Maкедонско образование

• Креатор на темата Креатор на темата DD
  • Време на започнување Време на започнување

DD

Член од
19 април 2010
Мислења
33
Поени од реакции
1
Cenejki spored toa sto dosega sum go slusnal i sum go videl smetam deka obrazovniot proces vo Makedonija e na nivo nula.Iako sum samo osmo oddelenie svesen sum za krupnite greski i nedostatoci vo makedonskoto obrazovanie.Denes recisi sekoj moze da ima diploma (posebno ako si blisku do vlasta i dzebot ti e dlabok) no prasanjeto e kolku taa diploma vredi i kolku nosi znaenje i praktika vo sebe ??
Imav prilika da prisustvuvam na maturskata vecer na mojata data (10 godini od matura).Po zavrsuvanjeto na proslavata taa i najdobrite ucenici od toa oddelenie go zedoa nivniot ucebnik po Istorija i pocnaa da mi objasnuvaat kako celi noki ucele lekcii, kako nivniot profesor im trazel sve vo detali i sl.Revoltiran go grabnav ucebnikot i gi prasav koja godina zavrsila vtorata svetska vojna.Tie se smeea bidejki ne go znaat odgovorot.Im postaviv poveke od 15 drugi prasanja taa vecer no tie zaedno ne odgovoria ni 5.Pa me interesirase zosto go ucele toa..Zosto mojot prijatel na Informatickiot univerzitet koj uci za hardwere neznae da si gi prikluci zvucnicite ??
Zosto?? Zosto 1 mesec vo moeto oddelenie se uci za polovi odnosi pomegju covekot i prevencija od polovi bolesti, a nikoj od moeto oddelenie neznae sto e kondom ??

Na 30 god. dali ke se sekavam na 30% od ona sto sum go naucil, a dali 10% od toa ke mi koristi??
Mene sigurno ne! Mozebi na drzavata ke i koristi uvelicuvanjeto na Aleksandar Makedonski vo obrazovanieto so cel narusuvanje na nasite megjusosedski odnosi??
Ili mozebi ke me zatapat i ke mozat da vladeat so mojot glas narednite 50 godini i ke go "iscedat" i posledniot denar od mene??
Ili mozebi avtorite na ucebnicite se stotuku pusteni od Bardovci i neznaat razumno da mislat??

??
??
??

Do koga vaka? Do koga? Do koga ke ucime teorija, ne praksa?
Koga ke ni se namalat podocnicite od noknoto ucenje? Koga?
- NIKOGAS!
Se dodeka kutime kako barabi ova ke se slucuva i nekoi pomockovci ke ni pisuvaat ucebnici! :toe:

Iako sum samo osmo oddelenie ...

Се заебаваш, нели? Осмо-одделенче крева врева за подочници од учење?
Па учи денски, ебаго!

• Ми се допаѓа
Reactions: DD
Дете, биди благодарен што учите обемно, не е само што ќе запамтиш, мора да си го вежбаш мозочето.. Македонија има, верувал ти или не, најфалените студенти и идни вработени, баш поради тоа. Понатаму, ти препорачувам помалку да се замараш со политика и теткински муабети и повеќе да покажеш почит кон тие "помочковци" што сакаат човек да те направат.

• Ми се допаѓа
Не баш напротив мислењето му одлично и мн напредно за дете од 14 години(извини ама сеуште си дете) Образовниот систем ни е баш така да учиш мн а поминиш.....нула:( Изивни ама дали се сеќавате колку овци има во германија, дали Австрија има овци или одглеува пиперки а не домати:( тоа е смешно но и жалосно какви работи учиме во средните и основните училишта. Децата во основно и во средно учат само за да добијат 5 за да се запишат во средно или на факултет со само 200 евра и да ен се потрошат родителите мн:( залосно е тоа што никој од нас не се сеќава на накои побитни работи балгодарение со глупостите до кои не задушуваат. Затоа учете за знаење на за оценки, тоа еден ден нависитна ќе се цени знаење на на оцени.:pipi:

Cenejki spored toa sto dosega sum go slusnal i sum go videl smetam deka obrazovniot proces vo Makedonija e na nivo nula.Iako sum samo osmo oddelenie svesen sum za krupnite greski i nedostatoci vo makedonskoto obrazovanie.Denes recisi sekoj moze da ima diploma (posebno ako si blisku do vlasta i dzebot ti e dlabok) no prasanjeto e kolku taa diploma vredi i kolku nosi znaenje i praktika vo sebe ??
Imav prilika da prisustvuvam na maturskata vecer na mojata data (10 godini od matura).Po zavrsuvanjeto na proslavata taa i najdobrite ucenici od toa oddelenie go zedoa nivniot ucebnik po Istorija i pocnaa da mi objasnuvaat kako celi noki ucele lekcii, kako nivniot profesor im trazel sve vo detali i sl.Revoltiran go grabnav ucebnikot i gi prasav koja godina zavrsila vtorata svetska vojna.Tie se smeea bidejki ne go znaat odgovorot.Im postaviv poveke od 15 drugi prasanja taa vecer no tie zaedno ne odgovoria ni 5.Pa me interesirase zosto go ucele toa..Zosto mojot prijatel na Informatickiot univerzitet koj uci za hardwere neznae da si gi prikluci zvucnicite ??
Zosto?? Zosto 1 mesec vo moeto oddelenie se uci za polovi odnosi pomegju covekot i prevencija od polovi bolesti, a nikoj od moeto oddelenie neznae sto e kondom ??

Na 30 god. dali ke se sekavam na 30% od ona sto sum go naucil, a dali 10% od toa ke mi koristi??
Mene sigurno ne! Mozebi na drzavata ke i koristi uvelicuvanjeto na Aleksandar Makedonski vo obrazovanieto so cel narusuvanje na nasite megjusosedski odnosi??
Ili mozebi ke me zatapat i ke mozat da vladeat so mojot glas narednite 50 godini i ke go "iscedat" i posledniot denar od mene??
Ili mozebi avtorite na ucebnicite se stotuku pusteni od Bardovci i neznaat razumno da mislat??

??
??
??

Do koga vaka? Do koga? Do koga ke ucime teorija, ne praksa?
- NIKOGAS!
Se dodeka kutime kako barabi ova ke se slucuva i nekoi pomockovci ke ni pisuvaat ucebnici! :toe:
zosto? zosto mozebi tebe ke te zaintrigira nesto od ova, pa ke se nasocis u sredno, pa na faks i moze eden den ke stanes golem naucnik i ke go konstruiras magnetniot flux...po sto ke mozes da setas niz vremeto...si razmislil na ova?

Види вака,диплома како диплома не ВРЕДИ ИЧ,ниту пак е титула....туку ако нешто вреди тоа е Знаењето(али не ко на рекламата на В.на РМ а.к.а Сила и Моќ=злоупотреба чунки моќта корумпира!!),значи зад закрилата на факултет во секое село(и шуто и рогато све на факс УРАА:vozbud:) се крие ништо друго туку.....МИТО И КОРУПЦИЈА!!!!(и перење пари).

ДА!!

Чисто неквалитетно образование кое продуцира имбецилни егоисти,што се однесува до средното образование квалитетот е на ниво на основно,а на ова пак на забаваче:toe:

Жално е но имавме образовен систем кој за нецела деценија се деградираше...компјутер за секое дете=БУЛШЕТ-пак перење...башка што требаше и кај многу школи промена на ел инсталација(ама тука се компјутерите а перењето е невидливо)...кога образованието почна да се плаќа се се утна..па сега има реклами оди на машински па на градежен(таман некој дебил утре недајбоже да ја утне па цела зграда да колапсира!!)...кој мој рекламираат кај да се запишеш???????

велат има дефицит на КАДРИ за индустрија а ќерата имаме 40% невработеност и "фабрики" за Лоботомија и гаење илузии на рајата...детее на идиотизмот му нема граници,сега 8-мо одделенци се тепаат со наставници,се пцујат,па бизнисменските деца по дифолт имаат поголема оценка оти се на ТОЈ што ја има ТАА...фирмаааа:toe:

Знаење....денеска не се цени да ти биде јасно,без разлика колку знаеш,без разлика на оценки-НЕ СЕ ЦЕНИ.

И да истото треба да биде БЕСПЛАТНО чунки македонија по устав е социјална држава..а пак има примери од села идат и учат информатика..немаат компјутери дома(па и од град..ма не е важно) значи не ВЕЖБААТ а ќерата бе положуваат и графички дизајн и аутокад и програмирање...а овие пак во свети николе на славјанскиот ПАЗИ ИНСТИТУТ за да фрлат пара уште кога се отвараше ги залажаа ЛУКОИЛ барал кадри такви...е како да не...

Треба реформи од КОРЕН и треба ХИТНО оти идат нови генерации професори кои покрај тоа што треба да пренесат знаење треба да бидат истовремено и педагози...едноставно да ги разберат учениците...ама за жал не е така...нашиот образовен систем е како еден Панаѓур а дипломите панаѓурска роба!!

Не баш напротив мислењето му одлично и мн напредно за дете од 14 години(извини ама сеуште си дете) Образовниот систем ни е баш така да учиш мн а поминиш.....нула:( Изивни ама дали се сеќавате колку овци има во германија, дали Австрија има овци или одглеува пиперки а не домати:( тоа е смешно но и жалосно какви работи учиме во средните и основните училишта. Децата во основно и во средно учат само за да добијат 5 за да се запишат во средно или на факултет со само 200 евра и да ен се потрошат родителите мн:( залосно е тоа што никој од нас не се сеќава на накои побитни работи балгодарение со глупостите до кои не задушуваат. Затоа учете за знаење на за оценки, тоа еден ден нависитна ќе се цени знаење на на оцени.:pipi:

Повеќе од 200 евра....:toe:

Се заебаваш, нели? Осмо-одделенче крева врева за подочници од учење?
Па учи денски, ебаго!

Па штоако е осмо одделение....ете ти даде пример за матуранти ботови...кои не знаат дека австралија има повеќе овци него ли луѓе,кои не знаат која почва е плодна која не...кои не знаат за габата трат(у 5-то се учи таа) па не знаат синџир на исхрана...ма долга и широка е...листата на незнаење

Па штоако е осмо одделение....ете ти даде пример за матуранти ботови...

Има врска што е осмо одделение, тек треба да види како се учи и како се ствараат подочњаци.
А, "матуралните ботови" се факт, јас не го ни оспорив тоа, нели? Мојот коментар е во тотално друга насока.

Има врска што е осмо одделение, тек треба да види како се учи и како се ствараат подочњаци.
А, "матуралните ботови" се факт, јас не го ни оспорив тоа, нели? Мојот коментар е во тотално друга насока.

ако уше у осмо ставара подочњаци тогаш што треба да прави на факултет да се убива:( не бидете смешни претерано е тоа..па ке се фрлаат после од прозор во 5 одделени за четворка..

• Ми се допаѓа
Е извинете, ама сите знаеме како на лепе очи се добиваат оцени, барем во основно. Немојте тука да ми спомнувате подочњаци и слично. Да, нашиот систем нуди бубање и еден тон непотребни информации кои никад нема да ти потребаат во живот, ама па и несамокритичноста на учениците е жална. Секој да учи лекција за лекција, нема да има подочњаци. Посебно во основно. Критериумите за оценување се каде-каде паднати. Јас средно завршив во едно од построгите гимназии, а сега истото тоа школо е калабалак, не се знае кој, што и како прави.
Затоа молим вас не ми зборете како сте напатени душички и имате подочњаци од учење.

Dobro konkretno ti nesi napaten/a od ucenje, ali si napaten/a od pisuvanje postovi na kajgana (12-13 iljadi)!

jas nemam podocnjaci od ucenje, ali znam polno koi imaat!

a ne e problem za 5 na onie koi se do vlasta.daleku od toa nastavnikot nesmee ni da kaze zbor zasto ako kaze prvo ima toj/taa i soprugot/soprugata da letaat od rabota.a ako smetaat deka toa ne e dovolno togas ke se javat na Latas (Sitel), Tomik (MTV) i Janko (burekcilnicata od Nasa TV) i ima narednite 2 meseci da bidat na udarni vesti ...

"Nastavnik primal korupcija"
"Novata akcija na MVR stavi zad resetki uste 1 nesovesen nastavnik"
...

moze i za pedofilija da go obvinata!
i ke dadat 50 denari na nakoe romce koe pred kamera ke tropa gluposti!

Па јас не кажав дека образовниот систем е супер. Далеку е од тоа, има дупки милион, ама којзнае колку напатени дека се учениците исто не се, затоа што кај нас основните и средните училишта се станати шега (чест на ретки исклучоци). После тоа појма немале кога завршила Втора Светска Војна, е па ќе немаат, нормално.

matematika:
kvadraten koren od 3 e ?

makedonski:
napisi edna pricinska recenica .

istorija:
koe oruzje se proizveduvalo vo krusevo ?

geografija:
koj e glaven grad na turcija ?

fizika:
sto e pobrzo zvukot ili slikata ?

hemija:
kolku procenti cist alhohol (etanol) ima vo vinoto ?

ako nekoj mi gi odgovori site prasanja bez da bara na internet, da vrti ucebnici i da prasuva celo maalo ima pravo da zboruva!
prasanjata se najlesni, no bitni!
dali nekoj pameti? a? a? zaboravivte a? a na fakultet ste mi mili moi? mozebi i vo uviliste predavate? :D

matematika:
kvadraten koren od 3 e ?

makedonski:
napisi edna pricinska recenica .

istorija:
koe oruzje se proizveduvalo vo krusevo ?

geografija:
koj e glaven grad na turcija ?

fizika:
sto e pobrzo zvukot ili slikata ?

hemija:
kolku procenti cist alhohol (etanol) ima vo vinoto ?

ako nekoj mi gi odgovori site prasanja bez da bara na internet, da vrti ucebnici i da prasuva celo maalo ima pravo da zboruva!
prasanjata se najlesni, no bitni!
dali nekoj pameti? a? a? zaboravivte a? a na fakultet ste mi mili moi? mozebi i vo uviliste predavate? :D

А кога ќе видиш нај развиени земји се оние коишто имаат квалитетен кадар пример да речеме детето уште од 5-то оделение го носат во смерот во кој што покажува резултати, искрено што ќе ти е работите како главен град, површина на земја, која година била втората светска војна ако си електроничар за компјутерска техника и автоматика ? - Апсолутно за ништо. И дај срамота е да зборуваме за тоа колку е тешко основното образование, подочњаци може им испаѓаат од спиење и висење на фејсбук а не од учење.

А кога ќе видиш нај развиени земји се оние коишто имаат квалитетен кадар пример да речеме детето уште од 5-то оделение го носат во смерот во кој што покажува резултати, искрено што ќе ти е работите како главен град, површина на земја, која година била втората светска војна ако си електроничар за компјутерска техника и автоматика ? - Апсолутно за ништо. И дај срамота е да зборуваме за тоа колку е тешко основното образование, подочњаци може им испаѓаат од спиење и висење на фејсбук а не од учење.

потпишувам со 2те раце!

коментар на место... што да кажам... кај нас до 1ва на факс не затупуваат со непотребни работи...

ај кој ке ми каже 2ро ткиво кај дрвата???:pos2::pos2: што ке ми е тоа//?? ебена гимназија:violent1:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom