Машински Факултет

• Креатор на темата Креатор на темата DimceY
  • Време на започнување Време на започнување
Според очекувањата на дел од форумџииве надобар професор би бил тој кога би им пишал по една 6 во индекс без да отворат уста и да прелистаат еден лист........Но после дипломорањето и ако имаат среќа да најдат одма работа најдобрите професори стануваат најлоши, а најлошите најдобри....Ова го зборувам од лично искуство како инженер.....Сватете едно ....Колку повеќе сега научите во идина ќе ви биде полесно да се снајдете со работа..само еден пример...кога полагавме техничко цртање со нацртна геометрија ..така на ветер го земавме испитот, и профсорот беше закон за нас најдобар, ама после кога трнав на работа и требаше да се направи квалитетна техника докуметација.....трт....пак наново учење...

Според очекувањата на дел од форумџииве надобар професор би бил тој кога би им пишал по една 6 во индекс без да отворат уста и да прелистаат еден лист........Но после дипломорањето и ако имаат среќа да најдат одма работа најдобрите професори стануваат најлоши, а најлошите најдобри....Ова го зборувам од лично искуство како инженер.....Сватете едно ....Колку повеќе сега научите во идина ќе ви биде полесно да се снајдете со работа..само еден пример...кога полагавме техничко цртање со нацртна геометрија ..така на ветер го земавме испитот, и профсорот беше закон за нас најдобар, ама после кога трнав на работа и требаше да се направи квалитетна техника докуметација.....трт....пак наново учење...

Ама не сите.

Мене сеуште не ми е јасно како тоа професор „бутка“ студенти. Барем на електро и машински тоа не е случајот. Ти ако си дрво и не си научил ништо, кој профсеор би ти пишач 6ка во индекс? Не е ова модна писта па на убавина да пишуваат оцени. Што си напишал на испит тоа ќе имаш во индекс.

Ако има некој кој студира индустриски дизајн нека ми пише во порака.
Благодарам однапред :D

Лошо е кога цитираш некого, притоа не го знаеш лично а уште пробуваш паметен да се направиш.

Инаку мита, учењето ми е најмал проблем, воопшто не го ставам во критериум. Сакам тоа што ќе го учам да го сакам.

Сеуште чекам да ми одговори некој што е на мехатроника. Како е со професори таму, има кул професори, или пак истите се застарени како инвентарот. Како е со проекти, некои сегашни што ги работат и слично.

Благодарам

Смерот Мехатроника е под Институтот за Механика. Професорите се сите ТОП. Проекти освен оние тековните како семинарски, веќе од 3-та веќе се удира акцент и на практични вежби и практични проекти. Како на пример: изработка на управувавање на DC Мотор, Степ мотор, изработка на разни типови на сензори, изработка на енкодери и т.н. Еве ти линк од некој посериозни проекти кои се изработуваа лани како дел од тимска работа па сам прочитај си. http://www.mechatronicdesignstudio.com/projects. Поздрав

Дали некој знае нешто околу запишувањето вонредно на машински, дали треба да се исполнуваат некои услови и сл? Јас сум 1. година,а 2. сакам да ја запишам вонредно. Ако знае некој нека пише.

Смерот Мехатроника е под Институтот за Механика. Професорите се сите ТОП. Проекти освен оние тековните како семинарски, веќе од 3-та веќе се удира акцент и на практични вежби и практични проекти. Како на пример: изработка на управувавање на DC Мотор, Степ мотор, изработка на разни типови на сензори, изработка на енкодери и т.н. Еве ти линк од некој посериозни проекти кои се изработуваа лани како дел од тимска работа па сам прочитај си. http://www.mechatronicdesignstudio.com/projects. Поздрав

Одлично тогаш.

Ти инаку која година си, како? :)

Дали некој знае нешто околу запишувањето вонредно на машински, дали треба да се исполнуваат некои услови и сл? Јас сум 1. година,а 2. сакам да ја запишам вонредно. Ако знае некој нека пише.
Одлично тогаш.

Ти инаку која година си, како? :)
vondredno na masinski ( vo sk) nema od 98 god

Мислам дека може .Иди прашај во студенска служба они ке ти кажат што како!

Значи најдобро е да видам во студентска служба.Овака сите разно кажуваат, не само на форумов, општо. Знам дека на ПИ има двајца возрасни студенти(~40 год.), вработени, ретко идат на факс, па ваљда се вонредно-по моја логика.

Инаку, тапа фраер ти која год. си на факс?

Значи најдобро е да видам во студентска служба.Овака сите разно кажуваат, не само на форумов, општо. Знам дека на ПИ има двајца возрасни студенти(~40 год.), вработени, ретко идат на факс, па ваљда се вонредно-по моја логика.

Инаку, тапа фраер ти која год. си на факс?
За да ти одобрат вонредно студирање на машински мислам дека треба да имаш оправдана причина да не можеш да посетуваш настава...трудничко боледување, работно место, времен престој надвор од мкд...тоа мисалм дека треба да го одобри продеканот за настава....

Јас би сакал да прашам дали има некој студирано или има некаква информација за насоката “Индустриски дизајн и маркетинг(втор циклус) на машинскиот факултет. Јас би сакал да се запишам на овој смер но не знам дали смерот е повеќе софтверски или теоретски ориентиран, какви работи се учат/дизајнират и како воопшто се одвиваат работите на втор циклус студиите.

Јас имам завршено прв циклус студии на ФПТН - Компјутерски дизајн и би сакал да ги продолжам студиите на факултет кој што има поврзаност со графичкиот и веб дизајнот.

Знам дека има ваква тема од прилика, но сепак не најдов нешто конкретно во врска со тоа што ме интересираше. Ме интересира подетално некој да ми каже за смерот Енергетика и Екологија или пак предлог за некој друг просперитетен смер.. Ме интересира вашето лично искуство,како иде учењето,испити,колоквиуми... И доколку знаете некој кој завршил на овој смер или пак некој др,како се снашол со работа.. Фала однапред ^^

Знам дека има ваква тема од прилика, но сепак не најдов нешто конкретно во врска со тоа што ме интересираше. Ме интересира подетално некој да ми каже за смерот Енергетика и Екологија или пак предлог за некој друг просперитетен смер.. Ме интересира вашето лично искуство,како иде учењето,испити,колоквиуми... И доколку знаете некој кој завршил на овој смер или пак некој др,како се снашол со работа.. Фала однапред ^^
Јас сум 3-та год. и поголем дел од предметите ги слушаме заедно со смерот ЕЕ. Смерот е заеднички од иснтитутот за Термоенергетика и Хидроенергетика така да ако си спремен да учиш слободно запиши се на ЕЕ и ќе научиш доста интересни работи. Што се однесува до вработувањето неможам да ти кажам ништо само еден другар познавам што заврши и е вработен со плата околу 450 евра. Друг смер што би ти го препорачал е мојот секако Термичко инженерство ;)

Hello again. Јас изгледа се одлучив 95% за ИИМ...и сега слушам муабети дека демек со овој смер иако ќе станам инжинер не би можела да работам како таков..бидејќи акцентот е и на економските предмети...Дали е тоа навистина така? Има ли овде на форумов некој завршено ИИМ па си работи на струката (машински инженер)? Што е случај со нашиве факултети обично малку тешко им е на студентите да ја применат теоријата во пракса, но јас сметам дека тоа што ќе го научам би можела да го искористам потоа... Може ли некој совет бидејќи сите различно ми кажуваат ( како демек џабе ќе се мачиш нема да те третираат како инжинер, итн..) стварно ми е важно o_O
Благодарам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom