Па Аеродром е катастрофа....права катастрофа.Тоа за 15-20 години ќе биде демографски најлошата општина во Македонија без конкуренција кога ќе дојдат на ред за умирање првите што се населувале во Аеродром.Сега таму скоро и да не умира никој затоа што е нова населба.
Фураат на многу младо население и мал морталитет......фертилиетот е благо речено катастрофа.
Во најдобар случај му се спрема сценариото Карпош која е слична општина,но постара.
--- надополнето: 23 ноември 2013 во 14:09 ---
Лани во целиот регион се родиле 1023 македонски деца од вкупно 2084 деца или 49% од родените.Тоа е релативно мнозинство.
Плус ако ги додадеме и 26 родени српски деца кои се асимилираат во Македонци и се мешаат со нив 1049 деца.Тоа се тек малце над 50% од родените.
Не е така лошо.....дури и по пописот од 2002 година се има 10 промили наталитет кај Македонците.Денес сигурно има доста помалку така да и наталтиетот е повисок.
--- надополнето: 23 ноември 2013 во 14:23 ---
Мене поинтересен ми е југозападниот дел..... 952 родени Македонци (од кои добар дел и Торбеши кои секоја година за запишуваат како ќе им прдне) од 2271 односно 42% од родените.
Само сакам нешто да прашам дали некој од вас е попишувач, дали некој од вас излегол на терен, попишувал по куќи или чита статистики што друг му ги доставува?
Јас бев попишувач во Слупчане и Ваксинце на последниот попис. Знаеш ли што е таму? Секој трета куќа катанец+ затворени прозори= празна куќа со години. Секоја втора куќа ми носеше документи, лични карти ( не пасоши) на луѓе, роднини што живеат 5-10 години во Швајцарија, Австрија и Германија што е спротивно на сите правила и прописи како се врши попис. Голем дел од тие запишани новородени деца во Куманово и Липково всушност воопшто не се ни родени во Македонија, а ниту живеат во Македонија. Јас цел живот живеам во место населено доминантно со Албанци и тоа место не беше доминантно со Албанци до пред 15 години, туку со масовно доселување од Липково и Косово. Јас знам две семејства Косовари што се доселија на мојата улица. Во кумановско-липковски регион 80% од Албанците се со косовско потекло доселени последните 40-50 години на голема благодарност на тогашниот градоначалник Богдански(мислам така беше) што ги насели позади Градскиот стадион во Куманово и им даде дозволи да градат на луѓе што немале ни државјанство, пасоши и се на диво. Градски фамилии Албанци се бројат на прсти. Се друго е Косово и Јужна Србија доселеници. Македонија самата си направи катастрофални грешки поради лижогзци од времето на тој систем и не воделе грижа за својот национален идентитет.
Затоа беше и откажан пописот. Ова ти го кажувам од прва рака. Еден куп други Македонци коишто бевме дел од попишувачкиот тим пријавуваа еден куп неправилности како и попишување лица што воопшто не живеат тука и со лични карти.
Во населбата каде што јас живеам во Куманово еден куп албански куќи се празни, а и ново изградените куќи, згради се грото празни. Јас ги гледав таблоата на албанските матуранти коишто секоја година стојат и по 3 месеци на кумановскиот плоштад. Таму секој клас е во просек 20-22 ученици и тоа од Куманово+Липково+Арачиново( да, да има и од Арачиново што учат во Куманово). Грото македонски школи во Куманово крцаат со деца и тоа паралелки со 35-40 деца.
Албански партии во Куманово освоија 18-19% од гласови и тоа со +5,000 отселени Македонци на печалба во Авганистан, Ирак, Џибути, Кувајт, а ги има и преку 2,000 на привремена работа во Германија и Словенија. Да не зборувам и за другари, другарки што живеат, работат во Америка и други земји што ниту гласаат на избори. А, Албанците гласаат масовно до еден верувај тие што живеат тука. Плус, многу доаѓаат и од Европа кога е ден за гласање особено во места каде што се тие малцинство. Живеат претежно во Швајцарија, Австрија и Германија. Лесно можеш да ги организираш и доведеш да гласаат што не е случај со Македонците.
Зборувате за општина Старо Нагоричане и за наталитет што е многу смешно. За каков наталитет зборувате таму кога таа општина е иселена во Куманово уште пред 30-40 години. И овие деца што ги има сега таму родени се премија. Таа општина сега почна да живнува последните 4-5 години со инфраструктура, проекти, фабрики, еден куп нови викендици, плантажи. До пред тоа беше повеќето иселено во Куманово или во Европа. Плус, тоа што мене ме загрижува е што последниот период почна да се носат многу Албанки невести во Албанија. Јас запознав две такви во најсрпското село Никуљане. Едната е бивша муслиманка која примила православна вера, а другарки и е православна. Двете цепаат кумановски нема ни да ги препознаеш дека се од Албанија. Повеќе ги има во Младо Нагоричане. околу 20-30 невести од Албанија. Слушнав муабети (колку е вистина незнам) дека кумановски попови сакале да доведуваат Русинки и Украинки во тие општини наместо Албанки и дај боже да е така.
Нови куќи, нови згради нема врска со наталитет. Во Куманово последните 5 години знаеш ли колку згради, куќи направија Македонците и Србите, па некој ќе мисли овие по 10 деца имаат. Тоа е повеќе лудост и мафија отколку потреба. Така е и со Албанците. Прават куќи, згради коишто со години и години зјаат празни и најчесто ги купуваат тие што живеат во Швајцарија, а зошто ги купуваат тоа е лудост. Никој не е слеп, никој не е глуп и секој знае дека со тоа обележуваат територија некоја нивна фиктивна, но поентата е што никогаш тие веќе нема ни да живеат тука, туку ќе доаѓаат преку лето на свадба и 15 дена одмор и пак ќе ја збришат. Нивните деца , па ич нема да живеат тука. На некоја Љуљета и Теута 30 пати и е подобро да се шета и живее во Берн и Штутгарт отколку тука да не може да се исере и да отиде до продавница, а да не ја пратат. Никоја од нив не е будала да дојде и да живее во примитивна заедница како Липково, а ужива во колку-толку нормален живот таму.
Македонци, Срби, Хрвати, Власи сите сме едно во Куманово. Без разлика дали е некој пишан како Македонец, Србин или Хрват сите сме мешани и се дружиме заедно. Јас сум полу Србин, едни од мои двајца најдобри пријатели се етнички Хрвати. Они се најголеми анти Албанци и анти муслимани што ги знам.Мајка им кога се мажела во Куманово сите роднини Хрвати не сакале да и дојдат на свадба , затоа што мислеле дека се мажи за Албанец и муслиман.
Онака кога чепкав на интернет наидов на многу интересен пост напишан од некој рандом Албанец од Тетово на босански муслимански форум. Вика :
Da ima pad nataliteta to je fakt.Nema diskusije.U nashu porodicu najmanje je bilo dece 4-5 dece svaki bracni par.kazhem to su bili oni koji su loshije stajali.Dok normala je bila 6-7 dece. onaj ko je imo 8-9 i vishe e kod njih se smatrallo da ima puno dece.Ok sigurnost nije billa na nivou.Ici ce u vojsku vratit ce se ubijen.Poginuce u demonstracije, bit ce uhapshen neko, bit ce rata i ko zna koliko ce poginuti itd. i ta nesigurnost je radjallo potrebu za puno dece.Znaci tradicija da se ne ponishti familija.Danas je normallno kod nas imati 2-3 dece.5-6 je mnogo a jedno dete je mallo.Znaci promene su izrazite
U moju familiju je proshle godine imalo cak 4 novorodjenih.Dvoje u kanton cirih jedan u kanton weinfelden i jedan u vijeni.Oni se na kraju godine svi redom registriraju u tetovo.Postoji zapisano mesto rodjenja schpital neuminster in zolikon berg.Ali on je gradjanin makedonije.Niko mi ne mozhe to osporiti.jer ja imam makedonski pasosh.Ja sam na privremenom radu u svicarsku.Zato se to zove privremeni rad a ne stalan boravalk.
Привремен боравак на 15 години? Значи тој ќе ги порасне децата таму и уште ќе ги регистрира тука, а е на привремен боравак?
Единствени некои коишто во вистинска смисла на зборов во Македонија се множат се Ромите. Тие се множат и во Србија, се множат и во Бугарија, се множат и во Албанија, се множат и во Косово, се множат и во Грција, се множат и во Романија.