Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

бидејќи за некое време се губи една генерација.кога татко ми ја градел куќата во мојата населба,прв сосед му бил еден од националностите.тој сега е умрен,но од неговата фамилија што ја остави на гласање излегоа 68 луѓе,и еден автобус деца останаа дома.кај мене излеговме 5 луѓе на гласање,а некои од мојата генерација од кај нив што игравме заедно сега се веќе `дедовци`,т.е. имаат внуци.

не имаат прескокнато за една цела генерација,а ако сметаш да речиме дека една генерација има 4 браќа и сестри(кај нив) секој по уште 3 или 4 деца,таа нова генерација сега им брои плус 15-20 луѓе.

и после ќе се чудиме што не снашло,а тие што најмногу галамат немаат ниедно дете.кој ќе гласа за нив?

:facepalm: Не ми се верува каков идиотизам читам .....

Обврска оставање бар две деца до 30та година, размножување армија на гласачи за пусти Грујо да не го надгласале на избори. Вас ви треба стерилизација, не услови да раснете деца. Не ми се верува со кого делам кислород во државава ... :гомце:

размножување армија на гласачи за пусти Грујо да не го надгласале на избори.
Оди кажи им на кичевчани дека Грујо го надгласале на избори, а не нив.

Оди кажи им на кичевчани дека Грујо го надгласале на избори, а не нив.

Како е тоа мој проблем? Треба време да се случи срање како тоа таму. Сами се криви што дозволиле до тој степен да дојде.

Како е тоа мој проблем? Треба време да се случи срање како тоа таму. Сами се криви што дозволиле до тој степен да дојде.
Никој не рече дека си ти крив или дека е твој проблем. Сами се криви, како што сами ќе бидеме криви за 50-тина години. Тогаш ќе биде и твој проблем. Затоа не ги банализирај работите до Грујо, Бранко, Станко. Тие се небитни. Всушност ситуацијава е најмалку нивен проблем, тие секогаш имаат лесен излез.

Никој не рече дека си ти крив или дека е твој проблем. Сами се криви, како што сами ќе бидеме криви за 50-тина години. Тогаш ќе биде и твој проблем. Затоа не ги банализирај работите до Грујо, Бранко, Станко. Тие се небитни. Всушност ситуацијава е најмалку нивен проблем, тие секогаш имаат лесен излез.
Всушност ова со наталитетот е многу природна и нормална ситуација. Со текот на годините пропадна цело стопанство (причините и виноникот го знаеме), пропаднаа цели гранки од кои колку толку крпеа некој живот луѓе. Кога цела индустрија ќе пропадне и кога третина од работоспособните не можат да работаат има неколку начини тоа да се реши:
а) Емиграција, б) Развивање на цело стопанство од почеток, ц) Намалување на наталитетот и бројот на население од причина што нема доволно леб за сите односно за моменталната бројка на луѓе.
Не бевме способни за можноста под точка б па така ни останаа а) и ц)

Па не е твој проблем , немаш жена па да имаш деца. Чуството кога педер коментира за наталитет бесценето!

Извини, ама битни се, бидејќи они ја водат државата, а луѓе како нас гласаат за нив (добро, јас не, општо зборам). Стандард за живеење, невработеност, отворање нови гранки на професии, економски стимулации, комплетирање на инфраструктура, држење чекор со развој на нови и модерни технологии, итн. Суштинските проблеми не ни се решени, а колку години се на власт? Наместо модернизирање, им текна споменици и барок згради да градат. Еден од суштинските проблеми се и демографската слика и одредена популација малцонство во државата што се однесува како неандерталец, не цивилизиран граѓанин.

Не, ако е, малку му е на народов. Нека му се случи истото што му се случи на Кичево еден ден и на Скопје! Да видиме дали тогаш македончето ќе се свести што му се случува и на кого му дал клуч од замокот. Очигледно овци живеат во државава, а додека има овци, има и овчари како Грујо кои ќе ги стрижат кога ќе му текне. А јас нема да бидам тука и да бидам дел од брод што тоне, далеку пред да поминат 50 години. Ќе ја оставам на тие што ги гласаа компетентите луѓе кои ја воделе од мандат до мандат во пропаст државата, тие да ги искусуваат последиците од прва рака. Јас од далеку ќе гледам како тоа се случува.

Всушност ова со наталитетот е многу природна и нормална ситуација. Со текот на годините пропадна цело стопанство (причините и кривецот го знаеме), пропаднаа цели гранки од кои колку толку крпеа некој живот луѓе. Кога цела индустрија ќе пропадне и кога третина од работоспособните не можат да работаат има неколку начини тоа да се реши:
а) Емиграција, б) Развивање на цело стопанство од почеток, ц) Намалување на наталитетот и бројот на население од причина што нема доволно леб за сите односно за моменталната бројка на луѓе.
Не бевме способни за можноста под точка б па така ни останаа а) и ц)
Се согласувам дека причините за катастрофалниот наталитет во најголем дел се тие. Ама да не се случеа наталитетот наместо катастрофален ќе беше лош, како во соседниве православни балкански држави. За разлика од сите, Албанците и муслиманите на Балканов општо, имаат одличен наталитет. Иако, Албанија никогаш и немала индустрија, а Косово било најнеразвиената дупка во Југославија.

Не можеш да живееш цивилизирано заедно со племе. Или ќе станеш како нив или ќе те снема.

Па не е твој проблем , немаш жена па да имаш деца. Чуството кога педер коментира за наталитет бесценето!

Имам поквалитетна сперма од твојата. Наместо едно по едно како тебе, јас три од еден обид ќе зачнам :). Наместо тебе, сперм-банките од мене порадо би зеле примерок од сперма.

Инаку, Вмровец кога коментира со сарказам а државата се распаѓа, Е ТОА, друже, е бесценето :).

Се согласувам дека причините за катастрофалниот наталитет во најголем дел се тие. Ама да не се случеа наталитетот наместо катастрофален ќе беше лош, како во соседниве православни балкански држави. За разлика од сите, Албанците и муслиманите на Балканов општо, имаат одличен наталитет. Иако, Албанија никогаш и немала индустрија, а Косово било најнеразвиената дупка во Југославија.

Не можеш да живееш цивилизирано заедно со племе. Или ќе станеш како нив или ќе те снема.
Држи место болдираното, сепак добра пара имаат албанците и косоварите плус, тука е и релативно традиционално уредено општество. Добра формула за зголемување на наталитетот.

Јас од далеку ќе гледам како тоа се случува.
Не, тие и нивните деца ќе гледаат од далеку кога тоа ќе се случува. Ти или ќе бидеш дел од поразот или ќе доживуваш некој личен пораз во странство каде што ќе р'мбаш по 10 саати дневно и пак ќе бидеш во групата на најмалку платените. Сем ако не отидеш со добри пари или со врвни способности надвор.

И јас се согласувам. Затоа кога реков проблем мислев дека баш ни се реален проблем они како малцинска група, бидејќи имаме и други малцинства кои не се толку далеку во споредба со нив во бројка, а јас лично не сум имал негативни искуства со нив или да видам/чујам други да имаат, барем не до таа мера како племево што прави (биле тие Срби, Хрвати, Босанци, Турци, Власи). Сите од наведениве се успешно интегрирани, се чувствуваат како прифатени, ја осеќаат државата како своја, не се сегрегираат како овие. Бидејќи дотичните немаат абер да променат однесување и пристап, очигледно кај нас е вината и проблемот што уште трпиме. Охридскиот договор ни го направи ова. Истиот треба да се поништи и масовно да се иселат, ако воопшто некој сака да му преживее државата за неколку децении.

1,Имам поквалитетна сперма од твојата. 2.Наместо едно по едно како тебе, јас три од еден обид ќе зачнам :). 3.Наместо тебе, сперм-банките од мене порадо би зеле примерок од сперма.

4.Инаку, Вмровец кога коментира со сарказам а државата се распаѓа, Е ТОА, друже, е бесценето :).
1.Зашто е педерска затоа е поквалитетна спермата:ROFLMAO:
2.Познати се педерите по многудетни семејства:D
3. Па нормално дека нема од мене да земат. Јас кај што треба ќе ја ставам а тоа сигурно не е банка за сперма. Да да убеден сум дека ќе се потепаат банките од педер да земат сперма,
4. Сите вистински Македонци се Вмроовци и јас сум еден од нив но не сум ДПМНЕ овец нити било што друго. А државата се распаѓа зошто се троши ресурси на погрешни работи. А една од нив е сигурно е и Хомосексулани бракови!

Не, тие и нивните деца ќе гледаат од далеку кога тоа ќе се случува. Ти или ќе бидеш дел од поразот или ќе доживуваш некој личен пораз во странство каде што ќе р'мбаш по 10 саати дневно и пак ќе бидеш во групата на најмалку платените. Сем ако не отидеш со добри пари или со врвни способности надвор.

Не планирам од нула да почнувам во странство. Имам планови кои полека почнаа да се реализираат, ќе помине време, ама барем на цврста финансиска и кариерна нога ќе заминам во странство. Криво ми беше долго време, ама веќе не, бидејќи не можеш од амеби да правиш интелектуално просветлен народ, кој е свесен за својата ситуација, и знае како да се извади од истата на време, пред да стане густо. Затоа, можеби и заслужуваме ова да ни се случи. Светот е таков денес, та или ќе покажеш заби, или тебе ќе те изедат, нема трето. За жал ние вилицата ја чуваме во чашката.
--- надополнето: 6 април 2013 во 14:06 ---
1.Зашто е педерска затоа е поквалитетна спермата:ROFLMAO:
2.Познати се педерите по многудетни семејства:D
3. Па нормално дека нема од мене да земат. Јас кај што треба ќе ја ставам а тоа сигурно не е банка за сперма. Да да убеден сум дека ќе се потепаат банките од педер да земат сперма,
4. Сите вистински Македонци се Вмроовци и јас сум еден од нив но не сум ДПМНЕ овец нити било што друго. А државата се распаѓа зошто се троши ресурси на погрешни работи. А една од нив е сигурно е и Хомосексулани бракови!

1. Прашај ги банките за сперма, ќе ти дадат детално и стручно мислење зошто :), да не испаднам лажго;

2. Можеби не многудетни семејства, но како потентен, плоден фактор во зачнување деца за тие кои не можат, да :cool:;

3. Ако, ставај ја "кај што треба", наместо банки за сперма, каде не само спермата, туку и парите што ги даваш да ги користат тие од државата треба да ти идат во инвестиција за такви центри, ако сакаш проблемов да се реши, или уживаш кукајќи овде како и другите за наталитетот?;

4. Се трошени пари за хомо-бракови? Изгледа под некој камен сум живеел последниве 20 години, фала што ме просветли со оваа информација Лаву :D, батали бе хомосексуалци денгуб еден, оди види што пишав во постон нананзад за средување на проблемов кој е од поголема важност и таму наоѓај криви дрини, доста веќе чим пишам пост да потенцираш дека сум геј. АМАН;

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom