Минимална плата: Има ли достоинствен живот со 8.050 денари месечно?!

Теоретски со 8050 може да преживеш ама одвај. Треба само на леб и зеленчук да си. Да немаш моби, нет, кола, никогаш да не седнаш на пиво, за не зборам за останати работи. Има луѓе што живеат така... Секогаш има подобро но има и полошо.

Они мислат на нашето здравје. Што е тоа месо, мрсни работи срце да те стегне. Зеленчук му е мајката, евентуално ајвар ако имаш потреба да се осеќаш како bad ass.

Со кој сум фатил пак и јас муабет да правам, мистер Комплекс...
ако за тебе муабетот се слики, тогаш да и јас се чудам.
додуша имаат некој проблеми со изразувањето и мислат дека ке изгледат попаметни ако постираат слики, ама очигледно не пали секогаш.

ако за тебе муабетот се слики, тогаш да и јас се чудам.
додуша имаат некој проблеми со изразувањето и мислат дека ке изгледат попаметни ако постираат слики, ама очигледно не пали секогаш.
ОК дедо...

Ебате државата каде што ова е луксуз.Ебате животот кај што рмбачиш цел ден за што........за остатокот од денот да бидеш на леб и маргарин и да гледаш МТВ и Шител на телевизорче кое не дај боже да го оставиш повеќе од саат време упалено зашто ќе те изгори сметката за струја и да спиеш во ладна соба..........
не туку ке си бараш подобра работа ако сметаш дека си поспособен.
има некој што земаат и 60000. така да не е тоа репер.
и без кафе и цигари ке преживееш, исто и без интернет и телевизор.
без леб тешко.

не туку ке си бараш подобра работа ако сметаш дека си поспособен.
има некој што земаат и 60000. така да не е тоа репер.
и без кафе и цигари ке преживееш, исто и без интернет и телевизор.
без леб тешко.
Затупи се уште толку! - проект на владата на РМ.

Тежок фејл си пријателе мој.

Они мислат на нашето здравје. Што е тоа месо, мрсни работи срце да те стегне. Зеленчук му е мајката, евентуално ајвар ако имаш потреба да се осеќаш како bad ass.
Како оној претседателот на студентски парламент кога викаше дека не било здраво да се јаде после 8 саат, затоа мензите не работеле. А он 120 кила :pos:

аман бе, да не неможеш да преживееш без интернет.
и да луксуз е, пошто ако ти треба интренет сигурно имаш и компјутер кој арчи струја. башка кошта.
значи пак луксуз.
па ке сакаш да кисниш до ниедно доба на него, па нормално ке треба да ти биде топло. ете уште еден трошок.
батали ти та работа.
се знае што е луксуз и се знае што се основни потреби.
инаку за информација и кафето и цигарите се луксуз.
парното во сите соби е луксуз, ке си се грееш на греалка во една соба. капење секој ден е луксуз.
колата е луксуз, ке си одиш пеш.
сега појасно ти е што е луксуз а што не.
значи ако нејкиш да мизерваш ке си бараш чарето, подобра работа, нешто од страна , хонорарно. ке смислиш нешто.
ако не ете ти 8000 па снајдвајсе.
Ти бе стварно си заминал со умот :pos:Абе кое хонорарно бе пријател, во мк ретко кој работи 8 часа,обично работат по 12 / 14 часа во приватниот сектор.Кога ке работи хонорарно ?
Друго ај вака значи да „ преживее„ тоа ти е робовско и робо-владетелско размислување ( дури и тие поубаво ги третирале робовите им биле инвестиција сега работникот е заменлив) ама ај така нека биде,сабајле да отиде на работа и да се врати 35+35 = 70 денвиари да купи еден геврек и јогурт ( колку да не припадне) 50 ден , дома кога ке се врати да земе нешто да јаде најмалку 200 денари, ајде вечера еден четврт бурек и јогурт 80 ден 400 х 31 = 12,400 ајде нема да ги сметаме неработните денови 26х400=10400 денари ( да не ти текне да речеш треба да јаде само кога оди на работа ) кај ти се сие други основни трочоци за живот, струја ,вода,прашак за перење,сапун,жилети, шампони ама ајде тие не ги рачунам да не ги ставиш и нив во луксуз.
Значи МИНИМАЛНАТА плата не е ни од далеку доволна за да „ преживееш “ како што викаш ти.

18916820393610962446216.jpg

море и дедото знаел слики да става.
--- надополнето: 3 март 2012 во 22:50 ---

ајде кога ке порасниш ке знаеш да правиш разлика меѓу луксуз и основни потреби. сега дури те ранат мама и тато прај кеф.
и не ти сум пријател.

Ој олади главата малку...у чмар ти е влезена политика па сега орално ти излегува :icon_lol:

Ти бе стварно си заминал со умот :pos:Абе кое хонорарно бе пријател, во мк ретко кој работи 8 часа,обично работат по 12 / 14 часа во приватниот сектор.Кога ке работи хонорарно ?
Друго ај вака значи да „ преживее„ тоа ти е робовско и робо-владетелско размислување ( дури и тие поубаво ги третирале робовите им биле инвестиција сега работникот е заменлив) ама ај така нека биде,сабајле да отиде на работа и да се врати 35+35 = 70 денвиари да купи еден геврек и јогурт ( колку да не припадне) 50 ден , дома кога ке се врати да земе нешто да јаде најмалку 200 денари, ајде вечера еден четврт бурек и јогурт 80 ден 400 х 31 = 12,400 ајде нема да ги сметаме неработните денови 26х400=10400 денари ( да не ти текне да речеш треба да јаде само кога оди на работа ) кај ти се сие други основни трочоци за живот, струја ,вода,прашак за перење,сапун,жилети, шампони ама ајде тие не ги рачунам да не ги ставиш и нив во луксуз.
Значи МИНИМАЛНАТА плата не е ни од далеку доволна за да „ преживееш “ како што викаш ти.
Абре каков прашок, сапун, жилет, шампон... Се живее и смрдлив и небричен, луксуз е тоа еееј.:cautious:
ајде кога ке порасниш ке знаеш да правиш разлика меѓу луксуз и основни потреби. сега дури те ранат мама и тато прај кеф.
и не ти сум пријател.
:facepalm:
Дедото и видовит бил.

Ој олади главата малку...у чмар ти е влезена политика па сега орално ти излегува :icon_lol:
Длабоко се извинувам ако те навредив тебе и лидерот твој, свето му име, али темава гадно ми мириса на оние од налик на Шит-тел, 8000 денари плус достоинство во една реченица без негација, мора да има нешто шит-телско тука.

Уууууу Глеј го овој расипник. Четврт Бурек? па и со јогурт? Ма четврт лев со паштета. 25 денари е тоа.:icon_lol:

не викам дека е доволна, и никогаш не го реков тоа јас.
а инаку се чудам како досега преживуваа и со 6000 месецот, па наеднаш со 8000 не им стига.
инаку претпоставувам дека си од скопје, па затоа математиките не ти излегуваат.
и да не должиме ако земиш така и 20000 не ти стигаат за нормален живот. на некој и 60000 не му стигаат.
зависи што подразбирате под нормален живот.
ако земиш така социјалното е 2100 денари колку што знам.
е ајде сега кажими како ке преживееш со 2100 денари месецот.
значи не е тоа идејата нели??
--- надополнето: 3 март 2012 во 22:58 ---
Дедото и видовит бил.
па чим јас со моите 35 ти сум дедо , тогаш ти за мене си пилиштар, претпоставувам дека уште не се ни бричиш, па најверојатно не ти ни требаат жилети.
а ако заработуваш сам на 15 години , ете темане ти правам.
бравос.

не викам дека е доволна, и никогаш не го реков тоа јас.
а инаку се чудам како досега преживуваа и со 6000 месецот, па наеднаш со 8000 не им стига.
инаку претпоставувам дека си од скопје, па затоа математиките не ти излегуваат.
и да не должиме ако земиш така и 20000 не ти стигаат за нормален живот. на некој и 60000 не му стигаат.
зависи што подразбирате под нормален живот.
ако земиш така социјалното е 2100 денари колку што знам.
е ајде сега кажими како ке преживееш со 2100 денари месецот.
значи не е тоа идејата нели??
--- надополнето: 3 март 2012 во 22:58 ---

па чим јас со моите 35 ти сум дедо , тогаш ти за мене си пилиштар, претпоставувам дека уште не се ни бричиш, па најверојатно не ти ни требаат жилети.
а ако заработуваш сам на 15 години , ете темане ти правам.
бравос.
Чекај бе сега, ова со минималецов владава го пропагираше демек којзнае што направила за народецов, нема ни за живот не ли го сваќаш тоа ?
А тие 2100 денари да му ги даеш на ставревски за да преживее со нив, далеку е од луксузирање далеку е и од живуркање со 8000 денари небитно од каде си,тоа е реалноста.
Да има луѓе кој што преживуваат и со 3000 денари, ама да ме убедува некој дека треба да рмбам цел месец за 8000 денари па уште и задоволен да бидам со тоа! Ебемти таков живот кучешки да ти ебам, а у гз да го ебам тој што рече дека може да се живее со 8000 денари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom