Искрено, не се замарам дотолку пошто не ми се потребни највисоките оценки за упис на факс. Влегувам во државна квота на правен и со 4ки. Не дека не се замарам воопшто, ама не учам турбо ко некои луѓе од клас кои планираат на медицина да идат.
Иначе, муабетов со Корчагин ви е....јас сум од Корчагин и одма ќе ви кажам дека никој ги нема тестовите. Ако некој има, а тоа се поединци (читај: не повеќе од 3-4 луѓе), никој нема да знае. Не се дотолку глупи да ги фатат и после да си полагаат следна година. Досега Корчагин беше најдобар по успехот од матура. Ќе видиме за годинава дали ќе го оправдаме тоа или приматот ќе го земе Орце/ЈБТ-Битола. За членот што тресна дека Корчагин е прв затоа што ја има матурата (нема логика нели), од каде тоа дека Корчагин бил убедливо прв? Ако си ја проверил последната година, ќе видиш дека разликата пред ЈБТ-Битола е само 0.04 ми се чини. Така да не трескај друг пат.
Матурата е пропаднат проект. Пак работат врските (сегде може да ги има), на самите испити има еден куп препишување, па штитење по етничка припадност и слично...
Иначе, околу есејот...лесно можете да се заебете ако изберете општа тема. Изберете само доколку имате доволен број на факти и аргументи. Да не кажам дека прилично субјективно може да се оценува. За темата од материјалот се знае. Ако напишеш школски, со воведен, главен и завршен дел, без правописни грешки и слично, со добра содржина, не ти бегаат барем 11 поени (вкупно се 13).