MaxTV IPTV телевизија (Македонски Телеком) генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

Член од
15 јули 2007
Мислења
14.980
Поени од реакции
7.619
Тоа со префрлувањето на снимките го имаш кај буквално секој телекомуникациски оператор, со делумен исклучок кај А1 и кај Телекабел.

Кај А1 можеш да си ги префрлуваш снимките од буквално секој дигитален ТВ канал, но само снимките од дигиталните ТВ канали кои не се кодирани можеш да ги гледаш на компјутер, а кај А1 не се кодирани само каналите на МРТВ.

Иста е ситуацијата и кај Телекабел, така што кај нивната дигитална телевизија сите дигитални ТВ канали кои не спаѓаат во посебни пакети не се кодирани, па со тоа по автоматизам можеш да си снимаш на надворешна USB меморија или екстерен хард диск преку кабелски рисивер или на телевизор кој поддржува самостојно снимање. И кај нив секако дека можеш да ги префрлуваш и снимките од кодираните дигитални ТВ канали, но нема да можеш да ги гледаш на компјутер.

Инаку јас не работам за Македонски Телеком, а користам оптички Интернет и телевизија од Неотел - преку оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, се разбира - кои исто така нудат телевизија преку Андроид ИПТВ рисивер. Неотел се далеку бетер од Македонски Телеком во поглед на снимањето бидејќи дозволуваат снимање на максимум 6 (ШЕСТ) часа, без никаква опција за доплата за снимање на повеќе.

Кога сме кај постоечките MaxTV услуги, како поранешен корисник на 3 Max пакет од поранешен Ти-Хоум, лично мислам дека никогаш не ни планираа да воведат опција за префрлување на снимките од еден рисивер на друг, а уште помалку па да дозволат снимање или префрлување на снимките на USB меморија или на екстерен хард диск.

Тоа што е позитивно кај Нео ТВ на Неотел, а можеби ќе биде позитивно и кај Магента ТВ на Македонски Телеком, е тоа што ТВ каналите и снимките може да се гледаат преку веб сајтот на телекомуникацискиот оператор - со најавување со корисничко име и лозинка, се разбира - па ако знаеш како да превземеш видео снимка објавена на веб сајт или видео снимка што се емитува во директен пренос на веб сајт - не е никаква филозофија, постојат програми за тоа, само треба да се потрудиш да најдеш - изводливо е истата снимка да ја симнеш на компјутер и решен ти е проблемот.
Да тоа им е добро што ќе можеш да гледаш снимки и преку MagentaTV веб и апликација а со самото тоа и закажувањето снимање е олеснато. Не си дома и закажуваш да се снима преку апликацијата.

Пишав мене снимањето не ми е многу од корист зошто ете не може да се вади а верувам и преку веб MagentaTV ќе биде заштитено. Од друга страна гледано разбирам заштита против пиратерија.

Снимањето и не е многу битно зошто скоро секоја телевизија на интернет веќе става од емисии снимки. Единствено за спорт е добро ама па Телеком имаат и ТВ Тека.
 
Последно уредено:
Член од
7 април 2015
Мислења
2.660
Поени од реакции
1.543
Да тоа им е добро што ќе можеш да гледаш снимки и преку MagentaTV веб и апликација а со самото тоа и закажувањето снимање е олеснато. Не си дома и закажуваш да се снима преку апликацијата.

Пишав мене снимањето не ми е многу од корист зошто ете не може да се вади а верувам и преку веб MagentaTV ќе биде заштитено. Од друга страна гледано разбирам заштита против пиратерија.

Снимањето и не е многу битно зошто скоро секоја телевизија на интернет веќе става од емисии снимки. Единствено за спорт е добро ама па Телеком имаат и ТВ Тека.
А што ќе биде со тие на Адсл/Вдсл корисници, новите ресивери трошат по 10 Мбит/с и ако имаш 2 ресивери ти отиде интернетот на пола брзина. Бар нека направат да не ти влијае ресиверот на брзината на интернетот.
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
14.980
Поени од реакции
7.619
А што ќе биде со тие на Адсл/Вдсл корисници, новите ресивери трошат по 10 Мбит/с и ако имаш 2 ресивери ти отиде интернетот на пола брзина. Бар нека направат да не ти влијае ресиверот на брзината на интернетот.
Не знам сигурно ќе зголемат брзини.

Колку што прочитав на it mk форумот MagentaTV ќе било на VDSL.
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
14.980
Поени од реакции
7.619
Ко ќе биди сегде ип тв тогаш секаде ќе биди усогласено, а ако сакаш во реално време тогаш коаксијална телевизија.
Касни и два ресивера кога имаш. Кога се два исти тв канали пуштени на двата ресивери ако едниот касни а другиот е понапред го менуваш каналот и пак враќаш за да ти бидат двата исти. Успева ова некогаш.
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
14.980
Поени од реакции
7.619
Член од
8 јуни 2014
Мислења
703
Поени од реакции
157
Да за MagentaTV GO. Јас се надевам дека и MagenraTV Android box ресиверите ќе ги пуштат тогаш за користење и ќе се достапни за сите а не само за оние со оптика.
Веќе се менуваат андроид ресивери и само за оптика од телеком ми кажаа дека се прават напори адсл да се исфрли од употреба за најкраток рок
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
14.980
Поени од реакции
7.619
Веќе се менуваат андроид ресивери и само за оптика од телеком ми кажаа дека се прават напори адсл да се исфрли од употреба за најкраток рок
Како ќе се користи оптика кога пола држава нема сеуште достапно оптика, некој места како што се пример Македонски брод или некое селце во Македонија кој знае воопшто дали има од било кој оператор оптика воведено.
 
Член од
7 април 2015
Мислења
2.660
Поени од реакции
1.543
Како ќе се користи оптика кога пола држава нема сеуште достапно оптика, некој места како што се пример Македонски брод или некое селце во Македонија кој знае воопшто дали има од било кој оператор оптика воведено.
А што ќе ми е новиот уред доколку му троши од брзината на интернетот, тогаш воопшто не ми треба, брзината на интернетот е поважна, ова чудово ако троши по 10 Мбит/с ти воопшто ќе немаш интернет, а плус ако имаш 2 уреда, тоа се 20 Мбит/с, тоа е целиот твој пропуст на линијата на Адсл и скоро пола од брзината на Вдсл која е 50Мбит/с.
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
14.980
Поени од реакции
7.619
А што ќе ми е новиот уред доколку му троши од брзината на интернетот, тогаш воопшто не ми треба, брзината на интернетот е поважна, ова чудово ако троши по 10 Мбит/с ти воопшто ќе немаш интернет, а плус ако имаш 2 уреда, тоа се 20 Мбит/с, тоа е целиот твој пропуст на линијата на Адсл и скоро пола од брзината на Вдсл која е 50Мбит/с.
Ок тогаш да останеме заглавени на застарена технологија?
Треба Телеком и општо сите оператори да бараат решение како до подобар интернет и телевизија за сите.

Вчера посакав да гледам од ТВ Тека содржина и кочеше премногу на секој 2-3 минутки.
 
Член од
7 април 2015
Мислења
2.660
Поени од реакции
1.543
Ок тогаш да останеме заглавени на застарена технологија?
Треба Телеком и општо сите оператори да бараат решение како до подобар интернет и телевизија за сите.

Вчера посакав да гледам од ТВ Тека содржина и кочеше премногу на секој 2-3 минутки.
Епа оди, барај да ти стават оптика да можеш да имаш подобра телевизија. На нив кажи им дека имаш застарена технологија и сакаш подобра телевизија. Верувај дека има делови на државата каде нема да има оптика и ќе бидат заглавени на Вдсл и Адсл.
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
14.980
Поени од реакции
7.619
Епа оди, барај да ти стават оптика да можеш да имаш подобра телевизија. На нив кажи им дека имаш застарена технологија и сакаш подобра телевизија. Верувај дека има делови на државата каде нема да има оптика и ќе бидат заглавени на Вдсл и Адсл.
Некој имаше пишано на it mk форумот дека и на VDSL ќе го нудат. Јас сум на ADSL.

Жално е што општо во 2024 година кога во светов е развиена технологијата, во државава да сме со интернет кој има слаби брзини, слаба стабилност. Што правиме со некој луѓе на кој им треба добар интернет за работа од дома?
 
Последно уредено:
Член од
15 јули 2007
Мислења
14.980
Поени од реакции
7.619
Еве за MagentaTV GO одговори подетално како се користи, колку троши и друго

Еве нешто поважно
Доколку ја користите услугата преку вашиот Magenta 1 смартфон, имате на располагање 10 GB вклучен сообраќај за секој мобилен број од Magenta 1. По надминување на вклучениот сообраќај, за следење на MagentaTV Go услугата ќе го трошите мобилниот интернет сообраќај вклучен во претплатата. Доколку сакате да гледате MagentaTV Go неограничено, активирајте ја опцијата Stream ON. Опцијата Stream On е достапна во мобилните тарифни модели Magenta 1 мобилни услуги S и M, како дополнителна услуга по цена од 99 денари/месечно.
Доколку ја користите услугата преку друг уред каде што пристапувате на интернет со мобилен број којшто не е регистриран за MagentaTV Go, за следење на MagentaTV Go услугата ќе го трошите мобилниот интернет сообраќај вклучен во претплатата. Ако ја користите услугата преку мобилен број од друг оператор, сообраќајот ќе ви биде наплатен согласно со Ценовникот за мобилен интернет на операторот.
Според напишаново MagentaTV GO ќе може да се користи и преку број мрежа од други оператори.

2GB ќе троши гледање телевизија во HD.
 
Последно уредено:

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.423
Поени од реакции
2.769
Еве за MagentaTV GO одговори подетално како се користи, колку троши и друго

Еве нешто поважно


Според напишаново MagentaTV GO ќе може да се користи и преку број мрежа од други оператори.

2GB ќе троши гледање телевизија во HD.
2GB по час е околу 4 Mbps битрејт по канал. Ах Телеком.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom