Muhteşem Yüzyıl - Величествениот

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Ова е еден од најлошите луѓе за Македонската историја, тиранин и психопат кој се нарекува Величествениот исто како што Хитлер се нарекувал фирер од членовите на нацистичката партија. Но , што и може да се очекува од земја која уби 1.5 милиони Ерменци и се преправа дека не извршила геноцид. Нормално дека е Величествен. А за оние Македонци кои гледаат Турски серии, само им поакувам да се врати Турско ропство, па потоа ќе можат додека ги кријат машките бебиња да не им ги земат за јаничари (пракса која била најраспостранета во времето на овој психопат) да си гледаат серии на раат.
Добро бе ај за Александар Велики сите филмови да ги забранат од европа до индија или до кај стигнал? Шознам не го гледам филмов, ама ако почнеме така сите нешто им смета и ќе си цензурираат.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Не се Срби ова, Унгарци се. Белград тогаш бил Унгарски кога го освоиле Турците.
Во тој период бил унгарски, иако претходно бил и српски и бугарски. Инаку населен со словенско население.
--- надополнето: 20 декември 2011 во 09:22 ---
Добро бе ај за Александар Велики сите филмови да ги забранат од европа до индија или до кај стигнал? Шознам не го гледам филмов, ама ако почнеме така сите нешто им смета и ќе си цензурираат.
Да, само што оваа серија за Македонците, споредбено, има еднакво значење како и кога Евреите би се одлучиле да ги откупат правата од серија каде се велича Нацистичка Германија и нејзините походи.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Два интересни линка, првиот за серијата (нема спојлер) и вториот за сите што сакаат да знаат повеќе за Сулејман Величествениот:

http://en.wikipedia.org/wiki/Muhteşem_Yüzyıl
http://en.wikipedia.org/wiki/Suleiman_the_Magnificent

Под негово водство е првиот (1529г) од неколкуте неуспешни обиди на Турците да ја завземат Виена.

Еден интересен факт (ако е точен):
Some historians claim that in his youth Suleiman had an admiration for Alexander the Great.[10][11] He was influenced by Alexander's vision of building a world empire that would encompass the east and the west, and this created a drive for his subsequent military campaigns in Asia and in Africa, as well as in Europe.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Ми се свиѓа серијава, се осеќам исто како книга да читам, а башка и сите работи ми се добро познати. Грешка е тоа што ја синхронизирале, во серијата се зборува на турски, руски, австриски... и нема смисла сето тоа да биде синхронизирано.
Не знам кога веќе еднаш ќе сфатат дека не сакаме синхронизации, грдо е :tapp:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Ми се свиѓа серијава, се осеќам исто како книга да читам, а башка и сите работи ми се добро познати. Грешка е тоа што ја синхронизирале, во серијата се зборува на турски, руски, австриски... и нема смисла сето тоа да биде синхронизирано.
Не знам кога веќе еднаш ќе сфатат дека не сакаме синхронизации, грдо е :tapp:
според закон за радиудифузија екоај телевизија треба да има незнам колку проценти програма емитувана на македонски јазик. затоа и ги саинхронизираат зашо на една телевизија има по 3 турски серии најмалце!

П.С ме чуди само како тоа секоај серија поготово турскиве се мега хитови најгледани ултра популарни со потресни приказни од вистински случки и ред други фалби...

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
според закон за радиудифузија екоај телевизија треба да има незнам колку проценти програма емитувана на македонски јазик. затоа и ги саинхронизираат зашо на една телевизија има по 3 турски серии најмалце!

П.С ме чуди само како тоа секоај серија поготово турскиве се мега хитови најгледани ултра популарни со потресни приказни од вистински случки и ред други фалби...
Да, знам за законот ама не ми се свиѓа :)

А за ова другово, истото се смеев и јас. Еднаш викаат дека серијата е мегахит, ултра популарна низ целиот свет, а после пак викаат и канал5 заедно со другите емисии во светот започна да ја емитува серијата. Па ако заедно сите започнале кога станала мегахит :D

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Да, знам за законот ама не ми се свиѓа :)

А за ова другово, истото се смеев и јас. Еднаш викаат дека серијата е мегахит, ултра популарна низ целиот свет, а после пак викаат и канал5 заедно со другите емисии во светот започна да ја емитува серијата. Па ако заедно сите започнале кога станала мегахит :D
они знаеле дека ке биде унапред... затоа и ни кажале така сваќаш...
П.С за законот.. знаеш дека у германија пример нема ниеден филм да најдеш на англиски? СЕ ама буквално СЕ е синхронизирано

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
П.С за законот.. знаеш дека у германија пример нема ниеден филм да најдеш на англиски? СЕ ама буквално СЕ е синхронизирано
Да ама нивните синхронизации се профи и не ти „кинат“ уво кога ги слушаш. Нашиве се да изгасиш тон на телевизорот, директ во нервен систем маваат.

Еве каде се емитува серијата во странство:

Slovakia Markíza Sultán 1+2 December 20, 2011 June, 2012
Czech Republic TV Barrandov Velkolepé století 1 December 22, 2011 May, 2012
Serbia Prva Srpska Televizija Sulejman Veličanstveni 1+2 February, 2012 2012
Bulgaria bTV Magnificent Century 1 January, 2012 2012
Macedonia Kanal 5 Majesty the Sultan 1 December 17, 2011 2012

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Да знам и во Турција исто така.
Ама знаеш зашто не ми се свиѓа законов, зашто јас многу лесно учам јазици од серии а со ова ме спречуваат :), паразитски е :)

А од друга страна пак добра е синхронизацијата за слепите луѓе на пример, имаат можност да следат некоја серија и да се запознаат со неа.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
а колку епизоди има уствари емисијава
--- надополнето: 22 декември 2011 во 17:33 ---
Да знам и во Турција исто така.
Ама знаеш зашто не ми се свиѓа законов, зашто јас многу лесно учам јазици од серии а со ова ме спречуваат :), паразитски е :)

А од друга страна пак добра е синхронизацијата за слепите луѓе на пример, имаат можност да следат некоја серија и да се запознаат со неа.
затоа и одреден прпоцент мора да е на македонски останатото на јазикот кој се емитува без разлика дали е македонски албански босански или слично

S

Shellshock nam67

Гостин

Турциве може и нас да не почестат со некоја ваква битка во серијата, како во случајот со Србите.
pre bi gledal bitkata so Avstrija koga za kazna po izgubenata bitka sultanot gi obezglavil svoite kapetani
--- надополнето: 22 декември 2011 во 18:03 ---
Ова е Руски филм,се прикажува како Турците ги убиваат и ги бомбардираат Русите, покварени турчишта, ево какви масакри имаат направено на русите и на православниот свет..

има одлични ефекти

Турците од секогаш убивале, а и денес убиваат, не гледате со курдите што прават.
tocno ama grvovite na grcistata se pogolemi od turcite.
na turcite im bilo vazno samo da vladeat so makedonija a ne i da pravat genocid i aneksija kako Helasite

P

PewDiePie

Гостин
Ова срањево неколку пати го имам фатено и во тие неколку пати само се спомнува Аце наш..............претераа веќе со ова турскиве приказни за отоманската империја голема турција што ти јас знам. Ај нек си ебат матер нека оладат малку.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.212
Поени од реакции
30.413
Ова срањево неколку пати го имам фатено и во тие неколку пати само се спомнува Аце наш..............претераа веќе со ова турскиве приказни за отоманската империја голема турција што ти јас знам. Ај нек си ебат матер нека оладат малку.
Ова е прва серија за отоманско време.
Само јас ли мислам дека серијава е уствари за Хурем Султан или Рокселана што го изманипулирала Сулејман да си го убие чедото?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Серијава ќе направи една интересна смена во свеста на повеќето посебно кај помалите генерации зашто наместо да ги гледаат Османлиите како осовојувачи ќе започнат да се идентификуваат со нив и нивните успеси што не знам колку е умно или корисно.

Мене ми беше чудно да го гледам планирањето за напад на Белград, Софија и други градови и иако знаеш дека се освојувачи пак ти доаѓа да си на нивна страна. Нашите луѓе се во серијата непријателите и гледачот сакал или нејќел е на страната на Султанот зашто е така конципирана серијата.

Серијава може е ок ама јас ќе размислев десет пати пред да ја емитувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom