Мојот дом е и твој или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.856
Како се однесувате кога сте некаде на гости? Слободни сте како да сте по дома или сте примерни гости? Да ви дообјаснам ... се шетате каде ви се сака, отварате каде ви се сака да ѕирнете што има па и да се послужите пр. ако станува збор за фрижидер, останувате без осет до кога ви одговара, си менувате канали што вас ви се свиѓаат или па се воздржувате од вашите потреби и за све културно прво си прашувате дали смеете или па воопшто ништо од тоа не правите?
Правите разлика во однесувањето кај поблиски и подалечни луѓе?
А од друга страна како сакате кај вас дома да се однесуваат гостите?
Поштовате слобода од нивна страна или ве нервира ако ја имаат?
Како се поставувате ако од гостите го добиете однесувањето што не ви се допаѓа ... ги опоменувате ако се преслободни или им нудите слобода ако не се?
Итн, итн, итн:pipi:

Кај баби ми и дедео ми пошто сум живеел до 3 години ми е како дома, кај чичко ми и тетка ми нема ограничувања во основа, ама пред да направам нешто обавестувм.
Кај другари и се остало претпазливо со почит кон нивниот дом, дури икај оние каде што првпат идам прашувам понекогаш дали можам да седнам на каучот или столицата и нормално ако терба до купатило или ми треба чаша вода секогаш замолувам дали може да добијам не дека ќе ме одбијат ама од почит кон домот.
Нормално очеккувам исто така почит кон мојот дом од страна на гостите, ако ми се поблиски другари им кажувам дека имаат слобода да си земат вода и беч прашање да отидат во купатило само да ми кажат дека тоа го прават, за да знам да не дојде до незгодна ситуација.
А тие што се однесуваат ко да си се дома многу ретко ги викам на гости, имав еден таков другар како помал ама одамна не се дружам со него ама не дека се скаравме туку едностовно почнавме со други да се дружиме.

Koga sum kaj nekoi epten bliski rodnini se ponasam recisi kako doma,iako ne cepkam epten po frizideri i takvi rablti,kaj bliski drugari/drugarki imam dobieno dozvola da pobaram jadenje dokolku sum gladen,ili nekoi takvi raboti,no sepak mi e sram da go storam toa

Дома си е дома. Никаде неможеш да се опуштиш онолку како што можеш дома. Јас лично зависи каде сум отиден на гости, ако е некој близок другар/другарка сум послободен. Ако е некој пријател не. Сепак не е сеедно да отидеш кај некој, прв пат дома и му чачкаш по работите :)

Еееј многу е опширна темава, а ме мрзи да пишувам, а и ми се спие...Па вака:Слибодна сум кај наблиските другар/ки, и кај баба!
А кај други не можам туку така да си отварам фрижидер и такви работи..А за тоа какви гости сакам т.е како да се однесуваат...па знаеш обично викам ПРАВИ ИМ ГО НА ДРУГИТЕ ОНА ШТО САКАШ ДА ТИ ГО ПРАВАТ НА ТЕБЕ!Ако јас кај некој се чувствувам слободно, тогаш така сакам да му е и на него... Нормално дека не би ми се свиѓало сеа некој прв пат да ти влезе дома и да ти чепка у фрижидер или не знам што друго...Поштувам слобода АЛИ со граница...не и превише! Кој знае како го пишав постов ама ми се спие, ми паѓа главава на тастатура:(

Osvem doma i kaj moite ima dve tri kuki kaj sto se osekam bas kako doma , kaj tetkami vo Resen , niv mu oodam doma pijana na spienje , stanvam jadam srede nok , pravam sto sakam.
Kaj drugarkami Alex , tamu e mi casa e su casa , pravam bas kako so sakam ;)
I kaj drugarkami Tina vo Sk , tamu se osekam kako prisvoena od niv , isto kako doma mie , nema sram .
E sega inace ne se osekam bas komotna na gosti , ne zemam nisto sama bez ponuda , prasuvam ako eptem neso zort da e da mi pritreba inace si kjutam pogotovo kaj nepoznati

Порано ми беше куќата автобуска станица. Меѓуградска. Не ретко се случуваше да имам една група гости во дворот, друга во трпезарија, трета во дневна. И нормално, тука сами си правеа кафиња, се отвараа фрижидери, се спиеше... сичко.
Сега сум многу поретко дома и не поминуваат без најавување. А кога ќе се најават, подраго ми е да се најдеме некаде на страна, да истргаме сладок муабет без да не прекинува никој.
На гости не одам, освен протоколарно. И тогаш гувеам и чекам да се истера редот.

Kaj najbliski rodnini si se osekjam ko doma. Ama kaj nekoi drugi luge ne e taka. Pa nikoj nesaka nekoj da mu seta doma i da mu prebaruva po frizider ili fioki.

Има неколку луѓе, на кои мојот дом им е отворен во секое време од денот и ноќта.Ама буквално.
И да не сум дома,или работам нешто по дома,тие се слободни како во својата дома. Моите ги прифаќаат и уживаат во нивното присуство и моткање по куќава. Баш фино си се дружат и без мене.
Особено за 5-6 дечки и 2 девојки,вратата се отвара и среде ноќ.
Јас така се чувствувам само кај нив и кај мојата најдрага пријателка, која, патем речено, ми ја ќари Тифф...:nerv: и многу ми фали нејзиното присуство во мојот дом. Таа е член на моето семејство, и ќе го отепам тоа Тетоецот еден ден наскоро..:pishtoldz

Само кај баба ми и кај поблиски роднини сум така послободен-иако стално кажувам што ќе правам.
А кај другари ми е многу незгодно така да си се шетам низ цел стан/куќа,да си отварам каде сакам и сл. и ме нервира кога некој така сака да ми прави низ дома.

Дома е дома, на гости си е на гости...нема мешање баби и жаби.
Нити многу сакам прпелкање по други простории или фрижидери, не знам шо. Мислам дека и не мора баш секој да ми ѕирка сегде. Освен ако не ми се дојдени на спиење. Без некое посебно пристезавање, ама да не се претерува. Затоа едното е ДОМА,а другото е (на) ГОСТИ

Osven kaj babami,kade se custvuvam kako doma,sekade pa i kaj drugarki sum primerna i nikogas ne setam slobodno po drugi sobi i ne otvaram frizideri.I mene koga ke mi dojdat gosti ne se ponasaat premnogu slobodno,ne cepkaat kaj so ne treba,mozi da si pustat muzika ili TV,da si prilegnat itn.A,ima luge so i da se nekade prv pat si vleguvaat v kujna,varat kafe,zvonat na telefon..JAs toa nikogas ne mozam da go napravam.Ne velam deka treba samo da sedis ko drvena Marija,ama i mnogu opustanje ne e vo red.

Никаде не е како дома. Секаде кај што одам гледам да биде што пократко и ако морам, колку да се помине на редот, зашто воопшто не сум слободна онака како што сакам. Токму затоа, на оние кои ми доаѓаат, се трудам да им дадам максимална комоција, така да и не ми е битно дали отвораат фрижидери или се шетаат слободно насекаде. Насекаде, да...но не и во мојата соба.Мојата соба која е само моја,е мое место и ничие!

Jas ko doma se osekam koga sum si doma i koga sum kaj vujna mi!Tamu mozam da se ponasam isto kako po doma,vo vrska so BILO STO poso mnogu mi se bliski!Isto i oni,posebno bratucetkite se ponasaat kaj mene ko da se doma!Ima dve-tri drugarki koi slobodno se dvizat kaj mene doma,na pprimer koga mene me mrzi da varam kafe,oni varat itn!
Koga jas sum na gosti kaj bliski drugarki,se odnesuvam na ist nacin ko oni kaj mene!Megutoa koga sum kaj nekoja prijatelka ili ne tolku bliska skolska ili rodnina,nikogas ne se custvuvam opusteno da pravam so sakam!Duri nekogas mi e sram da idam do WC ili da pobaram casa voda:)Mi precat takvite DUSKALA ko so jas gi narekuvam,koi roditelite uste od mali gi ostavaat koga se na gosti da se ponasaat opusteno i da pravat so im dusa saka!Toa se odrazuva ponataka vo zivotot,duri ni oni ne se svesni deka premnogu si dozvoluvaat a toa nekomu mu preci!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom