Македонска нуклеарка

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Море тупчо.
ЕСМ се приватизира. Не ли ти е малце симптоматично да се случуваат вакви проблеми секогаш кога ќе се спомне приватизација на ЕСМ.
Пред 4 години кога тогашната влада го „реконструираше” Вруток во зимски период пак беше отворено прашањето за приватизација. Или случајно се случуваат вакви „рестрикции на струја”. Македонија немала рестрикција од периодот на распаѓањето на Југославија. Не верувам дека ќе има во догледно време.
Зошто? Тоа нема да го најдеш во весници! А нема ни јас да ти го објаснам.
Оди просурфај официјални извори, не новинарски глупости и фингирани податоци.
За почеток:
http://www.eurelectric.org/
Ако ми излезеш уште еднаш со вакви новинарски глупости ја прекинувам дискусијата и ќе си дискутираш сам со себе.. Гледам дека го следиш печатот. И дедо ми исто. Ама тој нема врска со енергетика.
Не треба да те боли што бугарија нема оптимизиран енергетски систем и да ми враќаш со фингирани настани. Тоа е што е.

И уште ова: Исклучи ја греалката оти бројките на страницата што ти ја покажав не се баш сјајни за твојата страна.
Ај прочитај малце, па да ти дадам уште неколку веб страници со org екстензија па да научиш малце пред влегуваш во вакви неиздржани цитирања на новинари.
Като оставим настрана комедијата дека Македонија дори нема електропровод по-моштен от 400 KV
Кој кур ќе ти е далекувод поголем од 400 кВ во земја што е 300х300 km. Да се поврзуваме со Албанија?. Во која држава освен Бугарија во регионов има таков. Грција е исклучок затоа што ја продава вашата енергија земена за багателни цени на Италија. А што е најинтересно немате друг избор. Врти сучи газот од назад тие.
Еј не ме заебавај со бројките. Вакви пастирања од други сајтови не ја збогатуваат дискусијата. Ја уништуваат. Кажи соодветна интерпретација на бројките. Или не знаеш да ги интерпретираш?

През 2007 г. в'зможностите за износ на ел. енергија ште б'дат сведени почти до нула, доп'лни Велков. Имаме 100% готовност да удовлетворим нуждите за в'трешно потребление на ел. енергија в страната през 2006, 2007 и 2008 г., ако потреблението нараства според прогнозираните от нас темпове между 2-3% годишно. На Б'лгарија би се наложило да внасја ел. енергија, ако потреблението ј се увеличи с 5-7%, както това става в Г'рција и Турција, доп'лни Христозов. Но прогнозите на НЕК са следваштите 2 години са, че средногодишното потребление в Б'лгарија ште нараства 2-3%. До краја на м. ноември 2005 г. на пазара на ел. енергија са регистрирани 22 т'рговски участника. Надјаваме се след п'лното либерализиране на енергијнија пазар за 2007 г. да останем сериозен играч в него, доп'лни оште тој.
Вакви пастриња не ти идат во прилог на дискусијата.

Carlito Brigante напиша:
Море тупчо.
ЕСМ се приватизира. Не ли ти е малце симптоматично да се случуваат вакви проблеми секогаш кога ќе се спомне приватизација на ЕСМ.
Пред 4 години кога тогашната влада го „реконструираше” Вруток во зимски период пак беше отворено прашањето за приватизација. Или случајно се случуваат вакви „рестрикции на струја”. Македонија немала рестрикција од периодот на распаѓањето на Југославија. Не верувам дека ќе има во догледно време.
Зошто? Тоа нема да го најдеш во весници! А нема ни јас да ти го објаснам.
Оди просурфај официјални извори, не новинарски глупости и фингирани податоци.
За почеток:
http://www.eurelectric.org/
Ако ми излезеш уште еднаш со вакви новинарски глупости ја прекинувам дискусијата и ќе си дискутираш сам со себе.. Гледам дека го следиш печатот. И дедо ми исто. Ама тој нема врска со енергетика.
Не треба да те боли што бугарија нема оптимизиран енергетски систем и да ми враќаш со фингирани настани. Тоа е што е.

Не, не е симптоматично.
Приватизации имало, има и ке има.
ДОРИ и во Молдова.
Рестрикции немало.
ДОРИ и во Молдова!

тоа е тоа........

А Б'лгарија с НЕОПТИМИЗИРАНАТА /хахахахахааааа/ електросистема има нелоши /ама с'всем МЕКО казано/ резултати :):):)

Ај уште еднаш провери за МОЛДОВА. Или од ракав го тресна ова. МОЛДОВА во моментов има рестрикции! Ама не е поентата Молдова.
А Б'лгарија с НЕОПТИМИЗИРАНАТА /хахахахахааааа/ електросистема има нелоши /ама с'всем МЕКО казано/ резултати
Допрочитај го тоа што си го пастирал претходно за нелошите резултати.
Македонија НЕМА рестрикции. ИМА фингирани податоци во печатот.

Carlito Brigante напиша:
Кој кур ќе ти е далекувод поголем од 400 кВ во земја што е 300х300 km. Да се поврзуваме со Албанија?. Во која држава освен Бугарија во регионов има таков.

Па во никоја д'ржава нема освен во......Рум'нија, Турција, С'рбија, Г'рција, Молдова и т.н. А за тоа дека не ви требвало ......БЕЗ КОМЕНТАР.........

Гледам бројките не ти се врлина. Еве ти слика може по ќе се снајдеш:
NewStats2004Chart7.jpg

Figure 7 Electricity Demand Change in %, Country Ranking, European Countries, TWh

NewStats2004Chart8.jpg

Figure 8 Generation Capacity Change in %; Country Ranking, European Countries, MW

what is macedonian напиша:
Па во никоја д'ржава нема освен во......Рум'нија, Турција, С'рбија, Г'рција, Молдова и т.н. А за тоа дека не ви требвало ......БЕЗ КОМЕНТАР.........

Ти стварно не знаеш што зборуваш!:icon_eek:

Carlito Brigante напиша:
И уште ова: Исклучи ја греалката оти бројките на страницата што ти ја покажав не се баш сјајни за твојата страна.
Ај прочитај малце, па да ти дадам уште неколку веб страници со org екстензија па да научиш малце пред влегуваш во вакви неиздржани цитирања на новинари.
Кој кур ќе ти е далекувод поголем од 400 кВ во земја што е 300х300 km. Да се поврзуваме со Албанија?. Во која држава освен Бугарија во регионов има таков. Грција е исклучок затоа што ја продава вашата енергија земена за багателни цени на Италија. А што е најинтересно немате друг избор. Врти сучи газот од назад тие.
Еј не ме заебавај со бројките. Вакви пастирања од други сајтови не ја збогатуваат дискусијата. Ја уништуваат. Кажи соодветна интерпретација на бројките. Или не знаеш да ги интерпретираш?

Ама ајде прво да решиш кое е верното: продаваме електроенергија заштото "немаме избор" /хахахаа - зер е много ТЕЖКО да запреме/, а от друга страна с'всем скоро нема да продаваме и ке имаме рестриции?!

Важит? Одбери едно от двете или ти е тежко, да?

Не. Ја продавата по багателна цена дека немате избор. И нема што да се решава. И второто држи. Погледни ги графиците и интерпретирај ги. Или дај му ги на некој неук новинар да ти ги објасни.

Carlito Brigante напиша:
Ај уште еднаш провери за МОЛДОВА. Или од ракав го тресна ова. МОЛДОВА во моментов има рестрикции! Ама не е поентата Молдова.

Допрочитај го тоа што си го пастирал претходно за нелошите резултати.
Македонија НЕМА рестрикции. ИМА фингирани податоци во печатот.

Ајде уште еднаш провери за Молдова, или така от р'кав ги трескаш, да?

http://www.regnum.ru/news/542396.html
"Представители Кишинева зајавлјајут, что принимајутсја все меры по предотвраштенију возможного энергетического кризиса в условијах, когда Молдавскаја ГРЭС, котораја обеспечивала 54% потребностеј Республики Молдова в электроэнергии, полностьју прекратила ее подачу на правыј берег Днестра.

"Местные теплоэлектроцентрали увеличили по мере возможностеј выработку электроэнергии, одновременно, увеличен ее импорт из Украины. Энергетическаја система функционирует нормально, отклјучениј потребителеј пока не произведено", - сообштили корреспонденту ИА REGNUM в Министерстве промышленности и инфраструктуры. Одна из крупнејших теплоэлектроцентралеј - ТЭЦ-2 - увеличила выработку со 120 до 150 мегаватт."

Carlito Brigante напиша:
Не. Ја продавата по багателна цена дека немате избор. И нема што да се решава. И второто држи. Погледни ги графиците и интерпретирај ги. Или дај му ги на некој неук новинар да ти ги објасни.

Точно така - по "багателна" цена и НЕК реализира 60 mio печалба, да?

Е па како да ти помогнам?

М/у другото би ли ми казал точната цена по договорот за продажба на Г'рција? Много ке ти се заблагодарам, с'всем честно! :):):):):)

А бе офцо, камени да продававте ќе печалевте повеќе.

"Представители Кишинева зајавлјајут, что принимајутсја все меры по предотвраштенију возможного энергетического кризиса в условијах, когда Молдавскаја ГРЭС, котораја обеспечивала 54% потребностеј Республики Молдова в электроэнергии, полностьју прекратила ее подачу на правыј берег Днестра.

"Местные теплоэлектроцентрали увеличили по мере возможностеј выработку электроэнергии, одновременно, увеличен ее импорт из Украины. Энергетическаја система функционирует нормально, отклјучениј потребителеј пока не произведено", - сообштили корреспонденту ИА REGNUM в Министерстве промышленности и инфраструктуры. Одна из крупнејших теплоэлектроцентралеј - ТЭЦ-2 - увеличила выработку со 120 до 150 мегаватт."

Одговорот на ова горе е тука

До трето! После требаше да ги носам кравите на пасење и татко не ми даваше да учам.

Подели просто: <Вкупна продадена електрична енергија>/<профит> и спореди со <цена на електрична регуалциона електрична енергија по мегават>

Совет: Земи ги официјалните податоци. Не оние со кои вашите политичари ги добиваат изборите.

Ај сега ти кажи ми до кое оделение одеше. Не се срами.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom