Минимална плата: Има ли достоинствен живот со 8.050 денари месечно?!

аман бе, да не неможеш да преживееш без интернет.
и да луксуз е, пошто ако ти треба интренет сигурно имаш и компјутер кој арчи струја. башка кошта.
значи пак луксуз.
па ке сакаш да кисниш до ниедно доба на него, па нормално ке треба да ти биде топло. ете уште еден трошок.
батали ти та работа.
се знае што е луксуз и се знае што се основни потреби.
инаку за информација и кафето и цигарите се луксуз.
парното во сите соби е луксуз, ке си се грееш на греалка во една соба. капење секој ден е луксуз.
колата е луксуз, ке си одиш пеш.
сега појасно ти е што е луксуз а што не.
значи ако нејкиш да мизерваш ке си бараш чарето, подобра работа, нешто од страна , хонорарно. ке смислиш нешто.
ако не ете ти 8000 па снајдвајсе.
--- надополнето: 3 март 2012 во 22:35 ---

јас ја сватив,ама да не те мрзи да пишиш случајно.
таму прашав нешто што треба да се наброи, ако сакав слика ке решев ај стави слика.
а за луксуз погоре ти објаснив со зборови, ете мене не ме мрзеше да ти набројам.

Izvini vaka sto kje te prasam, ama ti da ne si vujko mi Lazar od selo Mokrino ?!!! :icon_lol:
On duri ni caj ne pie, mrsen bil !!! :pos:
Kako moze vo 21 vek da vikas deka kompjuterot bil luksuz, televizorot, strujata, parnoto, internetot, mobilniot, cigarite, kafeto, avtomobilot i.t.n.
I sto treba spored tebe, ajde da zememe seto toa da go prodademe, bidejkji ne ni e potrebno neli(luksuz e) i da fatime vo planina(peski sekako) ! :tapp:

:tapp: Абе што беше кабадаја ? Зима 6000 плата троши 14 000 да го утепаш незнае од кај му се тие 8000 така ?
Не се заебавај не трескај зелени жити очите,не се работи за да преживееш (а не можеш ни да преживееш со тие пари ) не ти треба агонија секојдневна, полека да умираш и скапуваш како душевно така физички.
Овде се збори за ДОСОИНСТВЕН ЖИВОТ не сме ние на сурваивор или робинзон крусо па да видиме до каде може да истераме. НЕ СЕ ДОВОВОЛНИ 8000 денари па и до утре да го ДРВИШ
Многу е релативно што подразбираш под „Досоинствен живот“. Со 8000 денари живееш во МК подобро од 99% од луѓето во Сомалија. А со 60000 си како социјален случај во Норвешка. Се е релативно... Ако сакаш просечно (Во МК) тогаш ќе рипне просекот и никогаш нема да го стигнеш. Секој се стреми за подобро ама да се ставаат минимални и максимални граници е контрапродуктивно за сите.

Мене пак твоево дека со 8000 се живеело супер, и луксузите што ми ги наброја, ми изгледа како мислење на дете од предшколска возраст, дај му 10 денари и мисли дека светот ке го купи со нив.
добро каде прочита дека се живее супер со 8000. ајде цитирајме каде реков такво нешто.
ако сакаш да се инаетиме до бескрај ок, ама барем читај што пишам.
вака ептен несериозен испаѓаш.
--- надополнето: 3 март 2012 во 23:42 ---
:tapp: Абе што беше кабадаја ? Зима 6000 плата троши 14 000 да го утепаш незнае од кај му се тие 8000 така ?
Не се заебавај не трескај зелени жити очите,не се работи за да преживееш (а не можеш ни да преживееш со тие пари ) не ти треба агонија секојдневна, полека да умираш и скапуваш како душевно така физички.
Овде се збори за ДОСОИНСТВЕН ЖИВОТ не сме ние на сурваивор или робинзон крусо па да видиме до каде може да истераме. НЕ СЕ ДОВОВОЛНИ 8000 денари па и до утре да го ДРВИШ
добро не можеш, задоволен сега??

добро каде прочита дека се живее супер со 8000. ајде цитирајме каде реков такво нешто.
ако сакаш да се инаетиме до бескрај ок, ама барем читај што пишам.
вака ептен несериозен испаѓаш.
ОК де, не супер туку достоинствено. За мене и достоинственото е супер.

Кој вели дека се преживува со 8050 е потполно во право. Дури и со помалку може да се преживее. Преживувањето е дисциплина во која никој не ни е рамен, но незнам како некој може да поистовети проживување со живеење ... жалосно и срамно, исто како и износот за кој се зборува.

Izvini vaka sto kje te prasam, ama ti da ne si vujko mi Lazar od selo Mokrino ?!!! :icon_lol:
On duri ni caj ne pie, mrsen bil !!! :pos:
Kako moze vo 21 vek da vikas deka kompjuterot bil luksuz, televizorot, strujata, parnoto, internetot, mobilniot, cigarite, kafeto, avtomobilot i.t.n.
I sto treba spored tebe, ajde da zememe seto toa da go prodademe, bidejkji ne ni e potrebno neli(luksuz e) i da fatime vo planina(peski sekako) ! :tapp:
одма ке ти кажам.
се она што не ти треба за да преживееш е лукуз.
така да без интернет сигурно ке преживееш.
и повеќето работи што ги наброи погоре не спаѓаат во основни работи потребни за живот. не реков дека ке живееш како бубрег во лој, ама без нив сигурно нема да умреш.

одма ке ти кажам.
се она што не ти треба за да преживееш е лукуз.
така да без интернет сигурно ке преживееш.
и повеќето работи што ги наброи погоре не спаѓаат во основни работи потребни за живот. не реков дека ке живееш како бубрег во лој, ама без нив сигурно нема да умреш.
Продај го бубрегот, и со еден бубрег се преживува, двата се луксуз, раката исто, и со една рака ке се хранеш, е сеа нозете мора две да ги имаш... :facepalm:
Па според тебе другар, четврт леб и 200 грама вода дневно е доволно за народов, тоа ке му дојде по 30 денари дневно или 900 денари месечно за преживување.

ОК де, не супер туку достоинствено. За мене и достоинственото е супер.
ни достоинствено не реков.
реков ке преживееш.
а и достоинствено е многу широк поим.
за некој испод части му е ако купи гаќи кои не се од некој бренд, или салама посебна на пример. сака само врат и шунка.
некој пие само кока кола , ни на крај му паѓа да купи степче нели.
некој пуши малборо, некој родео некој качак. сигурно на овај со малборото му е недостоинствено да пуши родео, скраја да е да витка качак.
некој ни на крај на памет нема да му падни да се понижи некој да го види да се вози со градски превоз, некој пак во југо или фичо, некој пак скраја да е голф 3. се што е под 2000 кубици не е кола за него.
значи има достоинствено и достоинствено.
--- надополнето: 3 март 2012 во 23:56 ---
Продај го бубрегот, и со еден бубрег се преживува, двата се луксуз, раката исто, и со една рака ке се хранеш, е сеа нозете мора две да ги имаш... :facepalm:
Па според тебе другар, четврт леб и 200 грама вода дневно е доволно за народов, тоа ке му дојде по 30 денари дневно или 900 денари месечно за преживување.
сега ако мешаш кафе , цигари ,интернет со бубрег, рака нога мислам дека е беспредметно да разговараме понатаму.

реков ке преживееш.
за некој испод части му е ако купи гаќи кои не се од некој бренд, или салама посебна на пример. сака само врат и шунка.
некој пуши малборо, некој родео некој качак. сигурно на овај со малборото му е недостоинствено да пуши родео, скраја да е да витка качак.
некој ни на крај на памет нема да му падни да се понижи некој да го види да се вози со градски превоз, некој пак во југо или фичо, некој пак скраја да е голф 3. се што е под 2000 кубици не е кола за него.

сега ако мешаш кафе , цигари ,интернет со бубрег, рака нога мислам дека е беспредметно да разговараме понатаму.
Е сега ако го тупиме за тоа што е достоинствено безпредметно е да разговараме понатаму. ;)

1.200, социјална помош за најзагрозените.

И кој вели дека не може да се живее од леб и сол? Битно, сеуште имаме питка изворска вода на некои планински предели, иначе одамна ќе бевме во добивка.

реков ке преживееш.

На некој 8000 му се доста на некој 80000 му се малку. Се е релативно.

На некој 8000 му се доста на некој 80000 му се малку. Се е релативно.
На некој и 300 му се многу, но не ке биде лошо да се ориентираме според потрошувачката кошничка во Македонија, нели за тоа и ја прават.

На некој и 300 му се многу, но не ке биде лошо да се ориентираме според потрошувачката кошничка во Македонија, нели за тоа и ја прават.
Која кошничка на статистика или на ССМ. И едните и другите лажат и имаат мотивација да го прават тоа. Најдобро секој сам си знае.

luge dosta bre so glupavi kometari kazete si go mislenjeto ne branete ja bilo koja partija barem tuka bidete iskreni kaj moze da se zivee so 8000 denari NE TRESETE GLUPOSTI

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom