D
Daedalus
Гостин
А тоа што ќе се унапредиш и ќе се надградиш ќе ти причини задоволство и мозочето ќе почне да ти лачи серотонин. Луѓето се еволуирани да бараат активности кои ќе ги прават да се осеќаат убаво. На спектурмот на расположение, најлошата верзија на депресија и суицидалност се поврзани со нивото на кортизол и сето тоа резултира со демотивираност и апатија. На другиот спектрум на расположение, сите сме среќни, чувствуваме задоволство со работите кои ги правиме во животот и сме полни со ентузијазам и мотивација. Се што правиме и воедно не прави среќни/задоволни не поттикнува. А дали тоа ќе биде интелектуален напредок, хоби, играње WOW или гледање/бавење со спорт е ирелевантно. Ти го негираш сето тоа несфаќајќи што претставува задоволството. Што е уште поглупаво, го негираш задоволството како потребен елемент во нашите животи. Дали сакаш да ми кажеш дека чувството на тага и несреќа е исто со чувството на ентузијазам и задоволство? Секако дека не е.Иако уживам додека читам книги, главната и примарна причина поради која читам е да се унапредам и да се надградам. Нема ништо хедонистички во врска со тоа.
Мрзам што луѓе ко тебе пробуваат да бидат алтернативни, а воедно зборуваат работи кои ги прават хипокрити. Повеќе од сигурен сум дека илјадници работи во твојот живот ти предизвикуваат задоволство, сакаш да сексаш, сакаш да бидеш интелектуално супериорен и други работи кои те прават ТЕБЕ лично задоволен.
Тука на пример пак зборуваш глупости. Веруваш во ентитет како дух. Не постои таков ентитет, жал ми е. Ти си мозок. Ќе умреш. Крај. Ако го користиш духот како принцип а не ко реален ентитет пак ти нема поента исказот. Дури и да постои ентитет како дух, како ќе докажеш која активност го дегенерира а која го наградува духот. Кој ќе ти биде критериум и репер за тоа? Здравјето, интелектуалниот предизвик во активноста? Што? Немаш критериум, немаш ништо, тресеш глупости.Алкохолот, WoW, и пасивното гледање спортови на телевизија се бесцелни, залудни активности. Тие не го наградуваат духот туку го дегенерираат. Активното спортување и потрагата по духовното постоење на пример, се спротивно на тоа.
Зошто играњето на WOW на пример те дегенерира, а читањето на Кафка те праи паметен? Зошто? Што полезно ќе научиш од Кафка?
Според мене, ти си дегенериран ако не знаеш физика, хемија, био-информатика и неврологија. Тоа се знаења кои го продлабочуваат твојот дух. Знаеш био-информатика? Не. Твојот дух е дегенериран.
Не не можеш да знаеш што ќе пишам следно, затоа што човечкиот фактор е непредвидлив. Можеш да претпоставуваш и да направиш статистики на веројатност за мојот следен пост, ама твојата илузија за интелектуална супериорност ќе те спречи да направиш валидно предвидување. АФГсдфјдфхдгкјфсдхјдхсфјдхдсфјн, знаеше дека ќе го пишам ова? Не. Ајде ќе напраиме тест. Предвиди што ќе напишам следно и пиши го на некој член од форумот. Потоа ја ќе пишам и ќе видиме дали твоите Шерлок предивдувања ќе бидат валидни.И пошто знам што ќе пишеш следно, ајде да скратиме две три бесцелни коментари: утилитаријанизмот не може да се поврзе со хедонизмот. Прочитај повеќе за Џон Стјуард Мил -- Mill's "proof" of the principle of utility
Знам кој е Стјуард Мил и не гледам како неговитот принцип не е во синергија со моето размислување. Од друга страна, зошто милувате да користите нечии мислења за да докажете поента? Ниче рекол така, Кант рекол така, ме заболе кур што кажал Ниче.
Работи како мотивација и задоволство, денес можат да бидат објаснати со помош на еволуционата биологија и невронауката. Ме заболе што мислел Анаксимандар за тоа.
Тоа се мислења, тоа не се факти, теории или хипотези. Ја ти кажувам теорија од научен карактер која не е никако контрадикторна со ставот на Стујард. Дури и да беше, лошо за Стујард. Стујард не е некој репер за вистината. Нова евиденција за систем од три ѕвезди покажува дека Ајнштајновата теорија за особините на гравитацијата може да не е валидна. Замисли да се побие и за 50 години некој ко тебе да го цитира Ајнштајн за да докаже поента.