кои кружат наоколу,фактот дека медиумите спамираат простачка музика во обид да заработат кеш замешај малку ране и генгста банту црнечки гето ефект и ја добиваш денешната омладина.

Младите колку и да веруваат дека се all high and mighty еманципирани у фаца им се смеат менаџерите на Аца Лукас и Цеца.
Вредностите се диктирани од медиумите бидејки тие првично бираат што ќе слуша рајата.

Баш ме интересира дали може да се развие дискусија за тоа кои се вредностите кои ги барате во музиката која ја слушате и некоја дискусија за глобалните вредности и дали се точни или погрешни.Според мене живееме во свет со погрешни вредности не само за музика туку и во сите сфери на нашето делување.Не ми е јасно само како може толку луѓе кои заслужуваат висок статус во музичките води се толку потиснати и претопени,а сведоци сме на дебиловидни личности со огромна кариера.Исто така би посочил уште еден проблем односно многу луѓе имаат дискриминаторска политика врз музиката.Пр Овој е веќе легенда сигурно е подобар од некој друг(Односно тип што тотално го јаде првиов али јбг нема таков статус).Мое лично мислење е дека вредностите се тотално помешани а трудот и вежбањето воопшто не се ценети на начин на кој што треба.Но,тоа секако е и до она народното се радуваме кога на некој кој се труди можеме да го наклеветиме и демек да му падне цената.Тоа е сосема друга тема али стварно не можам да сфатам како некои луѓе имаат толку погрешни вредности и воопшто не го ценат трудот на некој поединец кој секако дека заслужува повисок музички статус од досегашниот.Исто така гледам дека многу луѓе гледаат кој е на сцената 20 год или 5-6 год.Тоа според мене нема врска.Некој може да е на сцената 20 год и да биде почитуван само поради тоа а не поради својот труд и достигнувања во музиката,а човекот кој е на сцената 5-6 години буквално да растура али за жал тоа нема да му биде ценето.

What the fuck are you talking about ? :toe:

Во сеа популарнава музика не ми се сфиѓа што мелодијата е компјутерски направена, текстот и нема некоја смисла со животот. Според мене коа ќе слушнеш песна треба да те мотивира, да те размрда итн. А, да и цврсто стојам на ставот дека денеска медиумите имаат главна улога во тоа каква музика е популарна.

Ваљда овде атакуваш на мејстрим музикава не ? :)
Ја сметам дека музикава што сега е популарна Е популарна затоа што лесна за слушање.
Ставот ми е.
Повеќето поп(уларни) песни ги користат истите скали и акордни прогресии пошо се полесни за впивање од мозокот и се по ear-friendly за некој кој не слушал некои поостри видови на музика.
А и самите лирики кај мејнстрим музиката се полесни за разбирање и обработуваат теми на просечниот затупен тинејџер.
Рецимо,џез и метал се правци кои за 90% од Македонците се срање музика оти едноставно им е непознат и им звучи безсмислено.На тоа кога ќе ги додадеш стереотипите кои кружат наоколу,фактот дека медиумите спамираат простачка музика во обид да заработат кеш замешај малку ране и генгста банту црнечки гето ефект и ја добиваш денешната омладина.

Младите колку и да веруваат дека се all high and mighty еманципирани у фаца им се смеат менаџерите на Аца Лукас и Цеца.
Вредностите се диктирани од медиумите бидејки тие првично бираат што ќе слуша рајата.​
Pa zavisi ovde atakuvam i na nekoi Metal/Rock ,,Legendi'' so se preterano preceneti i so muzika koja mene apsolutno me tera na dremenje i spienje:):).Ednostavno napraile eden dobar alubm ili pesni i veke se legendi a nekoj se ubiva od rabotenje a na kraj dobiva stap i zivee vo ednosobno stance a nekoj so nema aber zivee vo cela palata.Stvarno ne znam i tolku ne samo vo ovaa bljuvotina koja e popularna i mi se gadi od nea kako moze i vo mojot omilen stil na muzika-Metal da ima tolku ograniceni luge so nekat da slusnat nesto podobro od toa so go slusaat.A so toa im davaat za pravo na nekoi fosili da se populariziraat uste poveke i da zatvorat priod na nekoi stvarno kvalitetni bendovi i muzicari.

Секој сам со совој избор, сепак ако не знаеш да процениш што е добра музика и што да слушаш, најверојатно незнаеш ништо во животот.

Не за џабе постои изреката: Музиката е доволна сатисфакција во животот, но времетраењето на истиот не е доволен за неа!

чим го прочитав насловот мислев малку ќе се нафатиме да дискутираме за музичка теорија .
Ова веќе во темава е разбрано , исто како што Смекси Бит објасни во неговиот пост.
Едноставна мелодија , лесно се памти . Од социо-психолошки аспект , тие 90%(кои ја слушаат мејнстрим/поп музиката) се најверојатно истите 90% со слични (читај:просечни) умствени способности , со медиокрититетни цели и вредности во нивниот (скапан) живот - маѓепсани од истото што песните го воспејуваат (добро не баш истото , но all roads lead to Rome) целат кон живот полн илузии. . .
And thats why , мејнстримот е мејнстрим . :pipi:

чим го прочитав насловот мислев малку ќе се нафатиме да дискутираме за музичка теорија .
Ова веќе во темава е разбрано , исто како што Смекси Бит објасни во неговиот пост.
Едноставна мелодија , лесно се памти . Од социо-психолошки аспект , тие 90%(кои ја слушаат мејнстрим/поп музиката) се најверојатно истите 90% со слични (читај:просечни) умствени способности , со медиокрититетни цели и вредности во нивниот (скапан) живот - маѓепсани од истото што песните го воспејуваат (добро не баш истото , но all roads lead to Rome) целат кон живот полн илузии. . .
And thats why , мејнстримот е мејнстрим . :pipi:
Pa ne mislev za mejnstrim tuku opsto vo muzikata.Vakvi raboti nema samo vo mejnstrim i potecnuvanje na vistinskite talenti ima i vo poveke muzicki stilovi.Za zal ima i vo za mene omileniot Metal.Znaci nekoi bendovi se pocituvani i sakani samo radi toa opsto mislenje i prosecni umstveni sposobnosti.Znaci vo denesno vreme ako recis deka nekoj bend koj sekako e ponekvaliteten od duzina drugi bendovi i za nego recis deka ne cini odma site ke te raspnat pa kako tie se legendi ova ona.So toa muzickite vrednosti samo se unistuvaat lugeto slusaat 1 bend do 2 i nemaat sliusnato ni edna pesna so poslozena struktura.Toa mi bese mislata sto vo sekoja muzika ima potceneti talenti spored mene i vistinskite vrednosti retko isplivuvaat na povrsina.Sega toa e relativno ima dosta kvalitetni muzicari koi se ceneti ali ima i mnogu koi se strasno potceneti a imaat pogolema vrednost od nekoi bendovi zaedno.

Во сеа популарнава музика не ми се сфиѓа што мелодијата е компјутерски направена, текстот и нема некоја смисла со животот. Според мене коа ќе слушнеш песна треба да те мотивира, да те размрда итн. А, да и цврсто стојам на ставот дека денеска медиумите имаат главна улога во тоа каква музика е популарна.

Се согласувам со ова...а може да се направи добра мелодија компјутерски не дека не ама кога ке слушнам некоја "песна" со едно исто се повторува цело време и малку текст компјутерски глас што го пее а имам другар4е многу ги слуша тие таквите и ке ми рече он на мене оди бегај бе остај тоа Бон Џови и тие глупости стари песни од осумдесетите што слушаш пушти слушај го ова глеј ама е добро.Ина4е повеќето го слушаат тоа не дека им се свиѓа туку моментално поради медиумите тоа е COOL и мислат дека ако го слушаат и они се COOl.Ке ја слуша по цел ден и ке се навикне на неа и после песната е топ...јбг...повекето од младиве денес по тоа се водат*-што е cool!!!!

Абе не се работи за сложеноста за една композиција.Се работи за некои таканаречени правила кои ги поставиле типците кои први твореле асална музика тоест класика.Фаци ко Бах ги поставиле стандардите за шо всушност е убаво за уво али не значи дека попростите песни не можат да бидат добри.Добра музика си е добра музика.
Сета музика денес е на некој начин инфлуентирана од класиката.Е сеа има некои кои врз овие темели граделе добра музика а од друга страна е Аца Лукас.

Абе не се работи за сложеноста за една композиција.Се работи за некои таканаречени правила кои ги поставиле типците кои први твореле асална музика тоест класика.Фаци ко Бах ги поставиле стандардите за шо всушност е убаво за уво али не значи дека попростите песни не можат да бидат добри.Добра музика си е добра музика.
Сета музика денес е на некој начин инфлуентирана од класиката.Е сеа има некои кои врз овие темели граделе добра музика а од друга страна е Аца Лукас.

Бетовен, пред Бах..и сите други! :cuc::cuc::cuc:

@Loomis - зборев за како тоа медиумите ги истакнуваат и прават цела компанија од изведувачите кои што се (како што смекси рече) по ear-friendly , и правејќи цел бизнис од тоа , не им даваат шанса на другите изведувачи да се истакнат...и музичките вредности стојат во место

Psyside dude . . . Bach го реже Beethoven . . .
дефакто...Бах е првиот џезер :pipi: (ќе каже некој врска нема ова , -најверојатно не се обидел да свири -Bach)

Моцарт е мадафаќерот заедно со сите останати од негово време...Денес секој може да прави "музика", а оние вистинските музичари одат кон еволуирање на звукот и во глобала така и ќе остане и за понатаму... музичките вредности, ги има се помалце, факт.

Секој со својот миленик :)
Ја го сакам(НЕ на тој начин)вивалди оти бил металец.Озбилно,неговите дела ептен ми личат на метал :pos:

@Loomis - зборев за како тоа медиумите ги истакнуваат и прават цела компанија од изведувачите кои што се (како што смекси рече) по ear-friendly , и правејќи цел бизнис од тоа , не им даваат шанса на другите изведувачи да се истакнат...и музичките вредности стојат во место

Psyside dude . . . Bach го реже Beethoven . . .
дефакто...Бах е првиот џезер :pipi: (ќе каже некој врска нема ова , -најверојатно не се обидел да свири -Bach)

Бах повеќе ми има жичка на металец него на, џезер како и да е јас претерав малце со тоа што направив споредба. Прво Бах и Бетовен не живееле во исто време, второ Бах компонирал по потреба и на другите не само по своја жебла. Така што делата му претендирале во еден поинаков стил сакале или не да признаеме директно биле поврзани со црковната (бил многу религиозен човек) негови дела на база на оргули биле директно поврзани со влијание на црквата. На кратко музиката креирана од него тој ја сметал за света. Така што најголемиот дел од истата му е комбинација од светост,религија и пред се експерименитрање.

За разлика од Бетвоен кој целата своја музика ја компонирал за себе, и својот личен (тежок живот) и се разбира огромната љубов која никогаш не ја доживеал. Целата сатасифакција од музиката што ја компонирал ја пренел во своите дела, но наместо радост и возишеност тој во повеќето свои дела внел тага,мака и длабока вознемиреност се разбира со исклучок на "Одата На Радоста" сите овие емотивни дела допринеле неговата музика да биде препознаена како највлијателна во тој период а и во понова историја. Знаел како да "погоди" дел од огромото емотивно влијание во неговито живот/музика имал и неговиот татко кој физички го малтретирал додека бил мал. Значи све на све еден длабоко емотивен профил дошол на виделина, за разлика од Бах кој нема внесено толку многу душа во своите дела. Бетовен се смета за првиот музичар пиионер на романтичната ера по "завршувањето" на класичната. Да не заборавиме дека 1/3 од своите дела Бетовен ги компонирал скроз глув! иако имал помалце копмозиции од сите сепак овој факт за мене е преголем, и неможам да преминам преку тоа колку и да сакам! Човекот бил гение маестрален композитор кој допира во најдлабоките делови од човечката подсвест со своите дела. Се на се, неблагодарно и невозможно е да се споредуваат признавам, дека направив превид кога се обидов. Но сепак, јас имам наклонетост кон Бетовен. Мора да спомнам дека и двајацата биле уникатни тоа е нешто што ги одовојува од другите композитори, почнувајќи од: оргулите во делата на Бах или пак хорот од 120 жени кои не изустиле ни збор цели 2 часа за на крај да испеаат само 1/2 минути во оние на Бетовен! се нешто што било до тогаш невидеоно и ги прави овие двјаца композитори едниствени. За мене тоа е нејголемата музичка вредноста без разлика за кое време/вид на музика се работи. Кога ќе "пуштиш радио" одма знаеш за кого се работи! иако е нов сингл/трака/ или само инструментално импровизирање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom