Mетал

• Креатор на темата Креатор на темата guitardemon666
  • Време на започнување Време на започнување

Метал

• Обожавам

Гласови: 623 54,4%
  • Слушам чат-пат

Гласови: 287 25,0%
  • Не ми прави толку мерак

Гласови: 104 9,1%
  • Неможам органски да го поднесам

Гласови: 132 11,5%

• Вкупно гласачи
    1.146
Одлични бендови, секој со сопствена специфика, меѓутоа ги болдирав двата мои фаворита од горенаведените.
Особено Immortal.

Immortal вистински (барем од моја гледна точка и личен вкус) и најефективно ја пренесува мистиката на окултизмот со сите пропратни елементи, темнината студот итн. кои истотака се претежно опфатени како тематика и од мнозинството скандинавски (black metal) бендови.
Значи не вметнуваат во своето дело сатанизам и антихристијанство, како шо ни е карактеристично за бендовите од овој жанр.
А, да се изостави и фактот дека Immortal се зачетниците на овој
жанр на своите (скандинавски простори), откаде шо денес е најекспониран.

immortal ми се најомилен black metal бенд од секогаш поготово one by one

Заборавив да спомнам дека квалитетот не се одредува ниту со бројноста...
Ниту тоа за средношколците ми беше во таа смисла туку мислев за самото познавање на музиката од страна на бендовите, не фановите...
и уште нешто....сите вокали што ги спомна се поквалитетни од Јаста....

пак ке нагласим, техниката не ја прави музиката да биде добра, многу други стфари ја прават...
иначе, финтата со Тарја Турунен и Шерон Ван Адел беше тоа што типкиве не се за у метал музика.... поседуат квалитет(и тој огромен) имат боја на глас итн, ама за мене тие боље да си беа у поп музика, или опера, него ли да се мешат у некој потврд стил...
жив пример е тоа што оваа Шерон Ван Адел,напраи светска слава со песнава оваа, со диџејов што е... така да, оди најди му нзс...
бај д веј, можемо до утре да се карамо кој е боље вокал, нема да има резон...
ајт,биди ми поздравен, и ке си оправимо муабетот у живо :smir:

Ах за тарја Турунен не си во право мислам дека Најтвиш не се тие сега со оваа пошто гласот и е како за на златно славејче а додека тарја има во гласот нешто не заменливо за тој стил на музика и зато ве молам воздржетесе од овакви коментари

пак ке нагласим, техниката не ја прави музиката да биде добра, многу други стфари ја прават...
иначе, финтата со Тарја Турунен и Шерон Ван Адел беше тоа што типкиве не се за у метал музика.... поседуат квалитет(и тој огромен) имат боја на глас итн, ама за мене тие боље да си беа у поп музика, или опера, него ли да се мешат у некој потврд стил...
жив пример е тоа што оваа Шерон Ван Адел,напраи светска слава со песнава оваа, со диџејов што е... така да, оди најди му нзс...

Чекај и ја пак да нагласам.Попрочитај што пишав у врска со техниката во некој од предходните постови, а ако ти беше зборот за видеото што го постирав-во него нема нема некоја техника и сложеност само уникатност,точност и квалитет....а за Тарја попрочитај го постот на Азраел:smir:.....ке збориме ајс ин ајс:smir: поздрав....пас енд стеј \m/:D:smir:

е брат, не можам да јадам гомна за музиката, пошо ете има вкусови и иако не ми се свиѓа, не е лоша. Али ти најде да збориш за лоши вокали у металкор??? Па шо вокал е ова??? Ко ебено бебе, извинете на изразот али така е...:)

Tи најде да збориш за вокал кој е надвор од било која димензија на металот (а посебно блек металот) и да споредуваш со дечишта како металкор и хардкор? Слушаш метал, а имаш стереотипи за металот. Брао бе.

Металот и операта имаат толку многу поврзаности, што Тарја Турунен слободно може и да завладее со металот. Убаво што слушате металкор, деткор и други корови, ама не се понашајте ограничено. Инструменталниот склоп на Најтвиш, граулите и вокалот на Тарја е феноменален. Пример подолу

Opeth - Would ? (Кавер на Alice in Chains)

Конечно миксот од мои два омилени бенда!
Акерфелдт има премногу чист глас за гранџ преработка. Треба да си земе процесор or something. Но сепак суштината на преработките не е да се копира оргиналниот бенд, туку да и се даде свој шмек на песната. Не дека сум разочарана, ама очекував нешто појако. И не ја исклучувам опцијатата дека причината за ваквата моја импресија е тоа што сум навикната на Layne на песнава.

Конечно миксот од мои два омилени бенда!
Акерфелдт има премногу чист глас за гранџ преработка. Треба да си земе процесор or something. Но сепак суштината на преработките не е да се копира оргиналниот бенд, туку да и се даде свој шмек на песната. Не дека сум разочарана, ама очекував нешто појако. И не ја исклучувам опцијатата дека причината за ваквата моја импресија е тоа што сум навикната на Layne на песнава.

И јас ја имам истата забелешка, меѓутоа кога ќе се земе во предвид дека сепак преработува гранџ песна, нешто шо е во тотална крајност со стилот на Opeth, е оправдано.
Ја долови поентата со болдираното. Пошто кога одреден бенд преработува песна пред се доаѓаат до израз сопствените карактеристики и не е поентата да биде обработена идентично како и оригиналната верзија.
Обработуваат песна која им се допаѓа и решиле да ја преработат по сопствен избор, не им го наметнале тоа на аудиција како обврска :)

Во глобала кога сме кај вокалните способности на Микаел не гледам простор за забелешка и критика, пошто да се поседува глас кој перфектно изведува секаква варијација од clean, scream па до growl вокал и тоа моделирајќи го постојано во текот на песната ни малку не е едноставно.

Tи најде да збориш за вокал кој е надвор од било која димензија на металот (а посебно блек металот) и да споредуваш со дечишта како металкор и хардкор? Слушаш метал, а имаш стереотипи за металот. Брао бе.
стварно неможам да те сфатам, цело време трупаш стереотипи за металкорот, деткорот,хардкорот и сл, а кога стане збор за металот(т.е коа некој јаде гомна за таа музика

Металот и операта имаат толку многу поврзаности, што Тарја Турунен слободно може и да завладее со металот. Убаво што слушате металкор, деткор и други корови, ама не се понашајте ограничено. Инструменталниот склоп на Најтвиш, граулите и вокалот на Тарја е феноменален. Пример подолу

стварно неможам да те сфатам, цело време трупаш стереотипи за металкорот, деткорот,хардкорот и сл, а кога стане збор за металот(т.е коа некој јаде гомна за таа музика) одма почнуваш со постови у смисла дечишта,недораснени и сл...
човече, мене лично не ми се свиѓа Најтвиш со Тарја, а уште помалце со новата пеајачка, и само си го искажаф мојот стаф кон најтвиш и Тарја, нагласив,дека девојката има страшен квалитет, ама едноставно не ми се допаѓа музиката на најтвиш, тоа е проблемот...

овој ковер го знам, интересен е, солото е закон обработено, ама некако вокалите на овој, не се за оваква песна... добро ја испеал, кул испаднала, ама не е боље од Лејн Стејли, според начинот на кој ја испеал...

стварно неможам да те сфатам, цело време трупаш стереотипи за металкорот, деткорот,хардкорот и сл, а кога стане збор за металот(т.е коа некој јаде гомна за таа музика) одма почнуваш со постови у смисла дечишта,недораснени и сл...
човече, мене лично не ми се свиѓа Најтвиш со Тарја, а уште помалце со новата пеајачка, и само си го искажаф мојот стаф кон најтвиш и Тарја, нагласив,дека девојката има страшен квалитет, ама едноставно не ми се допаѓа музиката на најтвиш, тоа е проблемот...

Дечишта ми е описен збор кога го наведувам металкорот во дебата. Како придавката Symphonic во Black Metal.
Нека не ти се свиѓа, ја не реков слушај ја и точка. Само наведов мислење зошто Тарја е перфектна во Најтвиш и во металот.

Дечишта ми е описен збор кога го наведувам металкорот во дебата. Како придавката Symphonic во Black Metal.
Нека не ти се свиѓа, ја не реков слушај ја и точка. Само наведов мислење зошто Тарја е перфектна во Најтвиш и во металот.
Потполно се согласувам со тебе за тарја

Чекај и ја пак да нагласам.Попрочитај што пишав у врска со техниката во некој од предходните постови, а ако ти беше зборот за видеото што го постирав-во него нема нема некоја техника и сложеност само уникатност,точност и квалитет....а за Тарја попрочитај го постот на Азраел:smir:.....ке збориме ајс ин ајс:smir: поздрав....пас енд стеј \m/:D:smir:

аце,тој сакаше да ти га кажем ја... хардкорот/металкорот/деткорот (па дури и гриндот) такви способности какви што ти кажа, точност,квалитет и пред се УНИКАТНОСТ,примамливо за слух,експериментирање итн...а си признавам дека немат некоја техничка подлога... тоа да, ама реков, техничкото ниво не е мерило за квалитетот на музиката...

Нека не ти се свиѓа, ја не реков слушај ја и точка. Само наведов мислење зошто Тарја е перфектна во Најтвиш и во металот

Сосем точно...

аце,тој сакаше да ти га кажем ја... хардкорот/металкорот/деткорот (па дури и гриндот) такви способности какви што ти кажа, точност,квалитет и пред се УНИКАТНОСТ,примамливо за слух,експериментирање итн...а си признавам дека немат некоја техничка подлога... тоа да, ама реков, техничкото ниво не е мерило за квалитетот на музиката...

Па знам што сакаш да кажеш али дај пак да се навратим на уникатноста....со онаа ''финта'' во врска со школите...
Гледај 5-то одделенците се хардкорци што го перат тој стил и не обрќаат пажња на својот звук, едноставно сите наликуваат едни на други.Потоа 6 и 7-мо одделенците го мешаат хардкорот со други ствари и создаваат деткор,металкор итд итд. Мислејки дека се попаметни од 5-то одделенците додаваат некои недочитани нови знаења од 8мо одделение и се исмевани од и од осмоодделенците и од средношколците па камо ли од студентите.....Додека 8-мо одделенците се дечки кои добиле 5ки по ХК часовите и сега читаат од книги за 3та година гимназија, неразбирајќи што читаат фрлаат празни безсмислици врз хардкорот,металкорот,деткорот,слаџот итд итд....поздрав

Нека не ти се свиѓа, ја не реков слушај ја и точка. Само наведов мислење зошто Тарја е перфектна во Најтвиш и во металот

Сосем точно...

Па знам што сакаш да кажеш али дај пак да се навратим на уникатноста....со онаа ''финта'' во врска со школите...
Гледај 5-то одделенците се хардкорци што го перат тој стил и не обрќаат пажња на својот звук, едноставно сите наликуваат едни на други.Потоа 6 и 7-мо одделенците го мешаат хардкорот со други ствари и создаваат деткор,металкор итд итд. Мислејки дека се попаметни од 5-то одделенците додаваат некои недочитани нови знаења од 8мо одделение и се исмевани од и од осмоодделенците и од средношколците па камо ли од студентите.....Додека 8-мо одделенците се дечки кои добиле 5ки по ХК часовите и сега читаат од книги за 3та година гимназија, неразбирајќи што читаат фрлаат празни безсмислици врз хардкорот,металкорот,деткорот,слаџот итд итд....поздрав

P.S - Плус нема и што да признаам дека Ин Флејмс немаат техника.....земи слушни ги постарите песни Бихајнд Спејс,Децембер Фловер итн......

P.S - Плус нема и што да признаам дека Ин Флејмс немаат техника.....земи слушни ги постарите песни Бихајнд Спејс,Децембер Фловер итн......

Супер е обработена песнава, барем според мене.

Од Opeth го имам ислушано асално Damnation, а од Alice in Chains све живо, али добра е преработкава...

Читам некој што вели за гласот дека не е баш као шо треба, се е во ред тоа, ама пак има некоја жичка интересна... :)

Unholy пиша најдобро, тешко е некој да оди од grown до чист дел, па уште и Лејн Стенли да го пее. Секоја чест, во секој случај. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom