Митот за романтична љубов

• Креатор на темата Креатор на темата Сатори
  • Време на започнување Време на започнување
С

Сатори

Гостин
Идеалот за романтичната љубов е императивен во современото општество (или за парите секако, ама натаму треба да оди дебатата, so just go with me on this one), се форсира преку медиумите, литературата, културата, уметноста, моралните норми, се оправдува се ако е во име на вистинската љубов, да, баш како во турските серии.

1.„Љубов на прв поглед“
2.„Љубовта е слепа“
3.„Љубовта се победува“
4.„Љубовта е вечна“
5.„Љубовта е најбитна“

Нема да го контемплирам тоа што е љубов, ама ќе ви понудам некои теории за тоа, да луѓе научно се занимаваат со љубов, не се само поетите и писателите. :) Cox, вели дека е само проектирање на идеалите на одредена личност со нагласување на позитивните карактеристики и негирање на негативните.Личноста се трансформира во херој, со што се потврдува моделот на љубовта денес.Roussel, зборува за „заробување“ на партнерот со што се спречува тој што љуби самиот да биде заробен и се постигнува пирова победа.Партнерот се претвара во објект.

Како и да е, поентата ми е што мислите вие за митот?Верувате во него?Го презирате?
Пораснавте со Дизни (како мене) па ви остана таа цела идеја околу принцот/принцезата?
Сметате дека љубовта треба да биде, ако е тоа воопшто возможно, рационална и долготрајна?
Постојат ли сите тие „идеали“ кои што се послужени денес на тацна, дали според вас се воопшто возможни? :coffee:

Ќе ги коментирам петте и така и ќе дадам целосна слика за моето мислење.
Уствари може не целосна, али горе доле мислам дека е таа.

1.„Љубов на прв поглед“

Bullshit.Такво нешто не постои.Љубов се развива.Можеш само на поглед да се напалиш.Затоа и 98% од врските почињаат на родендени и нова година.
Затоа шо се напалени и не им се чека да муваат нешто до друга веселба.

2.„Љубовта е слепа“

Не баш...луѓето се слепи...или да кажеме...сентименталиите и лигајниците што многумина ги идентификуваат со Љубов знаат да заслепат.

3.„Љубовта се победува“

:pos:

4.„Љубовта е вечна“

Uhm...а Сатори, сега збориме за љубов или Љубов?

5.„Љубовта е најбитна“

Love is the Law.Love under Will.

p.s. Верувам дека во оваа тема ќе станува збор за лигајниците а не за Љубовта.Но ќе почекам и да видам на каде Сатори ќе ја однесе темава.
А и форумџиите.

Идеалот за романтичната љубов е императивен во современото општество (или за парите секако, ама натаму треба да оди дебатата, so just go with me on this one), се форсира преку медиумите, литературата, културата, уметноста, моралните норми, се оправдува се ако е во име на вистинската љубов, да, баш како во турските серии.

1.„Љубов на прв поглед“
2.„Љубовта е слепа“
3.„Љубовта се победува“
4.„Љубовта е вечна“
5.„Љубовта е најбитна“

lubovta e se i lubovta e nisto zavisi vo kakov moment se naogjas :)
nekogas se ragja na prv pogled, nekogas na vtor, zavisi kaj sekoja individua e razlicno
vremeto na stvarna romantika od tipot na tristan i izolda odavna e izumreno...
psiholoski gledan kako sto vika Frojd sekoja lubov ako e srejkna ima odreden rok na traenje najcesto do 3 godini dali e vo pravo koj znae pak ce recam kaj sekoja individua e razlicen stepenot i silata na lubovta....

Романтичноста е непријател. Таа уништува животи, спојува партнери кои што не треба да бидат споени, и ја прави ПОТРАГАТА по љубовник поприфатлива од ДРУШТВОТО на љубовникот.
*
Постојат повеќе теории за Романтичноста. Прво, тука е теоријата за ЗАВИСТ. Дечките сакаат одредена девојка или девојките сакаат одреден дечко чисто за другите да им љубоморат. Луѓето сакаат другите да им љубоморат затоа што знаат дека самите немаат никаква вистинска вредност. Второ, тука е За-Век-И-Веков теоријата. Дечките или девојќите ќе напињаат со љубовна мантра од типот "две цреши залепени заедно". Тие ова го прават затоа што немаат никаква смисла за себеси. И трето, тука е теоријата на сексот како достигнување. Овие дечки и девојки ќе веруваат дека се првите во историјата кои што ја откриле радоста на сексот и напињаат со зборови од типот "ослободувачки", "нов", "револуција", и "слобода". А сепак, резултатот е дека самите тие завршуваат помалку слободни, не правејќи ништо ново, затегнувајќи синџири околу нивните жални животи, и неможејќи да се соочат лице во лице со фактот дека се векови позади времето.

Но ќе почекам и да видам на каде Сатори ќе ја однесе темава.
А и форумџиите.

Kumonistite ja izmislile lubov taza da ebat bespari!
-forumdziite.

Сатори, избери отскокна точка прво, неможеш едвај поврзани 10тина прашања како воведен пост. Жени.. не се ова обувки, сите да сакаш да ги пробаш. :icon_lol:
Можеби, пример, не постои љубов на прв поглед, но доаѓа аналогно после моменталната занесеност, позитивната анксиозност, адреналинските фиксови или симплифицирано, ~пеперутките во стомак~ И секој што го негира ова има поголеми шанси да се заљуби. Пошо мислењата на ваквите им се менат, дека за година ЌЕ веруваат во љубов, иако ќе се контрадикторни. Дека контрадикторноста ми е нешто најчовечко. А човечко е и да се љуби.

Него, само затоа што се форсира, експлоатира преку медиумите и писателите, не претставува негирање под автоматизам. Еве интернет референца да сум кул, иако совршено се топи во постов:

1. љубов
2. вид експлоатација
3. ??????
4. профит

Сатори, избери отскокна точка прво, неможеш едвај поврзани 10тина прашања како воведен пост. Жени.. не се ова обувки, сите да сакаш да ги пробаш. :icon_lol:
Можеби, пример, не постои љубов на прв поглед, но доаѓа аналогно после моменталната занесеност, позитивната анксиозност, адреналинските фиксови или симплифицирано, ~пеперутките во стомак~ И секој што го негира ова има поголеми шанси да се заљуби. Пошо мислењата на ваквите им се менат, дека за година ЌЕ веруваат во љубов, иако ќе се контрадикторни. Дека контрадикторноста ми е нешто најчовечко. А човечко е и да се љуби.
Jimmy Choo, Marc Jacobs, Аlexander Мcqueen ... комплетна вистина е дека сакам сите да ги пробам.:pipi:
Отскокната точка требаше да биде што мислите вие за митот како таков и како го доживувате, дали се сложувате воопшто дека постои.Точките и теориите треба да бидат само воведен дел во дискусијата. :)
Секако пласирањето на истиот ми е мене поинтригантен момент од неговото постоење. :unsure:

Уживам во романтична љубов јас, секогаш.....

Вистинската љубов е за во бајките,реалноста е сосема трета.

Се разбира дека постои, но разликата е во перцепцијата, холивуд,боливуд (и некаква шупа во Анадолија) vs. индивидуалното поимање на поимот...:)

Well...it takes a non-specific kind of man & non-specific kind of woman who are able to reinvent themselves over a substantial period of time and to evolve together за да може врската/бракот да има моменти кои ќе потпаѓаат под поимот романтични/несекојдневни/погодни за режење на хард дискот во черепот... а без да чукне инфлацијата на врата...:)

Проблемот е во шансата две такви индивидуи да се сретнат истовремено, не би се замарал со коефициенти особено....не делува премногу оптимистички.

And that`s the least of the problems...

Идеали од секогаш постоеле и ќе постојат. Љубовта од секогаш се величела. Проблемот е во тоа што повеќето ја бараат баш таа идеална, романтична љубов од филмовите, но треба да постои разграничување на љубовта од филмското платно и вистинскиот живот.
Верувам во љубовта, верувам дека постои вистинска, голема љубов, но пак ќе алудирам на тоа дека постои разлика меѓу вистинска и идеална љубов. Потребно е разграничување на она што е возможно, што е реално, од тоа што го фантазираме и сонуваме.

Vrska nemate -.-
A mene mi e spor netot i od mobilen sum i ne mozham da razglabam sea na dolgo i shiroko, but...
I'll be back !!!

Vrska nemate -.-
A mene mi e spor netot i od mobilen sum i ne mozham da razglabam sea na dolgo i shiroko, but...
I'll be back !!!
we`ll be waiting, just... for how long? :P

Туку, гледам дека точките се најинтересни и гледам дека баш на нив се глупирате, па мерак ми е и ја да прокењам по нешо...

1.„Љубов на прв поглед“ - секако дека вакво нешто постои, бидејќи заљубувањето е индивидуална, оригинална и фасцинантна само кога се доживува субјективно и во прво лице еднина. Затоа и никој не може да каже дека никој не се заљубил на прв поглед, зашто кога се работи за љубовта, вистини има колку што има и приказни за љубовта.

2.„Љубовта е слепа“ - На ова се смеете, затоа сте и смешни. Ако сум тинејџерка у розеви штиклици, јебига, битно ќе ми биде фраерот да може да ги искрши од мавање оние што ме замараат. Кога тоа некој ќе го стори, брате не ми е битно дали е убав, дали е богат, дали е уреден, зашто она што мене како тинејџерка ми ги движи тркалцата се неговите мускули и смислата за бокс во вистинско време на вистинско место. Затоа се вика љубовта е слепа, зашто она што она коешто една тинејџерка ќе ја навлажни, друга нема ни да ја насмее иронично.

3.„Љубовта се победува“ - Апсолутно точно. Кој бил заљубен знае. Кога човек сака друг човек и има можност да ужива во таа заедничка љубов, апсолутно ништо не му е битно на светот. За него повеќе нема проблеми. Да, тоа е фикција, ама во тој мал заљубен универзум, во тој круг, е реалност. Нема пари - гајле ми е, јас ја сакам и ја иам неа. Нема работа - не ни треба работа, само сакаме да се ебеме по цел ден. Луѓето во светот умираат - има луѓе во светот? Не ме интересираат други луѓе, само она ми е важна. Затоа се вика љубовта се победува.

Исто така се вика и љубовта се победува, зашто ништо не може да мотивира човек да направи лудост како желбата за личноста што ја сака. Пари се моќни, закана по животот уште повеќе, ама потребата од љубов е ди ултимејт факинг ван.

4.„Љубовта е вечна“ - Ова е едноставна равенка. Ако заврши пред некој од љубовниците да умре, не било љубов. Ако оди до крајот, до вечноста, значи дека било вистинска љубов. Сте виделе некогаш некој да рече, жена ми умре, али ја у меѓувреме сфатив дека она не беше за мене?!

5.„Љубовта е најбитна“ - најбитна е, зашто ништо друго не прави смисла како што прави љубовта. Може човек да научи сè, да има све што е материјално, да има робови и робинки што студирале Орални науки и не мислам на ораторство, може да има СВЕ, ако љубов нема, ако пријател нема, ако сродна душа и човек што го разбира и сака искрено нема, се нема ни себе си.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom