Македонска нуклеарка

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Strujata od Nuklus 3x3 ke cini maximum 2 centi.ABC znae deka nema shansi da se izgradi Nukleus3x3 od X pricini,ama se obiduva da ja animira javnosta za ovoj "zezok kosten".Da se nadevame deka idnata vlada ke procita nekoj od negovite postovi i ke povika barem eden expert da dade procenka za vakvata ideja.Vo sprotivno ke si investirame vo "tugi" elektrani kako shto beshe slucajot so Termoelektranite Kosmet ili nuklearkata Krshko za koja nie ili nashite roditeli "samopridonesuvaa" vo vremoto na "realniot socijalizam".
E sega neka ni e na zdravje bricenjeto ako Pande Lazarov&Co. od SDSM im gi tupnat parite na Bukarite pa za vozvrat ke dobieme "shipak".

Македонецот е познат по измислување "топла вода", и тој е најмногу свесен дека нуклеарките се штетни по здравјето на самиот себе, затоа тој воопшто не ни помислува на градење иста. Кој ги шливи Американците, Французите, Русите, Швеѓаните и останатиот дел од најпознатата банда која крши глави во маало и ги ебе сите женски, не македончето сака да биде копиљ кој нема 3 денари во џеб, сол во очите туку само пипер во гзот.

Тротарка заборави да спомне за струјата која ја користи од 18-те реактори во трите канадски провинции (Ontario, New Brunswick and Quјbec) за да ги испече тазе есенските костени кои и ги пратила баба и Стојна од Мариово. Добро, можеби Тротоарка не знае дека 6 реактори се наоѓаат кај Pickering station, околу половина час источно од Торонто, впрочем нејзиниот град, шо се вика до дундата и се ама таа ете не знаела дека кога го вклучува телито да гледа канејдиан хокеј струјата доаѓа од цветните градини кои ги одгледуваат културни и васпитани луѓе, црните панели кои не знае од што се составени меѓутоа знае дека црпат сончеви зраци кои со мала помош на чичко Коперфилд стануваат електрична енергија. Меѓутоа таа тврди дека доколку сите канаѓани се соберат и заедно прднат во исти правец и со мала помош на воздухот кој ќе дува во нивна полза, можат да ги завртат сите ветерници во Холандија, кои ќе можат да произведат доволно струја за сите лезбејки да си ги наполнат батериите од нивните вибратори.

Германците и до ден денес си ја пејат Дојчланд, Дојчанд убер алес... Жив пример Сердарот. Итар Пејо од Мариово. Сердарот минатиот викенд, тркна до блиската пивница да земе некоја кригла биер, од она помеконо, лагер ко шо го пијат од флаша срча во Мариово. За да му оди со колбасите со праз, гурман човек е. Меѓутоа Сердарот не знае дека струјата за да се добијат колбасите и пивото е дојдена од 19-те нуклеарки распоредени низ Германија. Али шо го боли стојко на Сердарот, далеку е Амбург. А и нема иднина во нуклеарната енергија, затоа Швабите педесет-шеста ја изградија првата. Дури да се зачудиш, јавното мнение во Германија во 1997 години покажало дека некои си 81% од нивните жители строго го подржуваат ваквиот начин на добивање на електрична енергија! Изгледа биле пијани. Не е можно, за џабе ли мариовчани на чело со Итар Пејо Сердаровски ќе креваа востание?

Македончето знае многу ум да дава. Конкрит рече сме немале ум, јас не се согласувам. Па како немаме, еве од Канада и Германија строго ни порачуваат да не помислуваме а камоли градиме ваква централа. Ни викаат садете ги пиперките и после сушете ги, пошто многу се подобри полнетите пиперки кога се претходно сушени во Мариово. А ние кога ќе дојдиме на лето на одмор со новиот Мерцедес ќе ви дадеме двајс ојра да се порадувате малку. Па нас, емигрантите многу ќе ни биде тешко ако македончето прогледа и проба кавијар место ајвар, тогаш кај ќе се враќаме налето да ги покажеме новите коли со странски таблици земени од Дојче Кредит Банк и ќе ги исплаќаме во наредните 20 години?

И да завршам со најверојатно најпаметниот лик на денешницата:

"And Lord, we are especially thankful for nuclear power, the cleanest, safest energy source there is. Except for solar, which is just a pipe dream."

Homer J Simpson

Andronik ti si prirodno ili taka si se rodil GLUP? se gleda si vickast...

Canada ako ima nuklearki se Canadski, Germanija ako ima nuklearki se Germanski itn....celta na muabetot e Makedonija ako trosi 500-600mil Evra
da "NEBIDE" ENERGETSKI ZAVISNA pogotovo od drzava kako Bukarite koi ne te priznavaat za Narod i Nacija i deka Energijata eden od pilarite na modernata kapitalisticka ekonomija vo koja Makedonija cekori so zatvoreni oci.
Na Makedonija i trebaat Makedonski hidroelektrani neiskoristen potencijal koj ceka so godini da se iskoristi koj istiot ke donese novi vrabotuvanja vo Makedonskata ekonomija koja ekonomija ke rani SLEPCI kako tebe...i nema da bide zavisna od "drugi" vo odnos na sklad na radioaktivni materijali i nestabilnosta na cenite na Uraniumot.

Made in Macedonia

Trotoarka,аз много добре знам,че решенијата за такива инвестиции се взимат от владата на д'ржавата.Аз доколкото знам владата на Македонја е в Скопие нали???
Ето ти една страница да видиш,че в дејствитеност Скопие има намерение д инвестира в АЕЦ Белене

http://www.standartnews.com/archive/2005/11/16/theday/s4620_8.htm

ами то хубаво ште изградите тези водни централи ами те колко ште струват?ја помисли след като икономијата на Македонија се развие и е необходимо повече струја какво ште се гради?
Завам веднага един пример в 1991 година в Б'лгарија се наложи режим на струјата,заштото заводите работеха по 24 часа а балгарија имаше производство на струја около 20 000 MW/h и пак недостигаха за заводите и населението.Този недостиг беше предвиден оште в 1985 година,но до 1990 година се строеше АЕЦ-Белене,којто трјабваше да даде оште 5000 MW/h на Б'лгарија,но се запрази проекта заради демократичните промени и недостиг на пари.Сега наприме са спрјани от АЕЦ Козлодуј 1000 MW/h и този година ште се спрат оште 2400 MW/h.
Давам ти пример,че ако нјамаш струја нјамаш и добра и б'рза икономика!
П'к за отпадаците не се безпокој,отпадаците на АЕЦ Козлодуј паример се изнасјат в Украјна.Така ште е и с АЕЦ Белене.Б'лгарија все оште не е регистрирала нито повишена радиација нито замарсјаване.Дори в близост до цетралата се отглеждат домати които нарочно се дават в ЕУ за да се види,че нјама ништо страшно от тази штентрала.
В итерес на Б'лгарија и на целија Балкан да се построи АЕЦ Белене по-б'рзо!

TrOtOaRka напиша:
Andronik ti si prirodno ili taka si se rodil GLUP? se gleda si vickast...

Значи неможеше а да не ме навредиш со епитети како глуп, слепец и слично, па уште и ги нагласуваш. Во ред, секој има домашно (не)васпитање. Е сега да почнеме од неколкуте глупости шо ги тресна...

Canada ako ima nuklearki se Canadski, Germanija ako ima nuklearki se Germanski itn....

И Кина најверојатно има кинески. Многу точно, браво. Денес овие се приватизираат а основани се претежно од никој друг туку од твојот јужен сосед - САД во далечната шесдесет друга. Германските нешто порано - по втората светска војна и погоди од кој - тогашниот победник кој ја спречи светската војна, го основа Јунајтед Нејшнс ја измисли кока колата и ролшуите. Да пак, твојот јужен сосед. Да не правиме муабет од тоа дека во педесетитте германциве немаат папир за гз да избришат а камоли нуклеарки да прават. Така да сите овие нуклеарки кои никнаа по Романија, Аргентина, Пакистан и слично, шо мислиш од буџетот да не ги издвоија? Или да не имаа енергетски рестрикции за да уштедат? Со ова се гледа дека лупеташ и тоа на големо, се гледа дека не разбираш доста работи.
celta na muabetot e Makedonija ako trosi 500-600mil Evra
da "NEBIDE" ENERGETSKI ZAVISNA pogotovo od drzava kako Bukarite koi ne te priznavaat za Narod i Nacija i deka Energijata eden od pilarite na modernata kapitalisticka ekonomija vo koja Makedonija cekori so zatvoreni oci.

Шо мислеше ти, туку така се гради нуклеарка? Ова не викендицата П+1 со мал двор и гаража во Мариово. 10% од земјите секаде низ светот можат денес да си дозволат да изградат своја нуклеарка, и тие нормално се водечки во оваа наша денешница. Ама ти не, ќе чекаме да заврне, а ако не заврне ќе правиме индијански рецепти за дожд и ќе мочаме во Вардар да има поголем тек и ко во комунистичко секоја недела ќе одиме на излети во нашите прекрасни шуми и падини.

Na Makedonija i trebaat Makedonski hidroelektrani neiskoristen potencijal koj ceka so godini da se iskoristi koj istiot ke donese novi vrabotuvanja vo Makedonskata ekonomija koja ekonomija ke rani SLEPCI kako tebe...i nema da bide zavisna od "drugi" vo odnos na sklad na radioaktivni materijali i nestabilnosta na cenite na Uraniumot.

Made in Macedonia

Пак со тој хидроенергетски потенцијал. Ко од дедо ти да си го добила наследство па си се фатила ко пијан за стап. Ако добро разбираше, од текстот ќе сватеше дека јас чисто алудирам на предлогот од АБЦ да се изгради нуклеарка на наша територија. Кој ќе ја изгради и не воопшто битно, битен е исходот кој ќе следи во наредните 10 до 15 години, профит кој го виделе сите земји кои се согласиле на истото. Тоа шо Бугарија сега сака да ни продава "муда за бубрези" е друга работа и тоа воопшто не го рачунам за економски профит туку чист фамилијарен бизнис. И да слепците како мене тогаш ќе се секираат од нестабилната цена на ураниумот, а целиот бел свет добри години го искористува овој потенцијал.

Andronik abe "aferim"(shto bi rekle Turcite) za seto ova shto vaka ubavo im go "plesna" vo lice na site "slepci" na forumov.Da ti kazam pravo jas race iskrshiv po ova tastaturive da ja probijam idejata na koja kako "hoby" rabotam poveke od 10 godini a ti im gi zatna mucinjata na protivnicite so eden ili dva posta.Bravo nemam shto drugo da dodadam.:)

АБЦ, синоќа прв пат ја видов темава и можеби час и половина ја читав и напоредно гуглав по информации... Дури неможев да поверувам како на тацна им даваше информации а луѓево со познатиот македонски менталитет ти викаа дека тоа не чини, за всушност тоа истото да биде дамнешен енергетски рецепт кој го освои последниот век. Известувај не како одат работите, какви се шансите, па ако имаш нешто екстра што можеш да го поделиш, макар и на неколку души - зошто да не.

Абе каква нуклеарка,нашиве со зимата не знаат да се справат а не со нуклеарка, башка ќе ни инсталираат некоја стара технологија и ќе не отрујат за 10 години, или ќе рикне ко у Чернобил.Златни реки си имаме, само да изградиме помали хидроцентрали и раат ќе сме,башка ќе напраиме колектори за соларна енергија, нуклеарката е крајно решение кога ќе нема каде, а не одма удри на нуклеарка.

и абц и андроник заборавија да кажат за ДЕНЕС

пеесеттите БЕА и ПОМИНАА

денес е 21 век

Serdarot напиша:
и абц и андроник заборавија да кажат за ДЕНЕС

пеесеттите БЕА и ПОМИНАА

денес е 21 век

Makedonija se vrati so zivotot vo cetiriesettite pa sega ke dojdat peesettite ako izdrzime dotogash.Zatoa sega znaci DENES go barame najadekvatnoto reshenie za Makedonija iako imame golem broj protivnici koj "vikaat od badja uraaaa"!

Ова ме насмеа, случајно го најдов.

"A nuclear power plant is infinitely safer than eating, because 300 people choke to death on food every year."

-- Dixy Lee Ray, Governor of Washington, 1977

Sepak serdarot ke ti pobara "cvrsti" dokazi deka tie umrele navistina od prejaduvanje.Mozebi imaat jadeno od Mariovskite ekoloshki i premnogu vkusni piperki shtom taka se prejale.:)

Реално гледано, освен Чернобил досега немало нуклеарна катастрофа. Тоа се 4000 луѓе кои дирекно беа изложени и толку. Градот кој беше до Чернобил на неколку километри 20 часа подоцна беше евакуиран па никој не умре. Меѓутоа, шансите да се случи несреќата во Чернобил денес во било која земја се ептен минимални, скоро и никакви. Од еден документарец шо гледав на NGC, главниот проблем шо направија скара таму беше, планираната сигурносна вежба наместо да се одржи преку ден кога има најмногу постари експерти а воедно и најмногу луѓе, била презакажана за трета смена, кога има најмалку експерти а воедно и најмлади биле. На старите им се спиело, па според сењиорити им тупнале на малишаниве. Чернобил постојано бил контролиран од двајца стручњаци, кој на смената од несреќата заедно имале некојси 50 години. Едниот бил задолжен за спуштање на шипките за ладење (не знам точен термин, објаснувам од што сум видел на анимација) а другиот за проток на водата. Во тој кобен момент откажала комуникацијата меѓу нив, вежбата веќе била во акција, требало да го загреат да речиме реакторот до некојси 300 степени, и пошто немале комуникација меѓу нив, едниот ја запрел водата а другиот ги извадил шипките и направиле скара од 3000 степени. Кога сватиле шо направиле до даска пробале да го оладат ама немало шанси - избила невидена експлозија. И тоа само поради дизајнот на нуклеарката, старите експерти знаеле дека има багови ама ете ги оставале непоправени. Ко кај нас, кај заставите сами си додаваме црева, излези, додатни ладења глупости колку да приправиме, а не поправиме.

Значи неможеме да гледаме на Чернобил, скоро сите знаеле дека таков реактор е подложен на заебанции ама се тркале со американците па немале време да обратат пажња. Повеќе треба да се секираме за нуклеарниот отпад, но како што има Роналд Реган речено:

"All the waste in a year from a nuclear power plant can be stored under a desk."

Ronald Reagan

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom