Музички шунд?

• Креатор на темата Креатор на темата MEDDLE
  • Време на започнување Време на започнување
Јас не се сложувам. Зепелин и Леб и Сол се револуционери во тоа што го работеа, и никој не ја купуваше музиката на Влатко затоа што тој изгледа секси, туку затоа што растураше на гитара. Зепелин се вистински револуционери, тие сами создадоа еден бран на нова музика која е инспирација до ден денска за музичарите. Не е ни бран, туку е вулкан... после бранот мир има, после вулканот има нов лик околината...[/quote]

Да точно е ова и сосема ми е јасно, јас не ги иам сите албуми од Пинк Флојд и Леб и Сол само затоа што се лепотани или затоа што свират шунд.
Али брат, забораваш една работа, како јас би ги купил ако тие не се продаваат? Тоа не е комерцијала? Се што се продава спаѓа во комерцијала, е сеа друго е прашањето колку тоа што се нуди е квалитетно и впрочем, баш тука мислам дека е доприната точка на оваа денешна музичка индустрија со шундот - едноставно продава се и сешто само за да се вртат и перат пари, а уметничкиот каркатер губи смисла, нажалост.:toe:

Чоеку, Леб и Сол и Зеплин се продаваат насекаде бидејќи се легенди и ВРЕДАТ.

Гранд продукција, нашиве зјајки и компанија се продаваат насекаде бидејќи се КОМЕРЦИЈАЛНИ.

Има разлика, само шо ме мрзи да куцам. Реплицирај остро, да ме инспирираш. :)

Шунд-за секого е различно...за некој турбо фолк,за некои новиот емо стил,за некои хип-хоп и други подправци или стилови на живеење како што викаат...некој праша на што пијат Кинезите кои немаа турбофолк...па бачко пази сега влагаш у кантина у Америка и луѓе се пијанчат на некои глупави кантри песнички од кои ништо не се разбира освен гракањето на изведувачот,мене ми е поприродно да пијам на Синан отколку на тоа :toe: без зезање,ако не дај ми предлог,не дека мора да се пие на тоа но замисли на некој тежок метал и ти рацете во вис и тепаш пиво...едноставно не иде :toe:

Пиењето нема никаква врска со музичкиот шунд. :toe:

Шунд-за секого е различно...за некој турбо фолк,за некои новиот емо стил,за некои хип-хоп и други подправци или стилови на живеење како што викаат...некој праша на што пијат Кинезите кои немаа турбофолк...па бачко пази сега влагаш у кантина у Америка и луѓе се пијанчат на некои глупави кантри песнички од кои ништо не се разбира освен гракањето на изведувачот,мене ми е поприродно да пијам на Синан отколку на тоа :toe: без зезање,ако не дај ми предлог,не дека мора да се пие на тоа но замисли на некој тежок метал и ти рацете во вис и тепаш пиво...едноставно не иде :toe:

Нема врска..Турбофолкот е КИЧ според секој критериум..Тебе ти е попријатно зошто се пере мозокот со турбото..Во Македонија дури и во фрижидерите ни се појавува Шабан!Тоа е вистински шунд.Музика што го пере мозокот и остаток од комунистичко доба, српска музичка пропаганда..Во турбофолкот нема ниту М од музика!Мода, борба за слава, излагање на домашни видео снимки ненамерно уууппссс..Ништо повеќе!

Чоеку, Леб и Сол и Зеплин се продаваат насекаде бидејќи се легенди и ВРЕДАТ.

Гранд продукција, нашиве зјајки и компанија се продаваат насекаде бидејќи се КОМЕРЦИЈАЛНИ.

Има разлика, само шо ме мрзи да куцам. Реплицирај остро, да ме инспирираш. :)

Е ај еве ќе реплицирам за да те инспирирам.. хехехех/
Глеј, во право си и се слагам 100000 % али се што се продава е комерцијално..
као би се пробиле лед цепелин до она што се сеа ако не се продавале.. и фала богу не би ги мењал за ништо друго.. А и друга една работа.. нивната уметичка вредност е докажана и покажана и нема тука што да се шпекулира за нив или за било кој друг што ги достигнал истите височини како и лед цепелин.

Јас само го истакнав фактот дека за да те чујат, денес мора да се продадеш на пазар. Пазарот ги диктира условите. А од тогаш до денес ништо не е сменето.. Верувај дека има толку други андерграунд бенодви кои едноставно не се одлучиле да идат шиткаат плочи или слично, туку едноставно останале запаметени меѓу луѓето од таа генерација само затоа што правеле безпланти концерти во Хајд Парк сред Лондон... И таквите секако кратко траат...
И да.. да потенцирам... шунд е едно а комерцијала е друго.. впрочем и темева што ја започнав беше за шунд а не за комерцијала..

Штом единствениот аргумент кој го оправдува постоењето на одреден музички правец е тоа дека е добар за пиење, јасно е...

Јас би рекол жалосно...

Имаш ѓубре кое се комерцијализира за пари, и квалитет кој се комерцијализира сам од себе бидејќи вреди.

Има голема разлика.

Кога више почна за музика и пиење... пиво највише со метал лизга :music3::party1:

Ајде малце он топик... Под шунд спаѓа сета онаа "музика" во која нема ни грам уметност, во прв ред турбо-фолкот. Тоа важи за кај нас на Балканот. Е, сега во светски рамки, малку е дискутабилно бидејќи доаѓа до мешање на поимите шунд и комерцијала.

Имаш ѓубре кое се комерцијализира за пари, и квалитет кој се комерцијализира сам од себе бидејќи вреди.

Има голема разлика.

Токму така друже.. тоа и ми беше поентата, може забегав малку али нема везе.. :pos2:

поздрав !

Пиењето го земав само како пример :toe: но не мора тоа што не го слушате да е шунд...што е дефиниција за шунд,да нема никаква вредност во таа турбо музика но опушта,забавна некад и смешна со дебилни текстови :pos: но мене ми е подобро од кантри да речеме или рап...така да мислам за вкусови не се расправа :toe:

Шундот го донесоа Кинезите years ago...:icon_lol:
И секако, во оваа масовна хипер-продукција, каде секој може да направи се од дома, се губи квалитетот и преовладува ѓубрето, кое ги запоставува и им го зема лебот на оние кои тоа го работеле профи...
Секоја песна за чие "склопување" не биле потребни повеќе од 2 минути е шунд.
Па да, баш.
Најтрагичното е тоа што некои од нив се нарекуваат музичари...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom