Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Gledajki go MPT vi izbega KMB od vidik :)
6200 akcii na 7200 ponedelnicki ???
Jas mislev 7500 dedo mraz ke zakasni ama posto sme bile umni izgleda :)
Добро ти зарем никогаш не продаваш, те гледам цело време си оптимист и про-растечки настроен што е супер, но зарем не се излажеш некогаш да откачиш некоја акција, па да се надеваш после да си ја вратиш за поевтино? :D

Спорна е сумата и мислам дека Макпетрол нема вложено колку што требало тогаш и затоа се судеа, да го тргнеме овој дел на страна.

Проблемот во целава оваа ситуација е што оваа не е вонсудски договор, владата мислам дека проба вонсудски да се договори, но беше оспорена од државниот или народниот правобранител кој ги штитат правата на државата и го оценуваат договорот како штетен.

Потоа на генијалците апаши и текнало тоа да го спроведат преку собранието со закон оти утре ќе ги бапнат во затвор ако прават договор во кој државата е оштетена и за тој штетен договор потврдуваат и од државното или народното правобранителство (не знам кој беше од нив точно да не барам сега).

Тоа е целата работа зошто се оди преку закон, да не дојде ред утре да бидат осудени како Грујо, вака ќе се вадат дека тоа го направиле според тој и тој закон, иако ваков закон би требало да падне на уставен, па по неколку години ќе гледаме како Макпетрол ги враќа парите и продолжува судењето за сопственоста на ГАМА.

Еве и Апасиев нешто пишал зошто би паднал на уставен
https://antropol.mk/2020/12/27/apasiev-zakonot-za-gama-e-neviden-presedan/
Ова е соопштение од компанијата за цената

„ГА-МА АД Скопје е формирана како акционерско друштво во сопственост на МАКПЕТРОЛ АД Скопје и Владата на РСМ, со по 50 проценти од вкупниот основачки капитал на Друштвото, во износ од 37.612.500 евра. Од 2006 година до денес, ГА-МА АД има инвестирано неколку десетици милиони евра во развој на гасоводниот систем на земјата. Со цел да се утврди сегашната вредност на ГА-МА АД Скопје, пред реализација на трансакцијата е извршена проценка на пазарната вредност на Друштвото од страна на овластени проценители, ангажирани преку Бирото за судски вештачења како орган на државната управа во состав на Министерството за правда. Со проценката е утврдена пазарна вредност на ГА-МА АД во износ од 65.547.810 евра, од која вредност 50 проценти во износ од 32.773.905 евра му припаѓаат на МАКПЕТРОЛ АД Скопје. Според тоа, на МАКПЕТРОЛ АД Скопје никој ништо не му подарува“, се наведува во соопштението.

POMINA ZAKONOT MPT-GAMA!!!!

Сум стиснал 1 место 2 во километражата, а на ФЗЦ се знае кои како по милионикусур му плаќаа до Штип 60тина км, туку сега што со парите ?! Проекти, нешто дивиденда, што ќе биде ?!

Последно уредено:
Еве ви го ревизорскиот на ГАМА па проценете дали вреди толку колку што го цени владата, пардон собранието.

https://www.mse.mk/Objavi/Repository/Announcement166/ГАМА АД Скопје - Ревизорски извештаj за 2019 година20200713114839.pdf

Добивката пред оданочување лани била 52,5м во 2018г 121,9м, што би се рекло дека за да се повратат тие 33м евра ќе треба од 33 до 66 години.

Вкупно капитал лани го процениле 2,569 милијарди денари

Има една интересна анализа зошто погрешно некој ја цените од 66м евра
Za78hnzDRdaBVlELFm5X4w.png

Како што гледате објектите ова она вреди да речеме 66м евра, ама што треба да и се прави ремонт од 33м евра тоа не го гледате, кој и да е инвеститор ќе гледа да плати онаа што е заокруженото, плус парите на сметката, плус залихите, плус нешто ситно и можеби ќе се дојде до 2,5 милијарди денари,
што би се рекло пола е над 20м евра што треба да се плати, се над тоа е грабеж на народот, а корист за акционерите (ако нешто друго не и смислил чичо Андреја).
Подобро Макпетрол да го откупиле уделот од државата. За 10 години ќе вреди пута десет.... Под услов да имаат мозок да го работат. Цела борба сега ќе биде во енергетскиот сектор. Кој да го менаџира гасот.

Ова е соопштение од компанијата за цената

„ГА-МА АД Скопје е формирана како акционерско друштво во сопственост на МАКПЕТРОЛ АД Скопје и Владата на РСМ, со по 50 проценти од вкупниот основачки капитал на Друштвото, во износ од 37.612.500 евра. Од 2006 година до денес, ГА-МА АД има инвестирано неколку десетици милиони евра во развој на гасоводниот систем на земјата. Со цел да се утврди сегашната вредност на ГА-МА АД Скопје, пред реализација на трансакцијата е извршена проценка на пазарната вредност на Друштвото од страна на овластени проценители, ангажирани преку Бирото за судски вештачења како орган на државната управа во состав на Министерството за правда. Со проценката е утврдена пазарна вредност на ГА-МА АД во износ од 65.547.810 евра, од која вредност 50 проценти во износ од 32.773.905 евра му припаѓаат на МАКПЕТРОЛ АД Скопје. Според тоа, на МАКПЕТРОЛ АД Скопје никој ништо не му подарува“, се наведува во соопштението.
Имам пост подолу со слика каде се гледа вредноста и таа е тука некаде кога ќе се претвори во евра, работата е што исто така процениле дека ќе требаат и 33м евра за ремонт што ја намалува вредноста за многу.

Пример: со жена ти имате 50% сопственост на кола од 100к евра купена пред 15г, и решете да се разведете и она ти вика дај ми 50к евра и твоја е колата иако ти треба да дадеш уште 50к евра да ја поправиш.

Ако се беше добро со сумата немаше да се оди со закон во собранието, туку ќе се купеше од владата без никаков проблем, еве кажете ЗОШТО владата не можеше да го купи делот? што е проблемот?

Сум стиснал 1 место 2 во километражата, а на ФЗЦ се знае кои како по милионикусур му плаќаа до Штип 60тина км, туку сега што со парите ?! Проекти, нешто дивиденда, што ќе биде ?!
Pomina sho pomina no ova do sega bese i vkalkulirano vo cenata, site znaea i kupuvaa radi GAMA no sega ponatamu sto ke ponudi MPT?

Добро ти зарем никогаш не продаваш, те гледам цело време си оптимист и про-растечки настроен што е супер, но зарем не се излажеш некогаш да откачиш некоја акција, па да се надеваш после да си ја вратиш за поевтино? :D

Jas ne sum spekulant nitu sum optimist tuku samo realist !!!
Da ne se lazeme imashe mnogu likovi koi sto placea i prodavaa MPT na 45.000 a beshe 80.000 placea prodavaa i vikaa deka nikogaah nema da se vrati berzata posto bila napumpana ?????
Sega neka sedat na pumpa i nekq brojat kolku abtobusi tocat plin :)

Ne znam od kade ti e info-vo deka imam akcii tamu. vo vakva situacija bas bi sakal da imam :),ama stom se tepaat so nalozi na market, utre sigurno bi platile nesto extra.

Гледам ПКБ денеска потпишал уште една риволвинг рамка, што значи дека сега може одеднаш да повлече 15 + 2,5 + 8,5 = 26 милиони евра! Со тие пари може веднаш да исплати 47.850 денари нето дивиденда :shok2:

Најјакото е што дури ни тогаш веројатно нема да отиде во стечај

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom