Мажите и спортот

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Не негирам ништо од твојов пост, тоа си е твое дихотомско поимање на светот кој те опкружува. Постои и духовен хедонизам, некои и страдањето го прифаќаат ко задоволство. Муабетот е дека вредностите отсекогаш постоеле, ти само го одбираш тоа што ти се допаѓа. Се додека некој не ти наложува како да живееш (освен нели ако самиот тоа не го побараш) не гледам никаков проблем, па макар задоволството да си го наоѓаш и во секојдневно пијанчење по кафани, соништа да направиш милиони, гледање турски серии итн. За некои луѓе гледањето фудбалски утакмици и опседнатост со фудбал и со својот фудбалски клуб претставува духовна исполнетост, ја на пример можам да кажам дека тој начин на живот не ми се свиѓа, ама да ги карактеризирам или стреотипизирам ко вакви или онакви само поради тоа што сакале или не сакале фудбал ми е претерано, заради тоа и се надоврзав на твојот пост, ако едните кои според тебе се проста маса или луѓе кои тежнеат да се сообразат со масата, тогаш оние помалубројните кои се сметаат себе си за просветлени се сигурно псеудо-интелектуалци.

Можеби некои луѓе сакаат да бидат окарактеризирани или стереотипизирани, или пак сакаат да бидат водени од псеудо-интелектуалци. Кој си ти да кажеш поинаку?
(во обид да поставиш медиокритетен, општо прифатен став, самиот се сопињаш)
--- надополнето: 19 јануари 2014 во 13:36 ---
Антоние, сине Тони, ја имам многу проблеми да ги сврзам овие два твои поста, иако бев личен духовен советник на Шабан Трстена на олимписките игри во Л.А кога освои злато.

Имено:

Што е този "целосно подлабоко духовно постоење"?
Како истото се вклопува во утилитаризмот? Ако не се вклопува, да не се вклопува во хедонизам на некој начин?
Како активното спортување придонесува кон унапредувањето на општеството?
Што е потрага по духовно постоење, и како тоа придонесува кон општеството?
Што би рекол Мил за духовниот напредок и утилитаризмот?
--- надополнето: 19 јануари 2014 во 07:02 ---

Дух е Каспер. И носферату мислам дека беше дух, ама снимката е крш, не се гледа добро.

Духовен советник на Шабан и Шемса, кога пишувам за духовно постоење во суштина мислам на медитација. Намерно не го употребив тој збор затоа што зборот сам по себе влече семантички товар на една слика од жена во тесни јога панталони како седи во лотус позиција итн... медитацијата е многу повеќе од тоа и многу помалку од тоа. Ако не си ја прочитал до сега, побарај ја "Meditations" од Маркус Аврелиј. Фантастична книга.

Да,. ти си мозок. Ти, си префронталниот дел од твојот неокортекс и ТИ си мрежа од неврони. Ако направам лоботомија на истите, нема да има ТИ. Тоест исто се фаќа кај ТЕБЕ, ако можам таа примитивна манифестација од твоите постапки да ја означам како ЕГО или реален феномен на личност. Сакаш и за ова научни артикли да ти пратам?

Дај објасни го тогаш субјект објект проблемот....до сега не се нашол таков маж(спортиста или не, не е битно) :LOL:
Со други зборови треба да кажеш збор два за свеста. :icon_lol:

А тоа што ќе се унапредиш и ќе се надградиш ќе ти причини задоволство и мозочето ќе почне да ти лачи серотонин. Луѓето се еволуирани да бараат активности кои ќе ги прават да се осеќаат убаво. На спектурмот на расположение, најлошата верзија на депресија и суицидалност се поврзани со нивото на кортизол и сето тоа резултира со демотивираност и апатија. На другиот спектрум на расположение, сите сме среќни, чувствуваме задоволство со работите кои ги правиме во животот и сме полни со ентузијазам и мотивација. Се што правиме и воедно не прави среќни/задоволни не поттикнува. А дали тоа ќе биде интелектуален напредок, хоби, играње WOW или гледање/бавење со спорт е ирелевантно. Ти го негираш сето тоа несфаќајќи што претставува задоволството. Што е уште поглупаво, го негираш задоволството како потребен елемент во нашите животи. Дали сакаш да ми кажеш дека чувството на тага и несреќа е исто со чувството на ентузијазам и задоволство? Секако дека не е.
Мрзам што луѓе ко тебе пробуваат да бидат алтернативни, а воедно зборуваат работи кои ги прават хипокрити. Повеќе од сигурен сум дека илјадници работи во твојот живот ти предизвикуваат задоволство, сакаш да сексаш, сакаш да бидеш интелектуално супериорен и други работи кои те прават ТЕБЕ лично задоволен.

Тука на пример пак зборуваш глупости. Веруваш во ентитет како дух. Не постои таков ентитет, жал ми е. Ти си мозок. Ќе умреш. Крај. Ако го користиш духот како принцип а не ко реален ентитет пак ти нема поента исказот. Дури и да постои ентитет како дух, како ќе докажеш која активност го дегенерира а која го наградува духот. Кој ќе ти биде критериум и репер за тоа? Здравјето, интелектуалниот предизвик во активноста? Што? Немаш критериум, немаш ништо, тресеш глупости.
Зошто играњето на WOW на пример те дегенерира, а читањето на Кафка те праи паметен? Зошто? Што полезно ќе научиш од Кафка?
Според мене, ти си дегенериран ако не знаеш физика, хемија, био-информатика и неврологија. Тоа се знаења кои го продлабочуваат твојот дух. Знаеш био-информатика? Не. Твојот дух е дегенериран.

Не не можеш да знаеш што ќе пишам следно, затоа што човечкиот фактор е непредвидлив. Можеш да претпоставуваш и да направиш статистики на веројатност за мојот следен пост, ама твојата илузија за интелектуална супериорност ќе те спречи да направиш валидно предвидување. АФГсдфјдфхдгкјфсдхјдхсфјдхдсфјн, знаеше дека ќе го пишам ова? Не. Ајде ќе напраиме тест. Предвиди што ќе напишам следно и пиши го на некој член од форумот. Потоа ја ќе пишам и ќе видиме дали твоите Шерлок предивдувања ќе бидат валидни.

Знам кој е Стјуард Мил и не гледам како неговитот принцип не е во синергија со моето размислување. Од друга страна, зошто милувате да користите нечии мислења за да докажете поента? Ниче рекол така, Кант рекол така, ме заболе кур што кажал Ниче.
Работи како мотивација и задоволство, денес можат да бидат објаснати со помош на еволуционата биологија и невронауката. Ме заболе што мислел Анаксимандар за тоа.
Тоа се мислења, тоа не се факти, теории или хипотези. Ја ти кажувам теорија од научен карактер која не е никако контрадикторна со ставот на Стујард. Дури и да беше, лошо за Стујард. Стујард не е некој репер за вистината. Нова евиденција за систем од три ѕвезди покажува дека Ајнштајновата теорија за особините на гравитацијата може да не е валидна. Замисли да се побие и за 50 години некој ко тебе да го цитира Ајнштајн за да докаже поента.

Жал ми е што ја спушташ дискусијата на толку лично и недискутабилно ниво, јас се надевав дека ме читаш со голема доза на критичко размислување, имав намера да ти препорачам некои омилени мои книги кои што ќе ти помогнат да ја сфатиш и другата страна на паричката но ти во суштина беспомошно се обидуваш да си ги оправдаш (пред се на себеси) сопствените дегенерни патишта по кои го трошиш сопствениот живот. Ескејпизам пар екселанс. Џабе ги отфрлаш постарите класични сколари, лупајќи се во гради со називи на модерни науки кога сите тие науки се деривирани од математиката која што е 99% иста како онаа која ја знаеле старите римјани и старите грци пред нив и старите египќани уште пред. По знаење во споредба со ренесансниот човек ти си лоботомиран, а во споредба со античкиот грк... да не кажам што.

Се надевам дека некој ден ќе сфатиш дека токму сопствената дегенерност те спречува да живееш среќен и исполнет живот. Се додека одбираш да живееш вака како што живееш ти остануваш еден тажен изговор за постоење, слаба карика, еволуционерен ќорсокак (да не бидам сфатен погрешно тука не зборувам за гледање спорт, далеку од тоа). И бидејќи моменталната тенденција на општеството за самото себе е да смета дека е прогресивно, како резултат на овие дегенерни вредности наредните генерации ќе бидат уште по незрели и неедуцирани како оваа.

Интересна тема.

Јас лично не пратам спорт, конретно фудбал и малце Ф1, кошарка на времето сега скоро ич. Не се бавам со спорт, но фудбал гледам и тоа прилично, гледам, читам по интеренет пратам вести и се друго. Во друштво нормално фудбал е една од главните теми на муабет секогаш. Останати споротви вклучително и ракомет не ме интересираат, ги пратам овие нашиве репрезентации ама чисто онака, не ме фаќа мене некоја преголема еуфорија за тоа.

Еве на пример вчера, во 16.00 во исто време играа ракометарите и играше Арсенал. Арсенал не го даваа овој викедн на пренос на ТВ, па го гледав на нет, а на ТВ ми беше пуштен ракометот, нормално многу повеќе винамние обраќав на фудбалот, и не се срамам да признаам ако го даваа фудбалот на ТВ во секој случај ќе го гледав пред ракометот на репрезентацијата. Барем нема да се правам лажен позер како што некои членови спомнаа погоре.

А тоа дека има мажи што не пратат спорт има, или барем не ги пратат овие главните споротви, нема ништо чудно тука, ако не те интересира нема потреба со сила да гледаш само за да се уклопиш у екипата на пример. Што се однесува до жените, мене ми се допаѓа женско што прати фудбал и да знае малце муабет за фудбал да направи.

Ко што веќе многу напоменаа сите не не интересираат истите спортови или пак не пратиме репрезентација до тој степен. Јас на пример се притресувам ВАРДАР (во секој спорт) или ПРЕСТОН МАКЕДОНИА кога играат, све друго мање више не ме интересира. Од репрезентативен фудбал обично ги следам почетоците на квалификациите дур имаме шанси пред нашите да се изглупираат. Битно ми е да победуваат и да имаме успех ама истовремено свесен сум дека сме мала држава и во спорт како фудбал потешко (но не и невозможно) ќе дојдеме до успех. Од тој аспект се дур се борат ги гледам и со нив сум. Идам на светските, обично ја пратам Австралија кога веќе Македонија не се квалификува. Така ќе биде и сега за некој месец во Бразил.

Кошаркарите си ги пратам редовно бев на последните две европски со нив а ми испадна нешто во последен момент иначе и во Каракас ќе идев да ги гледам за квалификациите за олимпијадата.

Репрезентативен ракомет најмалку пратам иако може највеќе заслужиле. Едноставно времето кога се играат првенсвата (зима) не ми одговара да сум во европа.

Еве како ја гледав Македонија - Србија пред некоја година...

image.jpg

Имам доста другари што не пратат спорт или пратат онака чат пат. Не значи дека не се мажи, си имаат други занимации и приоритети. Има и такви што пратат спортови кој се леви или не толку популарни. Моментално во двор ми се игра Australian Open, татко ми и брат ми веќе 3 дена секој ден киснат таму јас сеуште немам еден меч на ТВ не па во живо изгледано. Едноставно не ми е гајле. За некоја недела ќе биде Ф1 трката овде тогаш ќе биде обратно.

Од репрезентативен фудбал обично ги следам почетоците на квалификациите дур имаме шанси пред нашите да се изглупираат..

Аааа, ти си се изнагледуваш утакмици репрезентативни....
Тоа ти се реално, првите три натпревари. Некогаш и после првиот вториот прекинуваш.
Секако, ако прекинуваш од кога ќе ги загубиме шансите.

Нека не ми кажува никој за теоретски шанси. Одма се глеа, играш дома нерешено со Ерменија и второ, на пример губиш у гости од Фарски. Што? Има теоретски шанси понатаму?

Аааа, ти си се изнагледуваш утакмици репрезентативни....
Тоа ти се реално, првите три натпревари. Некогаш и после првиот вториот прекинуваш.
Секако, ако прекинуваш од кога ќе ги загубиме шансите.

Нека не ми кажува никој за теоретски шанси. Одма се глеа, играш дома нерешено со Ерменија и второ, на пример губиш у гости од Фарски. Што? Има теоретски шанси понатаму?

ЕПТЕН...

Првите квалификации ги гледав со мерак некако па и овие последниве, некако се боревме првите 4-5 натпревари. На крај ко по обичај се усравме. Остатокот овие 20 год сме катастрофи. Правам исклучок кога играме со јак тим во гости, тогаш од ИНАТ играат, мора да се шитнат, па знаат да изиграат ко што треба. Овие Фарски, Малта, Естонија не се битни нели :facepalm:

Затоа батали репрезентација, не вреди ама ете секој нов циклус некако имам надеж дека конечно ќе им дојде памет и дека ќе влеземе во секој дуел без респект и калкулации

Боди, немој и ти, жити мајка :X3:

Се нервирам :D кога свеста ја става некој во делот на emergence phenomena. A во делот на науката која сакаш да ја користиш во постовите не спомнуваш квантна физика. Очигледно е дека постои трансценденција со колапсот на брановата функција....да баталиме лични искуства и субјект/објект филозофски дебати.
Само ова сакав да го потенцирам.....во целата таа дискусија, оти се друго е ирелевантно освен ова :D
Oбично не сакам да се мешам во вакви дискусии....да правам дефокусирање, ама за ова срце не ми дава :icon_lol:

Кај нас па што има едно следење на фудбал од чиста љубов што да ти кажам, на работа веќе на памет го научив она на колегите „кец у кец “ или пак „два у два“ или пак „гол-гол, три плус“.Тоа ти е па уште пожалосно.Инаку следам фудбал, и тоа кога имам прилика тоа да го правам.Немам ништо против тие што одат во обложувалница и го сакаат спортот во исто време, но имам против тие кои во нивните глави немаат ништо повеќе освен оние цифри што ги споменав погоре.А и не гледам некоја поента во тоа да се тврди дека некој кој не следел фудбал или некој друг спорт дека не бил маж или слично, на некој можеби поинтересно му е да прочита некоја книга и да научи нешто отколку да гледа еден куп дабови дрва облечени во национален дрес како трчаат по теренот.Зошто искрено, сè во државава (сосе спортот) е на ништо друго рамно освен на едно дрво.Треба да размислат за промена на националниот грб; да стават дрво како симбол наместо сонцето, како се издига над Шар Планина.Треба да го гледаат како благослов тие одговорните од македонскиот спорт ( покрај тоа што го држиме рекордот за дрва дваесет и една година по ред, ако ништо друго тука барем сме први, ете еден знак на утеха) што има уште луѓе што пратат некаков спорт тука во државава.

Боди, дали сериозно ми зборуваш за дабл слит експериментот? :X3:
Сме ги збореле 10000 пати овие феномени. Мозокот работи на макро Њутнова физика ниво. Сите манифестации кои се од мозокот не се на квантно ниво исто ко што хидрауличната преса не работи на принципите на квантната физика туку на Њутновата.
End of story. Евиденцијата за микро тубулите на Хамероф е скрос безначајна и е единствената можност да бидеш во право. Сега за сега, типот нема изведено никакви студии за неговата хипотеза што значи дека сума сумарум, дури и да игра улога квантната физика што чисто сумњам, игра улога и Њутновата, исто ко што важи за фотосинтезата. Манифестациите на мозокот се одредени од втората. Неокортексот кај што ти е свеста не е од друг материјал составен неголи лимбички систем или медула. Ако тие функционираат на макро физика ниво, ондак и неокортексот функционира исто.

Aјдеееее, човекот работи триесет години на оваа проблематика, тука е и R. Penrose.....твојата констатација како скроз безначајна е скроз безначајна да ти кажам искрено :)
Aко можела да се појави квантната механика кај фотосинтезата и кај квантниот компас кај птиците - http://www.usnews.com/science/articles/2011/01/10/quantum-compass-for-birds
што да не и кај мозокот.....што не значи дека е и факт сам по себе, да се разбереме. Ама еве имаме некои индикации во ова област, прашањето кое би ти го поставил е кои се аргументите против Orch-OR ?
Ако не си слушнал постои веќе термин квантна биологија.....а да кажеш дека њутновата физика играла улога а квантната механика не.....смешен си да ти кажам право. ДНК молекулот е уствари во Planck scale доменот.

Aјдеееее, човекот работи триесет години на оваа проблематика, тука е и R. Penrose.....твојата констатација како скроз безначајна е скроз безначајна да ти кажам искрено :)
Aко можела да се појави квантната механика кај фотосинтезата и кај квантниот компас кај птиците - http://www.usnews.com/science/articles/2011/01/10/quantum-compass-for-birds
што да не и кај мозокот.....што не значи дека е и факт сам по себе, да се разбереме. Ама еве имаме некои индикации во ова област, прашањето кое би ти го поставил е кои се аргументите против Orch-OR ?
Ако не си слушнал постои веќе термин квантна биологија.....а да кажеш дека њутновата физика играла улога а квантната механика не.....смешен си да ти кажам право. ДНК молекулот е уствари во Planck scale доменот.
У право си.

Точно е се што кажа. Моја грешка. Не земав некои работи кои ги посочи во обѕир и дојдов до погрешен заклучок за твоите ставови. Се надевам дека ова нема да продолжи во понатамошен конфликт помеѓу нас двајца.

У право си.

Уствари ако си приметил, човек секогаш бара докази за да му даде потпора на она во што верува. Не читаш ти за да научиш нешто....да се разбереме. Ти читаш(бараш) за да потврдиш, и секогаш ќе има докази за тоа....секогаш ќе рационализираш во своја полза....имај го ова во предвид.
Твојата увереност во редукционизмот и слични дисциплини на оваа ми го дава тоа право да го кажам тоа што го кажав....така ли е или не е така? :)

Кај нас па што има едно следење на фудбал од чиста љубов што да ти кажам, на работа веќе на памет го научив она на колегите „кец у кец “ или пак „два у два“ или пак „гол-гол, три плус“.Тоа ти е па уште пожалосно.Инаку следам фудбал, и тоа кога имам прилика тоа да го правам.Немам ништо против тие што одат во обложувалница и го сакаат спортот во исто време, но имам против тие кои во нивните глави немаат ништо повеќе освен оние цифри што ги споменав погоре.А и не гледам некоја поента во тоа да се тврди дека некој кој не следел фудбал или некој друг спорт дека не бил маж или слично, на некој можеби поинтересно му е да прочита некоја книга и да научи нешто отколку да гледа еден куп дабови дрва облечени во национален дрес како трчаат по теренот.Зошто искрено, сè во државава (сосе спортот) е на ништо друго рамно освен на едно дрво.Треба да размислат за промена на националниот грб; да стават дрво како симбол наместо сонцето, како се издига над Шар Планина.Треба да го гледаат како благослов тие одговорните од македонскиот спорт ( покрај тоа што го држиме рекордот за дрва дваесет и една година по ред, ако ништо друго тука барем сме први, ете еден знак на утеха) што има уште луѓе што пратат некаков спорт тука во државава.
Па не знам кај се Бангладеш, Луксембург, Хаити... Не сме на крај, но можеме повеќе.

Ако си маж ти следиш спорт. Barnabus Stinson :cool:

Се дружам со спорт фанатици(фудбал, кошарка, тенис, ракомет, ПИКАДО) и се до седма лига :pos:

Он: Јас следам спорт селективно. Главно лига шампиони, дерби натпревари со пиво во рака и кикиритки на маса, кога игра Македонија, кога игра Шпанија, кошарка НБА во глобала тоа останато чат пат. :)

Се разбира дека гледам
Ама пукам од нервоза кога ќе се случи нешто лошо
после ко намќор сум а домашните не ме чепкаат

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom