Минимална плата: Има ли достоинствен живот со 8.050 денари месечно?!

Според ССМ, синдикалната минимална кошничка за четиричлено семејство е 29,199 денари.
Кошничката содржи исхрана, трошоци за домување,сметки, хигиена, превоз, облека - значи тоа се основните потреби за 1 семејство, (без луксузи), или во превод граѓанинот што зема минимална плата од 8000 денари, треба да живее на воздух за да има достоен живот.
Единствено во Македонија е ‘‘уметност‘‘ да преживееш со 8000 денари.:tapp:

па чим јас со моите 35 ти сум дедо , тогаш ти за мене си пилиштар, претпоставувам дека уште не се ни бричиш, па најверојатно не ти ни требаат жилети.
а ако заработуваш сам на 15 години , ете темане ти правам.
бравос.
Па не знам колку години си, епитетот си го доби поради дедовското (искрено и тоа е преблаго) размислување што го имаш.
А и не ти иде баш со погаѓањето 15-ката ја минав мнооооогу оддамна, а пак да не ти кажувам колку жилети имам потрошено до сега, ке ме прогласиш за најголемиот нештедач на денешницава, нели според тебе ке преживееме и ако се бричиме еднаш во три месеци, се друго е тежок луксуз.

Според ССМ, синдикалната минимална кошничка за четиричлено семејство е 29,199 денари.
Кошничката содржи исхрана, трошоци за домување,сметки, хигиена, превоз, облека - значи тоа се основните потреби за 1 семејство, (без луксузи), или во превод граѓанинот што зема минимална плата од 8000 денари, треба да живее на воздух за да има достоен живот.
Единствено во Македонија е ‘‘уметност‘‘ да преживееш со 8000 денари.:tapp:
20-30% од Македонците живеат со 8000 денари и помалку.

достоинствен - не,крпечки - да

да не заборавиме дека скапијата зема СЕ поголем замав,секој ден ни трубат дека сме имале најевтино гориво,вода,струја,сметки за комуналии итн итн,а се заборава на тоа дека имаме најслаб стандард и најповеќе невработени процентуално земено по глава на жител,како и грото вработени дека земаат до 150 евра месечни и ништо повеќе - патни трошоци,платен одмор,хранарина,редовност,К 15.........

достоинствен живот е да иградиш кров над главата,да имаш пристоен автомобил,сите сметки да ти се навреме платени,фрижидерот секогаш да има разновидна храна во него,да имаш летен и зимски одмор,средства за планирање принова - две деца се златен стандард како и нивно издигнување и школување,е тоа со 8000 МКД е НЕВОЗМОЖНА МИСИЈА,таа е минималаната сума која треба да ја зема секој вработен граѓанин,а не е можно ниту со 12000 МКД по член од семејство

20-30% од Македонците живеат со 8000 денари и помалку.
Ако АКО море нека цркнат, нека одат на работа сабајле и газдата нека им даде по една векна леб, и толку доста му е да праживее додека работи,после работата кој го ебе ако преживее преживее ако дојде утре добро ако не дојде друг ке се најде да работи за сува корка.

Чекај бе сега, ова со минималецов владава го пропагираше демек којзнае што направила за народецов, нема ни за живот не ли го сваќаш тоа ?
А тие 2100 денари да му ги даеш на ставревски за да преживее со нив, далеку е од луксузирање далеку е и од живуркање со 8000 денари небитно од каде си,тоа е реалноста.
Да има луѓе кој што преживуваат и со 3000 денари, ама да ме убедува некој дека треба да рмбам цел месец за 8000 денари па уште и задоволен да бидам со тоа! Ебемти таков живот кучешки да ти ебам, а у гз да го ебам тој што рече дека може да се живее со 8000 денари.
чекај сега малце, работите ги вадиш од контекст.
тоа што рекла владата не ми е некој репер.
никој не те убедува дека треба да бидеш среќен со 8000, таман работа. ама доволен стимул за да си бараш подобро, ако сметаш дека заслужуваш. ако не ке си живуркаш со 8000, и да дефинитивно ке преживееш. вака така ке преживееш.
исто и за социјалното. реално што ке направиш со 2100 денари.
ама баш ништо, што е сосем доволна причина да се фати за работа за да зема барем 8000.
инаку ако ти даваат социјално доволно за да преживееш, од што мака да работиш нели??
барем јас на тоа така гледам.

Па не знам колку години си, епитетот си го доби поради дедовското (искрено и тоа е преблаго) размислување што го имаш.
А и не ти иде баш со погаѓањето 15-ката ја минав мнооооогу оддамна, а пак да не ти кажувам колку жилети имам потрошено до сега, ке ме прогласиш за најголемиот нештедач на денешницава, нели според тебе ке преживееме и ако се бричиме еднаш во три месеци, се друго е тежок луксуз.
е па ми пиши во профилот, додека се мачеше да постираш слика можеше и да ѕирниш малце.
и да ке преживееш па макар не си се бричел и цел живот.
не ми е мислењето дедовско туку реално, тоа што тебе така ти изгледа тоа е сосем друга работа, исто како о мене што ми изгледа твоето мислење како на некој од предшколска возраст.ама сепак не е тоа муабетот.

е па ми пиши во профилот, додека се мачеше да постираш слика можеше и да ѕирниш малце.
и да ке преживееш па макар не си се бричел и цел живот.
не ми е мислењето дедовско туку реално, тоа што тебе така ти изгледа тоа е сосем друга работа, исто како о мене што ми изгледа твоето мислење како на некој од предшколска возраст.ама сепак не е тоа муабетот.
Мене пак твоево дека со 8000 се живеело супер, и луксузите што ми ги наброја, ми изгледа како мислење на дете од предшколска возраст, дај му 10 денари и мисли дека светот ке го купи со нив.
Те пријави се надевам дека ќе те банираат.
Врз основа на..? Реторичко е, не одговарај.

никој не те убедува дека треба да бидеш среќен со 8000, таман работа. ама доволен стимул за да си бараш подобро, ако сметаш дека заслужуваш. ако не ке си живуркаш со 8000, и да дефинитивно ке преживееш. вака така ке преживееш.
ама баш ништо, што е сосем доволна причина да се фати за работа за да зема барем 8000.
инаку ако ти даваат социјално доволно за да преживееш, од што мака да работиш нели??
Тие што земаат социјално 90% работат на црно или просат. Знам еден во перална за коли неможе со години на најде работник да пријави никој несака да се пријави само поради социјално да зема.

8500 денари ако имаш свој стан или куќа можеш и да преживееш некако.
Ќе туриш на мобилен 500 денари кредит.Сметките ќе ти ја однесат пола плата и повеќе и ти снајди се за останатото со 3000-4000 денари.Не е нешто,али колку да се прехраниш и да платиш сметки...... за 1 човек кнап.

Едит........заебете математикава за 500 денари кредит.8050 сега видов дека била :D

ALLLOOOOOOOOOOOOOOO !!!
Kako be kje si preziveel so 8.050 den. !
Pa samo za struja poslednata smetka ni bese 7.000, za voda 1000, za gjubretarina 1000 i.t.n. i.t.n. i.t.n. :facepalm:

Секако дека со 8000 денари не може да се живее ако се храниш во сендвичари.Да јадеш три пати сењндвич то се 300 ден дневно а месечно 9000 денари,треба да одиш у минус 1000 ден да се прехраниш Мене со пет члено семејство 8500 ден за хренење во домашни услови ми стигнуваат,а понекогаш и остануваат околу 1500-2000 ден.Сметките,горивото тоа е скапо и сите не јаде,али мислам дека е повеќе ради чалам,а бога ми ќе си ја пуштиш ногата колку што ти е долга чергата и се ќе биде добро

:tapp: Абе што беше кабадаја ? Зима 6000 плата троши 14 000 да го утепаш незнае од кај му се тие 8000 така ?
Не се заебавај не трескај зелени жити очите,не се работи за да преживееш (а не можеш ни да преживееш со тие пари ) не ти треба агонија секојдневна, полека да умираш и скапуваш како душевно така физички.
Овде се збори за ДОСОИНСТВЕН ЖИВОТ не сме ние на сурваивор или робинзон крусо па да видиме до каде може да истераме. НЕ СЕ ДОВОВОЛНИ 8000 денари па и до утре да го ДРВИШ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom