Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Дали има некој мислење за ОКТА? BUY, Hold or Sell?

1) Цената на Нафтата Скокна и Горивата скокна.
- Горивата од денес поскапи од 0,5 до 1,5 денар

2) Бо 2018, Окта влегува во бизнисот со струја и гас, досега 5 фотоволтаични централи
- Дали Окта пробува да биде меѓу првите Солар Енерџи компании во Македонија?
- Единство АД Струмица ~ 100 kW
- Фабриката Мода во Свети Николе ~ 296 kW
- Меѓународното училишта НОВА ~ 125 kW
- За самите потреби на ОКТА ~ 53 kW
- ФЕИТ ~ 22 kw
- Други проекти на кои работат?

3) Избори во Косово
- Дали ќе се зголеми извозот кон Косово и Албанија

4) Нафтоводот Солун – Скопје, дали некогаш ќе проработи?
- 7 годишен стоп на Нафтоводот, и зошто.
ke dodadam deka ima naj golem godisen obrt na mse.
vo poslednava godina idese 2-pati od 3100 do 4100-200 sega e tret krug.
isto ke primetam deka skoro site akcii na MSE se vratija na ceni od pred koronata OKTA dosta kaska. lani podelija ne ocekuvana mala dividenda
vredi da se spomne deka naftashite dosta stradaa so krizava
isto neka vleze vo zapisnik deka e geostrateshka kompanija.
buy imas od mene.
*poseduvam okta

ke dodadam deka ima naj golem godisen obrt na mse.
vo poslednava godina idese 2-pati od 3100 do 4100-200 sega e tret krug.
isto ke primetam deka skoro site akcii na MSE se vratija na ceni od pred koronata OKTA dosta kaska. lani podelija ne ocekuvana mala dividenda
vredi da se spomne deka naftashite dosta stradaa so krizava
isto neka vleze vo zapisnik deka e geostrateshka kompanija.
buy imas od mene.
*poseduvam okta
Ќе се согласам со останатото, но тешко дека има најголем годишен промет на МСЕ.

Тажни ти се коментарите @therealgrim . Твојата желба да прикажеш нешто, те заслепува да толкуваш и очигледни податоци.

Се сеќавам во време пред кризата во март, коментираше дека само слепците од пензиските фондови можат да купуваат на толку високи и преценети цени кај Алкалоид. Сега ти смета зошто се продадени поголеми количини на цена што беше највисока во 2020 година.

Штета што нема и куповни налози објавено, но сигурно оваа продажна количина кај Алкалоид е надополнета на 7.000 - 8.000 денари. Така да за месец дена е направена разлика од 5.000 денари по акција.

Растот на Алкалоид на 13.000 е со многу малку акции. Ако се појават 4.000 - 5.000 акции на продажба тешко дека ќе можат да се продадат на таа цена. Но нели увидевме тука дека не правиш разлика помеѓу мали и големи акционери и проажба на 70 и 7.000 акции.

Исто и Реплек расти со 2-3 акции на неколку пати по 10%.

Сега пораснале цените после година дена, што е нормално. Но анализите се прават дали одредена цена на акција е преценета и дали со тие пари може да се купат други акции кои се потценети и можат да пораснат повеќе.

Безос продаде огромна количина на 2.800 долари по акција кај Амазон во 2020 година. Сега цената на акцијата е околу 3.300 долари. Треба сега да се само-обеси според тебе.

И јас сум продавал акции, кои во соодветното време сум сметал дека веќе влегуваат нивоа на преценетост, и сум купувал акции што ми изгледале ефтини, па пак овие првите продолжиле да растат.

Бесос своите акции не ги продал за да ги шорта пошо се прескапи, туку заради донирање на кешот или инвестирање во Блу ориџин.

Распродавањето на АЛК пошо наводно се прескапи е булшит, пошо да било навистина така, би била ликвидирана целата позиција од 40.000+ акции, а не само една десетина.

Разбирам да се утне за десетина проценти врвот, ама кај РПЛК досега е утнат за над 40%.

Кај ЗПКО досега е утнато за околу 60%, а којзнае уште колку ќе порасне.

Ако биле некакви обиди за шортање, завршиле понеславно и од скорешните сквизови, пошо веќе досега е пропуштена огромна капитална добивка, меѓутоа застрашувачки е што луѓето не забележуваат дека нешто нивно се продало под цена. Каква факин одлепеност од реалноста! 110.000 > 80.000 и 4.800 > 3.000, и сега и секогаш

Уствари, најсмешно ми е што овие што очи ќе ти извадат ако спомнеш нешто негативно за АЛК и РЕПЛ сега не смеат ни да зуцнат, а знам дека го.ното им се смрзнало што гледаат дека фондот распродава нивни акции :pos: Баш ме интересира и како идниот премиер Жиле Мукаетов ќе гледа на ова забивање нож у грб.

Сите сакаат да живеат подобро, ама никој не сака да се смени паразитскиот систем на втор пензиски столб преку кој Словенците цицаат 8 милиони евра кеш од македонската раја секоја година за испорачување потпросечни поврати. Ако порано ја експлоатирале Македонија купувајќи скапани јаболка и продавајќи Фруктал сокови, овојпат многукратно се надминале!

Не знам ни кој купува, а ни кој продава ЗК Пелагонија . . .
Не знам дали големите риби се испокарани или има странски инвеститор. Но има и чад и оган . ..
Знам дека одат по куќи и ги бараат акциите . . . Пуштаат пусулчиња во сандачиња, едно и кај мене има :D :D . . .
Големо зло ги има спотерано :D:D:D. . .
За компанија која ќе пропаѓа, која е во кредити, ова е многу голем интерес ;) . . .
Кај сите криминалци и бате Боле со нив, ако се гине нека се гине.
Моментално најинтересната акција на мсе . . . А book и е 15.000 денари . . .
Ајде да видиме до каде ќе иде приказната, не продавам на ова ниво. . . .

Не знам ни кој купува, а ни кој продава ЗК Пелагонија . . .
Не знам дали големите риби се испокарани или има странски инвеститор. Но има и чад и оган . ..
Знам дека одат по куќи и ги бараат акциите . . . Пуштаат пусулчиња во сандачиња, едно и кај мене има :D :D . . .
Големо зло ги има спотерано :D:D:D. . .
За компанија која ќе пропаѓа, која е во кредити, ова е многу голем интерес ;) . . .
Кај сите криминалци и бате Боле со нив, ако се гине нека се гине.
Моментално најинтересната акција на мсе . . . А book и е 15.000 денари . . .
Ајде да видиме до каде ќе иде приказната, не продавам на ова ниво. . . .
Јас мислам дека нема странски инвеститор туку има битка помеѓу двата главни акционери зошто овие денови се тргува и СБТ и Жито Полог.

Ова ме потсеќа на битката за превласт во Фершпед кога една акција достигна над 200.000 денари.

Ако си навлечат лоша карма Кутревци у случувањава, може еден ден слична судбина да ги задеси и браќата да се наддаваат со баснословни суми за малцинските акции

Ima edna nebuloza vo celiot tekst i glasi brokerite ja kacuvaat cenata :) :) :)
Pa pominale 6000 akcii denea na plus 10% ?????
Pa i da kacuvaat narod ke si zeme poveke pari a i komisijatq za hartii od vrednost !!!
Daj boze sekoj den da ide akcijata plus 10% so po 5-6000 akcii jas pamtam i so po 5-6000 akcii odeshe i dole pa ne bea krivi penziskite fondovi :)

ama se zakacija kupovni-prodazni uste pred otvaranje mashala. Ke bide interesno denes ;)

Sto ne ja stopiraat Fersped sto pretura non stop od lev u desen dzeb na smeshna cena ne li gubat pari KHV ili moze ako imash sopstveno brokersko drushtvo ???

Што ли направила СТБ во последниот квартал за пак да се искачи на 1300 денари.

Од натписот на весниците дека им луге кои се јавувале по телефони за да им ги соберат акциите на сопствениците оти имале инфо за повисоки цени е страшна работа. Пред да се дискутира за ЗК треба да се дискутира кој дозволува во акционерската книга да се чита и копира лични податци Матични броеви, адреси и слично. За да можат по врати да одат или да им текне да заплшуваат.
кои лебарки се ова човече... треба одма кривично комисија да опали за памет и на цдхв и на нив.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom