Македонскиот Цар Самоил

• Креатор на темата Креатор на темата Бат'Киро
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Епа шо не си седел во бугарија ако не бил Македонец!? :helou:

Па и Цар Душан Силни имаше Грчка круна и имаше жена по потекло БУГАРКА па тоа не го прави бугар или грк.

Пак е србин......

Круната ја прифати Самоил од бугарите зошто веќе државата им пропаѓаше од нападите на византијците и со цел да ја спасат државата му ја дадоа круната на Самоил кој веќе имаше изградено Македонска држава на овие простори....

Ако е за тоа он беше и од Папата прогласен за цар па пак тоа не го прави италијанец...

Царот Душан е македонски цар

Kako e mozno Car Dushan da bide Srbin koga vo ravnachkiot i sofiskiot prepis na zakonikot na Carot Dushan jasno pishuva deka zemjata se vikala Makedonija a on se proglasil za makedonski car.

Eve go dokazot na seldnite linkovi

http://www.dusanov-zakonik.co.yu/ravanicki.htm

http://www.dusanov-zakonik.co.yu/sofijski.htm

Zashto Carot Dushan se proglasil za makedonski car?

Da bi se proglasil nekoj za car vo srednovekovno vreme moralo da ja zeme krunata na nekoe carstvo shto postoelo pred nego. A koe bilo toa carstvo ako ne bilo toa Samuilovoto carstvo! Duri i krunisuvaweto za car morale da go izvrshat dve razlichni avtokefalni crkvi, pa zatoa Dushan za Car go proglasuvaat Ohridskiot Arhiepiskop i Trnovskiot Patriarh. Deka Makedonija imala posebno mesto vo Dushanovot carstvo moze da posvedochi i samiot grb na carot Dushan koj se sostoel od site nacii koi go sochinuvale toa carstvo, a na prvo mesto tokmu e staven makedonskiot grb! Izvor: “Izlozba heraldika kod Srba”

Eve uvelichana slika od prviot grb na slikata pogore kade jasno se gleda deka prv e staven makedonskiot grb koj se razlikuva od poodle staveniot bugarski grb.

639096b.jpg

Kako shto chitame od negovite zakonici carot Dushan se proglasil za makedosnki car a toa go chitame vo 6 – red od gore : makedonskago C-Ra kaj ravnachkiot prepis, a kaj sofiskiot 6-7 red od gore: makedonskago C-RA

Za tie so poslab vid eve gi uvelichani redovite kade toa go pishuva:

http://www.dusanov-zakonik.co.yu/ravanicki.htm

66ufigw.jpg

http://www.dusanov-zakonik.co.yu/sofijski.htm

4udyu6g.jpg

Znachi moeto prashanje e shto ima srpsko vo ova navedenoto za carot Dushan da bide Srbin?

Abe mnogo kruni se trkalijali po zemijata бре ! :toe:

Pa kato e imal tolkavo mokno MK carstvo, zoshto mu e trebvalo da zima i BG krunata, osven ako ne e Bugarin ? :helou:

За да има поголема територија и излез на уште едно море.

Ако е за тоа што му требало на цар Душан да земе и грчка круна??

В'станието е против Византија.Казано е јасно от Скилица.Самуил е објавен за цар чак след като се разбира че наследник'т на цар Пет'р е скопен от византијците.Самуил назначава наследника за управител на Скопие.Самуил практически управлјава Б'лгарија десетилетија преди коронјасването.На в'станник срешту Б'лгарите ли ви прилича? По горе бех попитал зошто заместник'т му е с титла кавхан.Името на кавхана е Доместијан....Ама некој ранобуден модератор на форумот е минал Новогодишно с големата метла.јавно при вас не е почивен ден. Гн.Мисирков Честита Нова Година !!!Желаја ви оште по големи творчески успехи!!!:smir: :smir: :smir:

Царот Душан е македонски цар

?????

Ја знам дека бил крунисан во Скопје за Цар ама ова дека бил македонски цар првпат го слушам од тебе..
Сигурно дека се прогласил и за цар на македонците ама....ова..??
И смири хормоните малце....ова ептен ми е чудно што го збориш......

Това е првијат и последен цар на Србите.Објавил се е за македонски зоштото ако се беше објавил за Србски цела Европа е штела да му се смее.Тогава оште са им викали Серви-което значи слуги.Византија и Б'лгарија са си имали царе значи е требвало да измисли нешто ново.Подтиквалаго е мајка му којато е била много амбициозна и е Б'лгарка.Вс'штност ке му отива при Александ'р Клеопатра Самуил и мајка Тереза. Та давајте смело!!!Един повеке или по малко все таја.:vozbud:

Ptrvo, ne mojesh da imash neshto, koeto nekoj po silen veke go e zel ! Zatova ne e bil vo prestolninata Pliska .... A inaku, on si e bil vo Bugarija ! :helou:
Нормално дека бил и цар на Бугарите...ја освоил бугарија ѓшо е логично и така да го нарекувате.
Добро, факт е дека е крунисан како ‘бугарси цар‘. Така било оти македонската круна била зафатена од страна на Василиј Втори, кој се нарекувал ‘‘Македонец‘‘. Истовремено и бугарската била слободна оти тој Роман вашиот цркнал, ошол пофира. Ја добиол шо ја добл круната и то шо некој го нарекол како таков немора да значи дека е ‘бугар‘, и дека Македонија е дел од бугарија(?!?!?!). Подоцна ако е за така и стефан Душан се нарекол Македонски цар, ама ете никој денес не тврди дека Србија е дел од Македонија.:helou:

Подоцна ако е за така и стефан Душан се нарекол Македонски цар, ама ете никој денес не тврди дека Србија е дел од Македонија.:helou:
Pa kako ke tvardi ? Nali od Belgrad ke vi izteglat taka ubavo ushite, taka shto nema da si namerite mesto ! :wink:
Koj bi vi go priznal Dushan za Makedonski car vo poraneshna Jugoslavija, pa i denes - koga ikonomicheskata vlast vo MK se ushte se drji od Srbi ? .... :toe:

прво и основно и за сите, ја занемарувате димензијата на времето.. кралеви кнезеви цареви до денешни премиери..на прво место е зачувување на државата дури и поцена на отстапки, не лупање во гради и покажување на патриотизам..сите владари до сега прво биле самобендисани цареви па после македонски цареви. бугарски ханови или англиски кралеви и војводи..ме разбирате на што целам...

Филип балансирал со грците па на крај морал со сила да ги покори.
Александар ставал персици и грци за генерали, прифатил десет различни религии
Вмро соработувала де со бугарија де со русија де со младотурците
партизаните со англичаните и Кпј
партизаните во Егеј со грчката комунистичка партија
днешниве политичари променија знаме и име за да ја зачуваат земјава

така Самуил за да се сдобие со амин од Рим кој налагал продолжување на последното царство а не формирање на ново ја прифатил бугарската круна....

се друго е бугарско кочоперење..а светот дали прифатил или не..што ме заболе за светот..колку од тие во светот стапнале во македонија...ниеден...

-аман со србите, ви кажав не ви влага изгледа..на ваша страна..според нив сите сме руски деца

Не само Македонска круна е немало ами и Македонски народ с'што.Славјанското население на РМакедонија са Б'лгари.Докази колко сакаш дори до 1912та па и след това. По ваште форуми тази цензура за што е? Страх от истината!!! Един народ може да биде лаган известно време но вечно не!:smir: :smir: :smir:
Vo site svetski encyclopedii Samuil e ukazhan kako "Tsar Samuil of Bulgaria" ili "Samuil - King of Western Bulgaria" ili slichno ...
Za zhal na nekoj prijateli od forumov, nemalo e MK carstvo po tova vreme i teritoriata na MK e bila samu mal del od BG ....

Да бе се согласувам со тебе......

Народот вечно неможе да биде лажен (зборам за Пиринска Македонија) наскоро ќе се дознае за посебноста на македонците од србите,бугарите,грците и.т.н.:smir::smir:
Zapovedaj vo EU da obijasnish na pirinci koj kakov e ! :wink:
Ama si nosi ubavi obuvki ili maratonki za da begash barzo, koga te podgonat ! :pos2:

Това е првијат и последен цар на Србите.Објавил се е за македонски зоштото ако се беше објавил за Србски цела Европа е штела да му се смее.Тогава оште са им викали Серви-което значи слуги.Византија и Б'лгарија са си имали царе значи е требвало да измисли нешто ново.Подтиквалаго е мајка му којато е била много амбициозна и е Б'лгарка.Вс'штност ке му отива при Александ'р Клеопатра Самуил и мајка Тереза. Та давајте смело!!!Един повеке или по малко все таја.:vozbud:

хахаах браво бе не сум знаелд ека само ради таа причина се прогласил за македонски цар :) Абе нечисти (бугари) народ без корен сте па крадете од туѓата историја за да станете анрод во вистинска смисла на зборот ;)

samoilmadrid1.jpg

The miniature "After the Siege of Salonica, the army of Tsar Samuel assassinated its mayor Gregorios Taronitos", from the Chronicle of John Skilitzes (The National Library - Madrid). The ethnicity of Samuil and his warriors is written right above their heads - Boulgaroi. Taken from here - http://faq.macedonia.org/images/samoil.madrid.1.jpg

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom