Математичка мистерија

• Креатор на темата Креатор на темата acetetovo
  • Време на започнување Време на започнување
ако можи според мојава логика
480:x-16+5x=0
480:x+5x=16

480
_____ + 5 x =16
x

480
_____ = -5x=-16
x

Драган, една книга која имала 480 страни ја прочитал за одреден број денови.
Читал многу бавно и мајка му го искарала:
„ Секој ден да читаше по 16 страници повеќе, книгата ќе ја прочиташе за 5 дена порано.
За колку дена Драган ја прочитал книгата?

За 15 дена.

одговорот е 15 дена, ама како си дојдов до тоа решение само јас можам да си го разберам :)
смрт, ај плз постави ја равенката

х - број на страни колку дневно читал
у - број на денови колку долго читал
Јас ја решив со систем од две равенки со две непознати, но може и на повеќе други начини
Системот на две равенки со две непознати гласи
х * у = 480
( х + 16 ) * ( у - 5 ) = 480
Решение е:
х = 32 и у = 15

знајте дека имам забораено да собирам дропки со различен иментител( именител беше то долу?) :D

знајте дека имам забораено да собирам дропки со различен иментител( именител беше то долу?) :D
бе бре, него тоа во средина, ама кога ќе го качиш горе на куб тогаш тоа се виа именител хахахах
малку зезам, ДА тоа што е доле е именител, а горе како се викаше?:)

то се викаше броител , леле скроз иам забораено основни работи три години од средно до ко не решавав задачи , имам и забораено кое со кое се кратеше во дропка......тешко мене:unsure:

Драган, една книга која имала 480 страни ја прочитал за одреден број денови.
Читал многу бавно и мајка му го искарала:
„ Секој ден да читаше по 16 страници повеќе, книгата ќе ја прочиташе за 5 дена порано.
За колку дена Драган ја прочитал книгата?

И не читал така споро ... по 32 страници дневно, па ја прочитал за 15 наместо за 10.
Едит: сега гледам имало цела страница со решениај после задачава ... ако, таман го допив кафето :)

х - број на страни колку дневно читал
у - број на денови колку долго читал
Јас ја решив со систем од две равенки со две непознати, но може и на повеќе други начини
Системот на две равенки со две непознати гласи
х * у = 480
( х + 16 ) * ( у - 5 ) = 480
Решение е:
х = 32 и у = 15
е убо, ама резултатот не испаѓа како што сакам.
еве? x*y=480 > x=480/y.......... toa go zamenuvame vo drugata ravenka i dobivame
(480/y+16)*(y-5)=480 ..... tuka prvo nzs na prvite zagradi, .......
[(480+16y)/y] * (y-5) = 480 => (480+16y) * (y-5) = 480y
480y-2400+16Y2+80y=480y
16Y2+80y-2400=0 => kratime so 16
Y2+5y-150=0
y1= (-5+KOREN 52-4*1*150)/2*1
y1= (-5+KOREN 25-600)/32 ......... e sega mi e problemot, ona sto e posle KOREN, potocno sto e podkorenova velicina e sekogas negativno. a negativen koren ne e vozmozen.
aj daj vidi kaj se gresi . izvini za latinicava, ama me mrzese celo vreme da si menjam fontovi.

Y2-5y-150=0
y1= (-5+KOREN 52-4*1*150)/2*1
y1= (-5+KOREN 25-600)/32 ......... e sega mi e problemot, ona sto e posle KOREN, potocno sto e podkorenova velicina e sekogas negativno. a negativen koren ne e vozmozen.
aj daj vidi kaj se gresi . izvini za latinicava, ama me mrzese celo vreme da si menjam fontovi.

y1= (5+KOREN 25-4*1*(-150))/2*1
y1= (5+KOREN 25+600)/2
у1 = ( 5 + 25 )/2 = 15

Си пропуштил минус пред 150 - си брзал.....

За време на рели трка со мотори, еден од натпреварувачите, 60 километри пред целта, имал незгода - му се дупнала и издишала гумата.
Техничката екипата, која ја следела трката, брзо интервенирала и за 12 минути ја поправила гумата.
За да го надокнади изгубеното време, мотоциклистот, во преостанатите 60 километри, ја зголемил брзината за 10 километри на час и на тој начин го надокнадил доцнењето.
Со која брзина возел мотоциклистот пред и по дефектот на гумата?

Управниот одбор на Претпријатието за масовно производство на споменици МАСПРОСПОМ, на седницата која ја одржал на почетокот на февруари 2013 година, ја разгледал завршната сметка на Претпријатието и заклучил дека е неопходно цените на спомениците да се покачат за 20%. За тоа е донесена одлука и цените се покачени за 20%.
Во почетокот на март 2013, Директорот побарал Управниот одбор итно да се состане и ги известил за следново:
„ Од кога ги покачивме цените за 20%, бројот на купувачи е преполовен. Што е најлошо, нашите најдобри купувачи од Скопје, ги одкажаа сите нарачки и ни се заканува пропаст. Затоа предлагам цените да ги вратиме на минатогодишно ниво “.
Управниот одбор, сериозно ја разгледал ситуацијата, и заклучил дека не е доволно да се вратат старите цени и донел одлука, моменталните цени ( по покачувањето од 20% ), да се намалат за 25%.
Цената, за еден споменик, по ова намалување е 900 евра.
Колкава била цената за еден споменик во 2012 година?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom