Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Eve se potpisha dogovorot so EBOR znaci kaj i da e ke pocne izgradba na avtopati pa tezata deka zaec kupuva vo grnt ne mi bila greshka
Kaj i da e i taa ke si poleta pa posle ke ima nekoj pameten ke kaze ne mi se kupuva na 1500 :)
Da ne treba da se poceka na polska i ungarija za tie avtopati samo.

Dalku sum od dobro mislenje za bilo koj od politicarite,ama tie ne me nateraa so sila da investiram na berza.By the way dividendite na MSE gi nema na stranski berzi.Najdi mi edna akcija sto dava 30 evra dividenda kako TNB.Tamu konkretno ROCHE dava 9 CHF dividenda ,ama posle odanocuvanje vidi sto ke ti ostane.MSFT,APPLE,davaat ~1USD dividenda.AMZN,BABA voopsto ne davaat dividenda.Sakam da ti kazam deka MSE ne sjajana i bajkovita,ama daleku e od losa i najlosa.
Така ти кажале в партија, јбг став е став како ти кажале така. :)

МСЕ не е засегната од блокадата од Бугарија [emoji848]

Така ти кажале в партија, јбг став е став како ти кажале така. :)
Aj te molam pomogni mi i kazi vo koja partija me smesti.NE SUM CLEN NA NIEDNA PARTIJA NITU KE BIDAM.Da sakav da bidam "partizan" dosega ke bev direktor na zdravstven dom ,ponudata ja odbiv, bas poradi toa da mozam sekade da kazam sto mislam.I kako sto veli Balasevic-"Mani se cica jos uvek samo sam SVOJ".

A ti nas mesto da me smestuvss vo partii demantiraj me so fakti i daj mi edna stranska akcija so dividenda od 30€.
За нафтата ќе треба некој месец сепак е берза, секако ќе оди нагоре. Еве де пријавам влез во Рно денеска на 18,3 пошто е багатела
Еве фина капиталка 70% баш пред затварање излегов. Утре отворам нова позиција во Уса. А НЛБ исплати дивиденда уствари или уште е надежна приказна?

П,С На топиков за странски берзи имам уште по некој раст вака скромен, види побарај да не чекаш 10% цела година во неизвесност, а паѓаш на капиталка 6,7 %, :) френдли адвајс поз

Еве фина капиталка 70% баш пред затварање излегов. Утре отворам нова позиција во Уса. А НЛБ исплати дивиденда уствари или уште е надежна приказна?

П,С На топиков за странски берзи имам уште по некој раст вака скромен, види побарај да не чекаш 10% цела година во неизвесност, а паѓаш на капиталка 6,7 %, :) френдли адвајс поз
Se slozuvam deka stranskite berzi imaat pobrz ritam na promena na kapitalni dobivki.Pobrzo moze da dobies no i da izgubis.
Автоматски споено мислење:

No sepak ne mi odgovori sto e so dividendite?

Последно уредено:
Како дозна дека Саксо и Интерактив примаат клиенти од МК?

Zaradi toa sto na MSE prilikite za investiranje se svedeni na minimum, veke mesec dena istrazuvam i baram nacin kako da pocnam trguvanje vo stranstvo, a da ne mora da odam preku brokerite od nasite banki. Davanjeto nalozi im e do 15:30 ili 16:00 sto e nepovolno zasto americka berza otvara toa vreme, a nekogas nemoznosta za brza egzekucija na nalog e razlikata megu kar i zijan. Od stranski brokeri Saxo bank i Interactive Brokers prifakaat klienti od Makedonija ama sto fajde koga do sega i na forumov imam prasano poveke luge i nemam slusnato za slucaj kade nekoj sto ima samo makedonsko drzavjanstvo uspeal da prefrli pari kaj stranski broker preku banka od Makedonija.

uste ova nemav videno, dividenda da se izrazuva vo apsoluten iznos....bravo
Ako ti e polesno 10%-TNB, 7%-KMB, 9% USJE, 10%-STB (pred nekoja godina) 3-4% GRNT,ALK. 9%-MERM, drugite nesto ne gi pratam ama tuka se TEL,OKTA,MPT i dr. Ajde sega te molam ti mi kazi kako stois so dividendi od US i EUR akcii i kolku NETO ti ostanuva od dividendata ?

Na iznosot od dividendata dodaj i Min. 5-10% kap.dobivka i ke dobies deka si vo plus ~15%.

Prevedeno na tvojot jazik toa ti e AMZN od 3100usd.za edna god da ti bide3500.AAPLE 120-140.MSFT210-240 etc.Pa zarem ne se tolku godisnite predviduvanja za ovie akcii.

Последно уредено:
Ako ti e polesno 10%-TNB, 7%-KMB, 9% USJE, 10%-STB (pred nekoja godina) 3-4% GRNT,ALK. 9%-MERM, drugite nesto ne gi pratam ama tuka se TEL,OKTA,MPT i dr. Ajde sega te molam ti mi kazi kako stois so dividendi od US i EUR akcii i kolku NETO ti ostanuva od dividendata ?

Na iznosot od dividendata dodaj i Min. 5-10% kap.dobivka i ke dobies deka si vo plus ~15%.

Prevedeno na tvojot jazik toa ti e AMZN od 3100usd.za edna god da ti bide3500.AAPLE 120-140.MSFT210-240 etc.Pa zarem ne se tolku godisnite predviduvanja za ovie akcii.

Можеш ли, ми треба историјата/листинг наназад на исплатите на дивиденди на неколку субјекти, не можам да најдам. Прати ми линк од било кој па ќе знам за другите. Прати ми за алк на пример. Фала ти

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom