Макфест 2010

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 јули 2007
Мислења
16.885
Поени од реакции
8.959
60536_431710097381_149777657381_5634720_667637_n.jpg

Најпочнатиот македонски фестивал на забавната музика во Штип .Фестивал каде се испеани песни кои ден денес се хитови и се пеат низ генерации и генерации .Многу познати пеачи и пеачки па и групи од бившите ју простори учествувале на овој фестивал

FACEBOOK ПРОФИЛ

Пишувајте на темава ,кој се вашите омилени песни од Макфест ,Како ви се допаѓа до сега Макфест и се останато

никогаш не сум го гледал не ни сакам .....

Јас ќе коментирам:icon_lol:.
По пауза од неколку години повторно гледав Макфест. Успеав да ја гледам гледам првата полуфинална вечер и финалето. Можам да кажам дека имаше доста интересни песни. Доминираа оние во брз ритам. Генерално задоволен сум од фестивалот.
Исто така пријатно ме изненади Канал 5. Преносот беше на ниво. Имаше одлична слика и звук. Единствена мана им беше тоа што не се вклучуваа во живо позади сцената, меѓутоа со оглед на тоа што ова им прва година има време за напредок. Да се надеваме дека следната година ќе ја исправат грешката.
Инаку бидејќи оној кој ја отворил темата нема пишано ништо околу наградените еве да кажам збор - два и за тоа. Победи Ламбе со песната "Не планирам", второто место го освои Бојан Стојков со песната "Невени те покриваат", додека трет беше Александар Белов со песната "Бум". Мене лично фаворити ми беа Белов и Кико но публиката очигледно мислела поинаку од мене:wink:.

Макфест одамна не е тоа што бил порано... А порано бил еден од најценетите фестивали на ниво на цела Југославија...

Еве песни што се евегрини, кои ќе останат вечно хитови, а се излезени од Макфест...

А од поновиве што излегле од Макфест, оваа највише ми се свиѓа. :) (иако е копија на Halo од Beyonce)

Кој сака може да си купи песна и да ја пее на макфест, не е битно шо не е музички образован

Баш пред некој ден гледав и немаше тема за Макфест 2010,малце касно ја отворивте?Иначе овој некако беше подобар од претходните години..имаше и глупи песни али толку знаеме изгледа..

Кој сака може да си купи песна и да ја пее на макфест, не е битно шо не е музички образован

Не е баш така, зошто го напаѓате и единстветното нешто, единствениот фестивал кој вреди во Македонија. Токму затоа оваа година немаше дебитанти на Макфест. Затоа што пријавените песни за дебитанти, поголемиот дел не знаеја да пеат, а за песните да не зборувам. Ако сакаа Макфест да земат само пари, ќе пуштеа се живо и диво да пее и такви кои фалшираат дури на плејбек (верувајте дека на Охридфест имаше и такви), а камо ли во живо. Дебитантите плаќаат за учество на фестивал, за разлика од останатите, веќе познати пејачи, а за да оваа година имаат квалитетен фестивал Макфест ги отфрлија дебитантите. И сега пак има вакви коментари. На Макфест нема местенки, публиката одлучува и до последен момент е неизвесно. Единствена опција е да некој ги купи сите карти од публика, а и тоа е невозможно бидејќи има малку седишта и додека се разделат на овој оној, останат многу малку карти за продажба. Инаку да ги споменам остантите награди, Дарко Илиевски зема награда за сценски настап, интерпретација и уште една, Тарабунов за најслушана песна меѓу два фестивала "Кажи кој те има". Мене оваа година омилени песни ми беа на Дарко Илиевски и на Тарабунов, стварно квалитетни песни. Но публиката го сака Ламбе, бидејќи е попопуларен па тој си победи.

се менуваат времињата ама оние старите песни на Макфест ќе останат засекогаш запаметени

Не е баш така, зошто го напаѓате и единстветното нешто, единствениот фестивал кој вреди во Македонија. Токму затоа оваа година немаше дебитанти на Макфест. Затоа што пријавените песни за дебитанти, поголемиот дел не знаеја да пеат, а за песните да не зборувам. Ако сакаа Макфест да земат само пари, ќе пуштеа се живо и диво да пее и такви кои фалшираат дури на плејбек (верувајте дека на Охридфест имаше и такви), а камо ли во живо. Дебитантите плаќаат за учество на фестивал, за разлика од останатите, веќе познати пејачи, а за да оваа година имаат квалитетен фестивал Макфест ги отфрлија дебитантите. И сега пак има вакви коментари. На Макфест нема местенки, публиката одлучува и до последен момент е неизвесно. Единствена опција е да некој ги купи сите карти од публика, а и тоа е невозможно бидејќи има малку седишта и додека се разделат на овој оној, останат многу малку карти за продажба. Инаку да ги споменам остантите награди, Дарко Илиевски зема награда за сценски настап, интерпретација и уште една, Тарабунов за најслушана песна меѓу два фестивала "Кажи кој те има". Мене оваа година омилени песни ми беа на Дарко Илиевски и на Тарабунов, стварно квалитетни песни. Но публиката го сака Ламбе, бидејќи е попопуларен па тој си победи.

Не реков дека има местенки, ама те молам кажи ми колку пеачи од нашава естрада(меѓу кои и тие што учествуваа на макфест) се музички образовани? На плејбек може секој, докажувањето е во живо...

Да, пејач си ако пееш во живо, затоа и на Макфест се пее во живо, тоа е фестивал, тоа е вистинското. Од нашиве и оние што пеа на Макфест ќе ги издвојам прво оние што знам со сигурност дека имаат музичко образование (во најмала рака барем средно) и оние кои имаат добар вокал, а не знам дали имаат музичко. Значи прво образованите Тарабунов, Елена Петреска, Наде Талеска, Искра Трпева, Теодора Трајковска, Кристијан Димитриевски Кико, Сања Лефкова, Маријан Стојановски, Илија Ќосевски, Димитар Андоновски, Оливера Ѓорговска, Ламбе Алабаковски....... за Здравка Мирчевска, Бојан Стојков, Ѓоко Танески не знам дали имаат музичко образование, али факт е дека растураат во живо, а за останатите па и за веќе набројаните зависи и дали ќе имаат трема на настапот, па фалшираат од трема, други се разболуваат.. Се сложувам со тебе дека кај нас станаа пејачи сите, Макфест се труди и покрај сите глупости што се случуваат на естрадава да задржи некој квалитет, да го даде најдоброто од македонската музика, да не се изгуби тој сјај дека нас Македонците не' бива за музика. И пак ќе го земам Охридфест за пример (не дека имам нешто лично против фестивалот), но таму даваат награда за најдобра интерпретација, а се пее на плејбек, мислам смешки и ова испадна бесплатна реклама за Макфест, но јас како некој со извесно музичко образование, го ценам и гледам единствено овој фестивал во Македонија. Како и сите и јас мечтаам за хитовите од типот на Сонце за три света, Осамен, но се менува времето, се менува музиката, секоја генерација носи нешто ново, за жал се повеќе се губи уметноста, се прави комерцијала, али и сега секоја година на Макфест излегува по некоја доста квалитетна песна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom