Македонски леб

  • Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.265
Поени од реакции
12.567
DSC03610-1.jpg
 
Со ајвар, пинџур, летно манџиче, за макање, со скара, со се...
Вива ла маседониан леб!
Јадам секаков, ама избегнувам клот бел, најчесто јадеме дома ржан или мешан...
Основна намирница за Македонецот, како оризот за Кинезот.
Најубав ручек:ни снемаа пари у Ох, па со остатокот од лебот макавме во ладно бело вино...слатко, гладно искуство.
 
Поубав од македонски леб амин!Оној округлиот ми е најубав.Не можам без нашиот леб, најдобар е.
 
Ммммм како ми се сојаде сега.....:smir: Вкусен ми е и домашниот леб, тазе испечен, каков е мек, топол.....мммм
 
Незнам како можеше вакво нешто да постираш... како сум гладен ко лав.

Ти фали уште една селска погачичка на маса :) во комбинација со добра вртена скара, пивце или винце по избор.
 
има еден прилепски леб шо е....лелееее ејјј незнам колку парчина изедов толку убав леб не сум вкусила во охридов саде вештачки додатоци
 
Море еден топол сомун онаков, и едно парче сирење, така поголемичко некое...кршиш од сомунот, пикаш сирење внатре и лапаш...Гастрономсково искуство ќе се збогатит неверојатно многу ако го поткрепиш со некое патлиџанче такво, од бавча од некој двор скинато (од оние јабучари шо ги викаат - розеви, со малку семки и полни со „месо“)
 
Топол миризлив леб од фурна и сирење, некое убаво бело и масно = убиствена комбинација и се ова под некоја убава сенка, и за крај една чаша студена вода.
 
Лепче изваено од фурна и ајвар, штотуку тргнат од ќумбе....

РАЈ!
 
Мрднат сум по љути пинџурчиња и ајварчиња...
топол леб
и биено сирење.

паааа...Господ Бог да ми ја поживее баба ми уште 100год.:smir:
Прави неколку видови ајвар...
секогаш има благо и луто пинџурче...
и прави еден страшно лут ајвар од кој што стануваш ко аждаја.
:nerv:-баш вака,оган имаш у уста!
И се потиш...:vozbud:
Е тоа мора да пробате да ве видам.
(сиво зелена боја има,само она знае што се додава,знам само дека покрај другото има црни патлиџани и сенф... )
Зошто го зборам?
Па друг...за да јадеш такво-буташ бе леб ко луд!
 
И баш знаете да го темпирате муабетов во 3 сабајле, желудац пева ли пева ...
 
lele topol leb od furna,pa ke go skrsis pa stavis sirence pa ko ke pocne da se topi mmmmmmmmm prsti da izlizes pa ajvarce zlatno ili nekoe pindzur4e mmmm aj dosta ligi mi potekoa :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom