Македонски специјални единици (полициски и воени)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
4 Април 2005г денот кога на кукавички начин беше убиен Командант Горан Георгиевски Мујо, еден од ретките што ја сакале Македонија. Вечна слава.
Во негова чест:
hqdefault.jpg

Горе помеѓу двајцата припадници на ЕСЗ
Juli2001Matejce.jpg

hqdefault.jpg

images
[DOUBLEPOST=1522844261][/DOUBLEPOST]
29594698_2032570376771394_3700832940027003400_n.jpg

[DOUBLEPOST=1522844393][/DOUBLEPOST]Видеото е одлично изведено. Секоја чест за овие момци Македонци!

Последно уредено:
Никој не го рекол тоа и направил туку сами се спојуваат мислењата односно постовите, доколку не помине одредено време или доколу некој не постира нешто пред повторно да се постира од истата личност.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

4 Април 2005г денот кога на кукавички начин беше убиен Командант Горан Георгиевски Мујо, еден од ретките што ја сакале Македонија. Вечна слава.

исто така сакаше и рекет и криминални дејствија...
жално е да величиме криминалци за херои, ЕБИ Лавови освен пополнување на кадар бројчано и речиси да немаат видено борбени дејствија. Од друга страна денот на смртта на Капетанот Кирчо Димитриов (3 март) од Виница помина преќутно.
Вајда не сакаме чесни луѓе кои оставија деца и вдовици позади себе во борбени дејствија...

da ve prasam dali nekoj znae sto cizmi duzat pripadnicite na БСН

da ve prasam dali nekoj znae sto cizmi duzat pripadnicite na БСН
Не само единицата,туку во целата армија се носат војнички чизми од скоро сите произведители на чизми.Америчките Bates,Belleville,Rocky,Altama.Па од германско Haix i Lowa.Српско Миле Драгич.Носат и турски што им ги донираа турците само не го знам името на чизмата.Па од словенско Планика и Алпина.Од шпанско Fal Securitat.И нашите кумановски Планика на Filipfross.

Како се станува дел од ПЕП и ЕБР? За ЕСЗ - селекција, за БСН - Селекција. За овие две во најголем дел ми е јасно, никогаш не сум слушнал за ПЕП и ЕБР. Многу ја фалат ПЕП дека била многу успешна во Војната 2001 година.

Како се станува дел од ПЕП и ЕБР? За ЕСЗ - селекција, за БСН - Селекција. За овие две во најголем дел ми е јасно, никогаш не сум слушнал за ПЕП и ЕБР. Многу ја фалат ПЕП дека била многу успешна во Војната 2001 година.
За ПЕП треба да имаш две годишно работно искуство и ако сакаш да влезеш во единицата имаш физички проверки во кои се бара малку повеќе физичка спремност одколку за обичен плавец.За ЕБР некој вика има селекција некој не.Јас како што знам нема селекција туку само физички проверки,ако ги поминеш нив веднаш ти почнува основната обука која трае неколку месеци,е сега на таа обука ако не се покажеш како шо треба те исфрлуваат од таму.Инаку да ПЕП во војната беа со волците рамо до рамо.Во Колтук први беа волците и пеп,калето после неговото ослободување го чувааше волците и пеп.Во кумановските села акциите волците ги водеа заедно со пеп.Посебно волците се многу благодарни на пеп и ја имаат нивната почит поради заедничката акција за чистење на Ваксинце.А ова го имам кажувано и пак ќе го кажам,првичниот план за нападот на Ваксинце бил тигрите да влезат со ПЕП и заедно да го чистат но тигрите исто како секогаш,на усните ги само бива и за сликање,демек дознаваат дека во селото им спремаат заседи и дека таму ќе им направат невиден масакр се враќаат од кумановска патарина назад во касарната Илинден и се бунтуваат.После тоа доаѓа тогашниот министер Бошковски за да види шо е работата и да ги смири дечките,но тој упаднува во ептен вжештена ситуација.Тигрите поддржани од командантот Тони Мандаровски му се закануваат на човекот,го викаат со сите можни погрдни зборови,па дури со пиштол испукуваат и два куршуми во вис како предупредување да не се приближува министерот.После таа случка Стојанче се враќа во тигрите и Здравковски станува нов командант.А наредниот ден Волците заедно со ПЕП го исчистуваат селото без ниту една жртва.

За ПЕП треба да имаш две годишно работно искуство и ако сакаш да влезеш во единицата имаш физички проверки во кои се бара малку повеќе физичка спремност одколку за обичен плавец.За ЕБР некој вика има селекција некој не.Јас како што знам нема селекција туку само физички проверки,ако ги поминеш нив веднаш ти почнува основната обука која трае неколку месеци,е сега на таа обука ако не се покажеш како шо треба те исфрлуваат од таму.Инаку да ПЕП во војната беа со волците рамо до рамо.Во Колтук први беа волците и пеп,калето после неговото ослободување го чувааше волците и пеп.Во кумановските села акциите волците ги водеа заедно со пеп.Посебно волците се многу благодарни на пеп и ја имаат нивната почит поради заедничката акција за чистење на Ваксинце.А ова го имам кажувано и пак ќе го кажам,првичниот план за нападот на Ваксинце бил тигрите да влезат со ПЕП и заедно да го чистат но тигрите исто како секогаш,на усните ги само бива и за сликање,демек дознаваат дека во селото им спремаат заседи и дека таму ќе им направат невиден масакр се враќаат од кумановска патарина назад во касарната Илинден и се бунтуваат.После тоа доаѓа тогашниот министер Бошковски за да види шо е работата и да ги смири дечките,но тој упаднува во ептен вжештена ситуација.Тигрите поддржани од командантот Тони Мандаровски му се закануваат на човекот,го викаат со сите можни погрдни зборови,па дури со пиштол испукуваат и два куршуми во вис како предупредување да не се приближува министерот.После таа случка Стојанче се враќа во тигрите и Здравковски станува нов командант.А наредниот ден Волците заедно со ПЕП го исчистуваат селото без ниту една жртва.
А тетовското кале беше ослободено само од страна на Волците и ПЕП?
Инаку многу луѓе ги критикуваат тигрите за тоа што не сакале да превземат одговорност токму во тие акции.
Незнам, според сите што кажуваат и јас мислам дека случката со припадниците на ЕСЗ ТИГАР што го сториле тоа не е воопшто добро, без разлика која единица е треба да си ја заврши работата,припадниците да ја оправдат својата припадност во единицата и да не се створи лоша гледка за истата. Еве имаме и денес луѓе што се уште ги критикуваат за тоа а воедно и се намалува рејтингот на единицата.
Тоа е еден голем минус за нив.Сепак има припадници што ја сакаат работата и се спремни да ја изведат.
А во Арачиново имаше само 12 припадници од ЕСЗ ТИГАР предводени од Стојанче Ангелов ? Останатите сите беа од БСН ВОЛЦИ?
Се надеваме дека повеќе нема такви припадници во ЕСЗ ТИГАР или било која единица. Се извинувам ако сум претерал со критиките но ова се знае во јавноста не може да се избрише лесно историјата.

А тетовското кале беше ослободено само од страна на Волците и ПЕП?
Инаку многу луѓе ги критикуваат тигрите за тоа што не сакале да превземат одговорност токму во тие акции.
Незнам, според сите што кажуваат и јас мислам дека случката со припадниците на ЕСЗ ТИГАР што го сториле тоа не е воопшто добро, без разлика која единица е треба да си ја заврши работата,припадниците да ја оправдат својата припадност во единицата и да не се створи лоша гледка за истата. Еве имаме и денес луѓе што се уште ги критикуваат за тоа а воедно и се намалува рејтингот на единицата.
Тоа е еден голем минус за нив.Сепак има припадници што ја сакаат работата и се спремни да ја изведат.
А во Арачиново имаше само 12 припадници од ЕСЗ ТИГАР предводени од Стојанче Ангелов ? Останатите сите беа од БСН ВОЛЦИ?
Се надеваме дека повеќе нема такви припадници во ЕСЗ ТИГАР или било која единица. Се извинувам ако сум претерал со критиките но ова се знае во јавноста не може да се избрише лесно историјата.

За операцијата на калето имам детално објаснувано овде на форумот пред неколку години.Калето лично волците го освојуваат друг никој.Односно дечки диверзанти од составот на единицата.Во Арачиново имаше само еден тим на ЕСЗ предводен лично од генералот Ангелов,е сега точната бројка не се знае,ама штом се зборува за тим значи од 6 до 16,пошо кога затреба се испраќаат појачувани тимови кои бројат до 16 луѓе.Во Арачиново волците први влегоа и последни излегоа.Арачиново после вториот ден беше оставено само на нив,сами да се борат против УЧК.А и првиот и вториот ден,кога тигрите се враќаа во касарна или дома поради тоа што им завршило работното време,волците си остануваа на своите позиции во Арачиново еве и овој пример говори доста многу за Тигрите.И друго нешо армиската операција во Брест 2003 кога 3 појачани тима на 2 диверзантска чета составени од 16 специјалци се бореа ден и нешто против УЧК предводени од командантите Чакала и Бреза,и ги решија односно им покажаа како се војува,тие што останаа живи се повлекоа за Косово.И како секогаш после завршената акција доаѓаат тигрите.И на интернет операцијата ја пишува секаде како полициска акција,а акцијата беше армиска од волците.
Јебига тоа е,и јас сум критичар ама тоа е поради тоа што ЕСЗ не се покажале во добро светло кога требало.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom