Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
А што ако се преминат линиите? Само немој да речиш дека скенерот нема да си прифати :unsure: :facepalm:

Не ми се верува :D
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 16:30 ---
Внатрешните линии од кругот да не ги поминеш или надворешните(нели тоа црвеното беше малку подебело) ? Пошо јас скоро на сите кругови ги поминав внатрешните :S

Надворешните :D

Ако имаше врска како ќе ги обоиш линиите ќе ни кажеа на лице место, како може да не ти го признаат цел тест ради тоа, не се ветрејте :D

стварно незнам од кај ви е информацијата дека требало наслов да се пишува на формалното писмо а и на есејот :tapp:

Кај нас професорката преку цела година не потсетуваше за тој дел дека на есејот треба да му ставиме соодветен наслов. Впрочем и кога правевме писмена (есеј) имавме наслов и есеј без наслов не постои :) а за писмото не требаше, каков наслов може да има писмо?

Ај пообјасни ми малку што како иде ? Инаку јас згрешив една од 3 бода и една на заокружување тоа се 4 бода дали е можно за тие 4 бода да ми стават 4ка

Колку појаки се оценките, толку помала е скалата за 5ка. За 4ка речиси секогаш е огромна скалата, затоа некои викаат за македонски: и да си учел и да не си учел пак ќе имаш 4ка. :D

Пример, 60 перцентили значи дека имаш подобар тест од 60% од матурантите кои полагале во Македонија. 100 перцентили имаат оние со најголем број поени (кој не мора да биде максимумот што е на тестот). Значи, ако имаш подобар тест од 92-3% од матурантите (зборам за македонски) би можело да имаш 5ка. Тешко да биде под таа граница. Максимум до 90%. За англиски е нешто пониска обично, докај 85% може да дојде. (да повторам, не зборам за проценти на поени од тестот, туку перцентили). И после знаете како се добиваат поените за упис.
Оценката*перцентилниот ранг*2=број на поени од македонски. Исто е и за изборниот предмет. (Два е ако на тој факултет си го полагал предметот кој го бараат. Пример, за на електро ти треба математика, ама примаат и со англиски. Но, тие не множат со два туку со 1,2).
Кога више почнав, да кажам и за интерните. Оценката се множи со 0,8 па уште еднаш се множи со 2. (и тука мислам дека зависи кои предмети за кој факултет)

Кај нас професорката преку цела година не потсетуваше за тој дел дека на есејот треба да му ставиме соодветен наслов. Впрочем и кога правевме писмена (есеј) имавме наслов и есеј без наслов не постои :) а за писмото не требаше, каков наслов може да има писмо?
па кога правите писмена сами да не го измислувате наслово ? или професорката ви го кажува ? ако требаше да има наслов ќе ни кажеја секако исто како кај писмото шо требаше да го именуваме со Robert

па кога правите писмена сами да не го измислувате наслово ? или професорката ви го кажува ?

Ни го кажува. Ама и ни напомена за на матура дека доколу немаме наслов треба да ставиме, што е и логично. Со мене во иста училница имав и деца од други класови што им предава друга професорка и бидејќи донекаде ни беа дозволени консулатации меѓусебно:giggle: ни кажаа дека и на нив им било така кажано од нивната професорка, дури и тестаторот ни кажа според него логично е да се стави наслов.

Добро, ете вас ви кажала професорката. А, мене/нас никој.
Јас Баба Ванѓа ли сум да погодам дека сакале наслов да ставам ? :tapp:

Ни го кажува. Ама и ни напомена за на матура дека доколу немаме наслов треба да ставиме, што е и логично. Со мене во иста училница имав и деца од други класови што им предава друга професорка и бидејќи донекаде ни беа дозволени консулатации меѓусебно:giggle: ни кажаа дека и на нив им било така кажано од нивната професорка, дури и тестаторот ни кажа според него логично е да се стави наслов.
значи ако е морално да има наслов ќе ни кажеја секако , како кај писмото шо требаше да го именуваме со Robert

Добро, ете вас ви кажала професорката. А, мене/нас никој.
Јас Баба Ванѓа ли сум да погодам дека сакале наслов да ставам ? :tapp:

Епа тоа е минус кај вашата професорка. Нашава као и она зошто е оценувач кажуваше на кои работи да обрнуваме внимание, цела година бидејќи знаеше дека сите идеме англиски и се потресуваше. Ипак, гледајќи вака многу не ставиле наслов, па веројатно нема да го земаат во предвид толку тој детал, посебно ако матурава испадне со слаби резултати, како што ми и изгледа. А и доколку го важат ова, не верувам дека многу поени ке се одземат

значи ако е морално да има наслов ќе ни кажеја секако , како кај писмото шо требаше да го именуваме со Robert

Писмото требаше да се потпише од Роберт а не да се именува.

Не знам што да ти кажам, јас кажувам нас како ни беше кажано. Како што кажав и погоре може и нема да го земат в предвид, ако видат дека поголем процент не ставиле, а може и да не се одземат многу поени:)

Писмото требаше да се потпише од Роберт а не да се именува.
грешка во чекори , да да се се заврши требаше со Faithfully , Yours Robert
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 17:48 ---
Не знам што да ти кажам, јас кажувам нас како ни беше кажано. Како што кажав и погоре може и нема да го земат в предвид, ако видат дека поголем процент не ставиле, а може и да не се одземат многу поени:)
ок и да требало повеќе од 1 бод сигурно нема да ни одзема

Ја писмото сум го утнал...го напишав на тој начин да ја сум Роберт но сепак барам од списанието да ја наградат некоја Јулија заради сите заслуги кои шо ги има.Еднсотавно така ми дојде не ми се совпадна мене тоа да барам за себе си да ме наградат :/

Ја писмото сум го утнал...го напишав на тој начин да ја сум Роберт но сепак барам од списанието да ја наградат некоја Јулија заради сите заслуги кои шо ги има.Еднсотавно така ми дојде не ми се совпадна мене тоа да барам за себе си да ме наградат :/

Не си го утнал,погодено ти е.Така треба да биде.Ти да си Роберт и да предложиш награда за некој твој пријател.

Не си го утнал,погодено ти е.Така треба да биде.Ти да си Роберт и да предложиш награда за некој твој пријател.
Навистина ?? А јас сите шо ги прашав ми рекоја обратно ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom