Matrix - дали постои?

• Креатор на темата Креатор на темата OffLine
  • Време на започнување Време на започнување

Дали теоријата на matrix можи да е вистинита

• Вкупно гласачи
    313
Мислам дека поентата му беше дека грешно е поставена темата, нема шо да се верува во Матрикс оти тоа е филм. Во матрица е друг муабет. Иако не ги знам мн поимите мислам дека тоа му беше поентата. :)
Баш така. Целта не е да се верува во Матрикс како филм, туку во Матрикс како верување или како сакате наречете го.

Види вака сега, целта на филмот не е дека сите можеме да скокаме од зграда на зграда или дека можеме да избегнуваме куршуми и слично, туку дека секој може да биде Бог секому.
Ја па се си мислев дека целта на филмот е да заработи некое милионче повеќе!!
Во ред.Филмот е интересен со некои чудни философии и погледи на нештата.Но сепак далеку сум од верување дека живееме во Матрикс.

Хм... Матрикс постави едно многу добро прашање со своето појавување -- што е реалност? Ако реалноста е она што можеме да го почуствуваме, допреме....дрн, дрн, дрн, ги знаете зборовите на Морфеус.... тогаш реалноста е претставена само преку сигналите во нашиот мозок. Ако навистина некој не експлоатира како батерии (Бог, можеби?), дали навистина тоа има некој ефект врз нас? Или да го поставам од малку нихилистичка гледна точка: шо си има везе?! Пак го живееш својот реален/лажен живот и си во илузија дека сам правиш одлуки. Важно ги правиш! Можеби и сега, IRL сме во таква илузија. Who cares? :drk:

Апсолутно се сложувам со ЧПМ...

Who cares?

Матрикс е најдобриот филм што сум го гледал и филозофиите кои се инкорпорирани во него се ненадминливи... Ги имам гледано 3те дела по 2343114 пати, и ги знам сите реплики.

Матрицата, мислам дека не може да постои... Доколку секое сетило може да се симулира, тогаш во се што гледам/чувствувам може да се сомневам. Можам да се посомневам во секоја `моја` мисла, во секој процес кој се одвива во `мојот` мозок. Можам да се посомневам и во самиот мој процес на сомневање. Но, доколку јас не сум реален и не постојам, тогаш кој се сомнева во сите тие работи кои се предмет на сомнеж? Може ли да се симулира чувството на јас? Не се разбирам дотолку во психологија, но доколку и чувството на `јас` е електричен импулс во мојот мозок, тогаш машините и тоа чувство би можеле да го симулираат. У тој случај, who cares?

Се е можно, ја знаете онаа песна од Црвена Јабука “Има нешто од срца до срца “

реф.
Има нешто од срца до срца
нека танка нит
која чини наше снове
ал неда се дирати.

:tv:

Мое мислење е дека матрицата е само фикција да се разработи мозокот во многу пошироки размери и покрај фактот што The Matrix ми е најомилен филм после The Lord Of The Rings. :)

Ние и живееме во некако Матрикс кој неможе да се објасни од нас обичните смртници. Интересен е принципот на матрикс и ми заличува на една филозофија што ја учев во средно али не ми текнува од кој филозоф беше тоа.

Верувам бе вчера јас ги истепав агентине на 2 дел мн ко че се напраат
ги претепав
нема шанси да е вистина она бе

Нема шанса да постои каде го има ако постои кој го видел никој освен во филмот значи не постои.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom