Македонска нуклеарка

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
ink напиша:
Concrete,тук не си прав.Аз заштитавам обштите Балкански интириси.Аз нјамам проблем.Питам просто нешто нап'лно логично.С какнво бизнес климата в Македонија е по-добар от този в Б'лгарија.Давам за пример Б'лгарија заштото тук ште се строи нова нуклеарка.Ако не ти харесва примера с Б'лгарија да кажем например Македонија и Турција.Турција сјашто има намерение да строи 5 нуклеарки.Кажи ми как ште се навијат инвеститорите да инвестират в Македонија,а не в Турција например.
А за това,което каза:"....Makedonec ne mozes da bides..." не б'ди толков сигурен.Имам вразка с Македонија и в'в вените ми тече и македонска кр'в.Аз изразјавам личното си мнение и не искам да налагам своето на тебе или на друг.Казвам какво мислја.Мислја,че имам право да кажа своето мнение,нали?
АБЦ,говори п'лни глупости за икономиката и си мисли,че може да се отздели бјуджета на Македонија за нуклеарка(ЦЕЛИја),на теб логично ли ти се струва?

Aj od nazad ..kon napred:
-za budzetot VO CELOST ne e za ocekuvnanje, a za normalno ko zelba e drugo nesto, .....no toa ne znaci deka ABC ne smee da ima plan..!!!!
Kamo sreka site ko ABC nekakov plan za da izgradat nesto polezno i idea za koja se borat da imaa, kaj li ke bevme sega....
-Za tvoeto mnenie nemam nisto protiv, ova e sepak kulturna debata, no ...................Makedonec sepak ne mozez da bides:):):)!!!
Takvite raboti ne se prasanje na krvta vo venite...TOA E SOSTOJBA NA DUHOT!!!! Ili si ili ne si...ti ocigledno ne si :):)!!
-Za investitorite...ne bidi siguren, prvo nikoj na ovoj svet tocno ne moze da definira sto e toa investitor...onoj od knigite i vesnicite ne postoi nikade, toa e samo pojavnata strana..sustinata e mnogu podruga....znaci...moze da se pojavi i tamu kade najmalku go ocekuvas...
-Biznis klimata????
Ko sekoja klima se menuva mnogu brgu....prednostite na Makedonija se mnogukratni, toa i vrapcite go znaat...problemot e slicen na onoj so investitorite..pa zatoa ne trcaj pred ruda..ne se smeni nisto bitno vo Bugarija, generaciite ne se seuste tolku izmeneti za da se izmenilo nesto korenito...znaci ne e do pamet i znaenje...da bese po toa uste se ke bese .. pa Ruskom....
I dobro e sto nemas problemi i sto im mislis dobro na "Balkanite" , vo sekoj slucaj toa e uste edna pozitivna promena :):):)!!

Neka da zapochna s tova che az lichno se chiuvstvam i Makedonec.Tochno i duha mi go pritejava tova sastoqnie,osven i kravta,koqto teche v men.
Shto e biznes klimat li me pitash?Ami naprimer zakonite,danacite,administraciqta,sadebnata vlast i drugi fakturi razbira se.
Za sega nemoje nikoi da mi kaje,zashto trqbva da se investirav Makedonskata nuklearka,a ne v turskite ili balgarskata.Dai mi plusove na makedonskata nuklearka pred drugite.Az tova iskam.Da se kaje,zashto makedonskata nuklearka shte e po-izgodna za invertitorite?
Za men edna darjava da dade edin odishen budjet za edna godina v edin proekt e LUDOST.Neznam dali ABC razbira kakvo predlaga na Makedonia?Edna godina glad,mizeriq i sram za edna strana kandidat za clenstvo v EU.

Инк, спомна дека Бугарија е 4 извозник на електрична енергија во
Европа. Можеби изразено во апсолутни бројки тоа е така. Но сигурно знаеш и за која сума по киловат час ја продава Бугарија енергијата, која во спротивно ќе треба буквално да ја фрли.
Еве еден официјален податок: 40% од капацитетите за генерирање на електрична енергија во Бугарија треба да бидат пензионирани до 2010 година.
Таа бројка не е за потценување. И прашање е колку Бугарија ќе биде во можност да ги снабди сопствените потреби после 2010 година.
Така да ни вие не сте во ептен завидна позиција.
Кажа уште една грешка: Дека потребата за електрична енергија во Македонија ќе порасне за 100%.
Од каде. Би било добро да е така, ама не е. Бидејќи те гледам вака остручен, отвори ги книгите по Електростопанство и препрочитај што значи пораст од такви размери?
Ќе кажеш вашите новинари го напишаа. Новинарите напишаа многу глупости.

А со колку проценти удел ќе инвестира Македонија и како ќе биде договорен ортаклукот,дали ќе имаме ефтина струја и дали Green peace ќе ни дозволи да градиме нуклеарка зошто знаеме што значи ако настане дефек,па кисели дождови,нема јадење пиперки а нормално ни ајварче :lud:

Verno e che Balgaria trqbva da zatvori 3-ti i 4-ti blok na nuklearkata "Kozlodui".Sega se pravi remont na REK "Marica istok 2" nai-golqmata kriza v BG za stuq shte bade v 2007-2009.V 2009 godina se bredvijda nuklearkata "Belene" da zaraboti s 1-vi blok ot 1000 MW/h.
2-ri blok -2010-2011 godina
3-ti i 4-ti -2013 godina
Samop ot "Belene " v Bg shte se proizvejdat okolo 4000 MW/h stuq+
4-ti 5-ti blok na "Kozlodui" 2x1200 MW/h+REK "Marica istok 1,2,3"-okolo 2500 MW/h(tova sa samo golemite proizvoditeli na struq v BG,ne sam spomenal hidro centralite i drugite REK(Varna,Bobov Dol,Dimitrovgrad i oshte mnogo malki))
Ta obshto v 2013 godina(samo ot goemite proizvoditeli na energiq) v Bg shte ima 8 900MW/h
Obshto s malkite shte sa okolo 12 000-15 000 MW/h
Tova shte e dostatachno da se dade struq na Balgaria i na oshte edna darjava kato Balgaria.
Prez 2007-2009 godina Bg nqma da vnasq struq ot drugi strani.Bg shte spre iznosa si kam Makedonia,Sarbia,Italia,Garcia.Prez lqtoto shte moje da se prodava malko struq no zimata nqma da se prodava na nikogo.Taka che za BG ima struq,loshoto e kakvo shte pravite vie,Sarbia,Albania(sega se vojda kakvo stava v Albania,nqmat struq)Dokolkoto znam i sega v Makedonia ima opasnost zaradi avaria v stancia "Skopie 5 " da ostanat na rejim Skopie,Gostivar i Tetovo mai.Ne sam mnogo siguren za gradovete.No Skopie e zaplasheno.
Da Bg prodava na mnogo niski ceni i tochno zatovakazvam che stuqta ot edna makedonska nuklearka nemoje da e tolkova niska,kolkoto sega BG prodava struqta.Bg prodava na niska cena struqta,zashtoto ima mnogo,mai e nad 1500 MW/h sa izlisghni za stranata.
Makedonia ako investira v nuklearka shte vloji okolo 500-900 miliona evro.Dali tova shte e v Bg ili v Turcia e bez znachenie.Vaprosa e che na Makedonia i trqbva struq po-barzo,zashtoto makedonskata ikonomika shte se razviva i shte i trqbva struq kolkoto se moje po barzo.
Ama nikoi ne mi kazva zashto e po dobre da se investra v makedonska nuklearka,a ne v turska ili balgarska.Pak zadavam sashtiq vapros.Daite prichini,zashto da se investira v makedonskata nuklearka???

ink напиша:
Makedonia ako investira v nuklearka shte vloji okolo 500-900 miliona evro.Dali tova shte e v Bg ili v Turcia e bez znachenie.Vaprosa e che na Makedonia i trqbva struq po-barzo,zashtoto makedonskata ikonomika shte se razviva i shte i trqbva struq kolkoto se moje po barzo.
Ama nikoi ne mi kazva zashto e po dobre da se investra v makedonska nuklearka,a ne v turska ili balgarska.Pak zadavam sashtiq vapros.Daite prichini,zashto da se investira v makedonskata nuklearka???

A be ink..ostani na bugarska kirilica po te razbiram,vaka em me teras da se napregam so bugarskiov , em uste zamesateljstvo so bukvite pravis....
Vidi ABC e mozebi malku Don Kihotasto raspolozen.....ama i ne mnogu...ti Belane pa Belane , pogledaj malku barem denes e lesno , kade odat tehnologiite.
Jas vo princip ne sum za Atomski centrali od prosta pricina sto razvojot e tolku brz da sto poveke moze da se izdrzi bez niv toa podobro...novite tehnologii se na povidok.... sega duri i mislam deka e dobro da se investira vo Belane , ako se napravi dobar deal...vo sto ne sum siguren znaejki kolku se drcni na mito nasive ..., a Bogami i vasite drzavnici :):):)!!!
Verojatno zabelezi deka vo Bugarija ne go ni renoviraa stariot telefonski sistem..ednostavno napravija novi...koi cinea mnooogu poevtino...taka e so sekoja tehnologija denes...

Сега се модернизира и телекомуникациите(БТК-б'лгарската телекомуникационна компанија) вече е в р'цете не на д'ржавата,а на филмата Вива венчарс,којато е австријска.Сега в БТК се наливат много пари.Сега се подобрјава вразките,градјат се нови,прави се новија трансконтинентален оптичен кабел Европа-Азија и много други обекти.Да се говори,че не се модернизира икономиката на Б'лгарија не е верно.Аз не с'м за навсјака цена за Белен.Ако се докаже,че стујата в Турција ште е по-евтина,нека да се вложат пари в Турција.Но искам като се направи нешто да се прави с мис'л за 20-30 години напред.Затова аз казах преди в темата,че техниката за п'рви блок на Белене е купена от Чехија в 1991 година мај,но е стара техниката и трјабва да се купи нова,модерна технологија.Аз нјамамишто против това в Македонија или в Турција да има нуклеарка,но нека да мислим за Балканите.Ако до 2009-2010 година не заработи една нова нуклеарка на Балканите нјама да има струја.Само Б'лгарија ште може да си подсигурјава за себе си струја.Аз мислја,че на Балканите пак нјама да има струја и пак нјама да имаме силна икономика на Балканите.Пак ште сме зависими(Всички ние на Балканите-б'лгари,македонци,с'рби,харвати,албанци) от Западна Европа.
Ако зависи от мен аз дори не искам Балканите да са в ЕС.За мен С'рбија,Х'рватска,Македонија,Б'лгарија,Романија и Украјна могат да си направјат нов икономически блок,НО да са отворени к'м ЕС.Аз неискам на Балканите да работим за Западните европејци и за г'рците за ж'лти пари.
Ако нјамаме струја на Балканите и икономика нјама да имаме и пари нјама да имаме.
Аз с'м за силни и пријателски настроени Балкани.Не ни ли стигнаха две светски војни,две балкански и војните при разцепването на југославија,та сега пак се караме и се спори.Дајте да направим едни хубави и мирни Балкани и да покажем,че можем да живеем и да работим по-добре от запада.

ink напиша:
Neka da zapochna s tova che az lichno se chiuvstvam i Makedonec.Tochno i duha mi go pritejava tova sastoqnie,osven i kravta,koqto teche v men.
Shto e biznes klimat li me pitash?Ami naprimer zakonite,danacite,administraciqta,sadebnata vlast i drugi fakturi razbira se.
Za sega nemoje nikoi da mi kaje,zashto trqbva da se investirav Makedonskata nuklearka,a ne v turskite ili balgarskata.Dai mi plusove na makedonskata nuklearka pred drugite.Az tova iskam.Da se kaje,zashto makedonskata nuklearka shte e po-izgodna za invertitorite?
Za men edna darjava da dade edin odishen budjet za edna godina v edin proekt e LUDOST.Neznam dali ABC razbira kakvo predlaga na Makedonia?Edna godina glad,mizeriq i sram za edna strana kandidat za clenstvo v EU.

Vo 1998 godina koga Makedonija imashe budjet od skoro 700 miljoni evra nemashe glad,togash mozebi beshe i poubavo otkolku sega.Za 2006 godina vo Makedonija se planira budjet od 2 miljardi evra koj ke "iscezne" vo koruptivnite kanali na najkorumpiranata vlast vo Evropa.Narodot pak ke bide gladen i nema da vidi nikakvo podobruvanje od tie 2 miljardi evra.Znaci Makedonija nema da gladuva dokolku izdvoi 40% od budjetot vo slednite 2 godini.Samo nikoj ne go slusha i ne go prashuva ABC.Zatoa velime deka e podobro kompletno da se raspadne energetskiot sistem na RM,so shto bi doshlo do otreznuvanje na vlasta koja isto taka ke ima problemi dokolku nema struja vo svoite domovi.
Taka si velam deka toj shto pomogna Makedoncite da opstojuvaat so mileniumi na ovie prostori ke pomogne i ovoj pat pa mozebi ke crkne ushte nekoj transformator za da im dojde umot na Makedoncite a veruvam i na Albancite koj mnogu retko plakaat struja.
Bi sakal vo ovaa prilika da gi povikam site cesni gragani na Makedonija da troshat shto poveke struja ovie denovi so shto bi se predizvikale redukcii osobeno vo Skopje,Tetovo i drugite "otpishani" gradovi kade struja ne se naplatuva.
Zamislete deka gradonacalnikot na Aracinovo pobedi so sloganot:
-Ako glasate za mene strujata ke bide besplatna dodeka sum jas gradonacalnik.
Jas mislam deka e vreme stvarno da mu obezbedime besplatna struja ovaa zima neli?:)

ABC напиша:
Zamislete deka gradonacalnikot na Aracinovo pobedi so sloganot:
-Ako glasate za mene strujata ke bide besplatna dodeka sum jas gradonacalnik.
Jas mislam deka e vreme stvarno da mu obezbedime besplatna struja ovaa zima neli?:)

I zamisli ABC nekoi neverni Tomi ovde na forumov uste ne veruvaat vo KOMUNIZAM !!!! A toj sekade naokolu!!:):)

:icon_lol: :icon_eek: :pos: :baeh: :pop: :pop: :) :cuc: :se_ molam I zamisli ABC nekoi neverni Tomi ovde na forumov uste ne veruvaat vo KOMUNIZAM !!!! A toj sekade :pos: naokolu!! :icon_lol: :baeh: :pop: :pos: ABE KAKOV KOMUNIZAM BE SO VIE VAS BE LOCKI EDNI KOMUNIZAMOT BESE PRED MNOGU GODINI BE AAAAAAAAAAA BEEEEEEEEEEEEE :pishtoldz TESKO VASSSSSSSSSSS:pishtoldz :lud: :raz:

Za komunizmot Concrete izgleda si vo pravo,iako na Bitolcanec mu izgleda deka "isceznal" so najpresnoto glasanje za gradonacalnici se potvrdi faktot deka vo Makedonija seushte imame komunisticki rezim(nikoj nema da plati za ona shto go koristi kako opshto dobro za site,i od site,rekol komunistot Marks i umrel po nekoja godina).Sepak toa opshto i besplatno "dobro" treba da iscezne za da iscezne komunizmot.Zatoa treba koj ima pari(a vlsta spored budjetot ima) da investira vo Makedonska nuklearka so koja bi se obezbedila struja koja ke treba da se plati a ne kako vo komunizmot strujata da im bide besplatna.
Ne zaboravete deka Bitolcani se na prvo mesto po maligni zaboluvanja od termocentralata REK Bitola a kako shto se protiv izgradba na nuklearka ke bidat ushte dolgo prvi na taa neslavna statisticka brojka koja govori deka eden Bitolcanec nedelno zaboluva od karcinom na belite drobovi i edna Bitolcanka nedelno isto taka dobiva karcinom na dojkata.Spored planovite so noviot rudnik taka ke bide i vo slednite 30 godini.Zalno no vistinito dragi moi neli?:(

Znaci so izgradba na Makedonskata nuklearka NukleuS-3x3 ke zivne i Makedonskata gradezna operativa koja ke ja "podizveduva" Makedonskata nuklearka,zatoa shto minimum 30% od parite predvideni za nuklearkata ostanuvaat na onie koj pomagaat pri izgradba na infrastrukturata.Vo Makedonija toa bi bilo duri i 50% zatoa shto e poshto poznato kolku dobri gradeznici se Makedoncite koj si ja znaat rabotata mnogu podobro i od Cesite i od Bukarite a da ne zborime za Rusite ili Ukraincite kade dolgi godini Makedoncite im se elitni gradezni rabotnici.Kon postot ja spodeluvam i informacijata za Belane kako ke se troshat parite tamu:

Специалистите в Прага са изчислили, че необходимата сума за изграждането на двата блока в Белене е между 70 и 80 млрд. крони (т.е. между 2.8 и 3.2 млрд. долара или 2.45 и 2.75 млрд. евро). С половината от тези пари ште б'дат заплатени всички необходими с'ор'женија и системи. Други 30% ште получат б'лгарските подизп'лнители, а останалите 20 на сто са за доставка на оборудване, което може да б'де изработено в компании от други д'ржави, вклјучително Украјна и Русија.

Carlito Brigante напиша:
Инк, спомна дека Бугарија е 4 извозник на електрична енергија во
Европа. Можеби изразено во апсолутни бројки тоа е така. Но сигурно знаеш и за која сума по киловат час ја продава Бугарија енергијата, која во спротивно ќе треба буквално да ја фрли.
Еве еден официјален податок: 40% од капацитетите за генерирање на електрична енергија во Бугарија треба да бидат пензионирани до 2010 година.
Таа бројка не е за потценување. И прашање е колку Бугарија ќе биде во можност да ги снабди сопствените потреби после 2010 година.
Така да ни вие не сте во ептен завидна позиција.
Кажа уште една грешка: Дека потребата за електрична енергија во Македонија ќе порасне за 100%.
Од каде. Би било добро да е така, ама не е. Бидејќи те гледам вака остручен, отвори ги книгите по Електростопанство и препрочитај што значи пораст од такви размери?
Ќе кажеш вашите новинари го напишаа. Новинарите напишаа многу глупости.

Их бреј,
ај сеа "back to life":

- годишно обшто производство на ел.енергија в Б'лгарија (2002): 40 млрд. КВТч. (от тјах 20 млрд. от АЕЦ )
- дјал на АЕЦ в обштото производство: 38% = 15 млрд. КВТч (теоретично, при 100% използване на номиналната моштност, блокове 3,4,5,6)
- дјал на 3 и 4 блок на АЕЦ от обштото производство: 11%
- приходи на НЕК от всички дејности за година: $ 1 млрд.
- годишна печалба на НЕК (от всички дејности): $40 млн.
- печалба на АЕЦ Козлодуј (2002 година): $8 млн.
- обшт годишен приход от износ на ел.енергија (2002): $216 млн.
- износ на ел.енергија (2003, оценка): 5.3 млрд. КВТч.(13% от обштото производство)
- приходи в консолидиранија д'ржавен бјуджет (2002): 12.5 млрд. лева (от които 9.6 млрд. лева - т.е. 77% - са приходи от дан'ци.)

мнооогу лоши цифри овие, да?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom