Минимална плата: Има ли достоинствен живот со 8.050 денари месечно?!

Која кошничка на статистика или на ССМ. И едните и другите лажат и имаат мотивација да го прават тоа. Најдобро секој сам си знае.
Да бе, сите лажат само ти ја кажуваш вистината :tapp:
Гледам дека дефинитивно е излишно да се дискутира со тебе.

П.С ако тие лажат јас си знам, а тоа што го знам е далеку повеке накај нив отколку (ни малку) накај тебе.

Да бе, сите лажат само ти ја кажуваш вистината :tapp:
Гледам дека дефинитивно е излишно да се дискутира со тебе.

П.С ако тие лажат јас си знам, а тоа што го знам е далеку повеке накај нив отколку (ни малку) накај тебе.

MKDVLADE moze da kaze deka i 100 den. bile mnogu, vo pravo e i 10 den. se mnogu, no 5 den. se taman :pos: dostoinstveno

MKDVLADE moze da kaze deka i 100 den. bile mnogu, vo pravo e i 10 den. se mnogu, no 5 den. se taman :pos: dostoinstveno
можиш и вака де земеш.
во грција им ги намалија платите за 500 евра и сега земаат 1500 па ја запалија грција. море самоубиства , море штрајкови. сите се прашуваат како понатаму со 1500 евра.
тука плата од 1500 евра е у пичку матер, господ бог нема да ти биде рамен.
па сега ти види направи споредба што е достоинствен живот и што претставува мнинимална плата и што треба со неа да направиш.
и работата ке се сведи на тоа да ако не сакаш да земаш минимална плата а по некоја случајност земаш ,а сакаш да се луксузираш и тоа да го наречеш достоинствен живот види нешто промени во животот. друга работа поплатена, кради, дилај дрога, емигрирај ,почни нешто свој бизнис. не седи со скрстени раце. никој нема да ти даде ако не си побараш.

Познавам многу луѓе кои работат за многу помалку од таа минимална плата, дури газдите не се ни плашат од казна, само да не ги плаќаат со минимална. Кај нас просечната која ја велат од 350евра треба да е минимална да преживееш, да земеш воздух од прескапиве сметки и прескапиот живот а не мизерни 8000ден. Да сме во времето кога беше се дупло/тродупло поефтино ќе преживееш со 8000ден, но достоинсвен живот ни на сон.
Некаде на запад(пример Швајцарија) оваа наша минимална плата некој скоро ја зема како дневница (работа со гипс картон но со бугарски пасош).

Ајде ако си млад и ако немаш фамилија 8.000 денари за алишта, испагање и за уште нешто ти се доста, али да гледаш фамилија со 8.000 ма нема шанси, но има и такви кои што зимаат и помалку од 8к па успеваат да врзат крај со крај, навистина жално :tapp:

Едновреме се смеевме на видеово:

... само избришете го делот 'скржавци' и 'богати'.

Само за сметки и храна со 8.000... додуша и за храна дали ќе стигнат, ако немаш платено хранарина на работа... тешко дека ќе имаш нормален процес на живеење.

Многу е релативно што подразбираш под „Досоинствен живот“. Со 8000 денари живееш во МК подобро од 99% од луѓето во Сомалија. А со 60000 си како социјален случај во Норвешка. Се е релативно... Ако сакаш просечно (Во МК) тогаш ќе рипне просекот и никогаш нема да го стигнеш. Секој се стреми за подобро ама да се ставаат минимални и максимални граници е контрапродуктивно за сите.
Релативна е гладта? Има минимална и максимална граница за глад?
Стварно е многу глупо и контрапродуктивно да се стави минимална граница за глад, али ете, може максимално да гладуваш 10 дена, после да ти се фрли едно парче леб.

можиш и вака де земеш.
во грција им ги намалија платите за 500 евра и сега земаат 1500 па ја запалија грција. море самоубиства , море штрајкови. сите се прашуваат како понатаму со 1500 евра.
па сега ти види направи споредба што е достоинствен живот и што претставува мнинимална плата и што треба со неа да направиш.
и работата ке се сведи на тоа да ако не сакаш да земаш минимална плата а по некоја случајност земаш ,а сакаш да се луксузираш и тоа да го наречеш достоинствен живот види нешто промени во животот. друга работа поплатена, кради, дилај дрога, емигрирај ,почни нешто свој бизнис. не седи со скрстени раце. никој нема да ти даде ако не си побараш.

Kade spomnav zivti se deka sakam da se luksuziram, greska si druze, voopsto ne sum tip sto saka da se kurci i da se luksuzira t.e. da zivee na visoka noga, nitu imam dovolno sredstva(pari) za takov tip na zivot, nitu pak sum takov tip koj saka takov zivot !!!
Imas tri tipa na ziveenje, druze:
- Prezivuvanje(zivurkanje) kade sto sredstvata(parite) se tolku malku, sto duri ne stigaat ni za pokrivanje na naj-osnovnite zivotni potrebi !
- Dostoinstven(sreden/prosecen) zivot e koga mesecnite prihodi koi se slevaat vo edno semejstvo se onolku sosema dovolno kolku da se pokrijat osnovnite potrebi t.e. nitu premalku, nitu premnogu, a pod osnovni potrebi mislam na denesnite osnovni potrebi(21 vek), a ne zboram za potrebite na lugjeto vo 18 vek !
- Luksuzen zivot, e toa e vekje sosema druga prikazna, za koja voopsto ne vredi da se diskutira, za toa trebaat ekstra-prihodi !

Inaku so 8 iljadarki ne moze ni da se prezivee(zivurka), a kamo li pa da se zivee dostoinstveno(sredno/prosecno), a pa za luksuzi ic da ne pravime muabet !!!
I uste nesto druze Vlad, deneska e 21 vek, kamo moze da vikas deka televizorot, kompjuterot, internetot, mobilniot, strujata, parnoto, avtomobilot i.t.n. bile luksuz !!!
Da luksuz e da imas mobilen od 500 evra, no ne e luksuz da imas mobilen od stotina evra, potreba e !
Ako nemas televizor, kablovska, kompjuter, internet... kje si ostanes izoliran, glup i nepismen druze, kako decata(pomladite generacii) kje naucat informatika i angliski jazik, dokolku nemaat doma kompjuter !
Da luksuz e da imas luksuzna limuzina ili dzip od 50 ili 100 iljadi evra, da, no ne mislam deka e luksuz da imas prosecen avtomobil od desetina iljadi evra, avtomobilot e potreba, a ne luksuz !
Luksuz e na pr. da dremes, jades, pies po kafani, restoranti, da !
Luksuz e da skitas po stranstvo, po odmori, po hoteli, da !
Luksuz e da frlas pari za alkohol i za kocka, no ne mislam deka deneska e pregolem luksuz ako potrosam 50 den. za edna kutija cigari vo denot i ako ispijam 3-4 kafinja(doma) vo denot !

-

Ајде ако си млад и ако немаш фамилија 8.000 денари за алишта, испагање и за уште нешто ти се доста, али да гледаш фамилија со 8.000 ма нема шанси, но има и такви кои што зимаат и помалку од 8к па успеваат да врзат крај со крај, навистина жално :tapp:
Заборави да кажеш дека ова важи ако и само ако мама и тато те хранат. Ако треба и да се храниш од тие мизерни 8000 денари, какви алишта, какви излегувања пријателе. Знаеш ли ти кој луксуз е тоа :)
Ке си станеш во 6, ке си дојдеш вечер во 6 и право ке си легнеш за утре пак да можеш да станеш во 6, а и да не правиш арчови. Е сега ако заштедиш нешто ке можеш да го пуштиш телевизорот саат време пред да си легнеш и да го слушаш латас како го дрви дека ти живееш супер, а немаш поима за тоа. Али само саат време, се над тоа е тежок луксуз, знаеш ли колку пати ја поскапеа струјата.

^--HEIDERN--, ке ти препорачав алтернатива за телефонот и интернетот, али се премислив. Гулубите се минимум 100 евра ебаго, луксузен луксуз :D

Со 8 000 месечно, неможе ни да си умриш, а да не останиш должен....пред се на државата..па на погребалното..итн:tapp:

такса за ова такса за она данок за ова данок за она оп отишле 2 000. сметка за ова сметка за она оп уште 10 000 за да се прехраниш за месецов уште 10 000 тоа се 22 000 - кој е тој нормален што ке го убеди макеонскиов народ дека со 8 000 ке може да преживее месецов?

дајбоже тој што ја утврдил таа плата и што мисли дека е ДОВОЛНА да му дадат 8 000 денара плата и да тера така ЦЕЛА ГОДИНА па да види колку „достоинствен“ живот ке има.

можиш и вака де земеш.
...грција е Грција, ние во Македонија отсекогаш возиме на чиста вода и прозирен воздух..., ние сме остварување на сонот на генерации фантазери и пронајдувачи на мотор на вода и воздух..:)
...8.050 денари е сосема доволно, ако не излегуваш од јазбината во која спиеш, се виткаш во весници за да се стоплиш, НЕ РАБОТИШ ништо, а твојот желудник комуницира со светот со мало лажиче за кафе.., пет минути еднаш дневно....;)

Kakvi bre 8 iljadi den. lugje, pa samo za legalizacijava dadovme okolu 25 iljadi den. Nema vrska toa sto vikaat 1 evro = kvadrat, ti baraat trista dokumenti, zemjista ova ona, imoten list, elaborati, neplateni danoci ova ona skoro 30.000 den. ne fati !!!
Samo poslednata smetka za struja ni bese 7.000, za gjubretarina 1000, za voda 1000(iako e zima imase sneg i mraz i nemase perenje na terasi, avtomobil, dvor i sl.), rd-taksa, a kade se gorivoto i hranata.... ccccccccccccc dovolni bile 8.050 den. mesecno! PuPuPu ! :tapp::facepalm:

Kakvi bre 8 iljadi den. lugje, pa samo za legalizacijava dadovme okolu 25 iljadi den. Nema vrska toa sto vikaat 1 evro = kvadrat, ti baraat trista dokumenti, zemjista ova ona, imoten list, elaborati, neplateni danoci ova ona skoro 30.000 den. ne fati !!!
Samo poslednata smetka za struja ni bese 7.000, za gjubretarina 1000, za voda 1000(iako e zima imase sneg i mraz i nemase perenje na terasi, avtomobil, dvor i sl.), rd-taksa, a kade se gorivoto i hranata.... ccccccccccccc dovolni bile 8.050 den. mesecno! PuPuPu ! :tapp::facepalm:
Младичу, какви струи, губретарини ми збориш, па уште и вода пиеш за 1000-ка! Ке се стегнеш малку луксузуранту ниеден. Слушај го ти чичко владе и се ке биде ОК, тој ке те научи да живееш достоинствено со 1000-ка месечно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom