Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
е за наредните 9 теми, млада дамо, ќе ми извиниш ама не можам ништо да кажам. :icon_mrgr: иако ги имам дома.

п.с. бидете благодарни и со ова. може баш таа ќе се падне.

Место да молите за теми, седнете и учете. Научете ги убаво правилата за формално и неформално писмо. Напишете есеи на некои вообичаени теми што го сретнувате во секојдневниот живот, колку да се увежбате малку, сигурно нема за нуклеарна физика да ви дадат да пишувате. Пазете го правописот, не утињајте зборови, и на есејот најважно ви е: мозокот на пасење. Субјективна работа е тоа, така да неможете да утнете никако.

Не полагам англиски екстерен ама еве до кои можни теми дојдов.
1. A description of your favourite part of town
2. An essay of an invention you couldn't live without
3. A fan letter to someone you admire
4. A story about a dangerous experience
5. An essay whether you are for or against the use of email
6. A story about something that you looked forward to for a long time and finally happened
:pipi:

3 и 6 шити & клише.. другиве не се лоши воопшто.

Абе англиски ја без проблем ќе напишам есеј на вакви општи теми,за по македонски ми е проблем мене :D

Англиски лани беше есеј и едно писмо (кај нас се падна формално). Писмото беше нешто апликација за работа на брод, а есејот не се сеќавам баш што тема беше, мислам дека за загадувањето нешто кои мерки да се користат да се спречи нешто такво.

Не може да ви се паднат две писма, еден есеј и едно писмо е секогаш.

Англиски мене искрено ми беше полесно од македонски но не знам како, по анг имав 4, мак 5 (ваљда есејот ме спаси мак.)

Пошто не можам да најдам прирачник за англиски негде на нетов има правила за пишување писма и есеи англиски.

Не се надевајте дека ќе ја дознаете темата на форумов...
Совет од мене е да се обрне повеќе време на поезијата зошто лани поезијата мене мо беше проблемот посебно албатрос што ни се падна...
Граматиката лани не беше многу тешка, а за есејот ако ве бива за пишување може да си пишуватњ на таа слободната тема, ако не спремајте дома текст за таа една тема што ќе биде од правците

ако есејот треба да биде од 80 до 100 збора тогаш јас гарант 0 бодови ќе добијам,невозможно е да се напише добар есеј со вакви теми со 100 збора

како може бе и формално и неформално и есеј? дај не зезај.
сите викаат дека или едното или другото се паѓало и плус есејот е сигурен.
да не се сеќаваш какви беа темите?
и ај размисли дали сигурно ги имаше двете и плус есеј.

Така фино лепо може

Нас ни се падна формално писмо ( апликација за работа ) и есеј ( беше за загадувањето во Македонија ), но може да се падне неформално писмо, наместо есеј.
--- надополнето: 3 јуни 2013 во 09:33 ---
ако есејот треба да биде од 80 до 100 збора тогаш јас гарант 0 бодови ќе добијам,невозможно е да се напише добар есеј со вакви теми со 100 збора

Треба да внимаваш многу на мала, голема буква, запирка, точка, маргини, на почетокот, и да од 80 до 100 +- 10 збора.

Матуранти погледнете ги задачите што се во прирачникот за матура математика поголем дел од задачите лани на матура се од тамо а издаден е во 2006 година

За македонски јазик го слушнав следново и ако има некој инфо, нека сподели:

Се пишува есеј во врска со темите Егзистенцијализам (А Ками) и Театар на апсурдот (С. Бекет), но поврзани со македонските автори од 20. век!?!
Ви кажаа ли кои автори од македонската книжевност влегуваат во игра?

Есејот колку што разбрав, треба да биде од 350 - 500 збора!!
Важно е да не биде пократок или подолг, зашто таквите не ги ни прегледувале.

Осбено треба да се обрне внимание на ракописот и на правописот.

Има опција и пишување текст на слободна тема, ама тоа е многу широк поим. Можно е буквално се’ да се падне!

ПРЕПОРАКИ ЗА ПОЛАГАЊЕ НА МАЈЧИН ЈАЗИК ЗА ДРЖАВНАТА МАТУРА ВО 2013 ГОДИНА

0141_polaganje.jpg
Документот каде се наведени препораките за полагање на мајчин јазик во државната матура во 2013 година можете да го симнете во делот ДржавнаМатура ->Препораки за мајчин јазик за државната матура во 2013 година.

Се си пишува на страната ама кој да провери. :D

Еве го документот, тука се е наведено:

Препораки за мајчин јазик за државната матура во 2013 година

За македонски јазик го слушнав следново и ако има некој инфо, нека сподели:

Се пишува есеј во врска со темите Егзистенцијализам (А Ками) и Театар на апсурдот (С. Бекет), но поврзани со македонските автори од 20. век!?!
Ви кажаа ли кои автори од македонската книжевност влегуваат во игра?

Есејот колку што разбрав, треба да биде од 350 - 500 збора!!
Важно е да не биде пократок или подолг, зашто таквите не ги ни прегледувале.

Осбено треба да се обрне внимание на ракописот и на правописот.

Има опција и пишување текст на слободна тема, ама тоа е многу широк поим. Можно е буквално се’ да се падне!

Чеј, уат? Па во прашање се сигурно 7-8 дела плус избор на поезија од 5 автори...сепак на крај мислам ќе бидат Ками и Бекет...

А едно прашање, веќе на матура не даваат текстови од типот на молба/жалба/приговор итн, така? Има нешто ко шпекулација дека наводно може да дадат такво нешто, мада мислам дека го исфрлија тоа.

Ученицитеќетребадапишуваатедентекст, приштоќеимаатможностдаизберат, насамиотденнаиспитот, далиќепишуваатнаслободнатемаилинатемаизвлеченаодматеријалоткојсереализираспореднаставнитепрограми, асе делодиспитнатапрограма. ДПМКсеодлучи за оваа испитна година темата да ја извлечеодпериодот - Книжевните правци во 20 век и современата литература (воиспитнитепрограмисенаведениавторитекоиприпаѓаатнаовојпериод). Учениците задолжително ќе треба да изберат дела и автори од светската книжевност кои го отсликуваат овој период , но во пишаниот одговор на темата ќе може да дадат примери и од националната литература.

Еве убаво пишува во ова што е „Препораки...“ дека ќе биде од светска литература, но можеш да спомнеш и некој наш автор со негово дело. Мада, нас професорката ни даде сугестија да не го правиме тоа. Подобро да го споменам Кафка со „Процес“ ако е темата за „Странецот“ на Ками.

кај нас во школо и раскази од Чехов ги спомнуваат

Па тоа и не е баш 20. век. Втора половина на 19., крај на 19. „Три сестри“ и „Вишновата градина“ му се во првите години од 20. век.

Не е есејот англиски 140-180 зборови, а писмото 80-100? Тие два текста носат 35/70 бодови англиски (есејот 20, писмото 15).

Не се надевајте дека ќе ја дознаете темата на форумов...
Совет од мене е да се обрне повеќе време на поезијата зошто лани поезијата мене мо беше проблемот посебно албатрос што ни се падна...

Граматиката лани не беше многу тешка, а за есејот ако ве бива за пишување може да си пишуватњ на таа слободната тема, ако не спремајте дома текст за таа една тема што ќе биде од правците

Која една тема? Нас ни кажуваат само правец (пример модернизам за оваа година). Темата, т.е. насловот го добиваш на самото полагање.

кај нас во школо и раскази од Чехов ги спомнуваат

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom