Месо како дел во исхраната

• Креатор на темата Креатор на темата Budala!!!
  • Време на започнување Време на започнување
Едно е што ќе каже нутриционист, друго е што чини. Еден познат, од тв, често го гледаат низ месариве :)

Друго што нутриционист не зема предвид е генетскиот потенцијал на растенијата, потенцијалот на почвата...потребата од подобрување на структурата (физичка и хемиска) на почвата за да се постигне макс. потенцијал (квалитет, полност, принос) на растението за исхрана.
Греота е да се експериментира со мали деца и бебиња само со соја и оризова вода. А се повеќе од тоа ќе ги надмине трошоците за исхрана.
Само од одгледувањето на растенијата за биогориво наместо за исхрана (покрај другите причини) се создадоа високи цени и недостиг на храна...замисли цела храна да се користи од растенија, леб 50 евра, грав 150.
Ако ги погледнеш овие информации

http://www.bioenergywiki.net/Biofuel_impacts_on_food_prices

Што се однесува до органска храна, потребни се одредени предуслови за поризовдство, истата е неколкукратно поскапа заради производните трошоци, а сето тоа ги надминува (повторно) приходите на семејствата во сиромашните и земјите во развој...па и во Македонија.

Што се однесува до исхрана исклучиво со растенија, не знам дали можеш да ги замислиш Судан, Етиопија, Сомалија...со исхрана исклучиво со растенија (каде сушата и нискиот развој на земјоделството не дозволуваат ниту минимум приноси од површините).

Понатаму, дали имаш некои сознанија за одгледување растенија исклучиво со вештачки ѓубрива, одржување на структурата и составот на почвата, како и генетскиот потенцијал на растенијата? Накратко, на почвата по одреден период и треба подобрување (без животинско ѓубре е скоро и невозможно), растенијата имаат максимум на генетски потенцијал за чие подобрување се потребни нови сорти и генетски модификации.
но ...дали имаш податоци колкав дел од населението ќе се исхрани со растенија (разновидна, квалитетна храна) од постоечките сорти и со постоечкиот начин на одгледување (без животински измет)? Дали имаш податоци за колку ќе скокне цената на храната со преструктуирање на цело население на растителна храна? Читам по нетов -зашто е добро да си вегетаријан...као ќе се подобрела екологијата...ептен ми се верува :)

Се надевам не е многу текстов за читање,
seto toa e vo red i drzi voda, megutoa svesni sme deka golemite promeni ne se slucuvaat preku nok...ako od ovoj moment site luge na svetot se opredelat za veganskiot nacin na ishrana, pa zemi go predvid vremeto sto ke im treba da se naviknat i prilagodat...celta mi e ... naukata naprednala i dostignala neverojatni rezultati vo odredeni oblasti...kako sto mozelo da se izmisli cela mesna industrija taka moze da se izmisli i neshto korisno vo pogled na rastitelnata hrana, ne deka ke e izmisleno ama nikogash ne e stavena dovolno vo fokusot na nasheto vnimanie...me prenatrupuvash so informacii koi si gi sobral od internet, ne vikam deka ne se vistinski i deka ne drzat voda, naprotiv se slozuvam i me raduva sto razmisluvash vo nasoka- kako covekot po kvalitetno bi ziveel...megutoa nishto ne e nevozmozno, a ako jas ili ti ili bilo koj drug pridonese neshto , bilo sto, so bilo sto... za podobar svet veruvaj deka nema da ima negativni posledici vo nikoj slucaj.
mozebi i jas odam predaleku, sevo ova zvuci samo kako edna ubava bajka, koja na poveketo od vas se cini nevozmozna...
koga na vasheto meni nema da stoi nitu eden obrok so meso, togash ke pocuvstvuvate kon sto sakam da ve nasocam, tie sto probale i sto se trudat da go zamenat mesoto sovrsheno im e jasno za sto zboruvam...
si zemam za pravo seto ova da go kazam zatoa sto i jas sum bila kako tebe i jas sum jadela meso sekoj den, megutoa sum imala i periodi vo koi isklucivo veganski se hranev...sega jadam se,meso jadam vo minimalni kolicini i toa pomalku od ednash mesecno, seushte se boram protiv toj nagon koj go imame site...razlikata e golema...ne e golema tuku ogromna... i ne e samo poradi moralniot aspekt ili poradi zdravjeto...ima i mnogu poveke...

што се однесува до сојата...
Remember that the American Academy of Pediatrics states, "Young children need calories from fat for growth and brain development," and that, "This is especially important in the first 2 years of life." So if you do give your younger toddler reduced-fat milk, be sure to make up for that missed fat in other parts of your child's diet.
One last concern is that soy-protein based formula does have a relatively high level of aluminum as compared to breast milk and cow's-milk based formula. This is not thought to be a problem for term infants though, but may lead to reduced bone mineralization in preterm babies.
The Third International Soy Symposium
dangers of soy products
Soy protein isolate is not recommended for breast cancer

--- надополнето: Sep 1, 2011 1:05 PM ---
...me prenatrupuvash so informacii koi si gi sobral od internet, ne vikam deka ne se vistinski...
да, повеќето од овие информации, текстови во моментов ги наоѓав од нет...освен генетскиот потенцијал, структурата и хемискиот состав на почвата, цените на храната, не-препораката за соја и слично кои или сум ги учел на факултет или сум ги начекал од весници, 24 часа...
--- надополнето: Sep 1, 2011 1:12 PM ---
види...имав едно другарче вегетаријанец, душа немаше кога требаше да се работи нешто физички. Беше здрав и сега е здрав (додуша убаци јајца, сирење...) ама внесот му беше ужас, не моеше ни фудбал да истрча.Сека му е ок со животинските продукти...ама животински се :)
Здраво е ако внесеш оптимални количества од разни растенија да имаш доволно енергетски и градбени единици, но со оглед на стандардот на граѓаните, зборот здраво е ... проблем

Е сега ако на некој му е жал за кутрите животинчиња, размислете што им правиме на растенијата, живи ги јадеме, ги сецкаме, плодот им го вариме,јадеме,гориме, а и они се жив свет, сепак и растенијата одговараат на надворешни дразби и сега што правиме? :(

Ќе мора да јадеме камења. :)
Некој не може да сфати дека мене ми е повеќе жал да уништувам невини растенија отколку животни. Тоа е мојот избор.

genetski modificiranata soja voopshto ne e zdrava, iskreno ne sum informirana za toa dali i genetski nemodificioranata sola sodrzi aluminium vo taa mera da mu shteti na zdravjeto...
koga sme kaj malite deca i zamenata za mlekoto...mlekoto koe e dobieno od krava na primer e prejako za malo novorodence... bebeto otkako ke go ostavi majcinoto mleko,ako go ostavi pred 10tiot mesec ke mora da prima veshtacka hrana-laktovit... bebeto togash nemoze da pie mleko od krava, zatoa sto toa mleko e nameneto za teleto i e prejako za nashite bebinja, a dokolku doenjeto prekine vo period koga deteto moze da konsumira i pojaka hrana, togash kalciumot moze da go dobiva i na drug nacin, gravot, zeltaka spanakot... sodrzat pogolemo nivo na kalcium itn...
--- надополнето: Sep 1, 2011 1:22 PM ---
Ќе мора да јадеме камења. :)
Некој не може да сфати дека мене ми е повеќе жал да уништувам невини растенија отколку животни. Тоа е мојот избор.
nemora da jadesh kamenja eve ti i druga alternativa:Dhttp://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/Gledanje_u_sunce.htm
--- надополнето: Sep 1, 2011 1:26 PM ---
што се однесува до сојата...

The Third International Soy Symposium
dangers of soy products
Soy protein isolate is not recommended for breast cancer

--- надополнето: Sep 1, 2011 1:05 PM ---
да, повеќето од овие информации, текстови во моментов ги наоѓав од нет...освен генетскиот потенцијал, структурата и хемискиот состав на почвата, цените на храната, не-препораката за соја и слично кои или сум ги учел на факултет или сум ги начекал од весници, 24 часа...
--- надополнето: Sep 1, 2011 1:12 PM ---
види...имав едно другарче вегетаријанец, душа немаше кога требаше да се работи нешто физички. Беше здрав и сега е здрав (додуша убаци јајца, сирење...) ама внесот му беше ужас, не моеше ни фудбал да истрча.Сека му е ок со животинските продукти...ама животински се :)
Здраво е ако внесеш оптимални количества од разни растенија да имаш доволно енергетски и градбени единици, но со оглед на стандардот на граѓаните, зборот здраво е ... проблем
ne e vo red samo da se kaze jas sum vegetarijanec i mesototo da go isfrlime a na negovo mesto da jademe samo ajvar na leb...pogreshno e toa deka vegetarijancite imaat pomalku sila i energija... ako nekoj saka da se posveti na ova treba da istrazuva, da se trudi da najde soodvetna zamena na sostojkite...ne e vo red da bideme vegetarijanci i da jademe samo testenini na primer...
jas i predhodno napishav deka mnogu poveke energija gubime pri varenjeto na ghranata od zivotinsko poteklo, odkolku sto dobivame od istata, sto ne e slucaj so rastitelnata hrana.

значи сепак се работи за т.н. здрава храна (сепак е прашање колку е здрава со разни индустриски бои, адитиви, конзерванси, начин на одгледување...пангата мислев е здрава додека не видов со што ја хранат
ne e slucaj so rastitelnata hrana.
а не е тоа малце скап начин на исхрана? Ем бара многу повеќе време за подготовка? Ем не заситуваат.
Од друга страна не секоја активност или работно место сака само растенија и печурки. Пример не ми се верува дека работниците горе над собрание ќе издржат само со растителна храна...или ќе издржат ама во огромни количества...со што пак доаѓаме до факторот цена на исхраната.
И јас не јадам месо секој ден, некогаш и еднаш неделно, некогаш ниеднаш, некогаш како заправа за пита или полнети пиперки...некогаш само продукти од животињи, ама... некад се мора...
Искористеност на протеините
Додуша имам пробано само со брокули и ливчиња...се осеќам ко етиопјанец пред излог на Краш ...јадам, не осеќам...нема кејф :)

nie kako luge imame izbor...dali mesojadnite zivotni imaat izbor?
nie kako luge imame i neshto nad svesta...zivotnite se vodat samo spored sopstvenoit zivotinski nagon
dali ti navistina mislish deka site sme ednakvi ili samo se teshish i opravduvash so ova sto go napisha?
mesoto e vkusno...ama ljubovta e povkusna...
Токму така ние како луѓе имаме свест. Таа кај мене, незнам зошто, ама воопшто не функционира кога се животни во прашање. Можеби затоа што тоа животно, да не бил човекот да го одгледува за јадење воопшто и не би постоело. Не се тешам воопшто затоа што не чувствувам жал. И да има алтернативни начини на исхрана, но мене ми се пресложени. Јас сум инженер и го почитувам KISS (Keep it simple, stupid) правилото. Ако нешто функционира не го менувај.

ПС. Во ред е дека љубовта е “повкусна“, затоа и не сум ни помислил да ги изедам жена ми, децата, родителите и брат ми.:icon_mrgr:

значи сепак се работи за т.н. здрава храна (сепак е прашање колку е здрава со разни индустриски бои, адитиви, конзерванси, начин на одгледување...пангата мислев е здрава додека не видов со што ја хранат а не е тоа малце скап начин на исхрана? Ем бара многу повеќе време за подготовка? Ем не заситуваат.
Од друга страна не секоја активност или работно место сака само растенија и печурки. Пример не ми се верува дека работниците горе над собрание ќе издржат само со растителна храна...или ќе издржат ама во огромни количества...со што пак доаѓаме до факторот цена на исхраната.
И јас не јадам месо секој ден, некогаш и еднаш неделно, некогаш ниеднаш, некогаш како заправа за пита или полнети пиперки...некогаш само продукти од животињи, ама... некад се мора...
Искористеност на протеините
Додуша имам пробано само со брокули и ливчиња...се осеќам ко етиопјанец пред излог на Краш ...јадам, не осеќам...нема кејф :)
tocno e deka e skapo toa beshe i pricinata poradi koja od vegan pak stanav seshtojad, povtorno se navklekov na sekakva hrana, ne deka nemozam da si dozvolam mozam megutoa cenite me zaprepastija...
ama od druga strana gledano... kolku pari davame za lekovi, kolku pari davame za cigari, kolku pari davame za alkohol, kolku pari davame za sekakvi gluposti...
ako sakame da ziveeme zdravo i kvalitetno pred se togash ke najdeme nacin, da skratime od neshto, se nerviram sto pred nekoe vreme ne go svativ toa...
zdravjeto nema cena...

samiot cin ubivanje e ubivanje...od sekoj mozen aspekt, od bilo koja perspektiva, dali se raboti za covek ili zivotno...necij zivot e odzemen...
dodeka ima razlika koga e vo prashanje pricinata, koj e ubiecot a koj zrtvata...
nemozeme da osudime zivotno zoshto ubilo covek, zatoa sto toa zivotno nema kontrola nad svojata svest, deluva instiktivno, znaci ili bilo isplasheno, zagrozeno, gladno...
nemozeme niti da osudime covek zoshto ubil covek...ubiecot sigurno ke navede nekoja dobra pricina i ako podolgo vreme analizirame, se stavime vo negova koza ke go opravdame na nekoj nacin...samo dokolku nemal drug izbor i bil ogranicen vo svoeto dejstvuvanje, vo sprotivno si snosi odredena odgovornost
ne mozeme da osudime covek ako ubie zivotno, samo ako nemal drug izbor i bil ogranicen vo svoeto dejstvuvanje...
temava e konkretna- ubivanjeto na zivotnite za potrebite na nashiot stomak ili potocno nekontroliran nagon.
dali ako ubieme zivotno za da se hranime so nego ke dokazeme deka sme nemale drug izbor...ili potocno ne sme sakale da sogledame dali ima drug izbor, ili mozebi ne sme znaele deka postoi drug izbor...
se na svetot moze da se opravda, duri i ona sprotivnoto na moeto mislenje e opravdano na nekoj nacin...se e prashanje na izbor...se zavisi od nashata sposobnost za sebespoznavanje i osloboduvanje od nametnatite vrednosti...
ne mi e celta da ubeduvam, celta mi e da vi ukazam deka sekogash ima izbor, celta mi e nameneta za site onie na koi im treba patokaz i za site onie koi se ubedeni deka ne im treba patokaz, za da im posocam deka svetot moze da bide mnogu podobar, da cuti...nie ja imame taa mok da go postigneme seto toa, mokta e vo nas, samo treba da gi proshirime gledishtata...

А одземен живот на кутро растение не е одземен живот?
http://www.collegian.psu.edu/archive/2008/12/09/recent_studies_have_proven_pla.aspx

Си направила избор да не убиваш животинки, но растенијата ги масакрираш секојдневно? Затоа што животинката има очи и гледа кога ја убиваат, а компирот е слеп,глув и нем!?
Каков е тој двоен морал јас не разбирам.

Или сега ќе видиш дека немаш избор,убиство е убиство,којзнае колку кутри морковчиња и салатички имаш убиено, во агонија и маки си го прекратила нивното земско егзистирање...

Нема никакви издржани аргументи во корист на веганството. Ниту здравстени ниту морални. Освен лицемерието и мизантропијата како некакви цели сами по себе. Освен тоа се заговара геноцид над групи луѓе како Ескимите и Масаите кои со милениуми се држат до животинска прехрана, и не само тие туку и најголем дел од т.н. indigenous people по светот...

pa jas ako jadam PLODOVI od rastenijata ne gi ubivam istite... jadenjeto jabolki ne e isto so secenjeto na edna jabolknica...
ostanatite plodovi kako morkovite, kompirite i sl. se ednogodishni i se berat i jadat vo period koga se sozreani, ako ne se upotrebat za ishrana za nekoj den i onaka ke skapat...a sto e so zivotnite... im ja skratuvame moznosta da ziveat podolgo, da se razmnozuvaat, im go zagrozuvame vidot ili gi razmnozuvame na veshtacki nacin...
so jadenjeto na rastenija nie ne ja poprecuvame nivnata primarna cel- odrzuvanjeto na svojot vid... tie ragaat plodovi koi vo sebe sodrzat seme za da go prodolzuvaat vidot... nie toa seme najcesto ne go jademe... dodeka kaj zivotnite e sosema razlicno

pa jas ako jadam PLODOVI od rastenijata ne gi ubivam istite... jadenjeto jabolki ne e isto so secenjeto na edna jabolknica...
ostanatite plodovi kako morkovite, kompirite i sl. se ednogodishni i se berat i jadat vo period koga se sozreani, ako ne se upotrebat za ishrana za nekoj den i onaka ke skapat...a sto e so zivotnite... im ja skratuvame moznosta da ziveat podolgo, da se razmnozuvaat, im go zagrozuvame vidot ili gi razmnozuvame na veshtacki nacin...
so jadenjeto na rastenija nie ne ja poprecuvame nivnata primarna cel- odrzuvanjeto na svojot vid... tie ragaat plodovi koi vo sebe sodrzat seme za da go prodolzuvaat vidot... nie toa seme najcesto ne go jademe... dodeka kaj zivotnite e sosema razlicno

Хммм....јаболкницата не осеќа кога ги корнеш нејзините плодови од неа?
Со тоа што ти ќе го изедеш нејзиниот плод оневозможуваш да се родат други мали јабоклници кои невино и безгрижно ќе си имаат своја челад понатаму...со што директно се мешаш во одржувањето на видот.
Или вештачки ќе садите, по ваши замисли и потреби, а не онака како што природата дала....ццц....:D
Па и свињата во кланица ако не ја убиеш ќе си умре по некое време, нема да живее 200 години и да напише книга,не е загрозен вид нешто особено...

Кутрите свињи....kill all those Masai & Inuits....to hell with the heathens...:vozbud:

Хммм....јаболкницата не осеќа кога ги корнеш нејзините плодови од неа?
Со тоа што ти ќе го изедеш нејзиниот плод оневозможуваш да се родат други мали јабоклници кои невино и безгрижно ќе си имаат своја челад понатаму...со што директно се мешаш во одржувањето на видот.
Или вештачки ќе садите, по ваши замисли и потреби, а не онака како што природата дала....ццц....:D
Па и свињата во кланица ако не ја убиеш ќе си умре по некое време, нема да живее 200 години и да напише книга,не е загрозен вид нешто особено...

Кутрите свињи....kill all those Masai & Inuits....to hell with the heathens...:vozbud:
ima razlika i sam go znaesh toa... mozebi e po nehumano da se berat cvekinjata od jabolknicata koja ja posocivme za primer, a plodovote se nameneti da go prodolzat vidot, nie koga gi jademe plodovite , ne im gi jademe i semkite, sto znaci ne im ja zagrozuvame primarnata cel...
lugeto sto imaat sovest gi vrakaat tie semki vo prirodata...
a isto taka ima razlika dali ke ubiesh svinja koja i onaka ke umre eden den ili ke izvadish morkov od zemja koj za nekolku dena bi skapal, razlikata e sto na taa svinja i ja skratuvash moznosta ponatamu da se razmnozuva- ja unishtuvash nejzinata primarna cel... dodeka konkretno morkovot i rastenijata slicni na nego se edno godishni i tie veke go poseale nivnoto seme, pa potoa stanuvaat ubavi za jadenje, nemaat moznost i onaka povtorno da se razmnozuvaat... seedno sekogash ke najdete argumenti protiv... da ve sovetuvav da jadete neshto sto ke bide stetno za vas i za vashata okolina, za svetot mozebi ke me podrzevte... veke dokazano e deka ovde na forumot aqko iznesete mislenje so najdobra namera ste proglaseni za cudak, nenormalen i sl. na edna druga tema dobiv epitet i instrument na satanata... taka da nishto ne me cudi

ima razlika i sam go znaesh toa... mozebi e po nehumano da se berat cvekinjata od jabolknicata koja ja posocivme za primer, a plodovote se nameneti da go prodolzat vidot, nie koga gi jademe plodovite , ne im gi jademe i semkite, sto znaci ne im ja zagrozuvame primarnata cel...
lugeto sto imaat sovest gi vrakaat tie semki vo prirodata...
a isto taka ima razlika dali ke ubiesh svinja koja i onaka ke umre eden den ili ke izvadish morkov od zemja koj za nekolku dena bi skapal, razlikata e sto na taa svinja i ja skratuvash moznosta ponatamu da se razmnozuva- ja unishtuvash nejzinata primarna cel... dodeka konkretno morkovot i rastenijata slicni na nego se edno godishni i tie veke go poseale nivnoto seme, pa potoa stanuvaat ubavi za jadenje, nemaat moznost i onaka povtorno da se razmnozuvaat... seedno sekogash ke najdete argumenti protiv... da ve sovetuvav da jadete neshto sto ke bide stetno za vas i za vashata okolina, za svetot mozebi ke me podrzevte... veke dokazano e deka ovde na forumot aqko iznesete mislenje so najdobra namera ste proglaseni za cudak, nenormalen i sl. na edna druga tema dobiv epitet i instrument na satanata... taka da nishto ne me cudi

Не си во право.
Јас никого не етикетирам како лудак.
Иако сум бил етикетиран.
Можам само да посочам кон лицемерието и мизантропијата на веганите што и не е тешко да се докаже.
Нема никакви здравствени аргументи против месото, напротив.
Ниту пак јаболката се корнат безболно од јаболкницата, или веганите ги собираат грижливо семките и ги фрлаат на некоја ледина.

Има и трета варијанта, а таа е дека не делиме иста реалност, живееме во различни...:)

Не си во право.
Јас никого не етикетирам како лудак.
Иако сум бил етикетиран.
Можам само да посочам кон лицемерието и мизантропијата на веганите што и не е тешко да се докаже.
Нема никакви здравствени аргументи против месото, напротив.
Ниту пак јаболката се корнат безболно од јаболкницата, или веганите ги собираат грижливо семките и ги фрлаат на некоја ледина.

Има и трета варијанта, а таа е дека не делиме иста реалност, живееме во различни...:)
za realnosta si vo pravo, barem jas taka mislam... tocno e deka mnogumina od vegetarijancite se licemerni, za mizantropi neznam...
ima mnogu zdravstveni argumenti protiv mesoto
semkite grizlivo gi sobiraat mnogu luge, jas licno sum gi gledala baba mi i dedo mi kako go pravat toa i kako gi rasfrlaa niz livadite, nikogash ne gi sadea po nekoja nivna zamisla, a tie semki sto ke uspeeja da izrasnat vo stebla, moite baba i dedo se grizea za niv.
toa e taa ljubov sto treba sekoj da ja primi, da ja dade, da ja pocuvstvuva. grizata kon prirodata...
ne se slozuvam deka tie sto jadat meso ne se covecni, humani, ne se grizat za prirodata itn. sekoj si znae sam za sebe, sekoj so neshto pridonesuva, megutoa ova e moe gledishte i veruvam deka nekoj ke si pomogne sam na sebe so ovoj nacin na ishrana bez razlika za pricinite koi ke go navedat na istata

Јас пак имам само едно прашање, кој им е проблемот на активистите (мажи - пудлици и жени - кокошки кои неможат да воспостават контрола над сопствените емоции) за заштита на животински права кога велат дека да убиеш човек и да убиеш свиња (крава, овца, коза, риба) било исто???

Месото не спаѓа во редот на ризик-фактори за анален канцер (ХПВ, број на сексуални партнери, пушење се главните фактори).
Најверојатно мислиш на рак на дебелото црево - но притоа поточно ќе биде ако се каже дека ризикот доаѓа од малиот внес на растителни влакна, а не јадењето месо. Важи само за јадење црвено месо, но исто така и за цигари и алкохол ....
da ama zacestena upotreba na mesoto moze i te kako da predizvika polipi vo prv stadium pa posle toa se javuva rakot, mesto se digestira na nacin sto vo stomakot se vrsi delumno varenje glavnata digestija na mesto e vo crevata tamu toa skapuva do 4 dena i taka se vnesuva vo organizmot, a blagodarenie na rastitelnite vlakna tie polipi poeleka se ostranuvaat ali zacestena upotreba na meso alkohol cigari si go pravi svoeto rakot na debeloto crevo e tret najzastapen rak vo svetot.
samo eden narod do sega e utvrdeno deka ne boleduval od rak a toa se indijancite kaj niv oklu 80 posto e zastapena vegetarijanskata hrana a 20 posto riba i meso.

• Ми се допаѓа
Reactions: ___
Јас како ги сваќам работите... кога човекот се одлучува да јаде растителна храна, он не иде у шума и да ги јаде дрвјата и да ја корне тревата, него се храни од плодот. Значи дрвото и другите растенија ни дават плод, кој ако не го искористиме ке падне на земја и ке скапе, и од семката на плодот ке се роди уште едено растение кое ке дава плод. Значи планетава Земја ја верувам дека има за све решение, штом подржува живот значи за секоја потреба има одговор, само треба многу илјади години да поминат за да дојде све на свое место, за да ние луѓето сознаеме што све ни нуди нашата планета. Зашто сега моментално ние везе немаме од живот.
Значи да се живее од плодовите е здраво и цивилизирано. Ама уште ни е рано за таков начин на живот, тоа може да се случува за 2000-3000 години од сега.

• Ми се допаѓа
Reactions: ___

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom