Мажите и спортот

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Иако уживам додека читам книги, главната и примарна причина поради која читам е да се унапредам и да се надградам. Нема ништо хедонистички во врска со тоа.
А тоа што ќе се унапредиш и ќе се надградиш ќе ти причини задоволство и мозочето ќе почне да ти лачи серотонин. Луѓето се еволуирани да бараат активности кои ќе ги прават да се осеќаат убаво. На спектурмот на расположение, најлошата верзија на депресија и суицидалност се поврзани со нивото на кортизол и сето тоа резултира со демотивираност и апатија. На другиот спектрум на расположение, сите сме среќни, чувствуваме задоволство со работите кои ги правиме во животот и сме полни со ентузијазам и мотивација. Се што правиме и воедно не прави среќни/задоволни не поттикнува. А дали тоа ќе биде интелектуален напредок, хоби, играње WOW или гледање/бавење со спорт е ирелевантно. Ти го негираш сето тоа несфаќајќи што претставува задоволството. Што е уште поглупаво, го негираш задоволството како потребен елемент во нашите животи. Дали сакаш да ми кажеш дека чувството на тага и несреќа е исто со чувството на ентузијазам и задоволство? Секако дека не е.
Мрзам што луѓе ко тебе пробуваат да бидат алтернативни, а воедно зборуваат работи кои ги прават хипокрити. Повеќе од сигурен сум дека илјадници работи во твојот живот ти предизвикуваат задоволство, сакаш да сексаш, сакаш да бидеш интелектуално супериорен и други работи кои те прават ТЕБЕ лично задоволен.
Алкохолот, WoW, и пасивното гледање спортови на телевизија се бесцелни, залудни активности. Тие не го наградуваат духот туку го дегенерираат. Активното спортување и потрагата по духовното постоење на пример, се спротивно на тоа.
Тука на пример пак зборуваш глупости. Веруваш во ентитет како дух. Не постои таков ентитет, жал ми е. Ти си мозок. Ќе умреш. Крај. Ако го користиш духот како принцип а не ко реален ентитет пак ти нема поента исказот. Дури и да постои ентитет како дух, како ќе докажеш која активност го дегенерира а која го наградува духот. Кој ќе ти биде критериум и репер за тоа? Здравјето, интелектуалниот предизвик во активноста? Што? Немаш критериум, немаш ништо, тресеш глупости.
Зошто играњето на WOW на пример те дегенерира, а читањето на Кафка те праи паметен? Зошто? Што полезно ќе научиш од Кафка?
Според мене, ти си дегенериран ако не знаеш физика, хемија, био-информатика и неврологија. Тоа се знаења кои го продлабочуваат твојот дух. Знаеш био-информатика? Не. Твојот дух е дегенериран.
И пошто знам што ќе пишеш следно, ајде да скратиме две три бесцелни коментари: утилитаријанизмот не може да се поврзе со хедонизмот. Прочитај повеќе за Џон Стјуард Мил -- Mill's "proof" of the principle of utility
Не не можеш да знаеш што ќе пишам следно, затоа што човечкиот фактор е непредвидлив. Можеш да претпоставуваш и да направиш статистики на веројатност за мојот следен пост, ама твојата илузија за интелектуална супериорност ќе те спречи да направиш валидно предвидување. АФГсдфјдфхдгкјфсдхјдхсфјдхдсфјн, знаеше дека ќе го пишам ова? Не. Ајде ќе напраиме тест. Предвиди што ќе напишам следно и пиши го на некој член од форумот. Потоа ја ќе пишам и ќе видиме дали твоите Шерлок предивдувања ќе бидат валидни.

Знам кој е Стјуард Мил и не гледам како неговитот принцип не е во синергија со моето размислување. Од друга страна, зошто милувате да користите нечии мислења за да докажете поента? Ниче рекол така, Кант рекол така, ме заболе кур што кажал Ниче.
Работи како мотивација и задоволство, денес можат да бидат објаснати со помош на еволуционата биологија и невронауката. Ме заболе што мислел Анаксимандар за тоа.
Тоа се мислења, тоа не се факти, теории или хипотези. Ја ти кажувам теорија од научен карактер која не е никако контрадикторна со ставот на Стујард. Дури и да беше, лошо за Стујард. Стујард не е некој репер за вистината. Нова евиденција за систем од три ѕвезди покажува дека Ајнштајновата теорија за особините на гравитацијата може да не е валидна. Замисли да се побие и за 50 години некој ко тебе да го цитира Ајнштајн за да докаже поента.

Окупиран сум 24/7 со спорт, пример денеска се залепив до тв во 15 до 2 завршив околу 11 кога заврши Спортинг и само станував од рпед тв да јадам и да мочам, инаку кога нема фудбал гледам кошарка, ракомет, тенис обавезно Ѓоковиќ мада фаќам и други тенисери да ги пратам, кога игра Звезда фудбал/кошарка мора да се гледа на било кој начин, ако несум во можност да одам во Београд, а несум 90 посто од утакмиците:confused: гледам на тв/интернет, втор клуб кој го пратам Челси исто така гледам редовно да ги пратам утакмиците и така кога нема спортски настани преку ден читам спортски сајтови, играм ПЕС,играм спортска, трчам, играм мал фудбал, кошарка и томе слично...
Исто така, дома сите се истренирани кога се дава спорт тоа е приоритет, а потоа турски серии и други глупости, така да во тие моменти врз даљинското само јас имам контрола.
Додека имав цимер што спортот воопшто не го занимаше, а беше малко феминизирам и ден денеска неможам да го сватам како може да се замара со мода, трач муабети и слични глупости, дури едно време имав сомнение дека е настран, но за среќа грешка сум бил.

Шта се тиче жени и спорт, оправдувам но до граници со нивните познавања, додека имав една пријателка се заљубила во Торес и кога ке почне да се драпа на Торес а јас го гледам како се влече по терен ми доаѓа глава да и ја одштрафам.

А тоа што ќе се унапредиш и ќе се надградиш ќе ти причини задоволство и мозочето ќе почне да ти лачи серотонин. Луѓето се еволуирани да бараат активности кои ќе ги прават да се осеќаат убаво. На спектурмот на расположение, најлошата верзија на депресија и суицидалност се поврзани со нивото на кортизол и сето тоа резултира со демотивираност и апатија. На другиот спектрум на расположение, сите сме среќни, чувствуваме задоволство со работите кои ги правиме во животот и сме полни со ентузијазам и мотивација. Се што правиме и воедно не прави среќни/задоволни не поттикнува. А дали тоа ќе биде интелектуален напредок, хоби, играње WOW или гледање/бавење со спорт е ирелевантно. Ти го негираш сето тоа несфаќајќи што претставува задоволството. Што е уште поглупаво, го негираш задоволството како потребен елемент во нашите животи. Дали сакаш да ми кажеш дека чувството на тага и несреќа е исто со чувството на ентузијазам и задоволство? Секако дека не е.
Мрзам што луѓе ко тебе пробуваат да бидат алтернативни, а воедно зборуваат работи кои ги прават хипокрити. Повеќе од сигурен сум дека илјадници работи во твојот живот ти предизвикуваат задоволство, сакаш да сексаш, сакаш да бидеш интелектуално супериорен и други работи кои те прават ТЕБЕ лично задоволен.

Тука на пример пак зборуваш глупости. Веруваш во ентитет како дух. Не постои таков ентитет, жал ми е. Ти си мозок. Ќе умреш. Крај. Ако го користиш духот како принцип а не ко реален ентитет пак ти нема поента исказот. Дури и да постои ентитет како дух, како ќе докажеш која активност го дегенерира а која го наградува духот. Кој ќе ти биде критериум и репер за тоа? Здравјето, интелектуалниот предизвик во активноста? Што? Немаш критериум, немаш ништо, тресеш глупости.
Зошто играњето на WOW на пример те дегенерира, а читањето на Кафка те праи паметен? Зошто? Што полезно ќе научиш од Кафка?
Според мене, ти си дегенериран ако не знаеш физика, хемија, био-информатика и неврологија. Тоа се знаења кои го продлабочуваат твојот дух. Знаеш био-информатика? Не. Твојот дух е дегенериран.

Не не можеш да знаеш што ќе пишам следно, затоа што човечкиот фактор е непредвидлив. Можеш да претпоставуваш и да направиш статистики на веројатност за мојот следен пост, ама твојата илузија за интелектуална супериорност ќе те спречи да направиш валидно предвидување. АФГсдфјдфхдгкјфсдхјдхсфјдхдсфјн, знаеше дека ќе го пишам ова? Не. Ајде ќе напраиме тест. Предвиди што ќе напишам следно и пиши го на некој член од форумот. Потоа ја ќе пишам и ќе видиме дали твоите Шерлок предивдувања ќе бидат валидни.

Знам кој е Стјуард Мил и не гледам како неговитот принцип не е во синергија со моето размислување. Од друга страна, зошто милувате да користите нечии мислења за да докажете поента? Ниче рекол така, Кант рекол така, ме заболе кур што кажал Ниче.
Работи како мотивација и задоволство, денес можат да бидат објаснати со помош на еволуционата биологија и невронауката. Ме заболе што мислел Анаксимандар за тоа.
Тоа се мислења, тоа не се факти, теории или хипотези. Ја ти кажувам теорија од научен карактер која не е никако контрадикторна со ставот на Стујард. Дури и да беше, лошо за Стујард. Стујард не е некој репер за вистината. Нова евиденција за систем од три ѕвезди покажува дека Ајнштајновата теорија за особините на гравитацијата може да не е валидна. Замисли да се побие и за 50 години некој ко тебе да го цитира Ајнштајн за да докаже поента.

Прво, муабетов ти е глуп.
А друго...

Жени како реагирате на вакви мажи кои апсолутно не ги интереира спорт? Дали ви е поинтересно ако даљинското е во ваши раце и заедно гледате фешн? Може ли да опишете што ве пали кај вакви мажи кои апсолутно немаат ни една спортска карактеристика?
А кажи ми како да реагираме на жените на кои им смета мажите да гледаат спорт :D Никако да ви се најде крајот :)

Од моја перспектива, а верувам и од на бааги голем дел од машката популација, спортот е обавезен дел од животот на машка единка.

Дали професионално или рекреативно занимавање со било кој спорт, дали гледање на ТВ или во живо на трибини/сала, дали занимавање со спортска, дали играње на некоја спортска игрица... Сеедно

Јас не можам да се замислам без спорт и музика (нормално, меѓу другите компоненти кои го прават животот).

Прво, муабетов ти е глуп.
А друго...
Образложи си го ставот или не коментирај. За све што пишуваш можам да пишам дека ти е глупо а да не дадам причини зошто го мислам тоа. 0 од конструктивен разговор.

Јас кога сум се раѓал Победа играла утакмица под прозорецот од Прилепската болница, така да од старт животот ми е обележан со спорт :D. Сум тренирал скоро се освен боречки вештини. Прво одев на гимнастика, па на фудбал, па тенис, па кошарка и на крај стигнав до мојата прва и последна љубов - ракометот. Моментално редовно спортувам и не паметам период од животот од 4-5 одделение наваму кога не сум се занимавал со спорт, било активно или рекреативно. Преку лето порано немаше ден кога не возев точак, не играв баскет, фудбал, тенис или онака само сум трчал низ маало. Од 6то одделение веќе и активно почнав да тренирам ракомет и принудно имам паузирано само 2 години, поради непостоење на клуб во Прилеп.Чат-пат знам да изиграм некој баскет или фудбалче, чисто колку да не за'рѓам во тој спорт. Конкретно за баскет и фудбал не сум некој голем талент, ниту пак за тенис или пинг-понг, ама колку-толку знам да играм и на активни спортисти да бидам каков-таков достоен противник.

За следење исто така, од кога знам за себе, буквално од малечко детенце сум се влечкал со татко ми по утакмици. Немаше играч на Победа и на Тутунски што не го знаев. На стадион не пропуштав утакмица, а в сала бев нешто понередовен, што поради тогашната поголема љубов, што поради безбедносни причини, порано салата вриеше, немаше игла кај да фрлиш. Од кога се случи скандалот со Победа немам појдено на стадион освен на пријателската Македонија - Албанија, а од кога почнав да тренирам ракомет скоро секогаш одев, се додека не почнав да играм за Златен Даб, со што и немаше можност да пропуштам утакмица. Надвор од градов на прсти од една рака можам да избројам колку пати сум бил на спортски настан. За следење преку ТВ, интернет, весници итн. исто така од кога знам за себе. Ретко кога сум пропуштал спортски настан на телевизија, а спортскиот дел од весниците го читав уште од кога научив да читам. Обожавав НБА и Премиер Лига на МТВ. Кога бев мал навивав за Лејкерси и за Јунајтед, а татко ми беше за Сакраменто поради Стојаковиќ и Дивац, колку сме се контрале на таа тема и колку пати сме останувале до 2 саат да гледаме.Плус тогаш имаше огромно ривалство Сакраменто-Лос Анџелес и ептен беа напнати утакмиците.Имав и дрес од Енди Кол, кој тандем беа тогаш со Двајт Јорк, најјаки беа во Англија и јас како и секое дете единствено најјаките ги сакав. После тоа почнав да навивам за Милан, кога почна ерата на Шевченко, исто така и од него имав дрес, па се концентрирав повеќе на Серија А. Од кога го продадо Кака, ги одсакав и оттогаш наваму си следам само Премиер, а другите лиги чат-пат. НБА прекинав да следам негде 2004 година и оттогаш еве наваму ми се нема појавено желба да гледам утакмица или да навивам за некого. Ракомет отсекогаш сум гледал и сакал. Кометал и Хрватската машка репрезентација ме вовлекоа. Не знам зошто, ама како дете не се воодушевував на Кастратовиќ, на Џомба, туку најомилени ми беа Шола и Нацева. Можеби и оттаму желбата да бидам голман. Тогаш на кабловска сеуште имаше ХРТ 2, па скоро секое Европско и Светско во ракомет го гледав, дури и женските натпреварувања. Сега не ме интересира женски ракомет, дури ни ЖРК Вардар не ги гледам. Исто така тенис многу сакав и гледав пред некои 4-5 години, но не знам зошто и со тенисот прекинав. Моментално сум концентриран на гледање на Премиер Лига и машки ракомет во било која форма на натпреварување, а онака пропратни информации ме интересираат и ги читам за скоро сите спортови.

За муабетот дали има мажи што не следат спорт и не спортуваат. ДА, има, но се ретки. Таквите како прво не ги интересира спорт или пак физикчка активност, како второ не одат во кладилница и како трето никој од семејството не ги заинтересирал и вовел во било кој спорт. Јас сум ок со нив, не ги обвинувам не им јадам бурек на глава, едноставно решиле дека мене за тоа ич не ме боли глава, исто како што јас сум решил дека за хемија не сакам ништо да знам и сите информации поврзани со тоа ги скокам, ама сепак на крајот на денот 99% ќе речат: маж што не го интересира спорт, ебати мажот.

Познавам и луѓе изгорени за спорт и луѓе што во животот освен трчањето до ВЦ не познаваат друга физичка активност. И кај едните и кај другите за нивниот животен избор најчесто е виновна околината - семејството, училиштето, друштвото. Моја маалска другарка има мајка и постара сестра ракометарки и татко што во моментов знае да ти ја каже табелата од трета ирска лига. Многу нормално е дека девојчето како прво има генетски предиспозиции за спорт, а да не спориме за тоа што со спорт како мала била опкружена 24/7. Во маалото најчесто игравме фудбал, па така девојчето сето тоа спортско влијание околу неа најчесто го трошеше во малскиот фудбал и многу нормално си стана фудбалерка и ден-денеска активно игра фудбал. Школски другар кој растел со семејство тотално незаинтересирано за спортот што не го терало да тренира било што, без поголем брат, не играл фудбал или спортска игра на улица, до денеска нема истрчано вкупно 5 километри и е тотален аналфабет за спорт. Не верувам дека знае да наброи 10 спортски тимови или пак исто толку познати спортисти. Топка не знае да држи како што треба, а не пак да ја користи. Ама пак, за кучиња или автомобили нема нешто што не знае. Трет случај, моментален колега на факултет што воедно и тренира заедно со мене. Значи детето игра ракомет скоро колку мене, го бидува, ама настрана од тоа е дрво дрвосано за спорт. Ракомет освен репрезентација не следи, гледање фудбал е трошење време за него, а за други спортови да не правиме муабет. Освен ракометарска топка, било каква друга топка да му дадеш ќе му падне од раце. На тренинг кога играме фудбал буквално ја промашува топката, плус не знае ни правила ни ништо од било кој друг спорт освен ракомет. Неговите се тотално неспортски луѓе и има поголема сестра за која спорт е апстрактна именка. Ракомет се има запишано со цел да оди негде и да прави нешто, а не заради самиот спорт.

Според тоа што од вакви и слични луѓе го имам видено за мене најпресуден фактор за љубовта кон спортот е прво самиот човек, а второ неговата околина. Ако некој генетски не е спортски наклонет, ама околината го направи таков додека сеуште е дете и расте и се развива тогаш до крај на животот тој човек ќе се интересира. Ако пак ни околината не е спортски настроена и од дома не го тераат да се запише на спортска активност до негде 15-16 години, од него спортски човек јок.

Образложи си го ставот или не коментирај. За све што пишуваш можам да пишам дека ти е глупо а да не дадам причини зошто го мислам тоа. 0 од конструктивен разговор.

Се што напиша е грешно на толку многу нивоа што неможам да стигнам да ти ја опфатам магнитудата на срањето шо го пласираше.
Ќе треба да се вложам во цитирање научни трудови и да ти ги сечам сите грешни претпоставки изложени, а тоа ќе базди на снобизам и навлага у краен оф-топик пошо темава е теле вика леле а не бихејвиоризам и невробиологија.

Се што напиша е грешно на толку многу нивоа што неможам да стигнам да ти ја опфатам магнитудата на срањето шо го пласираше.
Ќе треба да се вложам во цитирање научни трудови и да ти ги сечам сите грешни претпоставки изложени, а тоа ќе базди на снобизам и навлага у краен оф-топик пошо темава е теле вика леле а не бихејвиоризам и невробиологија.

Повеќе од точно е дека ќе избегаме од топикот на дискусија.
Ако сакаш, можеш да цитираш "научни трудови" у приватни пораки и да ги покажеш грешките во моите ставови кои радо би прифатил дека се грешки ако ми изложиш доволно квалитетна и голема научна евиденција за твоите тврдења.
Во спротива, се што кажуваш би го сметал за ирелевантно.
Имаш научни трудови за пласирање, пласирај ги.

Не е офф топик муабетот целосно, со оглед на тоа дека мотивите на луѓето за да вршат и уживаат во некои активности можат да се објаснат преку неврологијата и принципите според кои функционира нашиот мозок.
Тоа важи и за гледањето и уживањето во спортови.
Не постои научна евиденција која ќе покаже дека тенденцијата да уживаш во некои работи го "убива духот". а тенденцијата да напредуваш во други работи (и пак да уживаш во тоа), го унапредува "духот" пошто првенствено не постои научна евиденција дека духот постои, доколку целиш на тоа. Али повели, покажи во што и каде грешам.

Отворен сум кон тоа да ги сменам моите ставови доколку не се основани на валидни премиси. Побиј ја цела таа големина на срањето кое го пласирав.

Се научници се накотија на форумов у пичку матер, се филозофи, се нешто си ги мерите, тупаџии сте станале до даска бе еј!
Кај и да е, очекувам да се прекрсти во Philosophygana.

Дај сакупите се малку!
И терајте по темите на кои мислите дека ќе придонесете за истите, не мора се истите ликови НА СЕКОЈА ЕБАНА ТЕМА да си ги премерувате, да докажувате зошто Јанко не бил Петко и обратно... Боже сачувај!!!

Треба од администрација да ве стегнат малку, буквално за секој оф-топик казнени, ќе се соберат, па после у Notepad докажувајте колку сте паметни, интелигентни и дека светот е ваш.

Се научници се накотија на форумов у пичку матер, се филозофи, се нешто си ги мерите, тупаџии сте станале до даска бе еј!
Кај и да е, очекувам да се прекрсти во Sciencegana.

Дај сакупите се малку!
И терајте по темите на кои мислите дека ќе придонесете за истите, не мора да се истите ликови да си премерувате, да докажувате зошто Јанко не бил Петко и обратно... Боже сачувај!!!

Абе поентата не беше да се зборува научно на темава или да се мерат пениси. Поентата беше да му објаснам на Антоние зошто неговиот "духовен апсолутизам", не е правилен и зошто луѓето имаат право да уживаат во работите кои ги прават среќни.
Луѓето не мора да читаат филозофија, да напредуваат "интелектуално" и слични глупости за да имаат убав и исполнет живот за нив самите.
Секој си одбира како сака да живее.
Мрзам квази интелектуални снобови што пробуваат да наметнат морални вредности на останатите. Еии, вие сте глупи робови на капитализмот и пропагандата, јас сум изнад вас, вие глеате фудбал и гејмате WOW, а ја читам книги.
До вчера зборува како жените треба да бидат у кујна, сеа глуми продуховен филозоф.
Епа нема! :X3:

Реченица по реченица.
Прво, унапредување и надградба бара Дисциплина. А дисциплина по дефиниција е способност да го праиш тоа што треба, кога не сакаш. Така да моеш комотно да му пуштиш вода на гомново шо го исра со муабетов шо ги движело луѓето.
Друго, нема Тоа да ти причини задоволство па мозочето ќе почне да ти лачи серотонин, туку мозочето ќе почне да ти лачи допамин и Тоа ќе ти создаде чувство на задоволство. После почињаш да објаснуеш некои глупости шо се тотално ирелевантни и правиш некои теа-шема корелации и ги пласираш како каузации. Едно е Задоволство да те мотивира а сосема друго е да кажеш дека сета мотивација или if you will воља за акција е pleasure seeking.

Нареден пасус. Дух не е ентитет. Основна ствар. За да негираш постоење на дух боље разбери прво што е, а друго, барем позамарај се да аргументираш. Уствари не се замарај, пошо луѓе пред тебе се замарале, и не им успеало.
Ти си мозок <=- И ова е исто така крајно неосновано тврдење и ја би бил по резервиран со ставов на твое место, иако чисто сумњам дека знаеш шо збориш коа збориш за "Ти" или "Јас".

Нареден пасус. Да кажеш дека човечкиот фактор е не-предвидлив е како да кажеш дека основниот закон на Универзумот, каузалитет, некако магично за нас не постои. Очигледно феномени како хипноза, ментализам, манипулација за тебе се само апстрактни вуду зборчиња.

Последниот пасус нема ни да ти го коментирам.

Мрзам квази интелектуални снобови што пробуваат да наметнат морални вредности на останатите. Еии, вие сте глупи робови на капитализмот и пропагандата, јас сум изнад вас, вие глеате фудбал и гејмате WOW, а ја читам книги.

Епа не ги ебаај 2 посто бе, не им враќај и остај ги. Овака и ти само ја влошуваш работата во самата тема.
И јас сакав да му пишам на Антоние нешто, ама се воздржав пошто темава не е за тоа, а форумов не се врти околу ликовите како него и Ставрогин.
Едноставно е, игнорирај ги... Кучињата лаат, караванот си врви и тоа е тоа.

Овака сега кога ќе искликаат Пријави мислење и ќе фрштат казнени ќе го јадеш и ти пошто нели, си го продолжил оф-топикот. А може да се избегне нормално

Абе поентата не беше да се зборува научно на темава или да се мерат пениси. Поентата беше да му објаснам на Антоние зошто неговиот "духовен апсолутизам", не е правилен и зошто луѓето имаат право да уживаат во работите кои ги прават среќни.
Луѓето не мора да читаат филозофија, да напредуваат "интелектуално" и слични глупости за да имаат убав и исполнет живот за нив самите.
Секој си одбира како сака да живее.
До вчера зборува како жените треба да бидат у кујна, сеа глуми продуховен филозоф.
Епа нема! :X3:

Мислам смешно е колку си глуп у ситуацијава. Не ме сфаќаш погрешно, не се трудам да те навредам или нешо. Али сериозно твоите обзервациони способности се Саша Матич.
Антоние (сеа му го пушам тука малце) не проба на никого да наметне ништо, нити пак Мисли дека Некој има Обврска да прогресира и да се наградува. Фактички, од дојде и изеде гомна за тоа колку се иритира од фаци шо дркаат на тешка тривијалија звана спорт, а ти дојде да се објаснуеш као ти мразиш нешто, што он уствари уопште не го напиша. In fact, он и Ставро само покажаа со прст на нешто што е крајно очигледно. Ако не си Саша Матич.

In fact, он и Ставро само покажаа со прст на нешто што е крајно очигледно. Ако не си Саша Матич.

Ставрогин истиот тој прст што го покажал кон "тешката тривијалија звана спорт" може да си го пикне и "сам знаеш каде" наредниве месец дена пошто претера на секоја тема и ред му е да одмори малку.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom