Мобилни оператори во Македонија

Кој мобилен оператор го користите?

• Вкупно гласачи
    94
Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
Мислам дека темава е застарена, па дека е редно време да се отвори нова, бидејќи и статистички уделот на пазарот драстично се има променето (прв квартал во 2011-та: T-Mobile 53,71%, One 23,78%, Vip 22,51%). Ако надлежните сметаат дека треба да се избрише, во ред.

Кој оператор вие го користите и колку сте задоволни од неговите услуги? Кој мислите дека е најповолен и зошто?

T-Mobile, сите ми го знаат бројот од пред 4 години ми е. Плус сите во фамилија сме на него, но сепак понекогаш користам и Vip, ми треба околу неделните минути. One до сеа немам пробано, ниту пак со стариот назив Cosmofon. :)
И заборавив да кажам дека сум задоволен од неговите услуги, супер се тарифните модели и сл. Далеку е подобар од другите.

Ја изменив анкетата и дозволив одбирање на повеќе опции, за оние што ги користат услугите на два или повеќе оператори, како јас.

Инаку T-Mobile користам редовно, но од пред некои 6 месеци земав и постпејд број на VIP, демек да видам како е услугата па веројатно лека-полека ќе прекинев да користам услуга на T-Mobile, ама се разочарав, па со тешко срце изгледа ќе продолжам да користам T-Mobile, иако сакав да престанам да им давам пари на T (мобајл и хоум), ама се нема избор навистина.

Инаку T-Mobile користам редовно, но од пред некои 6 месеци земав и постпејд број на VIP, демек да видам како е услугата па веројатно лека-полека ќе прекинев да користам услуга на T-Mobile, ама се разочарав, па со тешко срце изгледа ќе продолжам да користам T-Mobile, иако сакав да престанам да им давам пари на T (мобајл и хоум), ама се нема избор навистина.
Ако можеш одговори на ова: Се разочара од што? Планирав и јас да мигрирам број од Т-мобајл на ВиП, вчера бев до салон на ВиП за да си прашам лично за некои услови и се мислам баш дали би било подобро да се префрлам или да не се разочарам како тебе. :)

- Покриеноста/мрежата им е катастрофа. Може не е многу лошо (за некого) ако има прекин од неколку часа месечно, ама мене МИ е проблем тоа. Очекувам висока достапност на услугата, како тоа ќе го изведе операторот е негова работа.
- Не толерираат ненавремено плаќање на сметките, односно на прва сметка неплатена во предвидениот рок, ти ги исклучуваат повикувањата. T-Mobile знам дека толерираат и 2 неплатени сметки со изминат рок за плаќање (на првата веќе ти тече и камата) без да ти ја прекинат/модифицираат услугата.... Од искуство знам, не го чекам први ко жена што го чека верно мажот со нетрпение да ја платам сметката. Значи фино-лепо си чекам 2-3 да се соберат, и наеднаш сите ги плаќам.
- Вработените во салоните им се премногу млади и неуслужни. Единствено во VIP се чуствувам "како дома", што е лошо. Сакам само дома да се чуствувам ко дома. Сакам услужливост, манири, итн... во салон на мојот мобилен оператор.

Имам уште 1-2 точки кои спаѓаат во "лично" и не би ги извел јавно на форум. Во секој случај, мене ми се собираат доста причини да го продолжам договорот со T-Mobile, барем уште 1 година, па после ќе видиме што ќе правиме.

Интересно, очекував повеќе од Vip, но засега слабо стојат во анкетава.

T-Mobile ги користам од 2002 година.
ONE уште од почеток ми беа одбивни, не знам зошто. Уште во првата година кога дојдоа, некаде начекав споредба меѓу нив и T-Mobile и се запрепастив од фактот што немаа многу услуги што T-Mobile ги имаа.
Оттогаш до сега, не сум се заинтересирал за нивни услуги. Од моите најблиски немам апсолутно никој на Космофон и не ми се исплати да земам нивен број.

Кога VIP дојде, се попалив и си купив број, арно ама мрежата цело време ми се префрлаше на T-Mobile, често не можев да воспоставам повик, пораките стигаа задоцнето и после месец дена користење решив да се вратам на T-Mobile. Сега слушам имале ефтини тарифи меѓу ВИП броеви, но тука повторно ќе напоменам дека освен една колешка и една другарка, немам други на ВИП. Со нив две редовно се гледам на фах и комуницирам на Скајп така да немам потреба од бројот од ВИП.

Преостануваат T-Mobile, не тврдам дека се најдобри општо, но на наш пазар мислам дека подобри од нив нема. Пазам колку разговарам, сметка повеќе од 400 денари месечно не ми стигнала. Немам основа да се жалам дека ми краделе кредит, дека ми наплаќале повеќе од што сум зборувал и сл.

Мене баш обратно, уште од време на Мобимак ми беа многу одбивни, а имав можност две години да го користам T-Mobile и не бев нешто премногу задоволен (добро беше само во Easy SMS што имав 200 бесплатни пораки кои ми важеа само една недела од надополнување на кредит).
Инаку Cosmofon на времето во многу нешта беа први пред тогашен Мобимак, најдобро беше во припејд кога имаше да си избереш три броја со кои ќе зборуваш по 5 ден./мин. преку работни денови и 1 ден./мин. преку викенд. Speak Up беше уште подобро со бесплатните пораки секој викенд цело лето во 2006-та. Потоа имаше зборување 15 минути по цена од една (сега има нешто слично, 7 денари за 7 минути кон One што повторно се исплати). Cosmofon беа први што воведоа мобилни телефони за 0 денари во пост-пејд.

Сега откако дојдоа One некако стагнираа со примамливи понуди и Vip го искористи теренот. Се надевам дека новите тарифи за пост-пејд се само почеток кон реорганизирање на цените и тарифите (освен пост-пејд, треба малку и при-пејдот да го средат).

Иако T-Mobile не ги сакам многу, ако бирам меѓу нив и Vip, ќе ги изберам T-Mobile, зошто Vip ги имам исто користено и воопшто не ми се допаѓа квалитетот на разговорите.

Инаку вака би ги оценил операторите:
Најдобар квалитет - T-Mobile
Најефтини цени - Vip
Најдобар баланс меѓу квалитет и цена - One

Иако T-Mobile не ги сакам многу, ако бирам меѓу нив и Vip, ќе ги изберам T-Mobile, зошто Vip ги имам исто користено и воопшто не ми се допаѓа квалитетот на разговорите.

Инаку вака би ги оценил операторите:
Најдобар квалитет - T-Mobile
Најефтини цени - Vip
Најдобар баланс меѓу квалитет и цена - One

Извини вака, што подразбираш под квалитет на разговорите?

Не знаев дека пола од државава (толкав е уделот на Т-Мобиле) се бизнисмени, и едноставно мораат, мораат да имаат 24/7 покриеност. Не ги бранам вип, свесен сум дека имаат слаба мрежа, но на тие ефтини цени ако не ти менува многу-многу квалитетот на мрежата, пологично е да се одбери Вип.

Eve ke go pocekame i virtuelniot Wtimacedonia....da vidime sto ke ponudat ....sto i dae ke bide dobro ako se slepaat preku t-mob .One-najavi deka nema da ja iznajmuva na nikoj sopstvenata mreza..ako odat preku vip ..togas nisto nema da bide*vip im e slaba mrezata za 2/3 godini mozi ke bideOK
a voedno i od wti nema da bide nisto ..dokolku cenite ne bidat poniski i so podobri uslovi od dosegasnive 3 operatori ...pa ostanuva da vidime do krajot na septemvri se ocekuva start *

Резултати за 2. квартал од 2011-та година:

T-Mobile 53,15%
One 23,56%
Vip 23,29%

Претпоставувам дека во 3. квартал One ќе падне под Vip, но во зависност дали „Волку, волку“ кампањата на One им е успешна, типувам на повраток на One во 4. квартал.

ВИП.Бев на Т-Мамеле и само чекав шанса да се префрлам на друга мрежа (имав и од Космофон/Оне,ама засега Вип ми се ок).Чудно ми е дека обично сум немал проблеми со мрежата, освен во исклучително ретки случаи.А гледам сите се жалат, најверојатно на други места им е слаба (или е тешка антикампања од Т-Мамеле, ниеден од моите контакти во ВИП не се пожалил на проблем со мрежата o_O) и ако поработат на тој проблем ќе бидат ок.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom