Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Веќе пишав еднаш погоре, децата и демографијата во селата се билда. Ако селата умираат, нормално е демографијата да биде ваква каква што е....

Веќе пишав еднаш погоре, децата и демографијата во селата се билда. Ако селата умираат, нормално е демографијата да биде ваква каква што е....

Да така е и јас истото го кажав во мојот пост погоре, но друже во Македонија селата(и оние преостанатите) изумираат ........ Скопјево е скоро милион жители, исто и другите градови се полнат, а селата чмаат празни б.т.в. вчера разговарав со еден од источна Македонија и ми кажа дека наголемо народот од таму бегал по Италија, Швајцарија...(економија јбг) така да веќе нема кој да ја билда демографијата кај Македонскиот народ !

Да така е и јас истото го кажав во мојот пост погоре, но друже во Македонија селата(и оние преостанатите) изумираат ........ Скопјево е скоро милион жители, исто и другите градови се полнат, а селата чмаат празни б.т.в. вчера разговарав со еден од источна Македонија и ми кажа дека наголемо народот од таму бегал по Италија, Швајцарија...(економија јбг) така да веќе нема кој да ја билда демографијата кај Македонскиот народ !
Затоа е многу јасно што треба да се прави... селата треба да добијат многу повеќе, подобрена инфрастуктура, подобрни усови за живот пошто некој и да сака да живее во село, заслужува по асвалт да оди, и да не мора да оди 100 метра до ВЦ. Селата што се близу до градовите супер функционираат, некои се поголеми и од некои градови, ама...

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=102912858304&id=9&prilog=0&setIzdanie=22715

Сум приметил дека у македонија, освен некој проблем ако не влезе у екстрем, никој не се замара до тогаш!
Не ни сакам да ги отварам темите од парауниверзитетите од ова, ама мора да се влезе у некоја екстремна состојба за да почне да се ствара галама, а што до тогаш? само пари, продај се цел само пари, мењај државна историја, троши залудно (не зборам за оваа влада, а за сите што беа и ќе бидат) прикривај проблемите - најбори сме во регионот, купувај гласачи... и кога некој проблемќе порасне толку колку да стане нерешлив ќе излезе некој со ливче, ќе го соопшти тоа како факт и the show must go on... сеа што да му правиме.. тоа е тоа, нели?

Сум приметил дека у македонија, освен некој проблем ако не влезе у екстрем, никој не се замара до тогаш!
Не ни сакам да ги отварам темите од парауниверзитетите од ова, ама мора да се влезе у некоја екстремна состојба за да почне да се ствара галама, а што до тогаш? само пари, продај се цел само пари, мењај државна историја, троши залудно (не зборам за оваа влада, а за сите што беа и ќе бидат) прикривај проблемите - најбори сме во регионот, купувај гласачи... и кога некој проблемќе порасне толку колку да стане нерешлив ќе излезе некој со ливче, ќе го соопшти тоа како факт и the show must go on... сеа што да му правиме.. тоа е тоа, нели?

Кај нас не се решаваат проблемите, кај нас проблемите само се заташкуваат(со години и со децении) и се бутаат под тепих ............ а ги имаме од секоја врста проблеми .......... политички, демократски, економски, демографски, меѓуетнички, меѓуверски и.т.н. и.т.н. е арно ама одвреме навреме некое проблемче ќе ѕирне од под тоа тепихот, но веднаш проблемчето ќе биде шутнато назад под тепихот се до неговото повторно ѕиркање надвор !
Одредени периоди економските проблеми излегуваат на виделина, потоа ќе избие некоја политичка криза, после некое време па ќе се случи некој меѓуетнички или меѓуверски инцидент, а сега па еве јавно ни кажуваат дека сме имале покрај веќе постоечките и еден проблем плус, ќе не снемало како нација .............. епа кого не го бива и нека го снема ................. во секоја држава има проблеми, но кај нас има проблеми од секоја можна област, а плус и народецов ни е дус-дибидус тапа ем сме сиромашки, ама и немаме толеранција, култура и желба за напредок, демократија и плурализам ................ додека сите се бореа против едноумието(тука мислам на земјите од некогашниот источен блок), ние се куневме некому, а и ден денеска мнозинството народ сака да живее во едноумие повторно ........... та уште ако не снема како нација сите цел свет ќе се утепа од плачење за нас :tapp:

Isčeznuvaat selata,pa normalno be koga litar benzin e 100 denara na rabota odat za 3 kila benzin ne moze ni patot natamu navamu da si go platat. I tie sto ziveat vo selata sakaat da se setaat po gradovite,bilo za zabava bilo za potreba,ako nemaat pari za benzin nazdravje,zatoa i begaat vo gradovite. Poglednete gi razlikite na cenite za kukite i stanovite vo Skopje,prema vnatresnosta i na periferijata na gradov. Ista situacija,heh koga od idrizovo,s dolno lisice,dracevo itn begaat nakaj centarot sto ostana za utepanite makedonski sela. Cenite na gorivoto i prevozot se nenormalni toa e kako da dolivas benzin na ogin za zabrzuvanje na iseluvanjeto. Od vremeto se znae deka najgolem natalitet ima po selata,toa vazi za site državi,ne samo vo Makedonija. Na niva treba rabotnici,zatoa na selo ima(lo) pogolem natalitet,ne deka domakinite i domakinkite genem mnogu deca sakale,ednostavno od potreba.
E sega za gradovite,posebno Skopje,abe 1000 evra e m2 na stan a platata e 200-300 evra,kako mladite da se osamostojat i da si formiraat familii? Kiriite se kolku edna plata,jas duri se čudam kako nekoi mladi familii krpat kraj so kraj pod kirija,nemaat nikakvi sansi da dojdat do svoj stan,kirijata maximalno finansiski gi optovaruva,deca ako imaat max edno i toa ke gladuva.
Golem problem e i kaj ženskata populacija.Ne znaat i ne sakaat da gotvat,ne znaat da perat,da peglaat,da čistat.....abe od onie standard ženski raboti nemaat pojma.Donekade za toa se krivi i nivnite majki sto ne gi naucile,ama i mentalitetot,kao zenskite site na fakultet pa posle e nema ja da peram da cistam da gotvam itn pa ja sum be gospoga so fakultet be ej. Sega ke me napadnat zenskive tuka deka sum sovinist itn deka i mazite treba da rabotat itn,ama fakt e deka ako zenska ne e spremna za domakinka ne ja biva rabota.Mazot normalno od vreme na vreme ke pomogne,ama treba da se znae koja e domakinkata vo familijata i sto treba da raboti.
Na zapad padot na natalitetot se dolži baš na emancipacijata na ženite i toa sto nejkat da bidat domakinki i da gi rabotat od boga dadenite dolžnosti. Kaj nas emancipacijata + lošata ekonomska sostojba.

Golem problem e i kaj ženskata populacija.Ne znaat i ne sakaat da gotvat,ne znaat da perat,da peglaat,da čistat.....abe od onie standard ženski raboti nemaat pojma.Donekade za toa se krivi i nivnite majki sto ne gi naucile,ama i mentalitetot,kao zenskite site na fakultet pa posle e nema ja da peram da cistam da gotvam itn pa ja sum be gospoga so fakultet be ej. Sega ke me napadnat zenskive tuka deka sum sovinist itn deka i mazite treba da rabotat itn,ama fakt e deka ako zenska ne e spremna za domakinka ne ja biva rabota.Mazot normalno od vreme na vreme ke pomogne,ama treba da se znae koja e domakinkata vo familijata i sto treba da raboti.
Na zapad padot na natalitetot se dolži baš na emancipacijata na ženite i toa sto nejkat da bidat domakinki i da gi rabotat od boga dadenite dolžnosti. Kaj nas emancipacijata + lošata ekonomska sostojba.
Не бе какво напаѓање далеку си ти од шовинист ич не се секирај. Сексист би била попрецизната етикета за такви размислувања.
Инаку имаше една тема за земање жена од Албанија види таму кажуваа дека тие биле баш ти какви што сакаш по мерка.

Epa aj objasni mi kako nekoja zena sto nema poim od domakinluk ke ima dete-ca? Aj nekoja ke se fati i ke se trudi da go nauci domakinlukot,ama nekoi nekat ni da cujat za toa. A sakale deca?
Ama od napuneti bebeski peleni kosata im se krevala i zeludnikot im se prevrakal?
Decata sami ke si gotvat,ke si perat,cistat,ke se banjaat uste kako bebinja itn neli...

Epa aj objasni mi kako nekoja zena sto nema poim od domakinluk ke ima dete-ca? Aj nekoja ke se fati i ke se trudi da go nauci domakinlukot,ama nekoi nekat ni da cujat za toa. A sakale deca?
Ama od napuneti bebeski peleni kosata im se krevala i zeludnikot im se prevrakal?
Decata sami ke si gotvat,ke si perat,cistat,ke se banjaat uste kako bebinja itn neli...
Само каиш му е спасот. Друго нема, луѓе пробувале и со сукало и со папучи. Ама каишот бил најефективен досега.

Za sto konkretno kaisot? Nekoja sto ne znae ni jajca da isprzi so kais li ke ja ucis domakinluk ili kako.....
--- надополнето: 4 ноември 2012 во 08:27 ---
Prv cekor za zgolemuvanje na natalitetot treba da se prevzeme vo srednite ucilista.Da se učat mladite na samostojno prezivuvanje,jas odma bi vovedel predmet domakinluk,kade sto ke gi ucat mladite na raboti povrzani so domakinstvoto,gotvenje,perenje,cistenje.......

Бидејќи таквите женски се дами со факултет ќе плаќаат слугинки за да им го одржуваат домот и да ги чуваат нивните деца.:pos:

Анализите покажуваат дека минималниот наталитет го држат етничките Албанци. Лани во Македонија биле родени 22.809 деца, а починале 19.513 лица.

Македонија 2011-тата ја завршила со минимален природен прираст на населението. Според последните статистички податоци, лани во Македонија биле родени 22.809 деца, а починале 19.513 лица. Разликата во корист на наталитетот е 3296, што според статистичката медологија, тоа претставува минимален природен прираст на населението. Овој тренд веќе неколку години е присутен кај населението во Македонија. Но според последните статистички податоци, обработени од првиот квартал за 2012, бројките покажуваат драматичен пат на наталитетот во државата. Бројот на живородени е за 464 помал од оние кои починале. 5307 бебиња за три месеци е најмалку во поновата македонска историја. Општина со најголем морталитет е Прилеп, а најголем наталитет има во скопски Сарај. Во Скопје, по Сарај, најпозитивни резултати бележи Гази Баба, а најголем морталитет има во Карпош и Кисела Вода. Пороценките се дека Македонија, сепак 2012-тата ќе ја финишира со сличен природен прираст како и изминатите години.
Анализите покажуваат дека минималниот наталитет го држат етничките Албанци.Така на пример во 2010-та биле регистрирани 12.658 новородени етнички Македонци, а умреле 14.298. Кај албанската популација бројките изгледале вака. Родени 7.888 Албанци, а починале 3.073. Тоа на годишно ниво е + 4.815 во корист на наталитетот на етничките Албанци.
Експертите велат дека на Македонија и е потребна државна стратегија за подигање на наталитетот. Во спротивно таа сигурно влегува во земји чии нации стареат. За проста репродукција на населението е неопходно, еден брачен пар да има најмалку две деца.
Македонија сепак не е единствената држава во регионот во која со години се бележи пад на наталитетот. Најкритична е Бугарија. Таму веќе две децении, бројот на починати е поголем од новородените. Така е и за 2011-та. Во Бугарија лани биле родени 71.402 деца, а починале 108.258. Тоа е -36.856 во корист на морталитетот. Нација која старее е и српската. Статистиката покажува дека во 2011 во Србија биле родени 66.310 деца, а починале 103.627 лица. Бројот на новородени во споредба со почината е помал за 37.317.
Меѓу земјите во регионот, кои пак немаат проблем со наталитето се Албанија и Косово. Минатата година Косово, ја заврши со позитивен наталитет од 21.308 новорденчиња. Во целата 2011 година во Косово биле родени 28.057 деца, а починале 6.749 лица.
http://denesen.mk/web/2012/06/06/go...ljadi-a-na-albanci-se-zgolemuva-za-pet-iljad/

И шо сеа да правиме? Така е кога македонците несакаат да раѓаат деца. Јас ќе имам 3 деца :P

Рано е за клепање, има уште работа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom