Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
[DOUBLEPOST=1401559828][/DOUBLEPOST]
1. глаголски именки
2. планини (ова го земи со доза на резерва не сум сигурен но тоа го напишав).
За чкртањето не знам, ама не требало да правиш такви грешки во секој случај.

Како тоа глаголски именки? :D

А нели глаголската именка се образува со -ЊЕ на крајот од зборот.. Стварно не ми е јасно како од СООПШТЕНИЕ и РЕШЕНИЕ доаѓа до глаголска именка, де нека објасни некој жити се .. Па не е фер да ми е грешкааа :D

А од ПЛАНИНА збирна множина?

А нели глаголската именка се образува со -ЊЕ на крајот од зборот.. Стварно не ми е јасно како од СООПШТЕНИЕ и РЕШЕНИЕ доаѓа до глаголска именка, де нека објасни некој жити се .. Па не е фер да ми е грешкааа :D

А од ПЛАНИНА збирна множина?

Покрај -ње, се образува и со -ние

Збирна множина од планина-планиње[DOUBLEPOST=1401564068][/DOUBLEPOST]Инаку за чкртањето мене тестаторот ми рече дека нема проблем во прашањата на надополнување, само важно било на тој листот за боење на одговорите да не згрешиме..Другото ако е точно напишано, шкртаниците не се важат :)

ебати зборот, планиње лол
а ова со морфемата да не знае некој како беше?

Јас напишав афиксална.. Исто да не е :D

На две очи,не читам прашања,јас па уште глуп не прочитав за збирна множина и ко ропак си напишав ПЛАНИНИ :D А ако не се важи шкртањето :mad: Ај веројатно ќе иам за 3ка :D

Кај некои именки од машки род што завршуваат на согласка разликуваме три вида множина :
а) обична
б) избројана
в) збирна

Mатурата е чиста глупост!
Минатата година ми ја кажаа темата од некоја приватна гимназија во Скопје. Дека имам добивано награди за проза и не се замарав за есејот. Седнав пред спиење го напишав во Word, го испртинтав...а на полагање фино лепо си го препишав.
Како мислиш дека не испозаеба сите на форумов :cuc:
Ако имаш добивано награди за проза и ако стварно не си се замарала за есејот немало да ја барааш темата, а уште помалце да пишуваш текст дома, па уште и да мораш на матура да го препишеш ;)

Како мислиш дека не испозаеба сите на форумов :cuc:
Ако имаш добивано награди за проза и ако стварно не си се замарала за есејот немало да ја барааш темата, а уште помалце да пишуваш текст дома, па уште и да мораш на матура да го препишеш ;)
Ххаха. Смешен си.
Јас не ја барав темата, ми ја кажа другар.
Второ, кога веќе ја имав темата... го напишав дома за да му опстојам, да има што помалку грешки.
А имав прилика за препишување, си го извадив листот и лагано со пишував. Не се замарав.
Chillout.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom