Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Epics™ морам да те исправам...
Постојат барем од мојата генерација и такви кои паднале на матурата...Значи наместо државна матура завршиле со школска.Ја земале таа...Иако да.Не е воопшто тешко на полагањето но треба да се внимава на некои делови...
Прашањата се глупави но има некои кои ете не можеле да одговорат на ваков вид на прашања.

Ај вака неколку совети од мене.

Јас минатата година бев матурант ( завршив во Борис - Економско ) и истово ова се случуваше и тогаш.

1. Пола ден пред дента кога полагате ќе си го одмарате мозокот.
2. Ќе се наспиете.
3. Ќе се најадете пред да полагате.
4.Престанете да го тупите, тоа ви е чиста формалност, кога ќе помислите дека матурата е тешка, сетете се дека и дивјаците од планините, од зелениково, студеничани, батинци и они треба да полагаат, уствари ќе ви стане јасно колку е лесно.

Нема некој што не ја положил, бидејќи тестот по Македноски е така направен за минимална оценка да биде 2 - јка

Прашање од минатата година, кој полагаше ќе се сети.

Пишуваше во текстот: "Кафето не се пие без вода"

Прашање: "Без што не се пие кафето ?"

Па сега вие видете дали ќе ви треба препишување и одење до wc.

абе ја високо нишанам,5ка 4ка :pos: имаше прашање пример кога е донесен македонскиот службен јазик,кај ќе го памтам ова.Така да ќе треба идење до вц.
иначе последниве три текста и прашањата се за ретардирани..

Rabotata e sto ne ti ni treba idenje do wc. Zosto prasuvate? Poradi faktot sto jas i uste trojca moi drugari ucevme za makedonski od pocetokot na april ko budali i toa cela kniga so e taa za matura i na kraj zavrsivme site so 4ka. A eden propalica tezok sto u 4 godini po makedonski nema kazano edna definicija, bukvalno znaci. Sekoja godina idese na polaganje a na kraj dobi 5 na makedonski. I posle ke se sekirate za maturata. Ides so racete vo dzeb znaes deka prvite 15 minuti e se strogo a narednite 3 saati ke pravis gimnastika so glavata. I posle maturata ke kazela nesto. Nisto ne kazuva maturata. Cisti gluposti ne znam sto se sekirate. Edinstveno sto jas so prijatelcinjata ispadnavme glupaci i namesto da se odime na kafinja i razni drugi gluposti da si pravime nie sedevme doma ko budali. Katastrofa e maturata vo nasata zemja. Da e realno bez prepisuvanje bi bile 1000 deca od Makedonija sto bi otisle na fakultet, drugite ke ostanat so nepolozena matura...

Положив со 5ка и ќе ви кажам само едно.. Клучно во матурата е есејот (зборувам за македонски). Од двете понудени теми, од кои едната е слободна а другата критика на правецот и ликовите, би ве советувал да ја одберете критиката, и да направите една убава компарација и дијагонала помеѓу главните идеи на смерот, секако преку ликовите. Оние кои во моја генерација ја одбраа слободната тема гадно погрешија, иако се работеше за одлични ученици. И ако размислуваме трезвено слободната тема различно ја интерпретира секој и различно ја доживува. Па така професорот којшто ја прегледува може да ја оцени многу многу ниско, а вие да немате никаков аргумент при приговорот и жалбата, поради едноставна причина што таа е СУБЈЕКТИВНА!! Да, она што за вас е едно не мора да значи за другиот ништо...За разлика од неа другата тема ве држи во границите, не ви дава да се расплинете нашироко, и доколку сте читале ( се надевам дека е така) ќе биде одлична можност како шлаг на тортата да искажете она што сте го разбрале тие 4 години.. Ви посакувам многу среќа и верувајте, матурата влијае...Но не е клучниот фактор за да се запишете на саканиот факултет...Земете ги работите без многу стрес

A dali e vistina deka kje kazele den dva pred matura koj e naslovot makedonski na esejot ?
--- надополнето: 1 јуни 2013 во 16:21 ---
Кога полагате англиски, да знам кога да ви ги пишам темите?

A makedonski ne mozis da gi objavis :D

Насловот мислам дека нема да го кажат, ама темите ќе биле од "Странецот" и "Чекајки го Годо", бар така ни кажа професорката нас..

Сега деновиве ќе се изначитате теми за есејот, секој со различна вест ќе излезе, е сега еден од нив ќе ја знае точната, ама оди погоди ја да те видам.
Барем јас пред 2 години кога полагав така беше, секој ден нова тема кажуваа, за ноќта пред полагање некој ја напиша точната тема на форумов.

камо да излезат темите, барем за англиски нешто да се дознае. за македонски мање више.

за македонски дадено ти е книжевни правци во 20тиот век,поточно делата од оваа година.

камо да излезат темите, барем за англиски нешто да се дознае. за македонски мање више.

Епа рачунај англиски ти е едно формално писмо и едно неформално.

Така беше минатата година.

nesta matematika dane ima nekoja informacija zadaca nekoja ova ona aj pomos ako mozi oti neznam od kaj da pocnam da ucam

Епа рачунај англиски ти е едно формално писмо и едно неформално.

Така беше минатата година.
како може бе и формално и неформално и есеј? дај не зезај.
сите викаат дека или едното или другото се паѓало и плус есејот е сигурен.
да не се сеќаваш какви беа темите?
и ај размисли дали сигурно ги имаше двете и плус есеј.

ај пошто неколку страници назад пишав дека ги знам темите, па на приватни пораки малку напнаа матурантиве, затоа ќе оставам една тема овде АМА оваа што ќе ја оставам е во трка со уште 9 други за која поточно да биде.
значи накратко уште не се знае точно ама еве ви една од темите
An essay of something that happened in your life and you would like to share with other people
ајде сеа чекам благослови :love:

ај пошто неколку страници назад пишав дека ги знам темите, па на приватни пораки малку напнаа матурантиве, затоа ќе оставам една тема овде АМА оваа што ќе ја оставам е во трка со уште 9 други за која поточно да биде.
значи накратко уште не се знае точно ама еве ви една од темите
An essay of something that happened in your life and you would like to share with other people
ајде сеа чекам благослови :love:

A narednite 9 :D ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom