Месо како дел во исхраната

• Креатор на темата Креатор на темата Budala!!!
  • Време на започнување Време на започнување
Јас како ги сваќам работите... кога човекот се одлучува да јаде растителна храна, он не иде у шума и да ги јаде дрвјата и да ја корне тревата, него се храни од плодот. Значи дрвото и другите растенија ни дават плод, кој ако не го искористиме ке падне на земја и ке скапе, и од семката на плодот ке се роди уште едено растение кое ке дава плод. Значи планетава Земја ја верувам дека има за све решение, штом подржува живот значи за секоја потреба има одговор, само треба многу илјади години да поминат за да дојде све на свое место, за да ние луѓето сознаеме што све ни нуди нашата планета. Зашто сега моментално ние везе немаме од живот.
Значи да се живее од плодовите е здраво и цивилизирано. Ама уште ни е рано за таков начин на живот, тоа може да се случува за 2000-3000 години од сега.
ne samo toa kako se zgolemuva covestvoto nema dovolno prostor vo idnina da se odgleduvaat zivotnite
taka da idna hrana bi ni bile kako najgolem izvor na proteini insektite,
pa potoa rastenijata.

tocno e deka e skapo toa beshe i pricinata poradi koja od vegan pak stanav seshtojad, povtorno se navklekov na sekakva hrana, ne deka nemozam da si dozvolam mozam megutoa cenite me zaprepastija...
ama od druga strana gledano... kolku pari davame za lekovi, kolku pari davame za cigari, kolku pari davame za alkohol, kolku pari davame za sekakvi gluposti...
ako sakame da ziveeme zdravo i kvalitetno pred se togash ke najdeme nacin, da skratime od neshto, se nerviram sto pred nekoe vreme ne go svativ toa...
zdravjeto nema cena...
нема. тој што го изгубил, знае...и тој покрај него што се грижи, знае.Болдот воопшто не е бесцелна фраза
Значи избегнување големи количини месо на сметка на зголемување на внес на овошје и зеленчук (ензими-помагаат во метаболитските процеси, растителни влакна-воглавно прочистуваат од отрови и канцерогени материи во цревата, витамини...) барем за мене не за спас на планетата или заради некое видео него заради здравје.
Инаку и така во вакви посиромашни земји внесот на месото по жител е доста намален.

нема. тој што го изгубил, знае...и тој покрај него што се грижи, знае.Болдот воопшто не е бесцелна фраза
Значи избегнување големи количини месо на сметка на зголемување на внес на овошје и зеленчук (ензими-помагаат во метаболитските процеси, растителни влакна-воглавно прочистуваат од отрови и канцерогени материи во цревата, витамини...) барем за мене не за спас на планетата или заради некое видео него заради здравје.
Инаку и така во вакви посиромашни земји внесот на месото по жител е доста намален.
eve ke ti kazam konkretno so koj problem jas so godini se soocuvam.
imam premala telesna tezina i mnogu lesno slabeam, a pritoa imam i konstanten zamor...na site lekarski pregledi rezultatite pokazale deka sum sovrsheno zdrava, rodiv dve sovrsheno zdravi deca... megutoa mojata situacija me izluduvashe...
koga pocnam da se hranam veganski se popraviv, imav energija, imav sila, ne cuvstvuvav zamor, bev sposobna da se soocam so site predizvici i da gi izvrshuvam site obvrrski kako sto treba. psihicki bev po smirena...
koga pak se vrativ na mesoto, jajcata, mlekoto, povtorno istiot problem se pojavi, sega pak se boram protiv istiot problem, a da se prefrlish na druga navika e mnogu teshko, toj proces ne se slucuva preku nok
zatoa ja podrzuvam veganskata ishrana, zatoa sto sum pocuvstvuvala kakvo vlijanie ima vrz mene i mojot organizam...

ima razlika i sam go znaesh toa... mozebi e po nehumano da se berat cvekinjata od jabolknicata koja ja posocivme za primer, a plodovote se nameneti da go prodolzat vidot, nie koga gi jademe plodovite , ne im gi jademe i semkite, sto znaci ne im ja zagrozuvame primarnata cel...
lugeto sto imaat sovest gi vrakaat tie semki vo prirodata...
a isto taka ima razlika dali ke ubiesh svinja koja i onaka ke umre eden den ili ke izvadish morkov od zemja koj za nekolku dena bi skapal, razlikata e sto na taa svinja i ja skratuvash moznosta ponatamu da se razmnozuva- ja unishtuvash nejzinata primarna cel... dodeka konkretno morkovot i rastenijata slicni na nego se edno godishni i tie veke go poseale nivnoto seme, pa potoa stanuvaat ubavi za jadenje, nemaat moznost i onaka povtorno da se razmnozuvaat... seedno sekogash ke najdete argumenti protiv... da ve sovetuvav da jadete neshto sto ke bide stetno za vas i za vashata okolina, za svetot mozebi ke me podrzevte... veke dokazano e deka ovde na forumot aqko iznesete mislenje so najdobra namera ste proglaseni za cudak, nenormalen i sl. na edna druga tema dobiv epitet i instrument na satanata... taka da nishto ne me cudi

Тврдам дека ова не е точно.
Неколку дена или месец дена за морков во земја е исто што и неколку месеци или години за животните. Одземање право на живот е одземање право на живот. Го јадеме и компировото семе и тука нема можност за размножување.

Please save potatoes:
6.jpg
--- надополнето: Sep 1, 2011 6:08 PM ---

eve ke ti kazam konkretno so koj problem jas so godini se soocuvam.
imam premala telesna tezina i mnogu lesno slabeam, a pritoa imam i konstanten zamor...na site lekarski pregledi rezultatite pokazale deka sum sovrsheno zdrava, rodiv dve sovrsheno zdravi deca... megutoa mojata situacija me izluduvashe...
koga pocnam da se hranam veganski se popraviv, imav energija, imav sila, ne cuvstvuvav zamor, bev sposobna da se soocam so site predizvici i da gi izvrshuvam site obvrrski kako sto treba. psihicki bev po smirena...
koga pak se vrativ na mesoto, jajcata, mlekoto, povtorno istiot problem se pojavi, sega pak se boram protiv istiot problem, a da se prefrlish na druga navika e mnogu teshko, toj proces ne se slucuva preku nok
zatoa ja podrzuvam veganskata ishrana, zatoa sto sum pocuvstvuvala kakvo vlijanie ima vrz mene i mojot organizam...
Одиме офтопик со исхраната, но ваљда смеам да додадам...испитано е дека во ланец на исхрана растенијата имаат највише енергија, па животните кои ги јадат растенијата, па луѓето. т.н. мрежа на исхрана

Lettuce and carrots, like other green plants, have the ability to capture solar energy from sunlight and convert it into the stored chemical energy of starches and other chemical compounds. When rabbits eat lettuce and carrots, they take in that stored energy. At the next level, owls that eat rabbits take in the energy stored in the bodies of their prey.

No organism ever collects 100 percent of the energy stored in the plant or animal it eats, however. In fact, studies have shown that only about 10 percent of the energy stored in an organism gets transferred from one trophic level to the next: the rabbit gets only 10 percent of the energy stored in a carrot, the owl 10 percent of the energy stored in the rabbit, and so on.

go znam toa zatoa i pocnav da praktikuvam solarna joga, za polesno da se oslobodam od potrebata za takva hrana
zatoa i celta na site ovie diskusii beshe da im dadam sovet na lugeto, da razmislat za svoeto zdravje, tie grizejki se za sebe ke pridonesat mnogu i za ostatokot od svetot
--- надополнето: Sep 1, 2011 6:17 PM ---
Тврдам дека ова не е точно.
Неколку дена или месец дена за морков во земја е исто што и неколку месеци или години за животните. Одземање право на живот е одземање право на живот. Го јадеме и компировото семе и тука нема можност за размножување.

Please save potatoes:
Прегледај го приврзокот 33512
--- надополнето: Sep 1, 2011 6:08 PM ---
da, ok e, tuka nekade sme. zavisi koj kako saka da gleda na rabotite... zabegav malku od poentata... taa pusta potreba za dokazuvanje
fakt e deka secij zivot e vreden, fakt e i deka secij zivot treba da se odrzava, megutoa jas najtoplo na site im preporacuvam da se grizat za sebe i za okolinata najdobro sto mozat:)

Е сеа и на пријателите на животните ќе им биде мерак да јадат месо...

Наскоро месо од епрувета, наместо колење животни
Наместо да се касапат домашни животни, љубителите на плескавици ќе можат своето омилено јадење да го добијат од епрувета. Холандски научници планираат да произведат плескавица, а наскоро ќе и се нафрлат и на печеницата и шницлата.
„Месо без колење“ е името на проектот со кој беше произведена прва намирница која е подеднакво здрава и вкусна како и месото, а во исто време и „љубезна“ спрема животните, пишува „Дејли мејл“.
Производството на ова намирница засега чини 220.000 фунти, но научниците велат дека ова се само првични трошоци, кои во иднина ќе се намалуваат. Целта е цената на вештачкото месо да биде многу пониска од вистинското за да се поттикне намаленото консумирање на овој производ.

се е бизнис, па и "заштитата на правата" на животните

За сите што викате дека месото мора да биде како дел од исхраната се лажете, не сум вегетаријанец јадам месо, ама чисто рекреативно месото може да се замени со соја, но има некои кои што викаат дека неможе да се замени бидејќи месото содржи есенцијални аминокиселини, но тие ги нема само во месото, тие можат да се најдат и во овошјето, па така со разновидно комбинирање на повеќе производи можете да го замените месото, месото ем не дебелее ем има премногу холестерол кој што е штетен за многу луѓе и не се препорачува за луѓе кои се со поголема килажа бидејќи од него се добива инфаркт.Исто така месото содржи нешто многу главно тоа се протеините, но тие можат да се заменат со белката на вареното јајце така да наместо месо изедете 2 јајца без жолчка.Сеа немојте да ме сватите погрешно не ви викам јас на сите да не јадете месо, им кажувам на оние кои што имаат проблеми со килажата, а без јадење на месото коe што има огромен број на масти можете да смалите килажа.

Не се фаќајте за протеините во месото како слеп за стап. Истите протеини се распоредени во различни растенија, со соодветна комбинација од 2-3 зеленчуци, комбинација која е нормална за секој рецепт, се надокнадуваат тие „скапоцени“ протеини. Со јајца исто.

Есенцијални аминокиселини. Ова пак кога ке го слушнам...

Е сеа и на пријателите на животните ќе им биде мерак да јадат месо...

Наскоро месо од епрувета, наместо колење животни
pa vo idnina okolu 12 miljardi ce ne ima mislis ce ima dovolno prostor za naselbi parkovi i mesta za odgleduvanje na zivotni, neka ne te cudat vestacki proizvedenite virusi i bakterii koi se proizveduvaat vo svetot vo tajni labaratorii so edna cel da go namalata brojot na naselenie vo svetot.
taka da idejata za meso od epruveta e realna i so teke na vreme sigurno ce se sprovede.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom