seto toa e vo red i drzi voda, megutoa svesni sme deka golemite promeni ne se slucuvaat preku nok...ako od ovoj moment site luge na svetot se opredelat za veganskiot nacin na ishrana, pa zemi go predvid vremeto sto ke im treba da se naviknat i prilagodat...celta mi e ... naukata naprednala i dostignala neverojatni rezultati vo odredeni oblasti...kako sto mozelo da se izmisli cela mesna industrija taka moze da se izmisli i neshto korisno vo pogled na rastitelnata hrana, ne deka ke e izmisleno ama nikogash ne e stavena dovolno vo fokusot na nasheto vnimanie...me prenatrupuvash so informacii koi si gi sobral od internet, ne vikam deka ne se vistinski i deka ne drzat voda, naprotiv se slozuvam i me raduva sto razmisluvash vo nasoka- kako covekot po kvalitetno bi ziveel...megutoa nishto ne e nevozmozno, a ako jas ili ti ili bilo koj drug pridonese neshto , bilo sto, so bilo sto... za podobar svet veruvaj deka nema da ima negativni posledici vo nikoj slucaj.Едно е што ќе каже нутриционист, друго е што чини. Еден познат, од тв, често го гледаат низ месариве
Друго што нутриционист не зема предвид е генетскиот потенцијал на растенијата, потенцијалот на почвата...потребата од подобрување на структурата (физичка и хемиска) на почвата за да се постигне макс. потенцијал (квалитет, полност, принос) на растението за исхрана.
Греота е да се експериментира со мали деца и бебиња само со соја и оризова вода. А се повеќе од тоа ќе ги надмине трошоците за исхрана.
Само од одгледувањето на растенијата за биогориво наместо за исхрана (покрај другите причини) се создадоа високи цени и недостиг на храна...замисли цела храна да се користи од растенија, леб 50 евра, грав 150.
Ако ги погледнеш овие информации
http://www.bioenergywiki.net/Biofuel_impacts_on_food_prices
Што се однесува до органска храна, потребни се одредени предуслови за поризовдство, истата е неколкукратно поскапа заради производните трошоци, а сето тоа ги надминува (повторно) приходите на семејствата во сиромашните и земјите во развој...па и во Македонија.
Што се однесува до исхрана исклучиво со растенија, не знам дали можеш да ги замислиш Судан, Етиопија, Сомалија...со исхрана исклучиво со растенија (каде сушата и нискиот развој на земјоделството не дозволуваат ниту минимум приноси од површините).
Понатаму, дали имаш некои сознанија за одгледување растенија исклучиво со вештачки ѓубрива, одржување на структурата и составот на почвата, како и генетскиот потенцијал на растенијата? Накратко, на почвата по одреден период и треба подобрување (без животинско ѓубре е скоро и невозможно), растенијата имаат максимум на генетски потенцијал за чие подобрување се потребни нови сорти и генетски модификации.
но ...дали имаш податоци колкав дел од населението ќе се исхрани со растенија (разновидна, квалитетна храна) од постоечките сорти и со постоечкиот начин на одгледување (без животински измет)? Дали имаш податоци за колку ќе скокне цената на храната со преструктуирање на цело население на растителна храна? Читам по нетов -зашто е добро да си вегетаријан...као ќе се подобрела екологијата...ептен ми се верува
Се надевам не е многу текстов за читање,
mozebi i jas odam predaleku, sevo ova zvuci samo kako edna ubava bajka, koja na poveketo od vas se cini nevozmozna...
koga na vasheto meni nema da stoi nitu eden obrok so meso, togash ke pocuvstvuvate kon sto sakam da ve nasocam, tie sto probale i sto se trudat da go zamenat mesoto sovrsheno im e jasno za sto zboruvam...
si zemam za pravo seto ova da go kazam zatoa sto i jas sum bila kako tebe i jas sum jadela meso sekoj den, megutoa sum imala i periodi vo koi isklucivo veganski se hranev...sega jadam se,meso jadam vo minimalni kolicini i toa pomalku od ednash mesecno, seushte se boram protiv toj nagon koj go imame site...razlikata e golema...ne e golema tuku ogromna... i ne e samo poradi moralniot aspekt ili poradi zdravjeto...ima i mnogu poveke...