С
Сатори
Гостин
Идеалот за романтичната љубов е императивен во современото општество (или за парите секако, ама натаму треба да оди дебатата, so just go with me on this one), се форсира преку медиумите, литературата, културата, уметноста, моралните норми, се оправдува се ако е во име на вистинската љубов, да, баш како во турските серии.
1.„Љубов на прв поглед“
2.„Љубовта е слепа“
3.„Љубовта се победува“
4.„Љубовта е вечна“
5.„Љубовта е најбитна“
Нема да го контемплирам тоа што е љубов, ама ќе ви понудам некои теории за тоа, да луѓе научно се занимаваат со љубов, не се само поетите и писателите.
Cox, вели дека е само проектирање на идеалите на одредена личност со нагласување на позитивните карактеристики и негирање на негативните.Личноста се трансформира во херој, со што се потврдува моделот на љубовта денес.Roussel, зборува за „заробување“ на партнерот со што се спречува тој што љуби самиот да биде заробен и се постигнува пирова победа.Партнерот се претвара во објект.
Како и да е, поентата ми е што мислите вие за митот?Верувате во него?Го презирате?
Пораснавте со Дизни (како мене) па ви остана таа цела идеја околу принцот/принцезата?
Сметате дека љубовта треба да биде, ако е тоа воопшто возможно, рационална и долготрајна?
Постојат ли сите тие „идеали“ кои што се послужени денес на тацна, дали според вас се воопшто возможни?
1.„Љубов на прв поглед“
2.„Љубовта е слепа“
3.„Љубовта се победува“
4.„Љубовта е вечна“
5.„Љубовта е најбитна“
Нема да го контемплирам тоа што е љубов, ама ќе ви понудам некои теории за тоа, да луѓе научно се занимаваат со љубов, не се само поетите и писателите.
Cox, вели дека е само проектирање на идеалите на одредена личност со нагласување на позитивните карактеристики и негирање на негативните.Личноста се трансформира во херој, со што се потврдува моделот на љубовта денес.Roussel, зборува за „заробување“ на партнерот со што се спречува тој што љуби самиот да биде заробен и се постигнува пирова победа.Партнерот се претвара во објект.Како и да е, поентата ми е што мислите вие за митот?Верувате во него?Го презирате?
Пораснавте со Дизни (како мене) па ви остана таа цела идеја околу принцот/принцезата?
Сметате дека љубовта треба да биде, ако е тоа воопшто возможно, рационална и долготрајна?
Постојат ли сите тие „идеали“ кои што се послужени денес на тацна, дали според вас се воопшто возможни?