„Машки“ и „женски“ игри

• Креатор на темата Креатор на темата Thief
  • Време на започнување Време на започнување
пораснав изолирана од такви глупави(според мене) сфаќања и предрасуди...најмногу се дружев со момчиња, што значи дека играв "машки" игри...фудбал...викторија...битолска...крадци и полицајци...војна... и стандардните:брканица, криенка, нека биде нека биде...

Имав само една кукла со која никогаш не си играв,и целосно се трудев да ја трансформирам,без рака и нога,косата и ја скратив,па одкога се сеќавам за мене не ни добив повеќе кукла и слични ствари:pos2:
Опсесија ми беше фудбал,џамлии,криенка,зуски,пиштоли,и само со машки се дружев зошто девојчињата со ластикото воопшто не ми беа интересни.
Никогаш моите не ме караа за тие игри како дете,зошто не си играм женски игри или слично.Кога ја поминав границата од 5/6 одделение сама си се приклучив кон женско друштво проработија женските хормони во мене хехе,се појавија симпатии,прошетки до град и женски муабети.

Сум си играла и со барбики и со колички... И двете игри подеднакво ги сакав.... Незнам зашто.... И уште памтам кои колички секогаш ги бирав :)
Памтам и дека многу сакав да играм фудбал :) Мислам дека и повеќе од ластик.... Ластик имам играно 10 пати најмногу во мојов живот, а фудбал многу повеќе дефинитивно.... Во тоа време повеќе сакав да се дружам со машки па и многу „машки“ игри играв :)

Jas imav eden kup kocki za gradenje...toash Lego nemashe ... i koa bev sam stalno nesto gradev... kuki vakvi onakvi... i posle gi krshev al so saati igrav so niv

Posle igrav futbal po 5 saati na den sto amaterski sto poluprofesionalno... futbal i niso drugo ne me interesirashe... poso normalno bev najbolji i davav po 8 gola na utakmica ...togash ne se igrashe na vreme nego na koj prv stigne do 10.
Posle nejkea da me vikaat da igram so niv decata od mojata ulica , valjda mi zaviduvaa jebem li ga i posle od muka se propiv :tv:

Abe non stop sum bil nadvor od posle skolo do navecer kasno ovie internet generacii se mnogu tapa vrska nemaat od zivot :tapp:

Ја утнавте поентата на темава,ако беше тема за тоа кој со какви играчки си играл,ќе беше во општи муабети. :)

Значи,психологијата е битна.А таа,сама по себе,ми даде еден чуден резултат.Детето како такво ги нема оние хормонални импулси кои се добиваат на одредена возраст.Значи,како Табула Раса,прашањето дали традиционализмот е виновен за ваквите преференци или тоа е во природата на половите е многу битно.
Читав за еден тест на научници во институт во Лондон,кој имал за цел да докаже едно постапување одејќи по еволутивната теорија.Земале повеќе видови на играчки стеротипно познати како "машки" или "женски".Ги оставиле расфрлани низ импровизираната играчница,и пуштале по еден млад мајмун(не мислам на човечко дете,туку буквално на мајмун:)),и тој одбирал некоја од тие играчки.
За да изборот не биде случаен,собрале 44 машки мајмуни и исто толку женски.Резултатот бил баш оној за кој се разговара на темава.Огромен процент од машките мајмунчиња си играле со колички,бејзбол палки,полициски значки и капи,пиштоли,топки.Исто толкав процент од женските мајмунчиња си играле со барбики,мечиња,пластични бебиња...

Ако ја земеме традиционалистичката теорија,која вели дека е скоро општествено правило родителите да ги "дресираат" своите деца во однос на нивниот пол,па да им купуваат играчки кои се "соодветни" за нивниот пол...тогаш ова биле мајмуни.Ги земале од шумата,ги однеле во лабараторија и тие таму првпат виделе играчки.И сепак,скоро секој од нив ги бирал баш тие "соодветни" играчки.
574907s9.jpg

Дури и начинот на кој им пристапиле бил зачудувачки.Машките мајмунчиња ги буткале количките напред-назад.Женските ги држеле мечињата блиску до себе,покажувајќи неверојатна грижа да не ги испуштат или повредат.

Не сум верувал многу во одредени студии.Ама како теорија е интересна да се сподели.Еволуционо гледано,тоа е вроден код кај сите примати,и најверојатно и кај "предаторите,кои произлегле од нив."

Кога бев помала во маалото имасе само една моми4ка (my best friend) а другите беа машки и беа 2 години поголеми и јас и другарка ми игравме стално фудбал( а барбиките во мегу време шо ми ги купуваа ги оставав да спијат). После тоа почнав со стрелање( мојата најголема љубов до ден денес) и така да јас играв само машки игри .

А и да не заборавам стално играв Time Pilot на МАМЕ 32

Знаевме да играме и куклички, и мајки, и докторки ...и разни детски игри аама најинтересно ми беше местење блокади по улиците(нормално со машките)за да ги застанеме колите...и пукавме во нив со пиштоли на дијаболи...без акл :D абе деца

..секоја кукла која баба ми ќе ми ја купеше..најмногу издржуаше една недела..одма потоа остануваше без рака или нога а најчесто без глава..имав обичај да полнам некој пластичен сад со вода и куклата да ја нурнуам ..коа божем на базент е куклата...со мечиња и такви плишани ствари никад не сум играла..зашо премногу сум ги сакала..па повеќето и ден денес ги имам..си ги чувам:back:...ама најчесто со мојот помал брат..доле пред зграда фудбал..или позади зграда качени на дрво и беревме јабука....хмм се дур не го исекоа дрвото:toe:

Незнам кој е психолошкиот момент, ама се кладам дека е до воспитувањето/учењето од родителите. Едноставно, верувам дека доколку мајка ми купела барбики (наместо татко ми: фудбали, пиштолчиња, чатали итн..) и доколку сум се дружел со девојчиња кои ги играат истите игри - би играл и јас со нив.

Е сега, финтата е што немав многу играчки како мал (или одма ги кршев), па морав да импровизирам. Така, заедно со брат ми правевме чатали и ги „пржевме” со „пачки” луѓето што ни поминуваа под тераса. Исто така, не ретко се случуваше да мавам луѓе со црвено грозје по нивните бели кошули... Што всушност се покажа како корисна работа. Станав ракометар. :wink:

Тоа беше во раното детство. Подоцна почнав да киснам на флипери, а кога ќе ги потрошев сите пари за тоа - играв фудбал со другарите во маало.

Потполно во право сосема се согласувам.Се зависи од тоа какви играчки ќе добиеш и со што ќе имаш да си играш.Лично сум играл се и сешто само со барбики или кукли не. Често се играше и народна и слични игри сетоа тоа во раното детство како што кажа Acid. Не знам кој после не се префлил на оние легендарни флипери што не знам дали уште ги има или не или пак да се игра фудбал и баскет во маало, а се сеќавам и граница често се играше.

Jas kako mala si igrav so kolicki i pistoli, a posle toa idev na fliperi i igrav fudbal so maskite. Sega neznam so bi mozelo da vlijae na seto toa ali vo nikoj slucaj domasnoto vospituvanje bidejki doma imav i kukli i koli i pistoli, ali mene mi bese pointeresno da si igram kradci policajci na uluca nego da se zanimavam so barbiki.

Како и за се друго и тука генетската предиспозиција игра примарна улога. На некое педерче колку сакаш пушки и пиштоли купвајму, коли мотори и незнам шо тој ќе си остани таков-пореметен. А воспитувањето е втор важен фактор. Спрема мене. Инаку јас возам и пукам од ко памтам за мене па до денес

За ова највиновни се родителите...јас како мал секогаш сум си играл со коли и мотори , но не сум сакал пиштоли пушки такви работи...и што знаши ова дека не сум ги сакал машките игри ?:Ѕ Сестра ми пак не поднесувала кукли барбики туку си играла со моите колички :) иако пак ке кажам родителите се виновни за ова..ако тие на машко дете му купуваат кукли барбики шминки нормално дека тоа ке се одразува за понатамошниот негов живот...

Скоро сите ги делат игрите на машки и женски. И до некаде се во право. Ама јас никогаш не сум имала предрасуди према едните или другите. Никогаш не сум кажала ејјј таа е машка игра, ај не ја играм. Како мала си играв и со барбики, ама имав и пиштоли:) Имав претерано многу кукли, ама се наоѓаше кај мене и по некоја „машка“ играчка. Кога излегоа оние пиштоли на дијаболи 2-3 сменив:) За водени пиштоли и пушки не праам муабет. Господ знае колку искршив. Пред маало си играв ластик, ама играв и сервис. Пораснав со граница, жмурка, камај камај, јанино јанино... Си играв со џамлии. Подоцна во 3-4 одд. кога машките од клас играа фудбал, јас и една друга другарка бевме единствените женски што играме со нив. И на кои што им даваа да играат. Значи играв фудбал, ама тренирав и гимнастика! Сони и нинтендо...се и машки и женски за среќа. Ама и на нив си играв некои игри со тепање, или тенк, ама играв и некои поженски игри. Така да... не ми значело дали е машка или женска играта.

Си играв со гитара малечка пластична црвенка... знам дека имав мерак да трзам :vozbud: пеев, ги забавував моите со Тинке катинке и со дојди ми лено на перниче бело :pos2:

А јас со братучед ми само со колички и фудбал играах со неговите другари тркааме се...од секогаш сум била машкеста па и сеа сакам машки работи на излози се по машки блузи се залетувам :helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom