Минимална плата: Има ли достоинствен живот со 8.050 денари месечно?!

Младичу, какви струи, губретарини ми збориш, па уште и вода пиеш за 1000-ка! Ке се стегнеш малку луксузуранту ниеден. Слушај го ти чичко владе и се ке биде ОК, тој ке те научи да живееш достоинствено со 1000-ка месечно.

Samo da potsetam deka registracijata na kola, koja e obavezna/zadolzitelna ednas godisno, kosta povekje od Vlad-Tepes-ovata "dostoinstvena" plata od 8.050 den. ! :tapp:

сега се правите на удрени или само вежбате.
темата е дали со минималната плата ке имате достоинствен живот.
ете да не се буните не нема достоинствен живот. за тоа да сме начисто.
дали ке преживеете со 8000 денари па и ако сте двајца да не речам во заедница. да ке преживеете.
како сте се довеле во ситуација да земате минимална плата е сосем друга работа и никој не ви е крив. можеби не сте се снашле на времето, можеби толку ве бива, можеби не сте учеле кога требало. но ништо од тоа не е ни битно во моментот.
минималната плата е тоа, минимумот за да преживееш.
поентата ми беше пошто очигледно некој ме свати погрешно, дека
тие 8000 денари не се ништо посебно и се добар стимул за да си го бараш чарето. инаку од која мака би сакал да напредуваш во кариерата. од која мака би сакал повеќе пари и од која мака би работел повеќе или ете потешка работа која е подобро платена.
истото важи и за социјалното. треба да бидеш луд за да мислиш дека со 2100 денари ке го истуркаш месецот. ама ако државата ти дава 20000 социјално од лежење од што мака би одел да работиш за 21000 8 сати на ден.
значи да резимираме. не се работи тука што сметаме дека е доволно за да се преживее, пошто тоа е многу широк поим. не некој не му стига 1000 евра, а некој не знае да ги напиши.
некој смета дека мобилен од 100 евра е потреба, некој наместо да даде пари за мобилен ке си ја плати струјата за тие пари.
некој смета дека без интернет ке умри, некој нема видено и добро живеел и без него цел свој живот.
се е тоа релативно. зошто сите очекувате дека со минимална плата ке ги имате сите придобивки на нормален живот.
не се вика џабе минимална плата.
и ајде малце за просечната која отрпилика колку е 25000.
кој од помалите населени места зема толкава плата.
ете тука реална плата во приватниот сектор е 12000 до 15000. кај ојдоја тие 10000 за да го стигниш просекот. а каде се оние што земаат 60000 како во рек битола на пример.
нема курац у дупе и душа у рај. помина тоа време.
неможеш да работиш некоја нископлатена работа каде се бараат неквалификувани кадри кои ги има со лопата да ги ринеш и да живееш како некој кој ризикувал вложил дали во учење дали во бизнис дали ја пишал куќата хипотека и успеал во животот, се снашол.
зошто овај би ризикувал кога и со минимална плата би го имал сето тоа. зошто некој би отишол да работи во странство, да си ја остави фамилијата кога и тука со некој минималец би гледал фамилија достоинствено, или пак истото би го добил и со парите што би ги земал од социјално.
на крајот тоа е работата и на тоа се сведува се.
реално ако земате социјално 20000 со лежење, дали некој од вас би барал работа. јас искрено не, 20000 со лежење ми се сосем доволни. сигурно и 99% од другите така би постапиле, ама тогаш кој би работел и од каде пари за нив.

оф оф оф..:facepalm::facepalm::facepalm::tapp::tapp::tapp: леле бре дали се отвора тема за да се праша дали се живее достоинствено со 8000 денари??????хахахахаха8000=достоинствено!!!!!??????лелелеле бре се топнав од смеа.....хахахахахахаха и пак неможам да престанам да се смеам леле бе 8000 за достоинствен живот леле бе....кој е тој што отвора ваква тема за да праша???

Samo da potsetam deka registracijata na kola, koja e obavezna/zadolzitelna ednas godisno, kosta povekje od Vlad-Tepes-ovata "dostoinstvena" plata od 8.050 den. ! :tapp:
ајде пред да се изглупираш уште малце, тркни до социјално и побарај документи за социјална помош. не за друго да ти се разјаснат некои работи пошто очигледно појма немаш.
и да кога ке одиш да бараш документи истопоримуго мобилниот од 100 евра и пакетата цигари и паркираја колата пред социјално. па кажими дали ке ти одобрат.
очигледно тебе некој работи не ти се јасни, што се основни потреби а што не.
п.с и ако си неписмен ете уште еднаш и тебе ке ти подвлечам.
никој не спомна дека со 8050 денари ке живееш достоинстевно
а ако не можеш да си дозволиш да ја регистрираш колата, тогаш и не гледам причина зошто воопшто и си купувал кола. бензинот е само 85 денари. да не си фатен во нозете случајно па неможеш да вртиш на педалите од точакот. или точак за тебе е недостоинстевно. тогаш вози веспа од 50 цц. не бараат за неа регистрација и троши 2. 5 литри на 100км.
се надевам дека ме свати што сакам да ти кажам.

сега се правите на удрени или само вежбате.
темата е дали со минималната плата ке имате достоинствен живот.
ете да не се буните не нема достоинствен живот. за тоа да сме начисто.
дали ке преживеете со 8000 денари па и ако сте двајца да не речам во заедница. да ке преживеете.
како сте се довеле во ситуација да земате минимална плата е сосем друга работа и никој не ви е крив. можеби не сте се снашле на времето, можеби толку ве бива, можеби не сте учеле кога требало. но ништо од тоа не е ни битно во моментот.
минималната плата е тоа, минимумот за да преживееш.
поентата ми беше пошто очигледно некој ме свати погрешно, дека
тие 8000 денари не се ништо посебно и се добар стимул за да си го бараш чарето. инаку од која мака би сакал да напредуваш во кариерата. од која мака би сакал повеќе пари и од која мака би работел повеќе или ете потешка работа која е подобро платена.
истото важи и за социјалното. треба да бидеш луд за да мислиш дека со 2100 денари ке го истуркаш месецот. ама ако државата ти дава 20000 социјално од лежење од што мака би одел да работиш за 21000 8 сати на ден.
значи да резимираме. не се работи тука што сметаме дека е доволно за да се преживее, пошто тоа е многу широк поим. не некој не му стига 1000 евра, а некој не знае да ги напиши.
некој смета дека мобилен од 100 евра е потреба, некој наместо да даде пари за мобилен ке си ја плати струјата за тие пари.
некој смета дека без интернет ке умри, некој нема видено и добро живеел и без него цел свој живот.
се е тоа релативно. зошто сите очекувате дека со минимална плата ке ги имате сите придобивки на нормален живот.
не се вика џабе минимална плата.
и ајде малце за просечната која отрпилика колку е 25000.
кој од помалите населени места зема толкава плата.
ете тука реална плата во приватниот сектор е 12000 до 15000. кај ојдоја тие 10000 за да го стигниш просекот. а каде се оние што земаат 60000 како во рек битола на пример.
нема курац у дупе и душа у рај. помина тоа време.
неможеш да работиш некоја нископлатена работа каде се бараат неквалификувани кадри кои ги има со лопата да ги ринеш и да живееш како некој кој ризикувал вложил дали во учење дали во бизнис дали ја пишал куќата хипотека и успеал во животот, се снашол.
зошто овај би ризикувал кога и со минимална плата би го имал сето тоа. зошто некој би отишол да работи во странство, да си ја остави фамилијата кога и тука со некој минималец би гледал фамилија достоинствено, или пак истото би го добил и со парите што би ги земал од социјално.
на крајот тоа е работата и на тоа се сведува се.
реално ако земате социјално 20000 со лежење, дали некој од вас би барал работа. јас искрено не, 20000 со лежење ми се сосем доволни. сигурно и 99% од другите така би постапиле, ама тогаш кој би работел и од каде пари за нив.

Сега ова "и двајца да се" мислиш и двајцата по 8 или двајцата да живеат со 8000? :tapp:
Абе пријателе, многу се филмаш бе.
Од која мака ке напредувал некој во кариерата... Ке напредува од маката за подобар живот, од таа мака. И 20000 да зема ке сака повеке и така ке напредува, барем кај мене тоа е случај, а и сеуште не сум запознал човек кој не сака да напредува во кариерата и да заработува повеке со тоа.
Туку дај ти разбуди се, си задремал и си останал во 15-ти век, не си компатибилен со 21-ов.

Ццц, па уште и кола ми спомнува. Бриши постот да не види владе оти ке те сече на гилотина :D
.

Citajkji go postov na Vlad-Tepes, strasno me zabole glavata !!! :ROFLMAO:
и забот боли кога е шуплив:(.
а ако до сега не свати дека со минимална плата нема достоинствен живот стварно човек ке се доведе до прашање и дали си писмен воопшто.

ајде пред да се изглупираш уште малце, тркни до социјално и побарај документи за социјална помош. не за друго да ти се разјаснат некои работи пошто очигледно појма немаш.
и да кога ке одиш да бараш документи истопоримуго мобилниот од 100 евра и пакетата цигари и паркираја колата пред социјално. па кажими дали ке ти одобрат.
п.с и ако си неписмен ете уште еднаш и тебе ке ти подвлечам.
никој не спомна дека со 8050 денари ке живееш достоинстевно
а ако не можеш да си дозволиш да ја регистрираш колата, тогаш и не гледам причина зошто воопшто и си купувал кола. бензинот е само 85 денари. да не си фатен во нозете случајно па неможеш да вртиш на педалите од точакот. или точак за тебе е недостоинстевно. тогаш вози веспа од 50 цц. не бараат за неа регистрација и троши 2. 5 литри на 100км.
се надевам дека ме свати што сакам да ти кажам.

A koj rece deka sakam da baram socijalna, pa rabotam, zasto da baram socijalna pomos !!!
I ti kje mi kazes dali mi bil potreben ili ne mobilen, kompjuter, internet, avtomobil i.t.n. i.t.n.
P.S. Jas ne se zalam, tuku samo kazuvam deka so 8.050 den. mesecno duri nemoze ni da se prezivee(zivurka), a kamo li pa da se zivee dostoinstveno(sredno/prosecno) !!!
Ne sum jas nepismen ti si, ti zivees vo 18 vek, jas ne !!!
I avtomobilot go koristam samo za itni potrebi, ne sum od toj tip na lugje koi odat na mocanje so kola, inaku cestopati vozam velosiped i pesacam, ako ne si znael !!!

Сега ова "и двајца да се" мислиш и двајцата по 8 или двајцата да живеат со 8000? :tapp:
Абе пријателе, многу се филмаш бе.
Од која мака ке напредувал некој во кариерата... Ке напредува од маката за подобар живот, од таа мака. И 20000 да зема ке сака повеке и така ке напредува, барем кај мене тоа е случај, а и сеуште не сум запознал човек кој не сака да напредува во кариерата и да заработува повеке со тоа.
Туку дај ти разбуди се, си задремал и си останал во 15-ти век, не си компатибилен со 21-ов.

.
мислев на двата по 8000. ама батали нема врска.
во право сте, сега очекувајте масовни самоубиства пошто како ли ке преживеат со 8000 денари. кај им кажавте , сега ке треба на душа да ги носите.
искрено и јас се чудам како досега популацијата не ни се намали за 2/3. 1/3 се невработиени, другата земаат минималец.
--- надополнето: 4 март 2012 во 13:16 ---
A koj rece deka sakam da baram socijalna, pa rabotam, zasto da baram socijalna pomos !!!
I ti kje mi kazes dali mi bil potreben ili ne mobilen, kompjuter, internet, avtomobil i.t.n. i.t.n.
P.S. Jas ne se zalam, tuku samo kazuvam deka so 8.050 den. mesecno duri nemoze ni da se prezivee(zivurka), a kamo li pa da se zivee dostoinstveno(sredno/prosecno) !!!
Ne sum jas nepismen ti si, ti zivees vo 18 vek, jas ne !!!
I avtomobilot go koristam samo za itni potrebi, ne sum od toj tip na lugje koi odat na mocanje so kola, inaku cestopati vozam velosiped i pesacam, ako ne si znael !!!
очигледно не си баш најбистар.
нема везе батали.

мислев на двата по 8000. ама батали нема врска.
во право сте, сега очекувајте масовни самоубиства пошто како ли ке преживеат со 8000 денари. кај им кажавте , сега ке треба на душа да ги носите.
искрено и јас се чудам како досега популацијата не ни се намали за 2/3. 1/3 се невработиени, другата земаат минималец.
--- надополнето: 4 март 2012 во 13:16 ---

очигледно не си баш најбистар.
нема везе батали.

OK te sfakjam ako zivees vo nekoe zapusteno planinsko mesto, pa zatoa imas takvi sfakjanja deka samo so korka leb, so voda i so sol, se prezivuvalo OK e
No sto da pravam jas, ziveam vo grad(glaven), potrebite(osnovni) tuka se daleku pogolemi i poskapi od kolku vo tvoeto e*ano planinsko selce !!!
Tebe moze kola ne ti treba, mene mi treba, sekoj ovdeka vo gradov ima kola, nekoj i po dve-tri, no mene mi e sosema dovolno edna !
Tebe vo selo ne ti treba TV, kompjuter, internet, mobilen... struja ne ti treba bidejkji si cepis drva, no i drvata se skapi, voda ne ti treba sigurno si imas vo blizina planinski izvor, sigurno si kupuvas brasno i zenati mesi leb po doma, sigurno cuvas stoka i sadis bavci, pa zatoa nemas potreba da odis da kupuvas po pazari, no ovde vo glaven grad nikoj druze ne ti cuva svinji, kravi, kokoski, ovci, kozi i nikoj ne ti sadi bavci, samo od pazar se kupuva !!!
Odi krsi glava i ne me citiraj povekje !!!

Достоинствен живот ? Зависи на која ТВ гледате вести. Ако гледате кај "најдобриот" новинар во Македонија во нашата држава тече мед и млеко. Нема потреба да гледате вести на другите ТВ за да ја видеме реалноста, едноставно испаднете прошетајте низ вашиот град. Ќе забележите дека бројот на оние кој бркаат во контејнери е зголемен. Ќе забележите дека во помалите градови каде што порано немало деца кои просат сега ѓи има. Ќе забележите дека бубалиците од вашата генерација иако биле капацитет сега седат дома не се запишани на факултет. Ќе забележите дека поголем дел од средната класа оди надолу некои се уште се одржуваат додека оние послушните одат едно скалило погоре. Доколку некој би ме запрашал мене би кажал дека никогаш не сум живеел волку ќе употребам тежок збор бедно. Од средна класа сега сум во понискиот слој, 4 години сум со диплома, 5 години сетрами седи дома иако и таа е дипломирана. Половина од моите другари се во странство веќе неколку години, јас ја одбрав Македонија студирав и завршив овде сега седам дома. Да се задржам на цифрата од 8000 денари. Млад брачен пар заедно би земале 16000 ден, 1000 ден вода, 1300 телефон + интернет кабловска и МРТВ околу 500, струја од 2000 до 3000 доколку не се грееш на струја, два мобилни ( веќе не се луксуз, туку потреба ) најниско 1000.
парите кои би останале се дневно околу 300 денари за еден ден за двајцата, за храна, лекови, шетање итн. Каде се децата ? Кој ќе препознае политика во текстот ми е гајле.

Заборави да кажеш дека ова важи ако и само ако мама и тато те хранат. Ако треба и да се храниш од тие мизерни 8000 денари, какви алишта, какви излегувања пријателе. Знаеш ли ти кој луксуз е тоа :)
Ке си станеш во 6, ке си дојдеш вечер во 6 и право ке си легнеш за утре пак да можеш да станеш во 6, а и да не правиш арчови. Е сега ако заштедиш нешто ке можеш да го пуштиш телевизорот саат време пред да си легнеш и да го слушаш латас како го дрви дека ти живееш супер, а немаш поима за тоа. Али само саат време, се над тоа е тежок луксуз, знаеш ли колку пати ја поскапеа струјата.

^--HEIDERN--, ке ти препорачав алтернатива за телефонот и интернетот, али се премислив. Гулубите се минимум 100 евра ебаго, луксузен луксуз :D

Тоа и го мислев, твоите да те хранат ти само тие 8к да ги трошиш за тебе е ок, иначе слабо англискиот.

......... тркни до социјално и побарај документи за социјална помош. не за друго да ти се разјаснат некои работи пошто очигледно појма немаш.
Изгледа тебе не ти се јасни работите....
... да знаеш само какви коли, какви цигари пушат и какви телефони имаат голем дел од тие што бараат социјална помош...
... па тек да видиш по колку дуќани имаат што ги работат на црно.... па тек дома да им влезеш ако под дома се рачуна палата.:D
..И БИДИ СИГУРЕН..ПОМОШТА ОБАВЕЗНО ИМ Е ОДОБРЕНА.

За 8050 денари и достоинството....:pos: :pos::pos:

OK te sfakjam ako zivees vo nekoe zapusteno planinsko mesto, pa zatoa imas takvi sfakjanja deka samo so korka leb, so voda i so sol, se prezivuvalo OK e
No sto da pravam jas, ziveam vo grad(glaven), potrebite(osnovni) tuka se daleku pogolemi i poskapi od kolku vo tvoeto e*ano planinsko selce !!!
Tebe moze kola ne ti treba, mene mi treba, sekoj ovdeka vo gradov ima kola, nekoj i po dve-tri, no mene mi e sosema dovolno edna !
Tebe vo selo ne ti treba TV, kompjuter, internet, mobilen... struja ne ti treba bidejkji si cepis drva, no i drvata se skapi, voda ne ti treba sigurno si imas vo blizina planinski izvor, sigurno si kupuvas brasno i zenati mesi leb po doma, sigurno cuvas stoka i sadis bavci, pa zatoa nemas potreba da odis da kupuvas po pazari, no ovde vo glaven grad nikoj druze ne ti cuva svinji, kravi, kokoski, ovci, kozi i nikoj ne ti sadi bavci, samo od pazar se kupuva !!!
Odi krsi glava i ne me citiraj povekje !!!
абе оди мочко еден уште мрсулите ти течат твојте ти ги бришат, тука пуфки продаваш.
ти снемаа аргументи па сега ке вреѓаш. живеел во главниот град, голем кур ако си живеел, ко си остана сељак во душа.
а дека си ограничен ограничен си, кога и по 8 страни не свати дека никој не вели дека со 8050 денари се живее достоинствен живот. ама сепак на кој колку му делиле.
а извини кремчето во основна потреба го става и мобилниот од 100 евра, оти тие што ги даваат безпари со претплатата не ти вршат работа. не можиш да се пуфкаш:tapp:.
а ако нејкиш да те цитираат не коментирај, а за другото на таткоти дома можеш така да му речиш, мене не.
--- надополнето: 4 март 2012 во 19:45 ---
Изгледа тебе не ти се јасни работите....
... да знаеш само какви коли, какви цигари пушат и какви телефони имаат голем дел од тие што бараат социјална помош...
... па тек да видиш по колку дуќани имаат што ги работат на црно.... па тек дома да им влезеш ако под дома се рачуна палата.:D
..И БИДИ СИГУРЕН..ПОМОШТА ОБАВЕЗНО ИМ Е ОДОБРЕНА.

За 8050 денари и достоинството....:pos: :pos::pos:
сега да не генерализираме.
нормално дека има и такви кои воопшто и не им треба социјална помош но ја земаат.
зборуваме за нормални луѓе, без врски и пријатели на кои стварно им е потребна.
ако одиме по таа логика колку земаат инвалидска пензија а ништо не им фали, а колку има на кои стварно им следува па не можат да ја земат.
а и ете можи само улета во муабетот. никој не вели дека може да се живее достоинствено со 8050 денари, но е сепак подобро од 7000 нели!!
и работат е што ако те осигура на пола работно време па ке земаш упола од тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom