Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Гижо напиша:еднаш у живот ми мереле притисок, онака од заебанција, и ми бил нормален
Офчар напиша:Него прашањето ми е дали некој друг ја научил таа благородна вештина?
Ова навистина функционира? Не ми е јасен баш болдираниот дел.Tose напиша:Postapka na merenje pritisok so linijar:
1. Go postavuvate linijarot dolz rakata, posledniot santimetar da vi e na mestoto od kade sto pocnuva dlankata.
2. Zemate necij prsten i go vrzuvate so konec.
3. So konecot bavno minuvate do krajot na linijarot.
4. Na dvete mesta kade sto konecot ke se zanisa, tolku e pritisokot (pr. ako prviot pat se zanisal na 14 a vtoriot na 9, pritisokot e 140/90).
Ova navistina uspeva. Fintava mi ja kaza tetka mi i ni gi izmeri na site pritisocite doma i navistina e taka (so minimalni otstapki). No denes nikoj ne meri vaka so ogled na toa sto site merat so digitalni meraci!
Acid напиша:Ова навистина функционира? Не ми е јасен баш болдираниот дел.
Како поминуваме со конецот по линијарот?
Тоше напиша:Postapka na merenje pritisok so linijar:
1. Go postavuvate linijarot dolz rakata, posledniot santimetar da vi e na mestoto od kade sto pocnuva dlankata.
2. Zemate necij prsten i go vrzuvate so konec.
3. So konecot bavno minuvate do krajot na linijarot.
4. Na dvete mesta kade sto konecot ke se zanisa, tolku e pritisokot (pr. ako prviot pat se zanisal na 14 a vtoriot na 9, pritisokot e 140/90).
Ova navistina uspeva. Fintava mi ja kaza tetka mi i ni gi izmeri na site pritisocite doma i navistina e taka (so minimalni otstapki). No denes nikoj ne meri vaka so ogled na toa sto site merat so digitalni meraci!
The`bItCh напиша:А бе не си млад, само не си имал проблеми со присокот и затоа не знаеш. Вака сега..
Крвниот притисок што се смета за нормален е 120/70, но може да биде и до 140/90 и се уште да биде нормален. На таа скала, колку е притисокот понизок толку е подобро. Крвниот притисок помеѓу 140/90 и 160/95 се смета во областа на гранична линија. Од 160/96 до 180/114 се определува како умерена хипертензија, додека од 180/115 нагоре се смета за сериозен случај. Појасно?:wink:
od kaj ti se ziti se` ovie "referentni vrednosti" za normalen pritisok
.Ucev bozem i ja za pritisok(duri i na prakticen ispit mi se padna sistolen i dijastolen...)...ama ne gi sretnav nikade ovie brojkive
Тоше напиша:Otkako ke go postavis linijarot dolz rakata, go zemas konecot da VISI nad linijarot i taka go NOSIS od 01sm do kraj :raz:
овде http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=2112Anchi напиша:od kaj ti se ziti se` ovie "referentni vrednosti" za normalen pritisok
.Ucev bozem i ja za pritisok(duri i na prakticen ispit mi se padna sistolen i dijastolen...)...ama ne gi sretnav nikade ovie brojkive
![]()