Nema muda be, tipicen shipo samo vo chopor se dvizi...
Груев.... опс т.е Самсунгот кога ќе го видиме во Тетово на стадион?
Он кажува за чопор, а како хиени напаѓаа пред една недела во чопор.

[DOUBLEPOST=1461249544][/DOUBLEPOST]Да не се заборави:
Шулески револтиран од судиската организација на ФФМ: Доста е, се откажувам од судењето
- Автор: ekipa
- Објавено: април 8, 2016 15:27
Фудбалскиот судија Стевче Шулески од Охрид, револтиран од начинот на кој се води Судиската организација во ФФМ, и пред се од комесарот за делегирање судии Душко Стојановски, вели дека се откажува натаму од делењето на правдата, се додека нештата се поставени така како што во моментов се. Шулески, како што вели, не планира да биде дел од ваква срамна судиска организација.
Соопштението од судијата Стевче Шулески, ви го пренесуваме во целост:
По долго време размислување и борба со самиот себе, се решив конечно да ти удоволам барем на една од твоите желби и да ти дадам причина конечно да ме избришеш од листата на фудбалски судии бидејќи судиски и човечки колку и д аги бараше, никогаш не можеше да ги најдеш. И јас како и секој судија сум правел грешки, па луѓе сме, но тврдам дека никогаш не сум ги направил со намера и под нечија директива. А токму такви судии тебе ти требаат, такви бараш, а кога виде дека во мене нема да најдеш таков „играч“, почна полека да ме тргаш, да бараш некои бесмислени грешки, иако освен тебе и тие како тебе никој нормален и стручен човек не можеше да ги види.
Се почна по еден натпревар по кој ми беше ветено да го судам СУПЕР КУПОТ за сметка да победи вашиот фаворит. Сигурно очекувавте да се глупирам и да правам мајмун од себе, да судам против своите принципи…Ама се излажавте, јас не сум еден од вашите извршители на наредби само за да судам, еден, два или три натпревари повеќе од „останатите“. Кога мислам на останатите тука се подразбираат сите судии, со исклучок на нашите интернационалци. Ова не значи дека некого омаловажувам, напротив, некои од нив многу ги ценам и како колеги и како луѓе, но никој не е толку доминантен и подобар да суди десет пати повеќе од мене. А кога би судел еднаш на 2-3 кола кои натпревари би ги судел? Погледнете ги криминалните делегирања и многу нешта ќе разберете- кој, колку и на кои натпревари се делегираат. Господа во ФФМ, направете ги сите натпревари да се играат во 2-3 дена со простор од неколку часа за да може да стигнат 3-4 судии на сите натпревари, секако сите дерби натпревари, финалиња на куп, сите поважни натпревари ги судат едни исти.
Бидејќи „срце“ Дуле (како што ти милуваш да кажеш) во л… си до гуша и твојот изопачен ум не може да произведе ништо друго, па на споменатиот натпревар јас сум судел за некоја трета екипа, иако по завршувањето на мечот домашната, гостинската, а што е најголема сатисфакција и контролорот кој е еден одличен човек и експерт и член на вашиот судиски одбор беа презадоволни од мојата арбитража. Само вас не ви одговараше како таа заврши. Ама вие никогаш не делегирате по стручни мислења туку по ваше видување, дали судијата „си ја завршил работата“.
Изгубени се сите судиски критериуми, правилата веќе не важат или се толкуваат така како вас и на тие околу вас ви одговараат. Нема веќе валидност на физичките проверки кој е запишан во ќитапот на Дупе, и четири пати, повторувам ЧЕТИРИ ПАТИ во една сезона да не истрча ќе суди повеќе од другите. Жалната вистина е дека судиската фела од своето формирање никогаш не била на толку ниски гранки. Едноставно, за денес да судиш треба да имаш многу други квалитети, не само судиски…
Дојде ред сега на друг натпревар, во второто пролетно коло каде инкогнито, можеби и маскиран дошол, неговата еминенција, г-дин Дуле и во својство на најголем судиски експерт (излишно е да се полемизира за неговата судиска стручност) да „бара“ докази за мојата „блискост“ со гостинската екипа и немајќи а што да се фати се фати за досудениот пенал во корист на таа екипа, иако за истиот немаше никакви негативни реакции ни од домашните играчи, ни од контролорот на натпреварот, а дури и реакцијата на домашниот тренер беше насочена кон играчот што го направи прекршокот. Ова се јасни показатели дали истиот бил правилно досуден или не.
Повторно Дуле во улога на најголем патриот и ВМРОВЕЦ (сигурно не е ни едното ни другото повеќе од мене) ќе ја спасуваат државата од Албанците (така тој во афект на патриотизам се изразува) па измислуваат дека прекршокот е надвор од казнетиот простор, па истото му го прензентира и на стручниот одбор, а тие бидејќи од снимката не можеле да одлучат оставиле тој да си игра со судиската и животната судбина на еден обичен смртник каков што сум јас. Ама за беља, сосема случајно (кога по Господ не си фрлал со камења) во Македонски спорт излегува оваа слика која за чудо толку е прецизна што и слепите на кои им било мрак на снимката сакале или не ќе прогледаат.
Со ова, а има уште многу работи да се пишуваат (ќе има други прилики), свесно си ги затворам вратите во оваа судиска организација во која да бидам искрен срам ми е и под чест да фигурирам како нејзин член. Да не бидам погрешно разбран, јас имам голем респект кон некои мои колеги, во организацијата има големи судиски имиња и експерти, но едноставно за разлика од нив јас не можам а и нема да го трпам ова самоволие и стручна тортура на г-дин Душко и неговите истомисленици.
Се откажувам од работата која ја извршував со љубов и достоинство, но не и од моите пријатели и другари кои благодарение на мојата фудбалска кариера се во прилично голем број, но за жал малкумина од нив се вистински. Можеби во некоја далечна иднина во судиската организација ќе имаат потреба од луѓе како Стевче Шулески па повторно со некој од вас ќе соработуваме, а дотогаш со среќа на сите мои колеги и не дозволувајте никој да си игра со вашиот интегритет, образот нема цена, барем јас така мислам…
Ете за кого судат судиите во Македонија, па уште плачат!
Постови од друг форум:
goran16ta said:
↑
“
sportmedia.mk/fudbal/domashno-prvenstvo/stevche-shuleski
Za koi dva natprevari zboruva sulevski ? za super kupot a koj bea klubovite ako saka nekoh da me potseti isto koj e nogoviot posleden natprevar sto obajsnuva za penalot pomegu koi klubovi e toa ?
mujo said:
za prviot natprevar ne kazuva koj e, samo vika deka bilo pred finaleto na super kupot, pa demek ako sudel kako sto treba ke go delegirale da sudi super kupot.
vtoriot natprear za koj zbori e 20. kolo od ovaja sezona pomegu bregalnica i skendija u kocani. 0-3 zavrsi natprevarot, a imase penal za skendija u 50min za 0-1. verojatno mu barale da ne projde skendija u kocani, ama oni tamu se prosetaja.
http://www.rezultati.com/utakmica/MsNXim8M/#detalji
edit: prviot natprevar e od 7. kolo renova-vardar 0-0, kade verojatno mu bilo barano da projde vardar, ama natprevarot zavrsuva 0-0
http://www.rezultati.com/utakmica/CUYuA39C/#detalji