Мерење притисок

• Креатор на темата Креатор на темата Офчар
  • Време на започнување Време на започнување

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
Веб-сајт
vuna.blog.com.mk
Знаете бе да мерите притисок?

Ја пошо израснав со баба ми (не е оваа на аватарот, оваа е рандом баба од гугл) знам да мерам и менјуел и све.. едно време почнаа по комшилук да ме злостављаат.. идев по баби и притисоци мерев.. добро, чат пат се паѓаше благо, 10-20 динари, нешо бонус.. али у принцип многу кул работа.. она има 120 со 80 оптимум, ти и викаш 250 со 180, ја маа срце и вика „од притисокот ми е стварно“.. пијат апчиња ко луди па цркаат после.. се зезам, ги лажев ама никоја не умре од апчиња.. :)

Него прашањето ми е дали некој друг ја научил таа благородна вештина?

Не го сфаќам притисокот... Кој е нормален, а кој е абнормален?

Ќе објасни некој? Јебига, млад сум.

за возрасни 120 со 80 е нормален

све шо е драстично подоле и погоре е лошо.. и големиот и малиот.. највечи лек: се стаа КОРДИПИН апче под јазик..

оглас: лечам баби

pritisoko.JPG

еве и сликовито како изгледа процесот

Acid напиша:
Не го сфаќам притисокот... Кој е нормален, а кој е абнормален?

Ќе објасни некој? Јебига, млад сум.

А бе не си млад, само не си имал проблеми со присокот и затоа не знаеш. Вака сега..
Крвниот притисок што се смета за нормален е 120/70, но може да биде и до 140/90 и се уште да биде нормален. На таа скала, колку е притисокот понизок толку е подобро. Крвниот притисок помеѓу 140/90 и 160/95 се смета во областа на гранична линија. Од 160/96 до 180/114 се определува како умерена хипертензија, додека од 180/115 нагоре се смета за сериозен случај. Појасно?:icon_lol::wink:

Пер ја имам висок притисок од шо сум дебел 160/100, и ми купија апаратче да си го мерам и рекоја слано да не јадам... Ама ја ем слано лупам, ем батериите ми се испразнија и сега ме мрзи.

Пер, твојот е на гранична линија.:icon_conf
Мојот е 120 со 80 најнормален.:music3:

ја исто иам наследен висок притисок.. само не хронично, али често знае да ми се качи.. многу ми е мука некад..

Ja не го ни осечам, од што сум таква мрскотија. Ама страв ми е да го мерам. Стално 130, 160...

еднаш у живот ми мереле притисок, онака од заебанција, и ми бил нормален

@Офчар а бе тоа твоето многу комплицирано. Има едни ко часовници. Сеико. Башка тач-скрин.
Ама ај да не го прочита некоја баба ти ојде работата.

Не заебаај, тоа Американците ве лажат. Боље од олдскул мерач нема..

Мајка ми мери притисок на 5 минути не знам зашто..мене никад не ми мереле. Офчар, добри се и тие рачните со тач скрин, мајка ми има и таков и живин и се потполо исти!

Иначе да, знам да мерам притисок...знам и шекер да мерам (баба ми е шекераш)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom