Мултикултурализмот, и неговата злоупотреба

Извини, не го догледав цело видео, бев зафатена...Сега седнав на раат да го изгледам.
Врска нема дека некој Мухамед попрво би добил работа од некој Фредрик, баш обратно е.
Точно е ова за феминистките што молчат, али тоа е поради причината што ти ја спомнав погоре.

Да, се случува. Баш поради таа причина и многумина се плашат да искоментираат нешто за емигрантите. А знаеш зошто ги сметаат за расисти? Затоа што факт е дека во Шведска има место за уште луѓе. Проблем е што само се примаат, а никој не се грижи да им обезбеди работа, а без познавање на јазик не ги вработуваат, плус и ти пишав погоре, приоритет за работа имаат Швеѓани.

Во последното видео типот спомна дека Шведска се соочува со недостиг на објекти за вдомување, првпат им се случува криза со недвижнини, дури има шпекулации дека Шведска препраќа мигранти спрема Финска, иако Финска не е обврзана, од друга страна Норвешка тера строго лимитирање, плус врши депортации на доселеници од Африка и Блискиот исток.

Во последното видео типот спомна дека Шведска се соочува со недостиг на објекти за вдомување, првпат им се случува криза со недвижнини, дури има шпекулации дека Шведска препраќа мигранти спрема Финска, иако Финска не е обврзана, од друга страна Норвешка тера строго лимитирање, плус врши депортации на доселеници од Африка и Блискиот исток.

Мене професорка по социологија ми тврдеше дека имало места, иначе е член на Социјал демократите. Знаеш зошто снемува места? Затоа што сите се пикаат во големите градови, никој не сака да живее во предградие, или село, затоа што таму или нема работа, или мораат да патуваат до работното место.

Мене професорка по социологија ми тврдеше дека имало места, иначе е член на Социјал демократите. Знаеш зошто снемува места? Затоа што сите се пикаат во големите градови, никој не сака да живее во предградие, или село, затоа што таму или нема работа, или мораат да патуваат до работното место.

Еве едно од поновите видеа, овде он зборуваше за кризата со имоти, ама она што ме остави зачуден е она што обично го гледаме во американски филмови - гетоа, со страв за пристап од цивили/полиција, престрелки, криминал, трибализам помеѓу припадници од различни земји поради етнички/верски причини итн.

Како се вика документарецов, одамна го барам да го најдам целосен, колку што ме држи помнењето овде се работи за напад на девојка и обид за силување на девојка од овие на видеото и на припомош доаѓаат полицајци во цивилка за безбедно да ја изнесат од париското предградие.

Како се вика документарецов, одамна го барам да го најдам целосен, колку што ме држи помнењето овде се работи за напад на девојка и обид за силување на девојка од овие на видеото и на припомош доаѓаат полицајци во цивилка за безбедно да ја изнесат од париското предградие.
Појма немам како се вика. Ја го видов само видеово. Прашај на тоа итаљанската група дали го знаат името.

Не сум сигурен дека темава е прикладна за ова, ама не гледам подобро место.
Се работи за забегување и злоупотреба на „бранењето“ од некои работи кои се перцепираат како навредливи за категории како: раса, класа, инвалидитети, ментално здравје, сексуална определба, итн.
Поточно, секаква дискусија за овие категории се карактеризира како навредлива и како таква треба да се забрани, и да се казнува.

Како за почеток, текст од студент од Харвард за нешто што го карактеризира како фашизам. На видеото подоле, студент урла на професор, затоа што не се согласува со неговото предавање каде професорот рекол дека се претерува во критиките за маските за денот на вештерките (некои наводно сметале дека маските се навредливи, ако се маски на луѓе од другите раси, или маски на инвалиди, маски на заболени од ментални болести, маски на не-хетересексуалци, итн).
http://hlrecord.org/2015/11/fascism-at-yale/
In case you haven’t heard, Yale has recently endured a firestorm of protest after a lecturer that presides over one of the undergraduate colleges questioned whether concerns about the offensiveness of Halloween costumes had gone too far in impinging on free speech.

In response, hundreds of protesters gathered on the quad, calling for Nicholas and Erika Christakis to be removed from their roles. Nicholas voluntarily came to discuss the matter with them, and soon, a crowd of students enveloped him.

The video is chilling.

One student is heard saying, “Walk away. He doesn’t deserve to be listened to.” When Nicholas started to explain himself, a student yells, “Be quiet!” and then proceeds to lecture him. When Nicholas calmly and politely says “I disagree,” the protestor explodes, screaming, “Why the fuck did you accept the position?! Who the fuck hired you?! You should step down!” Then, finally, “You’re disgusting!”

Да, знам дека сето ова е светлосни години оддалечено од нас, ама сметам дека би требало да не интересира во кој правец се движат работите во западите општества, од каде (на жалост) ги црпиме инспирациите за нашите сопствени вредности.

Следен пример:
https://www.intellihub.com/authorit...-speech-extensive-re-education-for-offenders/
- Група студенти бараат да се забрани слободен говор, ако истиот опфаќа било каква содржина која тие можат (по личен избор) да ја окарактеризираат како „white supremacy, colonialism, anti-black racism, anti-Latinx racism, anti-Native American racism, anti-Native/ indigenous racism, anti-Asian racism, anti-Middle Eastern racism, heterosexism, cis-sexism, xenophobia, anti-Semitism, ableism, mental health stigma, and classism.“.

Да, некои зборови и јас би барав во речник, ableism да ти била дискриминација во корист на здравите физички способни луѓе. На пример ако некој зборува за тоа дека во војска и полиција, најдобро ќе ја работат работата здрави и физички способни луѓе, тогаш тој прави прекршок и ги „опресира“ тие што не се здрави и физички способни луѓе. :unsure:
Или ако зборувате за неможноста на транссексуалните луѓе да имаат потомство, правите прекршок cis-sexism (дискриминација и омаловажување на транссексуалците).
We, Students of Amherst College, refuse to accept the negative social climate created towards our peers of color and other marginalized groups. We have begun this movement, Amherst Uprising, in an effort to change the status quo for a more just and inclusive environment within our campus. We demand that Amherst become a leader in the fight to promote a better social climate towards individuals who have been systematically oppressed. Student leaders acknowledge and support the demands previously stated and currently being presented. Furthermore, we demand the College acknowledge its ethical and moral responsibilities as an institution and community of our world. Amherst College should not be complicit in oppressive organizations and systems, no less.

We as a compassionate student body have gathered to address the legacy of oppression on campus. If these goals are not initiated within the next 24 to 48 hours, and completed by November 18th, we will organize and respond in a radical manner, through civil disobedience. If there is a continued failure to meet our demands, it will result in an escalation of our response.

Итн, итн.
Тотално да не се чудите ако (кога) истиве бљувотини, дојдат и овде кај нас. Прашање на време е само кога некој ќе се „сети“ дека вакви „неправди“ уште повеќе има и овде. :rolleyes:

@Vanlok значи аnti - white racism е дозволен !??!
Чим не е изричито спомнат ваљда е така. Изгледа воопшто не оставаат простор дека постои такво нешто. (или не рачунаат дека ќе има бели луѓе во догледна иднина) ;)

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/hero-commuter-defends-crying-young-6852993
. ^ ^
58449981.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom