Mary Celeste

• Креатор на темата Креатор на темата MasteR4
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
6 април 2007
Мислења
2
Поени од реакции
0
Ме интересира дали сте слушнале за бродот Mary Celeste? Тоа бил брод кој отпловил од Њу Јорк во 1872 година. По неколку месеци бил најден во морето без патници и посада. Можеби ке помислите дека патниците и посадата си заминале со чамци, но чамците за спасување не биле земени си останале на бродот исто така и багажот на патниците останал на бродот ништо не било пипнато. Ова засега останува мистерија ако имате некои мислења пишете.
Ако сакате повеќе да дознаете прочитајте на:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Celeste

Сум слушнал за вакви слични работи, но за овој брод прв пат читам. Се си бива бе зашо да не?

da da za ovoj brod imam citano i bas sakav da stavam tema pred nekoe vrame za ova.
jas procitav za ova vo edna kniga za neotkrieni misterii. ima razni stvari, za nlo, za nesi, za bermudsiot triagolnik en sou on. ama na angliski e knigava , na mak ne znam dali ja ima.

bas interesno ova so brodov

Znam deka go nasle brodot mornari koi videle deka na brodot bilo se nedopreno isto ko nekoj da ispopagal od nego (Kohl Bass:)). Ekipazot nikogas ne bil pronajden, a brodot seuste plovi po voda Mornarite ednas neli go videle i istrazile, a koga ja odnesle vesta vo London i koga se vratile da go baraat, nego go nemalo

GI IMAM KNIGITE SO MISTERII ako nekoj saka eve mu:
1. Najgolemite Svetski Misterii - Nadzel Blundel (ja ima na mk)
2. 1000 Misterija (ja ima na SRPSKI)

Martin$ напиша:
GI IMAM KNIGITE SO MISTERII ako nekoj saka eve mu:
1. Najgolemite Svetski Misterii - Nadzel Blundel (ja ima na mk)
2. 1000 Misterija (ja ima na SRPSKI)

Ајде кажи и каде може да се најдат, или дали ги има по библиотекиве, книжариве? Или ако ги позајмуваш кажи да ти ги позајмам.

Интересна работа,имам слушнато за ова ама досега немам прочитано.И чудно е тоа што кога морнарите се вратиле да го истражуваат бродот го немал. :toe:

OrTacE напиша:
Ајде кажи и каде може да се најдат, или дали ги има по библиотекиве, книжариве? Или ако ги позајмуваш кажи да ти ги позајмам.
Ам имам јас збирка ако си Охрид ќе ти ги дам нема проблем .

едит

Баш сега брзо на вести кажуваа така исто во Австралија нашле јахта и празна била се било исто како и кај Мери Селесте... :)

Да и јас прочитав за таа јахтата. Чудно....

Ama kako se викаше пустата јахта?? Нешто беше како Јахта на духовите нешто така :) озбилно :)

Абе и на еден комшија мој му исчезна кајчето, мене сеа ми текна...:tv:
Мистерија....
А за таа јахтата едноставно лугето како да испариле. никакви траги од нив немало, а се било нормално на јахтата. дури и јадење било поставено.

Спууки... :vozbud:

sigurno ponekogas se slucuvaat nekoi raboti za koj nie ne sme svesni ,raboti od DRUGIOT SVET...

Meri Celesta brod misteriozen koj trgnuva od New York do Dzenova so tovar od 1.700 burinja nepreraboten alkohol. No bodocna ekipazot nekako misteriozno isceznal. za celo owa svedoci kapetanot na Dei Gracija koj prvi go zdogledale misteriozniot brod Meri Celesta. Brodot se nisal levo desno vo dlabocinite na atlanskiot okean . koga kapetanot na Dei Gratcija se kacile vo brodot zabelezile deka s ee namesto iako brodot ne nisal levo desno .. Samo se izraduvale deka nasle dokaza szosto misteriozno gonema ekipazot a plus se nisa brodot. Tie pronasle mec koj imal nekako damki kako da se od krv no bilo ispitano i dokazano deka ne e od krv.Kapetanot na brodot bil i so svojata zena i svojata mala kerkicka koja bila negde 1-2 godini.Vnatre zenamu sfirela (na ne mu teknuva kakov instrument :) a svojata kerkicka sto si igrala sekogas so svoite igracki svojot tatko naredil na svojot stolar vo brodot da napravi mesto za igranje na malata Sofija nadvor na palubata. No stolarot dodeka go pravel napravil mala dupka na nosot na brodot pa taka se gubila ramnotezata na brodot. Podocna se govorelo deka burinjata vo brodot imalo ispiano okolu 9 a 10 bilo zapocnato pa mislele deka na ekipazot go obvzelpijan bes. No eden den kapetanot im rekol na ekipazot kolku moze covek da pliva vo okeanot so kostum. taka capetanot se frlel vo vodata i pocnal da pliva site istrcale na ogradata na ednata strana i gledale zacudeno kolku ke ispliva gordiot kapetan koj dolgo vreme plovel po dlabocinite no za nesreka poradi ne ramnotezata kako sto rekov brodot se nisnal i tie site padnale vo vodata.(sega ne mi teknuva dali brodot e veke vo muzej ili pak se uste mozed da sevidi vo atlantikot) (za malko i jas ke ja otvoriv temata se mislev od damna )

imam slusnato mnogu misterii za brodovi vo koi lugeto iszceznale
ama za ovaa ne sum slusnala nikogas
mozebi pirati gi ubile i frlile vo voda lugeto

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom